kiwibessen, een heerlijk en gezonde snack!

Eén van de leuke dingen van de trends en hypes vind ik wel, dat steeds meer bereikbaar wordt dankzij het aanbod in supermarkten. Deze ketens liften maar wat graag mee o al die gezonde ditjes-en-datjes, en kunnen daarmee bakken vol geld verdienen . Ook op de groenteafdelingen zien we steeds meer bijzondere groenten en fruitsoorten, die we voorheen her en der in toko’s en groentespeciaalzaken en biowinkels konden vinden. Ook zien we steeds meer exotische fruitsoorten in supermarkten zoals papaya’s, drakenfruit, en kokosnoten. Het brengt veel van de natuur een stukje dichterbij de consument. En we kunnen steeds meer ontdekken waar we nooit eerder van hebben gehoord. De KIWIBESis zo’n vruchtje die we recentelijk steeds meer in supermarkten tegenkomen. Kiwibessen zijn nog niet echt ingeburgerd in Europa. Maar hopelijk komt daar zeer snel verandering in, want ze zijn meer dan alleen maar lekker! De kiwibes is een familielid van de Actinidia familie en wordt ook wel de mini variant van de wereldberoemde kiwi genoemd. De vrucht groeit in het wild in veel delen van China. Daarnaast is hij vindbaar in landen als Korea en in het noordwesten van Siberië. De meeste kiwibessen worden in Chili, de Verenigde Staten en uiteraard, het land van de kiwi, Nieuw Zeeland geteeld. Je kunt de kiwibes nog het beste vergelijken met een groene druif. Het heeft dezelfde grootte. Het bezit verder een eetbare, haarloze schil. De bomen waar de rassen van de Actinidia famile aan groeien produceren deze met een gladde schil. De schil behoef je dus niet te schillen en kun je deze net als een druif direct consumeren. Zeer prettig om bijvoorbeeld als gezonde snack mee te geven naar school!

Kiwibesssen zijn net als de gewone kiwi, ontzettend rijk aan vitamine C. Daarnaast bezitten ze aardig wat kalium,vitamine E en magnesium.  Ze zijn beschikbaar in het voorjaar ( Februari, Maart en April) en in het najaar ( September, Oktober en November) en hopelijk op steeds meer plekken.  Kiwibessen kun je zeer gemakkelijk consumeren, want je hoeft niets te schillen of af te pellen. Ze smaken heerlijk zoet en licht zurig, ze lijken qua smaak erg op de gewone kiwi. Maar ook qua uiterlijk zijn ze gelijk aan de gewone kiwi.

Kiwibessen kunnen op kamertemperatuur worden bewaard/nagerijpt. Wanneer de vrucht rijpt,kleurt de schil donkergroen. Als de kiwibessen zacht aanvoelen zijn ze eetrijp. Als de bessen rijp zijn, bewaar ze dan in de koelkast om de houdbaarheid te verlengen. Laat ze echter  voor gebruik wel weer terug op kamertemperatuur komen.

Veganistische roomyoghurt maken met kiwibessen!

Kiwibessen zijn schattig om te zien. Het zijn als ware mini-kiwi’s en daar kun je dus erg veel leuks mee bedenken. Ze kunnen bijvoorbeeld erg leuk worden gebruikt als decoratie op taart en gebak. Maar ook in talloze recepten zijn ze geweldig. Dankzij de fris-zoete smaak kan het een baksel een fijne zoete smaak geven. Ik bedacht  met kiwibessen een lekkere variant op mijn inmiddels beroemde veganistische roomyoghurt ( KLIK HIER ) In plaats van ander fruit gebruik ik in dit recept kiwibessen en blauwe bessen. Vervang in dit recept dus simpelweg de watermeloen en banaan voor bessen en kiwibessen, en voeg er enkele verse blaadjes munt aan toe in de blenderkan.  Verdeel ook wat door midden gesneden kiwibessen op de yoghurt voor een leuke garnering! SMULLEN!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *