Yacon ( poeder) ….het antwoord op suiker?????

Ik heb sinds enkele maanden een prachtige yaconplant op mijn balkon. Gekregen van Jouke Berg ( www.moringasfinest.nl) die hem in zijn kas teelt. Het is een dorstige plant, en ik moet dan ook zorgen dat het iedere dag water krijgt. Maar verzorg je hem met liefde, dan doet hij ook zijn best voor jou.

IMG_4904
We hebben momenteel een droge en snikhete zomer ( 2018) en de yaconplant voelt zich daarbij opperbest. Hij heeft het in ieder geval erg naar zijn zin zo te zien op mijn balkon waar de zon erg lang schijnt. Ik hoop dan ook strakjes een paar grote yacongknollen te kunnen oogsten.
Deze keer wil ik de knollen drogen en vermalen tot poeder. Eerder heb ik van Jouke al eens een enorme emmer vol knollen gekregen, die ik heb uitgeperst en gebruikt om siroop te maken. Ik ben echt een fan van yacon. ( mijn spellingcontrole maakt er bacon van, bbbrrr!) Het is lekker, gezond en heel erg voedzaam. Bovendien zou het zomaar kunnen, dat yacon DE VERVANGER voor suiker gaat worden in de toekomst.
Over yacon heb ik al veel geschreven,  Waarom yacon nog zo  relatief onbekend en daardoor onbemind is, kunnen we ons gaan afvragen. Zeker gezien de zeer gunstige effecten op onze gezondheid, zou yacon wel ” het gezonde voedsel” van de toekomst kunnen worden. Het heeft namelijk nogal wat prachtige voordelen:
  • het bezit zeer weinig calorieën
  • het bezit een zeer lage waarde op de glycemische index
  • yacon bezit de grootste hoeveelheid F.O.S  ( fructooligosaccharide) van alle bekende voedingsbronnen ter wereld. F.O.S is ook beter bekend onder de verzamelnaam inuline.
 
F.O.S , ook bekend als fructooligosaccharide,is een speciaal type fructose wat het lichaam onverteerd weer verlaat. Hierdoor vinden er nauwelijks tot geen schommelingen plaats in de bloedsuikerspiegel. Tevens zorgt F.O.S voor een prebiotische werking , in het bijzonder op de lactobaccillus  en de bifido bacterie. Deze twee dragen samen met talloze andere bacterie in ons spijsverteringsstelsel bij aan een gezond en goed werkend darmstelsel. F.O.S bezit tevens een adapterende eigenschap door de gezonde bacterie-groei te stimuleren en de schadelijke ( toxische) bacterie-groei in de darmen af te remmen. Dit laatste is extreem belangrijk, om tot een goede en maximale opname van voedingsstoffen uit ons voedsel te komen. Yacon bevat in vloeibare vorm per 100 gram gemiddeld zo’n 60-70 gram koolhydraten waarvan zo’n 20 gram uit suikers bestaan, maar deze suikers dus vallen onder F.O.S. Meer lezen? Klik hier.
Die suikers, dat is dus best goed nieuws. Als we naar andere natuurlijke suikervervangers gaan kijken ( uitgezonderd steviolglycosiden en erythritol) valt yacon onder de zoete vervanging wat het minst aantal suikers bevat en dus ook nog eens in de zeer gunstige vorm ( F.O.S  / inuline) Het type fructose wordt in zeer beperkte mate in het bloed opgenomen. Dit heeft vooral voor diabetici een zeer gunstige invloed. Zeker als verse rauwe knol, is yacon voor diabetes-patiënten een interessant superfood. Yacon bestaat voornamelijk uit water en inuline. Dit levert dan ook een geringere voedingswaarde op dan de knollen die zetmeel bevatten. Inuline is zeer geliefd voor de vele stammen mirco-organismen in onze ingewanden. Dit zorgt voor de prebiotische werking. Inuline wordt in de industrie vooral gebruikt als zoet en vetvervanging in laagcalorische producten. Hiervoor wordt cichorei voornamelijk ingezet. Er is gekeken, of yacon ook een mogelijk alternatief kon zijn, maar metingen gaven aan dat het gehalte in yacon te laag was voor industriële winning. Ook werd geconstateerd dat de gemiddelde ketenlengte van het molecuul inuline te kort was. Het is misschien mede hierom, dat de knol nog altijd in een vergeet hoekje zit. Het is niet al te interessant voor de industrie.En daarom niet winstgevend genoeg.
SAM_9512-1200x800

ZOETE SMAAK-OVEREENKOMST

Misschien is dit juist wel ons grootste geluk. Omdat de industrie geen interesse lijkt te tonen, kunnen wij ervan profiteren. Zoals je eerder in MIJN ARTIKEL hebt kunnen lezen, zijn yaconknollen werkelijk knettergezond. Ze hebben daarnaast een mild zoete smaak. Deze zoete smaak komt meest dichtbij de smaak van de suikerbiet ( tafelsuiker) waardoor yacon ideaal lijkt ter vervanging voor suiker wat is gemaakt van suikerbiet. Het heeft één zelfde smaaknoot. Maar is echter is minder sterk in zoetkracht. Ook mede hierom lijkt de yacon niet echt interessant voor de voedselindustrie.
Maar wel voor de bewuste consument, die erg graag suiker wil reduceren, maar niet op de smaak van suiker wil inleveren. Stevia heeft bijvoorbeeld een geheel andere zoete smaak, omdat het van een plantje afkomstig is. Daarnaast is de zoetkracht honderd malen sterker. Dit geeft een andere zoete smaak dan suikerbieten-suiker.
Voor de consument die niet kan wennen aan de smaak van stevia kan yaconpoeder een ideale uitkomst betekenen.
IMG_4925

YACONPOEDER

Yacon kunnen we kopen in:
– in een verse knol ( dit in sommige biowinkels)
– in een plant
– in poedervorm
 
De yaconsiroop / stroop lijkt in opkomst. We komen het steeds vaker tegen in biowinkels en in webwinkels. KLIK HIER om meer te lezen over yaconstroop. Daarnaast is er puur sap verkrijgbaar, al kun je dit maar in enkele web/ biowinkels vinden. Dit geldt ook voor de verse knollen. Mijn biowinkel ( Gimsel in Rotterdam) verkoopt ze bijvoorbeeld wel, maar ik ben ze elders niet tegengekomen. De plant kun je soms vinden in tuincentra’s. Ik heb mijn plant van www/moringasfinest.nl waar ze soms ook worden aangeboden op de website. Je kunt uiteraard ook op zoek gaan naar zaadjes, maar dat was voor mij erg moeilijk vindbaar. 
Het meest wordt yacon verkocht als poeder/ supplement / superfood Je kunt het poeder los kopen of in een supplement. Ik adviseer je om altijd voor het poeder te kiezen, en zorg ervoor dat deze 100% puur is ( zonder enige toevoegingen) en 100% biologisch. 
Een 100% puur en biologisch poeder wordt enkel vermalen tot een poeder en in potten door bewerkt voor verkoop. Als dit goed gebeurt worden de knollen in de zon gedroogd en daarna fijn vermalen tot een poeder. Thuis kun je dit proces doen met een droogoven. De knollen kun je dan in je voedseldroger goed drogen en uiteindelijk in je blender tot poeder vermalen. 
IMG_4926
 
Het poeder bevat enorm veel gezonde voordelen, maar daarnaast is het ook te gebruiken ter vervanging voor suiker. De meesten vinden de smaak nog het meeste neigen naar een mix tussen een zoete appel met karamel. 
De meeste yacon komt uit Peru. Dit land geeft het meeste wereldwijd uit. Het poeder bevat per 100 gram gemiddeld zo’n 30-35 gram aan suikers ( inuline) wat in vergelijking met vele andere “ natuurlijke” suikervervangers ( dadels, agave, ahorn, lucuma, maca, baobab, carob, kokos en palmsuiker) het minste geeft. Daarnaast heb je kunnen lezen hoe deze suiker in ons lichaam wordt verwerkt. Daarnaast bevat het poeder enorm veel eiwitten ( per 100 gram zo’n 4 gram) en een beetje aan vezels ( zo’n 1 gram) 
Het heeft ook enkele nadelen: Het poeder is zeer vatbaar voor vocht. Zodra het in aanraking komt met vocht of een combinatie met vocht, licht en lucht, zal het poeder zeer snel hard worden en gaan klonteren. Gelukkig betekent dit niets ergs en kun je het poeder gewoon blijven gebruiken en verliest het zijn zoetkracht niet. Maar het is verstandig om het poeder niet te lang te bewaren en deze in een goede glazen pot die je luchtdicht kunt afsluiten te bewaren. En zet de pot uiteraard niet in de volle zon, maar zet hem liefst in een donkere koele kast. 
Om de kwaliteit zoveel mogelijk te waarborgen doen fabrikanten wat vochtvreters in hun verpakkingen. Dit kun je 100% veilig verwijderen, of in de pot laten. 
IMG_4924
 
Ik ben op zoek gegaan naar een goed poeder, en kwam al snel uit bij Mattisson, één van mijn meest favoriete merken. Ik heb meteen een pot Yaconpoeder bij hen besteld om te gaan uitproberen. Ter duidelijkheid: dit heb ik dit keer dus niet gratis ontvangen en ik schrijf dit artikel ook geheel zonder Mattisson op de hoogte te hebben gebracht. Ik heb de pot speciaal voor dit artikel gekocht. 
 
Het poeder is 100% puur en 100% biologisch. Het kostte mij € 7,95 per 100 gram. Niet goedkoop nee, maar goed, dan heb je wel wat. Ik heb nog nooit eerder een poedervorm gehad van yacon  en was dus erg benieuwd, Het poeder ziet er licht bruin uit en heeft een zachte, lekkere zoete geur. Meteen even proeven maar…..ik heb een theelepel ingenomen, en de smaak komt inderdaad echt erg dichtbij gewone suiker. Wel een stuk minder krachtig, maar de smaak komt absoluut overeen. In de pot vinden we een zakje vochtvreter los in het poeder. Dit vind ik toch een minpuntje. Niet omdat ik denk dat het onnodig is, want zoals je eerder hebt kunnen lezen is dit noodzakelijk. Maar ik vind de keuze van het zakje teleurstellend. Er zijn namelijk ook vochtvreters die op basis van maïs zijn geproduceerd. Als dit eventueel loslaat en het komt in het poeder terecht komen er geen schadelijke stofjes vrij. We komen dit soort zakjes veelal tegen in nonfood-producten zoals tassen, schoenen, apparatuur en doe-het-zelf artikelen. Maar we komen ze ook tegen in verpakkingen van voedsel. Ze zijn bedoeld om vocht te absorberen als de luchtvochtigheid te groot wordt. Je kunt ze eigenlijk een beetje zien als kleine vocht-vretertjes. Silica is NIET EETBAAR. Dit staat ook duidelijk vermeld op het zakje. Silicagel wordt gemaakt van vaste, vochtabsorberende kristallen van een silicaat, synthetisch gemaakt uit natriumsilicaat. Het is een behoorlijk giftig goedje. Het is dus erg belangrijk, dat het zakje bij bijvoorbeeld voedingssupplementen nog goed gesloten is. CONTROLEER DIT ALTIJD, ALS ER EEN ZAKJE SILICAGEL BIJ EEN VOEDINGSMIDDEL ZIT. Het gaat vrijwel altijd om kleine balletjes. Als een zakje is losgeraakt kunnen deze zeer snel en gemakkelijk vrijkomen en in je voeding terechtkomen. Controleer dus ALTIJD  zo’n zakje, mocht je het tegenkomen in een verpakking van voedsel. Is het zakje goed gesloten, en bevat het geen scheurtjes, is het voedsel 100% veilig.
IMG_4927 IMG_4928
Ik heb heerlijke snack balletjes gemaakt met het poeder, om te testen hoe zoet het zich gedraagt in baksels Ik heb deze balletjes echter rauw gelaten dus niet gebakken. Ik heb ongeveer 35 gram Yaconpoeder, 35 ml vloeibare zuivere kokosolie ( in deze hitte geen probleem ! 😉 ) een koffiekopje kasha ( geroosterde boekweitkorrels) en 450 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen) in een kom samen geroerd en met beetjes water handmatig tot een soepele deegbal gekneed. Daaruit heb ik balletjes gedraaid en deze door de Yaconpoeder gerold. Ik vond ze echt FANTASTISCH! De zoete smaak is echt top! Ik was blij verrast!
 
DE SUIKERVERVANGER VAN DE TOEKOMST?
Om nu meteen hoog van de daken te gaan schreeuwen dat dit DE PERFECTE natuurlijke suikervervanger is, vind ik te voorbarig. Eén succesvol recept zegt immers nog niet heel erg veel, en ik wil nog even volop gaan experimenteren . Maar de vooruitzichten zijn goed en ik ben tot nu toe echt enthousiast. 
Zeker gezien de vele gezonde voordelen heeft yaconpoeder voor mij absoluut een goede toekomst. Nu maar hopen dat de voedselindustrie er met hun gretige vingertjes vanaf weten te blijven….
 
 
 
IMG_4929

3 Reacties op “Yacon ( poeder) ….het antwoord op suiker?????

  1. Monique, ik heb een vraagje.
    Ik maak zelf altijd veel fruitsaus van zelf gekweekt fruit. (aardbeien, bramen loganbessen, thaiberry, kruisbessen, aalbessen en soms nog wat pruimen.
    Ik deed dit altijd met geleisuiker special. Hoewel ik hier heel weinig van gebruik (5% van het gewicht van het fruit), zou ik toch liever wat anders gebruiken. Is yaconpoeder een goed alternatief of is dan toch erythritol een betere optie.
    Mijn man kan echt niet wennen aan de smaak van stevia, dus die valt af.
    Ik zie dat dit artikel wel van 2018 is, maar hoop dat je mijn vraag toch leest en wilt beantwoorden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *