Gesuikerde tijgernoot-rotsjes

OH OH OH! Wat zijn deze knabbels lekker, terwijl we ook aan onze gezondheid denken! Deze rotsjes zijn geïnspireerd op de bekende en beroemde chocolade-pindarotsjes. Ook lekker en ook 100% meukvrij te maken ( recept vind je in mijn koekjesboek) maar het blijft toch enigszins een vetbommetje, Ik bedacht daarom deze heerlijke ” suiker” rotsjes die zijn gemaakt van tijgernoten….Tijger WATTEH? Bedoel je nu die borrelnotern van Calvé Monique?????

SAM_5893-1200x800

HAHA, nee gelukkig bedoel ik deze meuk niet, ik bedoel deze tijgernoten, ook wel CHUFANOTEN genoemd. KLIK HIER OM ALLES TE LEZEN OVER TIJGERNOTEN. Het zijn dus geheel andere noten dan de bekende meuk-nootjes. Tijgernoten zijn knolgewassen die groeien aan de onderkant van de wortels van een grassoort. Alhoewel het voor velen lijkt, dat het er opeens is, bestaat het al eeuwenlang. In 2014 publiceerde de Universiteit van Oxford een studie waaruit bleek dat één van onze verre voorouders voornamelijk leefde op tijgernoten. Dr Gabrielle Macho van de Universiteit in Oxford bezocht in 2014 het oorspronkelijke leefgebied waar onze voorouders leefden. Daar zag ze bavianen ( apen) grote hoeveelheden tijgernoten eten, welke meer dan genoeg vitaminen en mineralen en vetzuren bevatten. Rauwe tijgernoten ( direct uit de grond getrokken) hebben een schurende werking op het gebit wat de sporen verklaarden die zijn gevonden op fossielen van de voorouders ( P.Bolsei) Om het zetmeel te verteren was het nodig lang te kauwen op de tijgernoten om het speeksel zijn werk te laten doen. Onderzoekers hebben vastgesteld dat onze voorouders in Afrika leefden op een dieet van fruit, insecten en 80% tijgernoten. Arabieren brachten de tijgernoot in de achtste eeuw mee naar Spanje, het gebied rond Valencia is door vruchtbare grond en een geweldig klimaat bij uitstek geschikt voor teelt van de tijgernoot.

Je kunt tijgernoten gepeld en ongepeld kopen en in meel ( fijn en grof). Voor dit recept heb je gepelde tijgernoten nodig. Deze kun je o.a HIER bestellen.

IMG_0863

Dit heb je nodig:

IMG_0861

Zo maak je het:

Laat de tijgernoten in heet water 6-8 uur of langer weken. Spoel ze om. Doe de kaneel en de suikers in een pan met dikke bodem, en blijf op middelhoog vuur continu roeren tot de massa is versmolten. Voeg de tijgernoten toe en blijf ongeveer 5-8 minuten continu bewegen .Als de massa wat stroperig is geworden, het vuur uitdraaien.  Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep bergjes op de bakplaat. Laat dit een uurtje goed uitharden.

IMG_0860

Bewaren op een schaaltje in een koele ruimte.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *