De wortelpeterselie, laten we de vergeten groente weer terughalen!

Verse groente maakt mij gelukkig. Ik eet iedere dag zeker twee kilo, over de dag verspreid. Ik vind het lekker, het “ smaakt” mijn dag, en ik blijf er fit en energiek onder. Als echte groente liefhebber zul je denken dat je alle groente inmiddels wel hebt geproefd, maar ook ik kom zo nu en dan nog nieuwe smaken uit de natuur tegen. Dit gaat meestal om onbekende groente. Zoals de WORTEL PETERSELIE. Wat is dat eigenlijk? En is het gezond? Waar smaakt het naar en waar kun je het voor gebruiken?

WAT IS WORTELPETERSELIE?

De wortelpeterselie ( origineel Petroselinum crispum genoemd ) is familie van de peterselie ( ja…duuuh!  😝 ) Hij wordt voornamelijk gekweekt om zijn tot 15 cm lange penwortel. Hij lijkt nog het meest op een kleine pastinaak, maar hij is toch nét even anders . Niet alleen in vorm, ook in smaak. Deze zit tussen een pastinaak en een knolselderij in, dus licht kruidig. Ze worden meest gezaaid in Maart en vanaf Oktober kunnen ze worden geoogst.
Ze kunnen erg langwerpig zijn, maar ook wat dikker en kleiner.De kleur is room-wit tot wit. In het seizoen ( herfstperiode ) kun je wortelpeterselie voornamelijk kopen in biowinkels en groente-speciaalzaken. In supermarkten zien we ze zelden.
Wortelpeterselie is een zogenoemde “ vergeten” groente. Het komt daarom nauwelijks voor in supermarkten, al heeft AH en JUMBO deze soms in het seizoen in hun assortiment.

HEEL ERG GEZOND

Net als peterselie is wortel peterselie ontzettend goed voor de menselijke gezondheid. Het is ontzettend rijk aan vitamine C en bevat behoorlijk wat aan eiwitten. Daarnaast is het rijk aan calcium en is het erg koolhydraat-arm ( 2.9 gram per 100 gram )  waardoor je de wortel perfect kunt gebruiken ter vervanging voor zetmeel-rijke aardappelen in een koolhydraat-arm dieet. Het bevat alle vitaminen en mineralen in kleinere hoeveelheden, waardoor deze elkaar samen versterken. Kortom, de wortelpeterselie is knettergezond.

HOE TE ETEN / BEREIDEN?

Je kunt de wortel rauw, gekookt, gestoomd, gestoomd en gebakken eten. Ook het blad aan de wortel is eetbaar. Een erg lekkere tip met wortelpeterselie is een puree van kort gekookte wortelpeterselie , een scheutje plantaardige havermelk, en een eetlepel kerrie masala. Dit pureren in de blender en je hebt een verrukkelijke puree, die bovendien wordt gewaardeerd door kinderen!
De wortelpeterselie moet je eerst zorgvuldig wassen en drogen. Je kunt alles eten van de wortel en je hebt daarom geen afval, maar sommige mensen vinden het “ kopje” van de wortel taai en muf. Dit kun je zeer dun weg snijden. Bewaar ze in de groentelade van de koelkast uit verpakkingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *