Cichorei

Ik kan slecht tot niet tegen cafeïne. Daarom vind ik CICHOREI een ware uitkomst. Cichorei wordt al jarenlang gezien en gebruikt ter vervanging van koffie. Het wordt een beetje neergezet als een gezond alternatief op koffie, voor zover je kunt zeggen dat koffie ” ongezond” is. De meest gehoorde klacht bij het drinken van koffie, is de cafeïne. Dit geeft bij mij ook klachten. Ik krijg er hartkloppingen van en ik kan mij erg akelig gaan voelen. Maar ik hou wel ontzettend van koffie. Ik vind het heerlijk. Cichorei heeft een lekkere smaak die sterk lijkt op koffie Vandaar dat er met cichorei ontzettend veel koffie-vervangers worden gemaakt. 

 

Wat is cichorei?

Cichorei komt van een plant die  oorspronkelijk afkomstig  is uit het Middellandse Zeegebied. Inmiddels heeft de plant zich vanuit dat punt overal ter wereld verspreid. We kennen cichorei vooral van vroeger, toen werd het erg veel als koffie gedronken. Het werd toen ook wel peekoffie genoemd. Deze koffie werd niet als een luxe gedronken, integendeel: het werd door de armen gedronken als koffie, echte koffie was in die tijd pas echt luxe en schaars. Cichorei vonden we overal in de natuur terug en konden we naar hartenlust plukken. Het werd ook vaak “armelui-koffie” genoemd. Naast de wilde cichorei zijn er nog twee erg bekende varianten: de witlof en de wortel cichorei.

Waar vroeger nog hele fabrieken bestonden om cichorei koffie te maken voor dagelijks gebruik,  werd cichorei  in de jaren zestig enkel nog geteeld vanwege de hoge dosering inuline die in de planten aanwezig zijn.  Sinds  de gezondheidstrend van de afgelopen jaren kiezen steeds veel mensen voor een koffie surrogaat, waar geen cafeïne in voorkomt. Bovendien is  de plant opnieuw ontdekt vanwege zijn grote gezondheidsvoordelen. Om te beginnen dus vanwege de grote aanwezigheid van inuline (een koolhydraat met zeer speciale eigenschappen) in de wortels: maar liefst 19% Daarnaast is al vele malen aangetoond dat cichorei zeer gunstig is voor het hart, de maag en de lever. Ook heeft het een zeer stimulerende werking op de darmen, zodanig, dat het klachten kan verminderen bij PDS

 

Cichoreiwortel wordt gedroogd en gebrand, hierdoor krijgt de cichorei een karamelachtige smaak. Door het brandproces bevat cichorei net als koffie acrylamide. De hoeveelheid acrylamide per kilogram in cichorei is echter negen keer zo hoog als die in koffie, zo heeft de Europese Voedsel en Waren Autoriteit (EFSA) onderzocht. De hoeveelheid acrylamide in de drank hangt af van de hoeveelheid cichorei dat wordt toegevoegd.

Toch moeten we ons niet al teveel zorgen maken. Er zijn tot op heden namelijk nog helemaal geen onderbouwde resultaten uit studies bekend, om bijvoorbeeld een ADH vast te stellen. Het is  nog onduidelijk welke hoeveelheid acrylamide schadelijk is voor mensen. Een lage hoeveelheid cichorei lijkt niet bij te dragen aan het risico op ontstaan van kanker. Omdat cichorei acrylamide bevat, is het wel het  advies om het gebruik van cichorei in de koffie te beperken. Wat inhoudt, dat je, net als bij gewone koffie het geval is,  geen potten tegelijk weg moet slurpen, maar dat lijkt mij voor alles wel erg duidelijk.

Deze eigenschappen zijn op hun best als je de pure cichorei kiest. Cichorei is vooral verkrijgbaar in een instant koffiesoort. Verschillende fabrikanten verkopen cichorei instant koffie in diverse samenstellingen. LIMA (yannoh) verkoopt bijvoorbeeld een soort gemaakt van cichorei, gerst, rogge en eikels. De bekendere variant van A.Vogel (Bambu) verwerkt naast de cichorei granen en zuidvruchten. Het is dus ook hier weer even etiketten lezen. Het geeft aanzienlijke smaakverschillen, en verschillen in energie / kcal. Ook zijn de meeste mengsels niet glutenvrij.

Cichorei kun je ook nog steeds in de supermarkt kopen onder het merk Zonnatura. Deze variant bevat gerst, rogge en eikels. Nog een bijkomend voordeel: cichorei is niet duur. Zeker in vergelijking met gewone koffie is cichorei naast vele malen gezonder ook vele malen goedkoper! Even ter vergelijking: een pot cichorei koffie van Zonnatura kost nog geen € 2,10  terwijl een pak koffie al snel het drie-dubbele kost. De smaak is heerlijk mild, zacht en licht romig. Het is tevens een perfecte drank voor kinderen, voor het slapen gaan, en bovendien perfect te verwerken in tal van baksels en gerechten. Het vervangt dus ook koffie in heel veel recepten.

SAM_3877

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er veel soorten, en de meesten zijn niet glutenvrij. Een goed merk die enkel bestaat  uit ( naturel instant variant) gemalen cichoreiwortel en dus sowieso de beste keuze is, is het merk Pacha. Deze kun je vinden in biowinkels, gezondheidswinkels en reform huizen. Van dit merk zijn er nog vele varianten met een smaakje, zoals karamel en vanille, noten en granen. Een grote pot kost gemiddeld € 5,50

Nog een goede 100% biologische variant is die van het merk CHIKKO. Deze fabrikant komt uit Amsterdam. In deze variant zit ook enkel 100% geroosterde cichorei, en kost rond de €  5 euro per pot van 125 gram. Deze van CHIKKO is mijn grote persoonlijke favoriet. Ik gebruik het bijvoorbeeld ook door toetjes, of door mijn eiwitten. Het is te maken met zowel water als plantaardige melk.

46 Reacties op “Cichorei

  • hai, ik drink die van het merk Yani of die van Lima, beide verkrijgbaar in de biowinkel. Succes en warme groet!

  • Hallo Monique
   Pacha heet in Frankrijk Leroux en kost daar de helft van hier. Ook in België is ie goedkoper

    • dat is inderdaad erg nadelig. Ik maak de klomp meestal zo brokkelig mogelijk door het te hakken met een mes, maar kijk AJB wel uit! Want je kunt snel uitschieten, doe het dan ook niet te fanatiek. Succes!

    • Ik heb dit ook al ondervonden. Ik vermoed dat het dekseltje niet zo goed afsluit, daarom doe ik altijd eerst een plasticfolie over het potje en dan pas het deksel erop.

  • In de biowinkel vind je diverse varianten. Lees goed verpakkingen. Succes!

 1. Ik denk dat mijn rocacea opvlamt door cichorei…. Helaas. Dus ik vermijd het.

 2. Hai Monique, hoe kijk jij tegen de suikers aan die zitten in cichorei koffie? Ik schrok eigenlijk van de hoeveelheid, zeker als mensen dagelijks veel koffie drinken. Ben benieuwd naar jouw antwoord.

  • Cichorei wordt vaak als zoetmiddel gebruikt, in vorm van cichoreistroop. Dit is wat anders dan de koffiepoeder. Net als andere natuurlijke suikers in veel producten heeft het invloed op de bloedsuiker. Dus ook betreft cichoreikoffie kun je er geen liters van wegdrinken, maar dit geldt voor alles. Succes!

   • Ik zoek al maanden achter cichoreisiroop. (niet meer te vinden in België in (bio) winkels, on-line, off-line, etc) Nu zou ik dit zelf willen maken. Enig idee hoe? Een recept om cichoreisiroop zelf te maken dus….of waar dit toch nog te bekomen in de handel?

 3. Hallo Monique
  Ik was benieuwd naar het ingredient cichorei in de granola van de Aldi. Ziet er trouwens goed uit: havervlokken, cichorei, zonnebloempitten, kokos, meloenpitten en hazelnoten. Verder niets. Misschien leuk om eens te proeven.
  Ik dronk vroeger altijd de Bambu koffie maar sinds ik glutenvrij eet dus niet meer. Fijn om te lezen dat er in Pasha geen gluten zitten. Dank voor het artikel.
  Groeten Linda

 4. Ik vraag me af of (PACHA) GROVE CICHOREI- wortel voor de koffie
  als gezond beschouwd kan worden.

  Op de verpakking staat o.a. het volgende ;

  100% plantaardig. Bestaat uit cichoreiwortels die bij het roosteren lichtjes gecarameliseerd zijn. Door zijn smaakversterkende werking is hij traditiegetrouw de bondgenoot van koffie.
  ( zie ook http://www.chicobel.be/nl/producten.htm)

  Algemeen bekend is ook dat door caramelisatie van suiker; fructose( bakproces) er kankerverwekende stoffen ontstaan.

  (Terwijl er voldoende alternatieve zoetstoffen zijn waarvan bekend is dat de chemische structuur bij hoge temperaturen niet verandert.)

  Vraag ; Kan gebruik van chicorei voor de koffie schade toebrengen aan het lichaam?

  • In veel (genoemde) soorten zit suiker, toegevoegd door bijv. dadels. Lijkt me niet gezond voor een anti-candida lijfstijl.

 5. Ik heb net bijzondere “Nature’s gift” granola repen bij de Aldi gehaald. Met 15,4% cichorei, in de ene reep omschreven als witlofwortelvezels, in de andere repen witlofwortelextract.
  Ik ken cichorei wel in thee, geloof ik, verder niet. Fijn te lezen dat het gezond is, wellicht dat ik deze variant ook eens gaan proberen.

  Deze repen zijn overigens verder van enkel noten, zaden, haver, gedroogde appelstukjes en kokos gemaakt. Geen suiker dus. Bijzonder is wel dat ze toch zoetig smaken en tja, het is wel echt een crunchy-reep-geheel. Geen idee hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen (ik vertrouw t niet helemaal 😉 ). Misschien door de cichorei?
  Ik ga op nader onderzoek uit. Bedankt voor de info!

  • Zou kunnen dat ze de fructose uit de chicorei gehaald hebben en dat er puur in gestopt hebben? Dan hebben ze misschien sneaky omzeild om het als fructose op het etiket te zetten?

   • Ik heb een pot Pacha uit april 2018, is die nog te gebruiken?

 6. Pacha is in Frankrijk veel goedkoper. Het staat daar gewoon in de supermarkt. Wij nemen altijd een voorraadje mee als we terug komen van vakantie.

 7. Ik heb in Frankrijk een kookboek gekocht waar in veel recepten gebruik wordt gemaakt van ‘ chicorée lquide’, vloeibare chicorei dus. Weet jij waar ik dat kan halen?

  • Ik breng dat steeds mee vanuit Frankrijk, is van Leroux en heb ik helaas in België nog niet gevonden.

 8. Ik maak een cappucinno van Chicorei koffie met Geschuimde (nespresso schuiner)Havermelk Oatley Barista heerlijk. Noch beter dan in heel veel lunchzaakjes waar ik een cap Haver heb gedronken

 9. Dag Monique, allereerst dank voor je vele research op divers gebied! Erg leerzaam en informatief. Wat betreft alternatieven voor koffie heb ik gedurende mijn leven diverse alternatieven gedronken, hoewel ik ook dagelijks 2 bakjes gewone koffie drink. Van eikeltjescacao, via bambu (waarin teveel geroosterde granen naar mijn zin), ben ik een jaar geleden overgestapt op Pacha. Ook ik ben wel nieuwsgierig naar het effect van het roosteren. Onlangs las ik een aantal artikelen op (o.a. ook op jouw site) over de vorming van acrylamide als een zetmeelrijk product boven de 120 graden wordt verhit. En daar valt de cichoreiwortel ook onder neem ik aan. Weet je iets over de temperatuur van het roosterproces van Pacha? Alternatief is natuurlijk dat ik anders zelf cichorei ga roosteren bij lagere temperatuur. Ik ben wel erg gehecht aan m´n warme beker Pacha aan het van de dag. Of weet je andere alternatieven? Ik hoor heel graag van je. Hartelijke groet, Gerrie

 10. willy.
  ik drink al bijna 5 jaar cichorei koffie van lidl frankrijk
  60% cichorei / 40 % oploskoffie ik ben er haast aan verslaafd
  wel 8 tot 10 mokken per dag en ik voel mij er prettig bij

 11. Hier gisteren voor t eerst pascha caramel gedronken. Drinkbaar maar dan druk ik me erg positief uit. Heb hier nu wat tips voorbij zien komen, wie weet, maakt dat de smaak lekkerder.

 12. Hoi Els, smaakt je Pascha inmiddels lekkerder? Zo ja, hoe heb je dat gedaan?

 13. Ja,ik ben ook benieuwd,smaken verschillen, maar toch is veel vergelijkbaar .zelf drink ik sinds kort de chikko moest even de juiste verhouding van 1 kopje koffie vinden,maar na het wennen is goed te doen, wel moet ik toegeven dat ik dan ook maar 1 kopje per moment drink, anders dan is het voor mij al overdadig en smaakt mij dan juist niet, weet niet of dat herkenbaar is ook bij jullie,of aan dit merk ligt.,

 14. mijn buisman een aroma voor in de koffie is keihard , hoe krijg ik dat weer goed? dank u

 15. Hoi monique, ik heb cichoreiwortel , niet gemalen. Maar stukjes in huis, kan ik dat met een thee ei laten trekken in heet water, of heb ik juist gemalen nodig om het op te lossen in heet water?

  Alvast bedankt voor je antwoord

  Nicole

  • Je kan deze stukjes in een thee-ei doen. Zoals je losse thee zou gebruiken. Dit doe ik al een tijdje zo en werkt prima.

 16. ik heb Chikko koffie gekocht, de lila verpakking. maar ik moet zeggen dat ik een enorme vervelende nasmaak heb. Ook als ik maar 1 theelepeltje gebruik . Smaak is prima maar de nasmaak vind ik echt vervelend.

 17. Hoi, Ik vindt de chochorei een heerlijke vervanger. Ik heb de chicco. Sinds kort.
  Ik merk aan het doseer lepeltje dat het na het uitscheppen, de volgende dag erg plakkerig is geworden.
  Ik vraag mij af of de chochorei in je lichaam ook zo blijft plakken?

 18. Krijg maagklachten door “niet koffie” te drinken. Zijn er meer mensen die dat ervaren?

 19. Informatieve uitleg! Ik durf het rustig te drinken. Het is mijn kickje in de ochtend. En ik kan ook niet tegen echte koffie, dan slaap ik niet goed. Maar wat is het toch wat met de prijzen tegenwoordig. Eerst kocht ik zo’n pot instant Pacha in de reformwinkel dichtbij huis. Ik begon op 5,59 ongeveer met drinken van deze surrogaat koffie en nu zijn de prijzen per pot 7,39 voor dezelfde pot van 200 gram. In twee jaar tijd. Het wordt gewoon te duur en dus ga ik wat anders bedenken of gewoon alleen thee drinken.

 20. De kankerstichting raadt het af. 9 keer zoveel van de kankerverwekkende acralamide dan in echte koffie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *