The Humble Co komt met natuurlijke fluoride-houdende tandpasta’s…

Afgelopen jaren heb ik veel geschreven over gebitsverzorging, en “ de fluoride-kwestie”. Ik heb tevens aardig wat natuurlijke tandpasta’s getest en beoordeeld.  Of je nu voor of tegen fluoride bent, feit blijft, dat conventionele tandpasta’s altijd een stuk ongezonder zijn in samenstellingen dan natuurlijke varianten. Omdat er heel veel weerstand is tegen fluoride, bevatten 9/10 natuurlijke tandpasta’s geen fluoride. Het aanbod in natuurlijke fluoride tandpasta’s is erg dun gezaaid, wat niet veel keus geeft aan de consument. Het is of natuurljk zonder fluoride, of niet natuurlijk met fluoride.

De “ fluoride kwestie” raast anno 2021 nog steeds verder. KLIK HIER om te lezen wat ik erover heb geschreven, en hoe ik erin sta. Ik hou de 90-10 regel in stand, wat betekent, dat ik 90% zonder fluoride poets, en 10% met fluoride. Mijn tandarts is daar helemaal content mee. Deze man is zeer openminded, en heeft geen moeite met mijn keuze, omdat mijn gebit prima in orde is. Nu moet ik er wel bij vermelden, dat ik weinig / geen suikers eet en drink. En ik let goed op mijn voeding. ( KLIK HIER voor meer informatie ) Dit heeft uiteraard erg veel invloed. En kan ik het goed onderhouden met zo’n 90-10 regel.
Toch bleef ik altijd op zoek naar een natuurlijke tandpasta MET fluoride, die ik uiteindelijk vorig jaar vond in de vorm van HYDROPHIL . Hartstikke blij mee, maar eerlijk = eerlijk, het pure muntsmaakje gaat ook wel eens vervelen. Daarom was ik erg benieuwd naar de drie natuurlijke tandpasta’s MET fluoride van het Zweedse merk THE HUMBLE CO. Ik leerde dit merk voor het eerst kennen in 2017, toen ik een tandenborstel kocht in mijn biowinkel. ( KLIK HIER) Deze beviel mij erg goed. Inmiddels is the Humble Co flink aan de weg aan het timmeren met talloze producten, met name meukvrije, duurzame, natuurlijke en milieuvriendelijke gebitsverzorging. Natuurlijke tandpasta’s konden dus niet al te lang uitblijven. Ik ontving drie verschillende, die ik heb getest.

NATUURLIJKE TANDPASTA MET FLUORIDE

We kunnen ons best afvragen, waarom het aanbod in natuurlijke fluoride tandpasta’s zo vreselijk dun is gezaaid op de markt. Natuurlijk heeft de hele fluoride-kwestie daar een grote invloed op, maar ook wordt fluoride geweerd in natuurlijke alternatieven omdat het een zeer slecht imago heeft opgebouwd. Zoals je eerder IN MIJN ARTIKEL hebt kunnen lezen is het zelfs in de wetenschap en onder deskundigen een eeuwig “ welles / nietes” spel. De ene tandarts spreekt de ander tegen, de ene studie spreekt de ander tegen, het is voor de consument daarom echt onmogelijk om een pijl te trekken op fluoride. Ik heb geleerd om vooral naar mezelf te luisteren, en naar mijn lichaam. Wel / geen fluoride is een keuze die je zelf moet maken. Waar je wel op kunt letten is de rest van de ingrediënten in tandpasta’s, zowel natuurlijke als conventionele. Wil je daar meer over lezen? KLIK DAN HIER. 
In dit artikel vertel ik over SLS, een vrij agressief goedje wat wonderlijk genoeg in erg veel tandpasta’s voorkomt. SLS is een detergent ( zeep, reiniger ) wat in staat is vet en andere bevuiling uit onze haren  en huid te wassen. De sulfaten iun SLS zorgen ervoor dat de boel heerlijk gaat schuimen, dit geldt ook voor tandpasta’s.  Dit schuim is er puur voor ons genot en onze beleving, want al dat schuim maakt ons gebit echt niet schoner dan geen schuim. Er zijn verschillende soorten sulfaten, zoals sodium laureth sulfaat ( SLES) een tweede grote bekende is. SLS is echter de meest venijnige. Het geeft snel irritaties en kan  bijvoorbeeld de huid gigantisch uitdrogen. SLS wordt ook veel toegepast in wasmiddelen om bijvoorbeeld auto’s schoon te poetsen. Dit toont de enorme waskracht. Zowel SLS als SLES vallen onder de zogenoemde oppervlakte actieve stoffen, wat ook wel surfactants worden genoemd. Dit zijn stoffen die in combinatie met water gebruikt kunnen worden om vetten op te lossen. Surfactants verlagen de spanning in de oppervlakten, waardoor de producten gaan schuimen en ze bijvoorbeeld beter smeerbaar te maken. SLS heeft dus aardig wat functies in verzorgingsproducten.
SLS is ontzettend goedkoop als grondstof, en met zijn vele functies daarom extra aantrekkelijk voor de op geld beluste fabrikant om het te gebruiken in vrij grote hoeveelheden.
Surfactants ( en dus ook SLS) liggen erg onder vuur. Met name SLS heeft een zeer uitdrogende en irriterende werking op huid en haar. Buiten talg en vuil lost het ook zeer eenvoudig huidvetten op. Hierdoor raakt onze natuurlijke huid barrière flink verstoord, en kunnen we last krijgen van een gortdroge, pijnlijke, schilferige en barstende huid, puisten, vlekken en andere huidirritaties.
Veel mensen lopen rond met allerlei onverklaarbare huidklachten, en leggen totaal geen link met hun dagelijkse verzorgingsproducten als shampoo. SLS zit niet alleen in shampoo, maar ook in zepen, douche en badverzorgingsproducten, make up, tandpasta’s enzovoort enzovoort, kortom, allemaal producten die we iedere dag gebruiken. Alles bij elkaar genomen kan het gebruik van SLS funest zijn voor je huid en haar.
Uiteraard zijn er door de EU grenzen gesteld voor het gebruik van SLS in producten, en daar houden fabrikanten zich netjes aan. Maar het probleem zit hem in het veelvuldige gebruik van diverse producten waarin SLS aanwezig is. Stel: iemand doucht iedere morgen, wast zich met douchegel, wast haar haren, en gooit er daarna een conditioner in, smeert zich na de douche beurt in met een creme of lotion, gebruikt stylingsproducten, poets de tanden met een tandpasta met SLS, smeert overdag haar handen in met een handcreme…..Het zijn allemaal dagelijkse dingen die we iedere dag gedachteloos uitvoeren. Het kan de huid behoorlijk gaan pesten, met alle gevolgen van dien. SLS is de absolute koning op het gebied van hoofd / haar / huidirritaties. Het is zelfs een beetje raar te noemen, dat we het zoveel ( en in flinke hoeveelheden) tegenkomen in tandpasta’s. Er zijn bewijzen, dat SLS de oppervlakkige epitheellaag van het mond-slijmvlies los kan laten. Zoals je vast weet zijn in onze mond van nature allerlei schimmels, virussen en bacteriën aanwezig. Het mondslijmvlies heeft de grote taak om ons te beschermen tegen het binnendringen van al die bacteriën. Raakt het mondslijmvlies geïrriteerd , kan het minder goed zijn werk doen, wat best vervelende gevolgen kan hebben. Daarnaast kan het :
– wondjes in de mond veroorzaken
– de werking ( tijdelijk )  mogelijk verstoren van onze smaak-reptoren
– de mond uitdrogen
– tandvlees-ontstekingen veroorzaken of verergeren
– mogelijk zorgen voor een slechte adem
Gelukkig kan SLS in tandpasta gemakkelijk worden gemeden, omdat er steeds meer fabrikanten zijn die ervoor kiezen SLS uit hun producten te laten. En geen zorgen: tandpasta’s zonder SLS reinigen en verzorgen net zo goed als SLS tandpasta’s. Als je voor het eerst een tandpasta gebruikt zonder SLS, kun je dat als wat vreemd ervaren. Dit komt, omdat SLS schuimt ( en een schoner gevoel GEEFT / doet ervaren ) en de tanden glad maakt. Na 2 x poetsen raak je dat gelukkig al snel kwijt.
Voor mij is SLS de allergrootste reden om conventionele ( fluoridehoudende) tandpasta’s te mijden. Ik gebruik daarom graag natuurlijke alternatieven met fluoride.
Terug naar de drie tandpasta’s van THE HUMBLE CO. Ik  kocht  drie smaken:
COCONUT FLAVOUR &SALT
– CHARCOAL
– FRESH GINGER
Alle tandpasta’s bevatten 1450 PPM F aan fluoride. Volgens de cosmeticaverordening mag er in een tandpasta maximaal 1500 PPM F ( fluoride ) zitten. Flouride-houdende tandpasta’s zijn verplicht te vermelden hoeveel fluoride erin zit. Als er méér dan 1000 PPM F in een tandpasta zit moet op de verpakking staan, dat het ongeschikt is voor kinderen. Deze tandpasta’s zijn dus NIET GESCHIKT voor kleine kinderen vanaf zes jaar of jonger. Dit is wettelijk vastgesteld, omdat kinderen tandpasta veelal doorslikken. In peuter-tandpasta’s zit minder fluoride. In elk geval kun je deze tandpasta’s van The Humble Co beschouwen als tandpasta voor volwassenen. Zeker gezien de smaken is het sowieso niet erg geschikt voor kleine dreumesen. De tandpasta’s zijn 100% veganistisch, diervriendelijk geproduceerd en samengesteld in samenwerking met professionele tandheelkundigen.
Het gehalte aan fluoride in deze tandpasta’s vind ik best hoog. Gemiddeld bevatten conventionele tandpasta’s 1400 PPM F. Ik gebruik het daarom zeer spaarzaam, niet meer dan een erwtje per poetsbeurt. Alle tandpasta’s zijn inhoudelijk zo’n beetje gelijk in samenstelling, het verschilt uiteraard wel in smaak. Ik licht de coconut tandpasta uit:
SORBITOL: Sorbitol ontstaat uit glucose. Het wordt natuurlijk gewonnen uit fruit ( appels, kersen) maar bijvoorbeeld ook uit algen en zeewieren. De zoetkracht ligt ongeveer op de helft t.o.v suiker. Het wordt vrij traag in het bloed opgenomen, en het is goed bestand tegen hitte. Omdat sorbitol ook een groot vermogen heeft om vocht vast te houden, wordt het erg veel gebruikt in cosmetica, en tal van andere verzorgingsproducten. Tandpasta is een bekend product waar erg veel met sorbitol wordt gewerkt. Bij gebruik van meer dan 40 gram per dag werkt sorbitol laxerend. Het heeft in een waterige oplossing een zoetkracht van 66 %.
WATER: basis ingrediënt.
GEHYDRATEERDE SILICA:  natuurlijk mineraal, wat licht schurend kan werken. In tandpasta’s komt het in gepaste doseringen voor waardoor het ons tandglazuur niet snel kan aantasten. Ter voorbeeld: als we in een appel bijten, is dat meer belastend dan silica voor ons tandglazuur.
LAURYL GLUCOSIDE: Wordt gemaakt uit kokos/ en/of tarwekiem olie en suikers, de stofjes zijn biologisch afbreekbaar en niet agressief.
XANTHAN GUM: Voor een goede consistentie. Werkt als bind en verdikkingsmiddel.
AROMA: In dit geval een kokos-aroma.
ZINC GLUCONAAT: Zinkzout van glutonzuur. Is toegevoegd voor een anti-bacteriële werking.
SODIUM FRUORIDE: met 1450 PPM f
FIJN ZEEZOUT: mineraal zout
MICA: Een benaming voor een grote groep veel voorkomende mineralen uit de gesteenten van de aardkorst.
STEVIA EXTRACT: Voor een zoete smaak
LIMONELE: Voor een fijne geur en kleur, 100% natuurlijk gewonnen uit etherische oliën.
Tegenover de gemiddeld 45 synthetische ingrediënten in conventionele fluor-tandpasta’s gezet is dit rijtje van 13 meest natuurlijke ingrediënten een ware verademing. Ook is het erg fijn, dat de tandpasta’s vrij zijn van SLS. Toch bespeurde ik iets opmerkelijks in deze variant ( coconut), iets wat jou nu ook wellicht is opgevallen: er zit 0,0% kokos in verwerkt. De zeer aanwezige ( maar wel aangename) kokossmaak in deze tandpasta is afkomstig uit een aroma. Dit vind ik echt jammer, zeker omdat zuivere kokosolie zeer gunstige effecten heeft op ons gebit en tandvlees. Overigens kleurt Humble Co wettelijk gezien keurig binnen de lijntjes van wet en regelgeving, omdat zij “ Flavour” duidelijk op de tube vermelden, maar misleidend is het natuurlijk wel. 😕 Zeker gezien de illustraties op de tube.
De andere twee varianten bevatten naast bovengenoemde ingrediënten ook extracten uit gember en de houtskool variant bevat uiteraard houtskool. Daarin zit dus wel echte gember en echte houtskool, vreemd, waarom voor de kokosnoot tandpasta voor een aroma is gekozen.

DE TEST

Ik begon mijn testen met de kokosnoot tandpasta en ik kan niet anders zeggen dat ik het een erg lekkere smaak vind hebben. Niet sterk, niet te zoet, ik vind het echt een heel erg fijne tandpasta voor iedere dag. Het schuimt minimaal tot niet ( want GEEN SLS en andere agressieve schuimmiddelen) maar dat is echt niet zo storend omdat je wel een heerlijk fris en schoon mondgevoel krijgt.
De houtskool……die gebruik ik niet, omdat mijn tandarts mij dit heeft afgeraden. Ik kamp met zeer kwetsbaar tandglazuur waardoor dit soort stoffen bij mij meer kwaad dan goed doen. Gelukkig heb ik geen last van aanslag op mijn tanden ( geen koffie / thee drinker, ik kijk uit met heftig gekleurde kruiden en specerijen, geen drinker, geen roker ) dus schoof ik deze door naar vriendlief K. Hij heeft namelijk wel enorme last van aanslag op zijn tanden, met name zijn voortanden. Ik heb hem de tandpasta gegeven, komende weken gaat hij deze voor mij testen om te bezien hoe “ whitening” de tandpasta werkt. Wordt vervolgd.
Tot slot de gember tandpasta. Ik had iets behoorlijk pittigs verwacht, maar gelukkig valt dit enorm mee. Ook hier doet de stevia zijn werk. Wist je overigens, dat stevia ook erg gunstig is voor het tandvlees? Dus zeker geen overbodige gast in deze tandpasta’s. De gember tandpasta vind ik minder lekker smaken dan de kokos, maar dat is denk ik persoonlijke voorkeur.

WAT VIND IK?

Al met al geen onaardige tandpasta’s. Ze zijn vrij natuurlijk, bevatten gelukkig geen SLS en zijn milieuvriendelijk en duurzaam verpakt. Mijn voorkeur gaat uit naar de kokos-smaak, maar anderzijds vind ik dit best een misleidende tandpasta, zo zonder maar een spoortje echte kokos. Ik vind het fluoride gehalte vrij hoog, t.o.v andere natuurlijke en zelfs NIET natuurlijke fluorhoudende tandpasta’s. Dat vind ik best een minpunt. Ik zou het beter hebben gevonden, als het rond de 1200 PPM zou hebben gelegen. Als je de tandpasta gebruikt, gebruik het dan spaarzaam, een erwtje per poetsbeurt, en spoel je mond goed na.
Ik zou deze tandpasta’s zeker nog een keer aanschaffen, want ze zijn prima in orde, en doen goed hun werk. Toch zal ik meer aan mijn hydropil tandpasta blijven vasthouden……
De tandpasta’s zijn zowel in fysieke ( bio) winkels verkrijgbaar als webwinkels, de prijzen kunnen sterk uiteenlopen, maar liggen gemiddeld op zo’n € 3.99 per 75 ml

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *