Zoetzure augurken

Als we naar de vele potten augurken kijken, komen we naast een boel suiker ook nog eens kunstmatige zoetstoffen tegen plus een badje vol E nummers. Dit weten erg veel mensen niet. Zij zijn in de veronderstelling, dat augurken zeer gezond zijn, en niet zo heel erg schadelijk. Als je juist die potten kiest waarin veel suiker en andere meuk zit, kan een paar augurken best in suikers aantikken.

Sommige potten bestaan uit enkel kunstmatige zoetstoffen in combinatie met vrij veel zout. Dit om de augurken ” slank” te houden. Maar dus verre van gezond.

 

Als je eenmaal weet dat zelf zoetzure komkommers/augurken maken een kinderlijk eenvoudig klusje is, zul je vast niet meer omkijken naar de meuk in de supermarkt! Want homemade is ook nog eens 10 x zoveel lekkerder! Het is echt niet moeilijk. Alles wat je nodig hebt is:

  • twee/drie biologische oer-komkommertjes of mini komkommertjes
  • appel-ciderazijn
  • een theelepel greensweet stevia sweet Xtra
  • twee eetlepels lekkere kruiden naar keuze ( ik gebruik graag kerrie poeder en paprika poeder)
  • een blaadje biologische laurier

Gebruik het liefst een weckpot. Dit houdt alles goed afgesloten, en langer houdbaar. Snij de komkommertjes ( niet schillen) in mooie parten. Doe de kruiden, de stevia en de laurier in de pot en schenk dit op met ongeveer 50 ml appel-ciderazijn. Doe de parten in de pot en vul de pot op met vers stromend koud water. Sluit de weckpot goed, en schud alles even flink door. Zet daarna weg op een koele plek ( koelkast kan ook)

IMG_8242

Hoe langer ze staan, hoe beter de smaken in de komkommer-parten trekken! Klaar! Zoals je ziet, totaal niet ingewikkeld, en ook niet betreft ingrediënten! Je kunt ook gewone komkommers gebruiken, maar ik raad dit niet aan. Deze worden erg snel snotterig. Oer komkommertjes zijn een stuk steviger.

17547078_1327171830677343_2021515613588594852_o

mini komkommertjes zijn ook geschikt. Met de mini kommertjes kun je bijvoorbeeld deze variant maken:

IMG_3286

Snij een spriet citroengras in fijne stukjes en doe ik een schone glazen pot. Voeg hieraan drie eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra aan toe en vul met mini-komkommertjes. Vul verder op met water en schud flink. Zet 24 uur in de koelkast.

?

De ” echte” zoet-zure” augurken maken?

In de supermarkt vinden we erg veel soorten augurken. De meest populaire zijn de gesneden zoet-zure augurken. Deze worden ook wel ” pickles” genoemd en zijn o.a ook ontzettend populair bij fastfood-restaurants als Mac Donalds. Je kunt deze ook thuis zelf maken:

Gebruik mini-komkommers/ augurken , voor een grote pot vol. Gebruik een grote weck-pot.  Snij deze in vier lange stukken en zet ze 24 uur in een pekel-bad van drie scheppen Keltisch zeezout met water. Spoel ze na de 24 uur weektijd goed af, zodat al het zout van de augurkjes af is gespoeld. Stop de augurken in een pot. Je kunt daar tal van lekkere kruiden bij stoppen, zoals verse basilicum, of rode en zwarte peper-korreltjes. Zet een pannetje op het vuur, en schenk hier ongeveer 175 ml biologische appel-cider azijn in, en 200 ml water. Breng dit aan de kook. Zodra de massa kookt, drie volle eetlepels erythritol toevoegen en ongeveer een minuut doorroeren. Schenk de massa in de pot en vul verder aan met water. Laat afkoelen. Bewaar daarna liefst in de koelkast, maar je kunt het ook in een donkere kelder of schuur bewaren.

 

 

 

Een reactie op “Zoetzure augurken

  1. makkelijke oplossing monique, dank je wel. Hoe lang kun je de komkommers dan bewaren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *