Zoetzure augurken, zo maak je ze zelf!

Augurken…wij Nederlanders zijn er dol op. Augurken vallen oorspronkelijk onder tafelzuren, maar is in Nederland zo ingeburgerd dat iedereen wel een pot in huis heeft. Als we naar de vele potten augurken kijken, komen we naast een boel suiker ook nog eens kunstmatige zoetstoffen tegen plus een badje vol E nummers. Dit weten erg veel mensen niet. Zij zijn in de veronderstelling, dat augurken zeer gezond zijn, en niet zo heel erg schadelijk. Als je juist die potten kiest waarin veel suiker en andere meuk zit, kan een paar augurken best in suikers aantikken. En lang niet zo onschuldig zijn als het lijkt.

Sommige potten bestaan uit enkel kunstmatige zoetstoffen in combinatie met vrij veel zout. Dit om de augurken ” slank” te houden. Maar dus verre van gezond.

Kant en klaar vaak ongezond

Alhoewel augurken ( ook wel kleine of mini komkommers) van nature erg gezond zijn ( ze kunnen ons bijvoorbeeld voorzien van veel vocht ) kunnen ze erg ongezond worden door het sap waarin ze worden gelegd. De meest gangbare varianten hebben een inleg van azijn, zout, suiker en water, waaraan meestal ook nog iets van kunstmatige zoetstoffen aan wordt toegevoegd. Ook kunnen er kleur en smaakstoffen worden toegevoegd. Dit kan voor aardig wat ongezonde bijproducties zorgen. Er zijn erg veel mensen die het inleg water lekker vinden en opdrinken. Dat kan dus erg onverstandig zijn.

 

Zelf zoet-zure augurken maken!

Als je eenmaal weet dat zelf zoetzure komkommers/augurken maken een kinderlijk eenvoudig klusje is, zul je vast niet meer omkijken naar de meuk in de supermarkt! Want homemade is ook nog eens 10 x zoveel lekkerder! Het is echt niet moeilijk. Alles wat je nodig hebt is:

  • twee/drie biologische  kleine /oer-komkommertjes of mini komkommertjes
  • appel-ciderazijn + 150 ml water
  • een eetlepel stevia kristal
  • twee eetlepels lekkere kruiden naar keuze ( ik gebruik graag verse fijn gehakte basilicum, een snufje Keltisch zeezout, bieslook en rode peper-korrels)
  • een blaadje biologische laurier

 

Gebruik het liefst een weckpot. Dit houdt alles goed afgesloten, en langer houdbaar. Snij de komkommertjes ( niet schillen) in mooie parten.Vul een grote pot met alle ingrediënten, behalve het water en vul de pot met de parten augurk. Vul tot slot met water en sluit goed af.

 

Hoe langer ze staan, hoe beter de smaken in de komkommer-parten trekken! Klaar! Zoals je ziet, totaal niet ingewikkeld, en ook niet betreft ingrediënten! Je kunt ook gewone komkommers gebruiken, maar ik raad dit niet aan. Deze worden erg snel snotterig. Oer komkommertjes zijn een stuk steviger. Mini ( snack ) komkommertjes zijn ook geschikt. Met de mini kommertjes kun je bijvoorbeeld deze variant maken:

Snij een spriet citroengras in fijne stukjes en doe ik een schone glazen pot. Voeg hieraan drie eetlepels stevia kristal aan toe en vul met mini-komkommertjes. Vul verder op met water en schud flink. Zet 24 uur in de koelkast.

 

?

De ” echte” zoet-zure” augurken maken?

In de supermarkt vinden we erg veel soorten augurken. De meest populaire zijn de gesneden zoet-zure augurken. Deze worden ook wel ” pickles” genoemd en zijn o.a ook ontzettend populair bij fastfood-restaurants als Mac Donalds. Je kunt deze ook thuis zelf maken:

Gebruik mini-komkommers/ augurken , voor een grote pot vol. Gebruik een grote weck-pot.  Snij deze in vier lange stukken en zet ze 24 uur in een pekel-bad van drie scheppen Keltisch zeezout met water. Spoel ze na de 24 uur weektijd goed af, zodat al het zout van de augurkjes af is gespoeld. Stop de augurken in een pot. Je kunt daar tal van lekkere kruiden bij stoppen, zoals verse basilicum, of rode en zwarte peper-korreltjes. Zet een pannetje op het vuur, en schenk hier ongeveer 175 ml biologische appel-cider azijn in, en 200 ml water. Breng dit aan de kook. Zodra de massa kookt, drie volle eetlepels erythritol toevoegen en ongeveer een minuut doorroeren. Schenk de massa in de pot en vul verder aan met water. Laat afkoelen. Bewaar daarna liefst in de koelkast, maar je kunt het ook in een donkere kelder of schuur bewaren.

4 Reacties op “Zoetzure augurken, zo maak je ze zelf!

  1. makkelijke oplossing monique, dank je wel. Hoe lang kun je de komkommers dan bewaren?

  2. Ik vind augurkjes heerlijk en wil zelf maken maar het is niet duidelijk hoeveel appelazijnciter ik erin moet met 150 ml water?

    • Inderdaad, ik zou het ook fijn vinden om te weten hoeveel azijn er nodig is voor de snelle variant. En voor de ‘echte’ zoet-zure augurkjes: hoeveel water bij het zout voor het pekelbad zou moeten. Monique?

  3. 4 lepels eritirol staat aan hoeveel gewone suiker. ben zelf tegen suikervervangende middeltjes daar die mega ongezond zijn… maar wil wel graag die augurken zelf maken,lol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *