kiwibessen

 

 

Kiwibessen zijn nog niet echt ingeburgerd in Europa. Maar hopelijk komt daar zeer snel verandering in,want ze zijn meer dan alleen maar lekker! Kiwibessen is een familielid van de Actinidia familie en wordt ook wel de mini variant van de wereldberoemde kiwi genoemd. De vrucht groeit in het wild in veel delen van China. Daarnaast is hij vindbaar in landen als Korea en in het noordwesten van Siberië.De meeste kiwibessen worden in Chili,de Verenigde Staten en uiteraard,het land van de kiwi,Nieuw Zeeland geteeld. Je kunt de kiwibes nog het beste vergelijken met een groene druif. Het heeft dezelfde grootte. Het bezit verder een eetbare,haarloze schil. De bomen waar de rassen van de Actinidia famile aan groeien produceren deze met een gladde schil. De schil behoef je dus niet te schillen en kun je deze net als een druif direct consumeren. Zeer prettig om bijvoorbeeld als gezonde snack mee te geven naar school!

 

Kiwibesssen zijn net als de gewone kiwi,ontzettend rijk aan vitamine C. Daarnaast bezitten ze aardig wat kalium,vitamine E en magnesium.  Ze zijn beschikbaar in het voorjaar ( Februari,Maart en April) en in het najaar ( September,Oktober en November) en hopelijk op steeds meer plekken. Ik vond ze bij de biowinkel,maar ze zijn ook verkrijgbaar bij de Lidl en bij groentespeciaalzaken.

 

Kiwibessen kunnen op kamertemperatuur worden bewaard/nagerijpt. Wanneer de vrucht rijpt,kleurt de schil donkergroen. Als de kiwibessen zacht aanvoelen zijn ze eetrijp. Als de bessen rijp zijn,bewaar ze dan in de koelkast om de houdbaarheid te verlengen. Laat ze echter dan wel weer terug op kamertemperatuur komen. Maak ook eens heerlijke kiwibeskoekjes !!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *