Cottage cheesecake ( van geitenzuivel)

Ik werk niet met koemelk. Dit omdat ik mijn recepten voor zoveel mogelijk mensen geschikt wil maken, dus ook lactose-intoleranten. Dit vind ik soms best jammer, omdat ik zelf juist dol ben op zuivel. Wel praat ik hier over biologisch/dynamische zuivel. Ik gebruik zelf dagelijks biologisch/dynamische kwark en yoghurt. Een alternatief op koemelk in de vorm van melk is er genoeg. Zo kun je van haver heerlijke havermelk maken. Het wordt lastiger om slagroom, zure room, cottage cheese en crème freche te vervangen. Echter: omdat geitenmelk een andere samenstelling heeft ( lees er alles over door hier te klikken) kunnen veel lactose-intoleranten wel geitenzuivel verteren/verdragen. Ook al blijft dat voor iedereen een kwestie van uitproberen. Er zijn gelukkig wel een heleboel zuivelproducten verkrijgbaar die zijn gemaakt met geitenmelk. De meest gangbare soorten als kaas, melk en karnemelk kun je tegenwoordig al in vele supermarkten terugvinden. De bijzondere varianten als cottage cheese, slagroom, kwark en crème freche kun je vinden in de biowinkel. Dat is erg fijn, want op deze manier kun je toch een lekkere ” zuivel-taart” maken zonder dat veel mensen echt last ondervinden van de lactose. Wel wil ik benadrukken dat dit voor iedereen weer anders ligt.  De cottage cheese in dit recept vind je in de biowinkel in het koelschap. Heb je geen bezwaar tegen koemelk, kun je uiteraard voor biologische cottage cheese kiezen.

Dit heb je nodig:

Voor de bodem:

  • 200 gram boekweitmeel
  • 100 gram kikkererwtenmeel
  • 3 eieren
  • anderhalve eetlepel psyllium
  • twee eetlepels erythritol suikervervanger + een eetlepel stevia sweet
  • drie/vier eetlepels kokosolie, gesmolten

Voor de topping:

  • een bakje ( 200 gram) geiten cottage cheese
  • 200 ml haver of andere melkvervanging
  • 2 gram ( een zakje) Agar Agar
  • twee eetlepels erythritol suikervervanger
  • een kopje rode bessen

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een kleine hoge ronde springvorm in met kokosolie. Bekleed vervolgens met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de bodem samen in een kom door elkaar, tot het punt dat het handmatig van de lepel kan worden overgenomen. Blijft de massa nog te loskorreling, voeg er dan een heel klein beetje warm water aan toe maar pas op dat je niet teveel toevoegt. Stort de deegbal in de vorm, en druk dit goed aan. Maak er een mooie platte bodem van. Bak de bodem in het midden van de oven gaar in ongeveer 15 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat de bodem in de vorm gelaten afkoelen.

SAMSUNG CSC

Maak de topping: Doe alle ingrediënten behalve de bessen, in een pannetje en breng dit onder voortdurend roeren aan de kook. Als de massa kookt/borrelt, de pan van het vuur halen en de bessen erdoor roeren. Stort de topping op de bodem in de vorm. Laat dit ongeveer een uur buiten de koelkast afkoelen. Laat vervolgens in de koelkast verder opstijven. Garneer met vers rood fruit, en bestrooi eventueel nog wat met stevia poedersuiker!

SAMSUNG CSC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *