Citroenrasp…potje suiker anyone? ( +zelfmaakrecept!)

Het wordt ons niet alleen op gebied van voeding erg gemakkelijk gemaakt met kant en klaar meuk, ook als we graag zelf willen gaan bakken, zijn er talloze kant en klaar producten gewoon verkrijgbaar in supermarkten. Alles is soms zo kant en klaar, dat we alles enkel nog in een bakvorm behoeven te kieperen, en zo de oven in kunnen schuiven. Het haalt niet alleen alle bakplezier weg, maar al deze producten bestaan voornamelijk uit suiker. En dan heb ik het niet over een beetje suiker, ik heb het over extreme hoeveelheden. Dit kan een homemade baksel vele malen suikerrijker maken dan een kant en klaar taartje uit de supermarkt. Een erg goed voorbeeld is citroenrasp. 

Lees verder

Alles over aroma + zelfmaakrecept!

In vrijwel iedere ingrediëntenlijst komen we het woord tegen: aroma. Het blijft echter een “ well kept secret” wat de fabrikant onder dit woord heeft verstopt. Dit kunnen talloze ingrediënten zijn, zonder dat de fabrikant dit verplicht is te vermelden. Hoe zit dit nu precies? Alles over aroma’s.  Lees verder

Dadels meest gezond? Welnee, VIJGEN!

Al sinds de dadel hip en happening is, begrijp ik niet veel van deze trend. De dadel wordt gezien als HET alternatief op suiker. Dit, omdat er erg veel gezonde voordelen worden toebedeeld aan de rimpelige kleverige steenvrucht. Dat deze zonnige belichtingen ook zo zijn schaduwkanten hebben, heb ik in dit artikel eerder beschreven.  Daarnaast kunnen we ons afvragen of de dadel nu wel de meest geschikte suikervervanger is. Want onderwijl we de dadel de hemel in prijzen en ons blut kopen aan kilo’s tegelijk, zien we de veel betere en meer gezondere alternatieven over het hoofd. En dan heb ik het niet over stevia en/of erythritol, maar over andere gedroogde vruchten. Lees verder

Hoe maak je zelf chocolade?

Chocolade….Sommigen loopt het water al in de mond bij het woord alleen. Like me 😉 Chocolade heeft iets magisch voor mij. Al sinds dat ik het mij kan herinneren ben ik er dol op. Mijn voorkeur gaat uit naar puur, maar witte chocolade ( wat eigenlijk geen chocolade is) vind ik ook onweerstaanbaar. Ik hoef niet uit te leggen, dat het nu niet bepaald een gezonde versnapering is. Bijna wekelijks horen we wel weer een berichtje in de media, waaruit blijkt dat chocolade erg gezond is voor dit/dat, zus en zo. Dit klopt, want in chocolade vinden we bepaalde stofjes die goed zijn voor lichaam en geest. Maar wat er niet bij wordt verteld is dat het om stofjes IN chocolade gaat. Chocolade zelf blijft gewoonweg een massa van suiker, vet en cacao, met in het ergste geval veel toevoegingen. Ondanks al die gezonde stofjes blijft chocolade erg rijk aan suiker en vetten.  Lees verder

Honing, stropen, siropen…hoe gezond zijn ze?

Als we door de supermarkt wandelen, komen we tegenwoordig producten tegen, die we voorheen enkel in biowinkels en/of speciaalzaken konden kopen. Sinds dat “ superfoods” een ware hype zijn geworden, en we ook graag suikers willen mijden, zijn we massaal los gegaan op de zogenaamde natuurlijke suikervervangers. Ik heb over natuurlijke suikervervangers diverse artikelen geschreven. Je kunt deze artikelen teruglezen door op de linkjes onder dit artikel te klikken.  Lees verder