….Waarom wij ons laten belazeren en veel geld extra betalen aan zuivel-vrije alternatieven…..

Okay, here’s another mind-fuck :

Het zuivelvrije merk ABBOT KINNEY’S ( klik HIER om daar meer over te lezen ) dacht “ hey, nu we het toch zo goed doen in Nederland, waarom dan ook geen melk-achtige drank daar op de markt drukken? De Nederlanders kopen wel!!! 😁 KASSA! 🤑 En dus geschiedde….We kunnen diverse soorten bij de AH vinden, die buiten de koeling in het inmiddels mega grote schap vol “ melk-vervangers “. Ik kocht de MILD variant en de FOAM variant. Waarom? Jij koopt deze meuk toch nooit ? En maakt het toch zelf ? KLOPT! 😄 Je moest eens weten hoeveel geld mij dit scheelt! En dat realiseerde ik mij ook weer extra toen ik € 2,29 voor een liter MILD moest aftikken, en €2,59 voor de FOAM variant. De foam variant is bedoeld om op te schuimen voor de koffie, de milde variant om te drinken. Ik kocht deze als vak-idioot, uit nieuwsgierigheid. Want er viel mij iets op.

Zie de ingrediënten op de foto; die ik naast elkaar heb gezet. Daarin zien we een exact melde samenstelling, alleen een verschil met 2,1% “ plantaardige producten” in dit geval rijst, kokos en geschilde sojabonen. De FOAM  bevat meer. Verder zien we geen enkel verschil, ook niet in verhouding ( de volgorde van de ingrediënten, die bepaalt waar het meest van inzit, in dit geval water, tot het minst, in dit geval zeezout )
Waarom dan 30 eurocent meer betalen voor de FOAM ? Tja…..
Gezien de voedingswaarde zou dat wellicht kunnen zitten in de 0,02 % extra vet ( in de vorm van zonnebloemolie toegevoegd ) wat eigenlijk niet noemenswaardig genoemd mag worden, maar een samenstelling wel nét even iets smeuïger of dikker kan maken, fabrieksmatig bekeken. Dit kan het opschuimen van de melk versterken, en de textuur verbeteren. Maar nuchter bekeken praten we hier uiteraard over niets. 🥴 En die 2,1% aan plantaardige producten dan ? Ja, ook dat zal de prijs flink mogen opschroeven maar wat is nu een luttele 2,1 % ? Een sojaboon meer ? Een scheutje kokosmelk extra ? 5 korreltjes rijst meer ? Ik denk zelf, dat er meer kokosmelk is toegevoegd aan deze drap, en wat meer zonnebloemolie om een betere textuur te verkrijgen. Ik praat dan wel over minimale hoeveelheden, die in mijn vocabulaire nooit €30 eurocent meer kosten. Zeker industrieel bekeken niet, basisgrondstoffen kosten bijna niets.
Ik ben het eens gaan testen. Ik heb een cappuccino gemaakt met de FOAM in mijn GAGGIA koffie machine, en een cappuccino  met de milde variant. Precies op dezelfde manier gemaakt. Zoals je ziet, zit er wat betreft het schuim kraagje nauwelijks tot geen verschil. De smaak is ook 1:1 precies hetzelfde. Om dit extra goed te testen, vroeg ik de allergrootste cappuccino freak die ik ken, mijn buurvrouw, of ze wat slokjes wilde komen proeven en kritisch beoordelen. Ook zij was van dezelfde mening als ik. Het gaf totaal geen smaakverschil, en de schuimkraag was gewoon bijna identiek . Mijn buurvrouw drinkt overigens geen melk-vervangers, zij vind dit ‘ slootwater met een witte kleurstof “ en gebruikt verse volle melk voor haar cappuccino’s . Als er iemand is die de smaak kan beoordelen, dan is zij het. Buuf en ik waren het eens ; dit is weer zo’n knap staaltje marketing .

MAG DIT ?

Je zou je kunnen afvragen waarom de wet niet ingrijpt. Maar nee, die zijn daarin “ zeer flexibel”. Er moet immers ook worden verkocht, om de economie draaiende te houden. En ben je bereid om je port-mo-knip wijd open te trekken voor al deze onzin, dan is dat uiteraard dikke prima. 👍 Maar zeker nu dat we het financieel zwaarder hebben gekregen, kun je ook op dit soort zaken erg veel geld besparen, door het gewoonweg ZELF te maken. Onderaan vind je een aantal directe linkjes naar de vele artikelen en recepten over dit onderwerp. Mocht je graag willen besparen, dan is het wellicht nuttig om deze op je gemak door te lezen.
Velen worstelen nogal met het feit dat :
– homemade dranken niet zo smaken als de kant en klare 
– homemade barista melk niet zo werkt of smaakt als de kant en klare 
– het “ teveel” gedoe lijkt
Laten we bij de smaak beginnen. Allereerst valt over smaak veel te twisten, iedereen heeft immers zijn of haar voorkeuren in smaken en texturen. De reden waarom de kant en klare melkvervangers + barista in regel lekkerder zijn, komt door de toevoegingen, maar ook door de productie-methoden. Havermout wordt in veel gevallen gemout, waardoor er een zoete melasse ontstaat, die erg zoet smaakt. Hierdoor krijgt een melk een zoete smaak, meer conservering en meer textuur. En meer suikers……
In kant en klare melkvervangers voor de koffie ( barista ) worden grotere hoeveelheden toegevoegd , bijvoorbeeld extra kokosmelk of olie ( industrieel olie als zonnebloem olie en raapzaadolie ) om de melk een betere textuur te geven. Dit kan, zoals je ziet in mijn voorbeeld hierboven, gaan om minuscule hoeveelheden, maar wel zodanig, dat een verkoopprijs veranderd kan worden omdat er “ BARISTA” of in mijn voorbeeld-geval, “ FOAM “ op staat. Thuis kun je dit super eenvoudig zelf maken, en ja, dat vraagt misschien een beetje oefening, omdat jouw smaakvoorkeur en je textuur voorkeur niet het mijne is en andersom. Maar hou je het een beetje vol door steeds opnieuw te blijven proberen, dan scheelt het je uiteindelijk extreem veel geld. En geloof mij, dat kan echt gevoelig in de portemonnee schelen, als je een groot verbruiker bent van plantaardige zuivel-vervanging.
Al die kant en klare producten lijken hemels. Maar dat zijn ze niet, en ze zijn zeker NIET GOEDKOOP. De voedsel en levensmiddelen industrie lacht ons vierkant uit, omdat zij, letterlijk, een nieuwe melk-koe hebben aangeboord waar de consument blind voor valt. Kijk maar eens in de huidige koelschappen van supermarkten…..een zeer groot deel is ingenomen door zuivel-vrij, omdat de vraag groot is, en daar meer op valt te verdienen dan melk-zuivelproducten.
Leuk en goed toch voor mens/ dier en milieu ??? 🙂🙂 Ja en ook NEE.
Want natuurlijk scheelt het enorm, wat betreft de bio/zuivelindustrie. Maar de productiemethoden om al die plantaardige alternatieven te produceren kosten mens / dier en milieu even zo goed vrij veel. Denk aan het watergebruik, en ook de verpakkingen. Het zou WEL absoluut schelen, als we deze producten thuis ZELF gaan maken. De impact op het milieu is dan vele malen minder en ook scheelt het in de afvalberg. Maar het belangrijkste : …het scheelt jou geld en ook geeft het in regel betere gezonde effecten. Je bepaalt immers zelf, wat je toevoegt en wat niet.
Moeilijk is het niet. IN DIT ARTIKEL leg ik uit hoe je binnen vijf minuten havermelk kunt maken zonder machines e.d. Het kan erg goedkoop, je kunt al een liter havermelk maken voor nog geen 5 eurocent  geschat. Zelf maken is ook leuk. Tenminste, ik vind het zelf een leuke bezigheid.Het is duurzaam, want je kunt bijvoorbeeld met een 500 gram zak havermout liters en liters en liters melk maken.
Kijk eens verder dan het puntje van je neus, en wees wat kritischer. Ik snap goed, dat gemak de mens dient, maar soms zijn stappen zetten een fijne ontwikkeling naar een beter milieu, een betere wereld en vooral een gezondere wereld. Want dat begint niet bij de voedsel en levensmiddelen industrie, niet bij fabrikanten, niet bij supermarkt en andere winkel-ketens. Dat begint bij ONS. De consument. Wij kopen tenslotte wat we willen kopen. Denk daar eens over na.

GERELATEERDE LINKJES :

Havermelk maken in 5 minuten

Hoe gezond en duurzaam is havermelk ?

De spelletjes van OATLY

Het grote zuivel dossier

Zuivelvervangers…weet jij wat je werkelijk eet ? 

Bekijk ook MIJN YOU TUBE VIDEO 

 

3 Reacties op “….Waarom wij ons laten belazeren en veel geld extra betalen aan zuivel-vrije alternatieven…..

  1. En dan ben je gevoelig voor zuivel (nee, de lactosevrij melk werkt ook niet een is net zo duur) en heb je te maken met iemand met coeliakie in het gezin… dus hier gaan de pakken alternatieve melk hard. En de Wunda met erwt schuimt als enige ook nog eens echt goed!
    Altijd fijn om dan weer zo online voor gek verklaard te worden.

    • wat een onaardige sneer. Als je wat VERDER kijkt dan het topje van je neus op deze website ( doe eens gek en tik ” zuivelvervangers ” eens in op de zoekbalk…) dan lees je alles ook vast een stukje genuanceerder. Je trekt je persoonlijke achtergrond hier naar de voorgrond wat zeker betreft een neutraal artikel als dit geen eerlijke vergelijking betreft. Heb ik het hier immers over ” coeliakie-shaming ? “

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *