De puree week!
Anno 2018 eten we nog steeds, ondanks alle inspanningen en voorlichting, te weinig groente. Het lijkt ontzettend moeilijk, om mensen aan meer groente per dag te krijgen. Dit heeft alles te maken met het huidige aanbod in de supermarkten. We kunnen zoveel kopen, kiezen uit zoveel, en eten wanneer en waar we dit willen. Het gemaksvoedsel heeft er voor een groot deel voor gezorgd dat we bijna geen groenten meer eten. Verse, maar ook kant en klare groenten in pot en blik, moeten worden bereid. Als er gemaksvoedsel voor het grijpen ligt wat ook nog eens veel aantrekkelijker en lekkerder ( smaakversterkers) is/smaakt, dan is de keuze voor een gemiddelde consument snel gemaakt.
In April 2014 bleek uit een Brits onderzoek ( gepubliceerd in Journal of Edipemiology & Community Health) dat onze Nederlandse aanbeveling van 200 gram groente per dag nogal aan de lage kant is. Wie dagelijks zo’n 375/400 gram groente consumeert komt pas echt aan zijn dagelijkse portie vitaminen, mineralen en vezels .Daarbij worden we nog steeds geadviseerd te weinig fruit per dag te eten, dit zou twee porties van 150 gram per dag moeten zijn en geen 200 gram ( twee stuks) Ideaal zou 500 gram groente per dag zijn. Zeker als je dit goed gevarieerd eet. Ondanks dat het Voedingscentrum in 2016 eindelijk de bekende schijf van vijf heeft aangepast, adviseren zij ons ook nog steeds groente uit pot en blik te eten. Daar zitten echter vaak toegevoegde zaken bij als suiker, zout en conserveermiddelen. Het VC redeneert, dat IETS aan groente eten toch altijd beter is dan niets, en dat mensen juist overmoedigd raken als zij lezen dat zij tenminste 375 gram groente per dag binnen moeten krijgen.
Ik denk daar juist anders over. Ik denk dat we juist moeten worden gestimuleerd om weer terug te gaan naar de basis. Iedere dag veel verse groente weer zelf bereiden. En niets meer uit potten, blikken en ander voorgekauwde meuk We eten met zijn allen veel te weinig groente en fruit omdat we worden blootgesteld, verleid, misleid, en voor de gek worden gehouden met talloze kunstmatige kant en klaar meuk. Wat dat betreft zijn volwassenen de kinderen van vandaag: …alles wat lekkerder is verkiezen boven minder lekker en aantrekkelijk. Laten we eerlijk zijn: als we een bord verse spruiten voor ons neus geschoven krijgen en daarnaast ligt een kaasbroodje, dan is één keer raden al voldoende wat er gekozen wordt. Dit geldt vandaag de dag ook voor kinderen. Vroeger als kind had ik niets te kiezen: ik moest iedere dag netjes mijn “ prakkie” eten. Soms ging dat met veel gemopper en tranen, maar uiteindelijk heeft dit er wel voor gezorgd dat ik nu alles lust. De kinderen van vandaag groeien op in de kunstmatige kant en klaar-wereld waar alles liefst in min nul minuten klaargemaakt moet. De keuken is niet langer het kloppende hart van een gemiddeld Nederlands huishouden, dit is verplaatst naar alle andere ruimtes in huis, waar er iPads, computers en smartphones zijn. Eten gaat tussen alle bedrijvigheden door. Zelden wordt er nog echt een tafel gedekt om samen te gaan eten, en al helemaal niet zonder verstorende apparaten.
Jammer, en ongezond.We eten gehaaster, onbewuster, ongezonder en daardoor verliezen we ook de belangrijkheid van voedsel voor onze gezondheid.
Kinderen krijgen nu veel pot en blik groenten toegediend. Dit wordt gezien als gezond en lekker snel en gemakkelijk. Wat velen niet realiseren is dat er in al dat kant en klaar voedsel bergen suiker, slechte vetten en zout schuil gaat. Not to mention de vele slechte E nummers. Allemaal zaken waar ons lichaam niet om vraagt en veel moeite moet doen om al die meuk uit ons lijf te werken.
We moeten dus weer gaan leren om alles zelf te maken. Dat betekent verse intacte ( liefst biologische) groenten inkopen. Lekker van het seizoen. Omdat je sowieso met verse groente grotere hoeveelheden inkoopt, krijg je automatisch grotere porties binnen dan uit de afgepaste potten en blikken. Groente kunnen we royaal opscheppen en de hele dag door eten als het moet. Hoe meer hoe beter. Uiteraard is het wel sterk afhankelijk van de bereidingswijze. Gebakken aardappelen zijn bijvoorbeeld stukken minder gezond dan gestoomde. Ik ben gaan nadenken, hoe ik mijn steentje kan bijdragen om mensen meer aan te zetten en te stimuleren meer groente en peulvruchten te gaan eten. Ik bedacht in 2015 daarom DE PUREE WEEK. Een week lang met zijn allen iedere dag puree eten!
DE PUREEWEEK
Ik ben dol op puree. Dit heb ik mezelf jaren geleden min of meer aangewend omdat ik graag meer groente en peulvruchten wilde gaan eten. In een puree verwerkt hap je ongemerkt veel meer naar binnen, dan dat je dit in intacte variant zou eten. Ook is het de meest ideale oplossing voor de kinderen van vandaag die al erg snel hun lieve neusjes ophalen bij het ruiken van verse groente. Door diverse groenten samen te pureren vallen sommige smaken ( denk aan spruiten!) ook meer weg en bovendien eten kinderen liefst gepureerd voedsel dan “ brokjes en stukken” waar ze op de voorhand al van gaan rillen. Via een puree krijgen kinderen A: veel meer groente/peulvruchten binnen en B: vinden ze het veel lekkerder wat uitnodigt om vaker te eten.
Peulvruchten zijn knetter-gezond. Zeker als je, zoals ik, vegetarisch leeft. Peulvruchten eet ik al sinds mijn jonge jaren, omdat ik toen ook al wist dat deze veel tekorten opvullen als je geen vlees consumeert. Uiteraard wil ik sterk benadrukken dat er meer nodig is dan enkel peulvruchten ter vervanging van vlees. Hierover kun je meer lezen door hier te klikken.
Peulvruchten zijn lekker, gezond, veelzijdig en in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. In het meukvrij ABC kun je meer informatie vinden over diverse peulvruchten. Belangrijk puntje: kies voor verse, gedroogde biologische peulvruchten. Biologisch, omdat deze “ schoner” zijn en veel meer voedingswaarde en smaak leveren dan niet-biologisch. Het gaat hier ter duidelijkheid dus NIET om peulvruchten uit pot/blik. Peulvruchten hebben een weektijd vooraf nodig. Sommige peulvruchten vragen dit niet, zoals vele soorten linzen. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing op de verpakkingen te volgen. In mijn artikel over peulvruchten vind je algemene week/kooktijden, mocht de informatie op de verpakking ontbreken. Ik eet zeker een kilo groente en peulvruchten per dag. Dat haal ik met gemak, omdat ik het ontzettend lekker vind en het geeft mij ook de energie om mijn drukke bestaan beter vol te houden. Meer over groente kun je in dit artikel lezen.
HOE WERKT DE PUREEWEEK?
Ik zal in de groep ( Facebook) iedere dag een post plaatsen.Ik geef hierbij de gehele week weer.Dit is prettiger om goede voorbereidingen te treffen. Hou dus steeds rekening met de weektijden van de peulvruchten!
Ik reken per persoon. Afhankelijk van de gezinsleden kun je dit verdubbelen. Ik reken voor een volwassene 500 gram groente en 200 gram peulvruchten per puree. Uiteraard kun je dit geheel naar eigen wens terugschroeven. Voor kinderen kun je 350 gram groente en 150 gram peulvruchten aanhouden. Er wordt niet iedere dag peulvruchten gegeten,dit wordt vervangen met een andere groente naast de al reeds aanwezige groente, zoals bijvoorbeeld zoete aardappelen.
Je kunt dagelijks je ervaringen en vragen/foto’s posten in de groep. Zijn er vragen voor mij, tag mij dan, zodat ik deze niet over het hoofd zie.
Je kunt om verschillende redenen uiteraard liever geen peulvruchten eten. Dit kun je gewoon vervangen met één extra soort groente. Naast de puree kun je erbij serveren:
– gekookte quinoa ( een kopje per persoon, kinderen een half kopje)
– gestoomde aardappelen ( twee kleine aardappelen per persoon, één aardappel per kind)
– zilvervliesrijst ( een kopje per persoon, een half kopje per kind)
– een stukje biologisch vlees zoals kip, mager rondgemaakt en kalkoen.( gemiddeld 75 gram per persoon, 50 gram per kind)
– gekookte haver, boekweit of amarant ( ook één kopje per persoon rekenen)
Eet je een puree met peulvruchten, dan kun je vlees gerust een dagje overslaan.
GOEDE KEUKENMACHINE
Niet onbelangrijk is een goede keukenmachine met een krachtige motor. Blenders zijn tegenwoordig ook uitgerust met goede motors en dus kunnen sommige blenders ook prima. Ik persoonlijk ben dol op mijn Magimix! Deze alleskunner is onmisbaar in mijn keuken, en ik pureer er iedere dag mijn groenten en peulvruchten mee. Heb je geen keukenmachine? Dat volstaat de ouderwetse stamper ook prima! Ook een simpele staafmixer maakt erg goede puree’s! De groente blijft dan wel wat grover, maar dat mag de pret niet drukken! Zijn we er klaar voor? Hebben we er zin in? LET’S DO THE PUREE!
OP SMAAK
Ik persoonlijk gebruik nooit extra kruiden en specerijen om de puree op smaak te brengen.Dit omdat ik het gewoonweg té zonde vind van de heerlijke smaken van verse groente en peulvruchten. Echter: smaken verschillen en kun je dus geheel naar eigen wens tal van lekkere kruiden en specerijen toevoegen. Ook kun je wat keltisch zeezout gebruiken. Kies wel de juiste! ( www.keltischzeezout.com)
Gebruik liefst ALLES wat eetbaar is van de groenten.De bladeren van een bloemkool zijn bijvoorbeeld ook prima eetbaar!
SOMETHING COOKED, SOMETHING RAW
Om de meeste voedingswaarde optimaal te gebruiken, is het aan te raden om de groente zo kort mogelijk te koken. Ik hanteer zelf ongeveer 10 minuten. Bij peulvruchten moet je wel de gevraagde kooktijden aanhouden. Door ook rauwe, ongekookte eetbare groente toe te voegen, voeg je nog meer voedingswaarde toe aan je puree en is alles nog beter in balans. Ik voeg zelf graag overal bijvoorbeeld een rood bietje aan toe, en wat moringa gedroogd blad. Of ik voeg een handje bladspinazie, boerenkool, andijvie of bloemkoolblad toe . Hou de combinaties zo gevarieerd mogelijk.
Hieronder vind je een week overzicht met puree-suggesties. Dit om je een dagelijkse richtlijn te geven. Uiteraard hoef je je hieraan niet strikt te houden, en kun je geheel zelf experimenteren met diverse andere groenten en peulvruchten.
DAG 1 (maandag)
DIT HEB JE NOGIG:
een oranje pompoen in de schil, of een grote flespompoen in stukken gesneden, zaadlijsten verwijderen)
200 gram groene linzen
een kleine stronk broccoli in stukjes gesneden
RAUW:
een flink handje bladspinazie
ZO MAAK JE HET:
Kook de gewassen stukken pompoen samen met de broccoli stukjes in ruim water gaar in ongeveer 10 minuten.Giet af en laat even afkoelen.Kook de linzen gaar in 15/25 minuten, en giet af.
Pureer eerst de pompoen en broccoli fijn.Voeg vervolgens de linzen en bladspinazie toe en pureer tot een gladde massa.
DAG 2 ( dinsdag )
DIT HEB JE NODIG:
450 gram gewassen bladspinazie
200 gram calypso bonen ( heb je deze niet kunnen vinden? Gebruik dan bruine bonen)
een halve bloemkool, gewassen en in roosjes gesneden
RAUW:
een rauwe biet in stukjes + een flinke eetlepel moringa gedroogd blad, of een theelepel spirulina/zeewier
ZO MAAK JE HET:
Kook de gewassen bladspinazie in een grote pan met ruim water gaar in 10-13 minuten, giet af, en laat goed uitlekken. Je kunt de spinazie ook rauw houden.
Kook de calypso bonen in ongeveer 45 minuten gaar en giet af.
Kook de bloemkoolroosjes gaar in ruim water in ongeveer 10 minuten, giet af.
Pureer eerst de bloemkool en bonen fijn. Je kunt ervoor kiezen om de spinaziebladeren intact te houden en deze door de puree te roeren, of pureer de goed uitgelekte spinazie door de puree in de machine. Voeg tenslotte de rauwe biet en moringa/spirulina/zeewier toe en pureer af.
DAG 3 ( woensdag )
DIT HEB JE NODIG:
een knolselderij, gewassen en in stukken gesneden
de andere helft van de bloemkool van gisteren, gewassen en in stukken gesneden
vier grote zoete aardappelen, gewassen en in stukken gesneden
RAUW:
de bloemkool bladeren
ZO MAAK JE HET:
Kook de knolselderij samen met de bloemkool gaar in ruim water in ongeveer 18/20 minuten.Giet af.
Kook de zoete aardappelen in ruim water gaar in ongeveer 15-20 minuten, giet af.
Pureer eerst de zoete aardappelen fijn, voeg vervolgens de rest toe en pureer tot een gladde massa
DAG 4 ( donderdag )
DIT HEB JE NODIG:
een rode kool, gewassen en in kleine stukken gesneden
een kleine appel, gewassen en in de schil gelaten, in kleine stukjes gesneden( harde kernen verwijderen)
200 gram zwarte bonen
een stronk broccoli, gewassen en in stukken gesneden
RAUW:
een rode biet in stukjes + een flinke hand boerenkool
ZO MAAK JE HET:
Kook de rode kool samen met de appelstukjes en broccoli in ruim water gaar in ongeveer 20 minuten.Giet af en laat afkoelen.
Kook de zwarte bonen gaar in ongeveer 40 minuten, giet af.
Pureer eerst de rode kool/broccoli en appel, daarna de rest toevoegen.
DAG 5 ( vrijdag )
DIT HEB JE NODIG:
400 gram boerenkool, gewassen
200 gram adukibonen
twee zoete aardappelen, gewassen en in stukken gesneden
RAUW:
Andijvie of rode biet
ZO MAAK JE HET:
Kook de boerenkool in ruim water gaar in ongeveer 10 minuten, giet af en laat goed uitlekken.
Kook de adukibonen gaar in ongeveer 40 minuten, giet af.
Kook de zoete aardappelen gaar in ruim water in ongeveer 10 minuten, giet af.
Pureer eerst de zoete aardappelen, daarna de rest toevoegen en glad pureren.
DAG 6 ( zaterdag )
DIT HEB JE NODIG:
vier rode bieten, gewassen en in stukken gesneden
100 gram mungbonen
100 gram linzen ( groene of bruine)
een oranje pompoen, gewassen en in de schil gelaten, in stukken gesneden
RAUW:
een flink handje bladspinazie
ZO MAAK JE HET:
Kook de pompoenstukken samen met de bieten in ruim water gaar in ongeveer 10 minuten.Giet af.
Kook de linzen apart, rond de 15 /20 minuten.Kook de mungbonen gaar in ongeveer 35-40 minuten en giet af.
Pureer eerst de pompoen en bieten, daarna de rest toevoegen en glad pureren.
Dag 7 ( zondag)
Maak een puree geheel naar keuze! Laat je inspireren door de groep, en deel ook vooral je eigen creaties!
Nog even dit:
Ik kreeg wat vragen over de voedingswaarde van gepureerde groente/peulvruchten. Dit geldt echter vooral voor gepureerd fruit. De vezels in de groente zullen wat verminderen. maar noemenswaardig veel verschilt dit niet en dit zeer geringe nadeel weegt ook niet op tegen de voordelen van méér groente eten per dag. Het klopt wel dat je door te kauwen sneller verzadigd bent, maar betreft groente kunnen we nooit echt een teveel van consumeren. Wil je toch liever ” iets te kauwen” hebben? Pureer dan één groente en meng de rest intact gelaten door de puree. Dit geeft toch nog wat ” knauw-werk” terwijl je ook puree eet en meer binnen krijgt. Nogmaals: de vermindering in voedingswaarde geldt vooral voor fruit. Bij groente loopt dit zo’n vaart niet en bovendien tast het ons gebit niet aan. Smoothies zijn bijvoorbeeld wel minder in voedingswaarde ( bijvoorbeeld: een banaan-aardbei smoothie van 200 ml bevat hooguit 1 gram vezels, tegenover 10 gram vezels per 200 gram vers fruit) terwijl groente hun waarde zo goed als wel behouden. Uiteraard: iedere bewerking, of dit nu koken of pureren is, zal verlies opleveren in voedingswaarde. Dit compenseer je echter door grotere hoeveelheden groente te eten in een puree.
Lees meer! Do the puree!
Mooi stuk Monique, dankje. Ik lees dat jij de schil om de pompoen laat. Bij de oranje pompoen? Ik kon daarover nooit iets terugvinden in boeken/sites. Dat wilde ik altijd graag weten, wel of niet schil, in één van mijn toco’s vertelde de mevr dat ik de schil van de flespompoen kon laten zitten/meekoken of meebakken. Voor mijn helderheid, van de oranje en flespompoen kan ik dus de schil, mits goed gewassen, consumeren?
Geeft dit niet een bittere smaak?
Ik ga het in ieder geval uitproberen!
De schil van de oranje pompoen kun je gewoon eten!
Beste Monique,
Mooi verhaal en om verse groenten te gaan leren eten zeker aan te bevelen.
Maar later toch wel overgaan op de ‘vaste’ variant. Reden: Door je voedsel te kauwen wordt het vermengd met speeksel dat voor voorvertering zorgt. Daardoor hebben je maag en darmen het veel makkelijker de hap te verteren.
dit staat ook vermeld in beide artikelen . Het is ook niet bedoeld om ALLEEN maar puree te gaan eten. Het is een prachtige AANVULLING om meer groente binnen te krijgen per dag. Warme groet!
Het vel van de lespompoen is wel hard als je het meekookt. Deze zou ik wel schillen
dat is niet zo. Ik eet iedere dag pompoen, en dat al jaren. Als de schil nog te hard is, dan is het simpelweg niet goed door gekookt. Iets langer koken dus!
Ik ga de puree’s allemaal uitproberen, maar niet achte elkaar. Het recept van de 1e dag uitgeprobeerd. Met bruine bonen. Was lekker maar wel erg machtig. Heb nog wat over, kan dit ingevroren worden en kan dat eventueel met de andere recepten ook?
p.s. Slaap jij wel eens? De eerste berichtjes komen al rond 04.00 uur.
Leuk! Ja hoor, ik slaap als een roos.:-)
ik doe ook mee! weet wel niet of ik ze allemaal kan uitproberen in een week maar doe zeker de inspiratie op en ja vind puree ook gezond en lekker! leuk idee Monique
Ps: hoe gaat het nu met je mamma?
Ai… prima idee, ik heb alleen pds klachten en ben nu met fodmap dieet bezig. De meeste van deze purees zijn nu niet geschikt voor me. Mss als ik weet waar ik al dan niet gevoelig voor ben…. ziet er wel veelbelovend uit. Ik volg het idd volgende week!
Ik ga er zeker een aantal uit proberen, maar niet achter elkaar. Er zitten heerlijke ideetjes bij, mnom mnom mnom!
Groetjes Leanne Boelens.
Wat leuk, ik ga het ook proberen, maar waarschijnlijk niet zo lang achter elkaar. Ik ben heel benieuwd hoe onze dochter erop zal reageren!
Hartelijke groet,
Arnica