Camu Camu , de vitamine C bom uit de natuur!

Nog altijd is vitamine C een “ populaire” vitamine. We kennen deze vitamine het meest en weten dat we daar meer van moeten nemen als we ziek zijn geworden. Eerder schreef ik een uitgebreid artikel over vitamine C. KLIK HIER om dit artikel te lezen. Waarom deze introductie? Wel, ik ga het in dit artikel hebben over CAMU CAMU. …😕Watteh? Ja, je leest niet dubbel en je leest goed. CAMU CAMU. 😟 En wat mag dat dan wel weer niet zijn? Dat ga ik je haarfijn vertellen!

WAT IS CAMU CAMU?

Om meteen goed te beginnen:  CAMU CAMU IS op één na rijkste vitamine C bron ter wereld  Er schijnt ergens in Australië een vrucht te groeien die nét een beetje méér vitamine C zou bevatten, maar veel ontlopen ze elkaar daarin niet. Camu Camu is een struik die oorspronkelijk uit vochtige gebieden in het Amazonegebied ( Zuid Amerika ) komen. De oorspronkelijke benaming is MYRCIARA DUBIA. Aan de struiken groeien vrij zure, paars / geelachtige besjes, met een grootte vergelijkbaar aan een limoen.  Deze besjes zijn ontzettend rijk aan voedingsstoffen, waarvan de grote uitschieter dus de vitamine C is. Het bevat maar liefst 40 keer zoveel vitamine C als de sinaasappel.  Mede door dit gegeven is de belangstelling de afgelopen 15 jaar erg toegenomen. Er zijn inmiddels diverse plantages, waar de Camu Casu wordt geteeld. De rijpe bessen worden geoogst en daarna gevriesdroogd. Het pulp wordt vermalen tot een poeder. In Zuid Amerika wordt dit poeder voornamelijk gebruikt als smaakmaker vanwege de friszoet / zure smaak. Het poeder heeft tevens een leuke kleur waardoor het veel wordt gebruikt ter decoratie over ijs en desserts. In de Westerse landen wordt CC beschouwd als superfood, en wordt ook als zodanig verkocht. Het wordt o.a in Nederland verkocht in poedervorm en in capsules. Helaas wordt de CC door de grote belangstelling bedreigd, en dreigen ze in het wild te verdwijnen. Gecultiveerde CC ( bessen ) bevatten lang niet zoveel vitamine C als de wilde CC.  Maar gelukkig blijft er meer dan genoeg over, en ook kan een bepaalde bewerkingsmethode het gehalte hoog houden. Dankzij deze hoge concentratie vitamine C smaakt CC erg zuur. Het kan daarom het beste ergens in worden verwerkt, bijvoorbeeld in een smoothie of in de kwark / yoghurt.

SINAASAPPELS, MOVE OVER!

Het grootste gedeelte van de vitamine C in CC blijft intact na het vriesdrogen en verpoederen. En het is echt heel wat: één theelepeltje CC poeder bevat NET ZOVEEL vitamine C als 20 sinaasappels!!!! Daar kun je niet tegenaan eten. Naast dit extreme aan vitamine C bevat CC meer vitale voedingsstoffen. Dit maakt o.a het grote verschil met conventionele vitamine C supplementen. Deze bestaan vrijwel altijd allen uit één bepaalde vitamine, in dit geval vitamine C. Vitamines en mineralen werken echte nooit ALLEEN. Ze hebben elkaar en diverse andere voedingsstoffen nodig om werkzaam te zijn. Dit is bijvoorbeeld ook één van de grootste redenen, waarom wordt geadviseerd een voedingssupplement in te nemen voor, tijdens of na een maaltijd. Ze hebben de vitale  voedingsstoffen uit ons voedsel nodig om te kunnen werken. Veel studies / onderzoek is er niet wat betreft CC. Ik vond één onderzoek waaruit bleek dat de groep rokers die dagelijks CC sap kregen, aanzienlijk lagere ontstekingswaarden hadden dan de groep rokers die een vitamine C supplement slikten. Ook bleek, dat CC veel sterker werkzaam in antioxidanten. Dit komt, omdat CC méér vitale voedingsstoffen bevat dan een synthetisch vitamine C supplement. CC bevat o.a :
– vitamine B1 en B2
– diverse belangrijke mineralen als ijzer, calcium, kalium en fosfor
– bétacaroteen
– diacine
– aminozuren
– ellaginezuur
 
 
Camu Camu is gunstig voor de lever. Japanse onderzoekers concludeerden in 2010 bij onderzoek op dieren , die een leverziekte hadden gekregen door D-galactosamine , dat na het eten van de Camu Camu besjes de lever weer herstelde van de schade.
Het meeste wordt gehaald uit Peru. Een goed Camu Camu supplement moet alleen uit 100% camu-camu poeder bestaan, dus zonder enige andere vul en hulpstoffen. Daarnaast moet het verder onbewerkt zijn gebleven, wat eigenlijk niet zo vaak voorkomt, op de CAMU CAMU van het merk ROYAL GREEN na.Royal Green werkt , als één van de zeer weinigen, echt 100% plantaardig. Dit houdt in, dat de capsules géén synthetische meuk bevat en op een zo puur mogelijke wijze is geproduceerd. Zo wordt niets verhit, waardoor er veel vitamine C verloren  kan gaan. Nog een groot voordeel aan deze pure capsules is, dat de dosering aan vitamine C is gestandaardiseerd op 60 mg per capsule. Zoals je eerder hebt kunnen lezen,, hebben volwassenen volgens de Gezondheidsraad tot 75 mg vitamine C per dag nodig. Heel veel vitamine C supplementen bevatten 100 mg vitamine C per tablet of capsule, en is bovendien in synthetische vorm, wat de werking ook vermindert.

POEDERVORM

Camu Camu is op de Nederlandse markt terrein aan het winnen, al gaat het zeer langzaam. Het is meest verkrijgbaar in poedervorm. Dit poeder kun je bijvoorbeeld verwerken in smoothies, door toetjes en desserts, over gerechten, over taart / cake en gebak, kortom, alles waar je een beetje “ een zuurtje” in wenst.
Poeders zijn er, net als capsules / tabletvorm in allerlei varianten. Ook hier moet je heel erg goed letten op de kwaliteit ( 100 % puur en natuurlijk) en afkomst ( Peru) en liefst voor biologisch gecertificeerd. Ik koop mijn CAMU CAMU altijd bij www.puurenfit.nl. Deze webwinkel werkt 100% puur, gecertificeerd waar mogelijk en heeft meestal verkoopprijzen die onder de gangbare verkoop-prijzen liggen dankzij een slimme inkoop. Je betaalt bij hen bijvoorbeeld € 13,50 voor 125 gram, wat echt voordelig is.  De gemiddelde prijzen liggen op zo’n € 14 euro per 100-120 gram.  KLIK HIER om de Camu Camu bij puur & fit te bestellen.

VOOR WIE IS CAMU CAMU MEEST GESCHIKT?

Goed, je hebt gelezen dat we gemiddeld zo’n 75 mg vitamine C per dag nodig hebben. Dit kunnen we gemakkelijk uit onze voeding halen als we gezond en volwaardig gevarieerd eten. Er zijn risico groepen, die meer vitamine C nodig hebben. Dit zijn o.a:
– rokers
– mensen die regelmatig alcoholische dranken drinken / stevige drinkers
– mensen met veel stress
– mensen die antibiotica gebruiken of deze een keer hebben gebruikt
– mensen die ouder zijn dan 65 jaar
– mensen met infecties
– mensen met blessures
– mensen die ( top) sport beoefenen
– mensen met ziekte en verkoudheid
– mensen met een zeer zwakken en / of lage weerstand
– mensen die weinig tot geen verse groente en fruit eten
Als je valt onder één van bovengenoemde risicogroepen , kun je veel profijt hebben van camu camu poeder. Ook is het mogelijk dat je meer nodig hebt dan de aanbevolen twee theelepels per dag. Laat altijd eerst je bloed onderzoeken, om te bekijken of je echt een vitamine C tekort hebt.

HOE GEBRUIK JE HET POEDER?

Camu Camu gebruik je het beste in poedervorm. Dit levert ook niet direct een overdosering op, wat bij sommige supplementen wel sneller het geval kan zijn. Een overdosis vitamine C plas je wel weer uit, maar over doseren is nooit goed
Begin je met het poeder, is het verstandig dit even op te bouwen. Begin met een theelepel poeder per dag en bouw dit naar behoeften op tot twee theelepels per dag. Dit is ruim voldoende. Je kunt CAMU CAMU ook aan kinderen geven. Geef kinderen vanaf anderhalf jaar tot vier jaar een half theelepeltje per dag. Vanaf vier jaar kun je een theelepeltje per dag geven. Wees altijd wel voorzichtig, raadpleeg een deskundige voor je kinderen dagelijks Camu Camu wilt geven. Better safe than sorry.  Staan er doserings-voorschriften op een verpakking, hou deze altijd aan.
Je kunt het poeder door je smoothies verwerken of door toetjes / desserts, maar ook door een warm glas water roeren en dit opdrinken.

CAMU CAMU TEGEN CORONA?

Op moment van schrijven ( maart 2020) heerst er veel paniek over de gehele wereld. Er is een CORONA pandemie gaande, een virus wat desastreuze gevolgen kan hebben voor bepaalde doelgroepen mensen, zoals ouderen en mensen met een zwakke weerstand. Ook in Nederland is het virus opgedoken en verspreidt het zich. Er is lichte paniek, omdat de media het vreselijk opblaast en er veel mensen zijn die een slaatje uit deze vervelende pandemie willen slaan. Er is zorg, maar nog geen reden tot acute paniek. En zou al die paniekzaaierij wat mij betreft flink moeten worden aangepakt.
Alles wat we nodig hebben is ons gezonde verstand. Was je handen als je buiten bent geweest. Dit hoeft niet met detol of andere stom-zinnige desinfecterende handgels die momenteel voor honderden euro’s worden aangeboden. Ik was al jarenlang standaard mijn handen als ik buiten ben geweest, en gewoon met een meukvrije ecologische vloeibare handzeep. Dit werkt net zo goed, laat je dus niet een poot uitdraaien.
Een van de grootste hypes op dit moment is vitamine C. Er zijn veel websites die hun vitamine C supplementen tegen hoge prijzen aanbieden om mee te kunnen liften met de corona-hype. Het klopt, dat vitamine C ons immuunsysteem versterkt, en daar worden dan ook al deze claims op gebaseerd.
Als je goed, volwaardig en gezond eet, krijg je meer dan voldoende vitamine C binnen. En is het ook niet nodig, om extra vitamine C bij te suppleren, ook niet als er een corona-virus heerst. Het is bovendien niet goed aangetoond, dat vitamine C de weerstrand kan verhogen. We kunnen maar een bepaalde hoeveelheid vitamine C opnemen. En aan deze hoeveelheden zitten we al vrij snel via onze voeding. Alles wat we teveel eten aan vitamine C wordt gewoon uitgescheiden.
Als je onder een risicogroep valt ( zie ook hierboven ) wordt het een ander verhaal, en is het zeker raadzaam om wat extra vitamine C bij te suppleren. Maar slik het niet omdat je bang bent gemaakt. Neem deze overweging zeker mee als je graag extra vitamine C wilt slikken.
CAMU CAMU kan zeker een enorme bijdrage leveren als dit nodig is.  Zoals je hebt gelezen bevat het extreem veel vitamine C. Twee theelepels per dag kan zeker een aanvulling geven.

VERSTERKENDE ROOMSOEP

Ben je wat oververmoeid, grieperig, verkouden? Maak dan deze heerlijke versterkende roomsoep eens met CAMU CAMU. Dit recept is goed voor twee volle kommen soep.
DIT HEB JE NODIG 
 • Vier biologische wortels in stukjes
 • Een kleine halve pompoen, in de schil, in stukjes
 • Een kleine rode rauwe biet, in stukjes
 • Een grote biologische ui, in stukjes
 • Twee eetlepels komijnpoeder
 • Een snuf zwarte peper
 • Een flinke scheut Aminos of sojasaus
 • Een eetlepel cajunkruiden
 • Een eetlepel ras el Hanout
 • 200 ml haverroom
 • 200 gram havermout
Om te bestrooien:
 • Camu camu poeder
ZO MAAK JE HET:
Snij alles zo fijn mogelijk en gooi de groenten samen met de kruiden en sojasaus in de blender. Een hoge snelheidsblender is meest ideaal. Stel deze in op het soepprogramma en begeleid de stukken met de stamper zodat alles goed wordt vermalen. Voeg al draaiende de room toe. Voeg daarna al draaiende de havermout toe en laat dit ongeveer 5 minuten draaien.
Verdeel over twee kommen en bestrooi met wat camu camu poeder

WAAR KOOP IK CAMU CAMU?

Zoals eerder geschreven koop ik mijn camu camu bij www.puurenfit.nl. Zij hebben een zeer hoog kwalitatief , puur en biologisch poeder voor een zeer schappelijke prijs. KLIK HIER om te bestellen. De CAMU CAMU is 100% traceerbaar, vanuit Peru, en bevat alle nodige certificeringen.

CRESSANA CAMU CAMU

Camu Camu heeft dus een vrij zure smaak. Dit kan voor veel mensen nét even iets TE zuur zijn. Als poeder in bijvoorbeeld dranken en smoothies kan de zure smaak te overheersend zijn, als je niet zo erg van zuur houdt. Voor deze groep mensen zijn er de handige capsules van CRESSANA. Dit merk behoort tot één van mijn persoonlijke grote favorieten. Ik slik al jaren de vitamine D3 en als ik af en toe behoefte heb aan wat meer energie slik ik ook vele andere supplementen van dit zuivere en pure merk.  Cressana is een 100% betrouwbaar merk, als het aankomt op puur en zuiverheid. Voor mij persoonlijk zijn dit soort ondernemingen een ware verademing, en de hogere uitzonderingen op de markt. Eerder besprak ik de WATERKERS en de VITAMINE D3 van Cressana, en waarom ik fan ben…

Zij leveren een CAMU CAMU op basis van 100% pure Camu Camu Cressana levert 100% biologische gecertificeerde Camu Camu ( Myrciaria dubla  fruit ) De capsules zijn gemaakt van HYPROMELLOSE,  ( cellulose ) wat het ook geschikt maakt voor veganisten.
Een capsule bevat maar liefst 500 mg camu camu. Aanbevolen wordt, om iedere dag twee capsules te slikken wat neerkomt op 112,6 mg  ( 0,1 gram ) vitamine C! Het is dus een erg gemakkelijke manier om iedere dag aan voldoende vitamine C te komen. Je kunt uiteraard ook kiezen voor één capsule per dag. Slik sowieso altijd naar BEHOEFTE, dat geldt voor alle supplementen.

12 Reacties op “Camu Camu , de vitamine C bom uit de natuur!

 1. Geweldig, ik heb alles van Royal Green. Nam eerst Solgar, blijkt gewoon dus totaal niet natuurlijk te zijn.

 2. Ik heb een vraag, is het ook zo dat bedrijven jou benaderen om hun product te promoten? Sorry, dat ik argwanend ben, maar er is zoveel op internet waar je dingen voorgeschoteld krijgt en diegene daar voor betaald wordt.

  Hartelijke groet,

  Leonie

 3. Goed spul vitamine c Camu Camu. Ik heb ook veel van Royal green vitamines. Monique is er inderdaad niet opuit om er aan te verdienen. Ik lees haar nieuwsbrieven al een poos en ben er van overtuigd dat ze zeer oprecht bezig is! Monique bedankt voor alle moeite en inspanning die je altijd doet. Daar hebben we ten minste wat aan. 😉

  • Wij hebben de Camu Camu inmiddels ontvangen! Er zit 7% vitamine C in staat op het pakje. Dat is dus 70mg per 100 gram (afgestreken theelepel ongeveer). Waar je wel rekenening mee moet houden is dat het beperkt boudbaar is na het openen! Het is wel lekker in bv Yoghurt of karmemelk vind ik. Een beetje zuur maar dat vind ik niet erg. 😃

 4. Ik heb het Camu Camu vit c poeder inmiddels ook besteld. We kunnen wel wat extra vitamines gebruiken! Ik vind het wel een interessant artikel. 👌 Dankjewel. 😉

 5. Bedankt Monique, voor alle goede tips die je iedereen altijd geeft. Heb inmiddels ook Royal Green camu camu besteld. Ik zit regelmatig op je site en leer steeds meer van jou, echt tof. Met vriendelijke groet, Willy

 6. Het recept vind ik interessant. Maar begrijp ik nou goed dat de wortel en pompoen niet gekookt zijn? Alles wordt rauw en koud gebruikt/ gegeten?

 7. Is het ook goed om het naast chemo te slikken?
  Bij alles,wat wij opzoeken om naast chemo te gebruiken..staat dat het de chemo opname verminderd.
  Maar we willen juist de schade van de chemo beperken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *