Drink met je billen bloot…..water uit een drink-kokosnoot! Wat is het?

Ik hou van kokosnoot.🥥 Alles erop / eraan/ erin / er omheen vind ik erg lekker en heerlijk geuren. Afgelopen jaren heeft de kokosnoot een enorme vlucht gemaakt door de wereld van voeding en gezondheid. Terwijl de kokosnoot in tropische landen als Sri Lanka, India en Thailand als de gewoonste zaak van de wereld wordt gezien, wordt de kokosnoot in de Europese landen beschouwd als een superfood. Met name kokosolie en kokoswater wordt gezien als iets wonderlijks.

Afgelopen vier jaar hield ik veel zelf onderzoek naar het fenomeen kokosolie, maar ook ben ik dieper gaan graven in de kokosnoot zelf op zoek naar het kokoswater.  KLIK HIER om alles over mijn bevindingen over kokoswater te lezen.

HYPE

Kokoswater dus.
Tegenwoordig kunnen we het in vrijwel alle supermarkten kopen, het is niet langer meer exclusief. Als je MIJN ARTIKEL hebt gelezen, weet je dat er grote verschillen zitten tussen kokoswater en kokoswater, en dat alles stukken genuanceerder ligt dan de meeste bronnen vermelden. Alles wordt vaak omschreven als “ vers” en “ zuiver” maar omdat kokoswater nadat de kokosnoot is geopend maar zeer beperkt houdbaar is moet het om het verkoopbaar te maken worden bewerkt. Kokoswater kun je vers uit de noot ongekoeld hooguit twee tot drie uur consumeren, gekoeld hou je het tussen de 20-24 uur goed. Denk niet “ ach dat zal vast loslopen” want je kunt kokoswater dan echt NIET meer drinken, het is ranzig, vies en erg bitter van smaak geworden. Het geeft ook een zeer onaangename geur. Probeer het zelf maar eens uit met een verse kokosnoot.
Het meeste wat we in de winkel kunnen kopen is dan ook geconcentreerd. Dit zorgt voor een veel langere houdbaarheid. Maar is dus niet meer vers en / of zuiver.
Kokoswater wordt gezien als een natuurlijke isotone ( sport ) drank en in wezen klopt dit wel. Echter is het sterk afhankelijk hoe de producties hebben plaatsgevonden en wat er wel / niet aan is toegevoegd. We kunnen overal lezen dat het onze verloren mineralen tijdens het sporten aanvult, maar dat doet een banaan ook, dus erg bijzonder is kokoswater in dat daglicht gezet niet. Het wordt wel over met heel veel claims en toeters en bellen verkondigd. Kokoswater is inderdaad best een fijn aanvullend drankje voor na het sporten, maar het is ook erg DUUR. Een banaan is wat dat betreft dan stukken goedkoper en heeft dezelfde effecten, zelfs meerdere, omdat een banaan nog veel veel gezonde vitaminen en mineralen en suikers bevat. Onthoud vooral dat kokoswater een hype is waar je duur voor betaalt. Als je daar geen bezwaar tegen hebt, prima, maar het is geen toverdrankje.
Ook over de smaak valt veel te twisten. Sommigen vinden het heerlijk, sommigen vinden het ranzig, laf en flauw.

DE DRINK KOKOSNOOT

Kokoswater zit in de noot, het is het water wat je kunt horen klotsen tegen het witte sappige vruchtvlees aan als je de noot schudt. Dit is GEEN MELK, wat velen nog altijd denken. Melk wordt gemaakt van het gedroogde en geschrapte vruchtvlees. Als je in de winkel een kokosnoot koopt ( tegenwoordig ook gewoon bij de AH  / LIDL verkrijgbaar ) kun je zelf het verse pure kokoswater uit de noot schenken, en dit direct opdrinken. Je tikt met een hamer en schroevendraaier de drie ogen op de noot door en zo kun je het water eruit laten lopen. Verser en meer puur dan dit krijg je geen kokoswater. Als ik zin heb in kokoswater ( want ja, ik behoor tot de groep die het erg lekker vind ) dan koop ik zo’n noot en kraak hem. Ik haal er een klein glaasje vers kokoswater uit waar ik intens van geniet. Zo’n kokosnoot kraken………🥥🙄 ja…..da’s nogal een klusje, maar er zijn hele slimme trucjes bedacht om het snel en eenvoudig te doen. KLIK HIER om naar mijn uitleg te gaan.
Uiteraard roken erg veel fabrikanten in de voedsel en levensmiddelen industrie geld aan de kokos-hype. En waarom dus geen hele kokosnoot op de markt brengen waar de consument enkel nog een gaatje in hoeft te maken om een rietje in te steken? De zogenoemde DRINK-KOKOSNOOT bestaat al jarenlang in de tropische landen en dus was de stap naar Europa klein. Iedereen kent vast wel zo’n idealistisch plaatje aan een mooi azuurblauw zonnig strand ergens in de tropen, waar men sipt aan zo’n uitgehakte groene jonge kokosnoot .
Ik woon in Rotterdam, een multi-culturele stad. Er zijn veel toko’s en ook de markthal is zeer beroemd om de uiteenlopende specialiteiten vanuit alle hoeken van de wereld. Voor mij is het dan niet vreemd om overal opeens van deze drink kokosnoten te zien. Als ik in de markthal kom, koop ik altijd zo’n noot en drink hem lekker al slenterend op.
Wat voor mij wel best opmerkelijk is, is dat deze drink kokosnoten nu ook in supermarkten als de AH en de LIDL liggen. Met name de LIDL stemde mij deze ontdekking vrolijk, omdat zij naast een erg fijne verkoopprijs deze ook biologisch en duurzaam aanbieden. Ik betaalde maar € 1,39 voor een kokosnoot, waar een rietje en stokje voor het openen aan vast zat. De kokosnoot was glad geschaafd dat we geen last hebben van de grove haren, en heeft een brand-stempel. Ik heb de kokosnoot geconsumeerd, is het wat?
Het is een bruine kokosnoot, wat wordt gedistribueerd vanuit Spanje. De kokosnoot is, zoals eerder gezegd afgeschaafd, zodat de ruwe en harige kap glad is en daardoor fijner om in je hand te houden. De merknaam is “ GENIUNE COCONUT” en dit staat ook in het brandmerk in de kap.
De kokosnoot is biologisch en draagt het groene keurmerk. Het is goed gekeurd door ECOCERT. Alles aan de kokosnoot vast geplakt is 100% biologisch afbreekbaar. Dus het label, het bamboe stokje en het rietje. Het label vertelt dat deze kokosnoot over de gehele wereld wordt verhandeld. Op het label vind je verder erg weinig informatie over voedingswaarden. Het wordt goed in beeldvorming uitgelegd hoe je de kokosnoot opent en hoe lang je de kokosnoot geopend gekoeld kunt bewaren ( 24 uur, zoals ik eerder aangaf ) en hoe lang je het vruchtvlees kunt bewaren ( 5 dagen ) Meer informatie vind je niet, ook geen voedingswaarde wat meer dan logisch is, omdat het gaat om een vers-product met een grillig karakter. Zo kan er veel of weinig water in zitten of heeft het vruchtvlees een andere samenstelling.
Het label zegt dat de kokosnoot zeer eenvoudig met het meegeleverde bamboe-stokje is te openen en dat klopt. Aanvankelijk dacht ik dat zo’n stokje het nooit ging redden tegen de taaie oog-openingen, maar het boort zich er inderdaad vrij snel en soepel doorheen. Het rietje is uitschuifbaar en zeer snel door de opening heen te boren. Je kunt direct beginnen met zuigen. Je kunt wat losse rond zwemmende vezeltjes mee zuigen, dat is niet erg. Let daar wel op bij het laten drinken bij kleine kinderen.
De smaak is fantastisch, zoals kokoswater hoort te smaken. In mijn kokosnoot zat behoorlijk wat water, mijn buik klotste behoorlijk toen ik eindelijk de hele kokosnoot leeg had gezogen. Het blijft iets leuks om te doen vind ik 😊 Het rietje werkt erg goed. Alles komt er goed uit. Ik denk wel, dat je ook een bamboe rietje kunt gebruiken, dat zou alles nog duurzamer maken.
Ik heb de noot na het leeg drinken gekraakt. Het vruchtvlees is vers en sappig en ruikt erg goed. Ik vond het verrukkelijk om op te peuzelen. De helft heb ik ingevroren. Mijn eindoordeel: FANTASTISCH. Ik ga deze vaker kopen. Het is wat mij betreft de enige echte manier om echt vers kokoswater te drinken. Aanrader, zeker voor die prijs.
Verkrijgbaar bij de LIDL  ( nee, ik wordt niet gesponsord! 😁 ) Gewoon een erg fijne meukvrije tip! 

MEER LEZEN?

Alles over kokoswater

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *