Pastinaak

Je zult het de wintermaanden vaker vaker tegenkomen dan de rest van het jaar:  pastinaak. Het is gelukkig een ware comeback aan het maken dankzij de gezonde trends. Pastinaak valt onder ” de vergeten groente”. Wat is het precies, en is het gezond?

Wat is pastinaak?

Pastinaak is een zogeheten “vergeten groente”. Dit zijn groenten die vroeger enorm vaak gegeten werden en net zo populair waren als wij nu broccoli hoog hebben. Sommigen van deze vergeten groenten zijn echter weer bezig met een come back en daar is pastinaak er eentje van. Pastinaak wordt ook wel witte wortel genoemd en is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Vroeger werden pastinaken gegeten als aardappelen. Het zijn grote geel/witte wortelen. Hij groeit het beste in koudere streken. Vanwege de vrij zoete smaak van pastinaak werden ze honderden jaren geleden gebruikt om te zoeten. Er bestond toen nog geen suiker. Jams en cakes werden met pastinaak gezoet.

Gezond?

Pastinaak is echt ontzettend gezond. Het heeft zelfs geneeskrachtige eigenschappen. De ruime aanwezigheid van foliumzuur beschermt ons bijvoorbeeld tegen osteoporose, hartziekte en dementie. Daarnaast geeft het een flink pakket aan belangrijke vitaminen en mineralen en bevat het erg veel vezels. Ook werkt pastinaak heilzaam op onze nieren. Omdat de pastinaak de nieren stimuleert, diuretisch werkt en hierdoor afvalstoffen sneller afvoert, heeft het ook een zeer gunstige invloed tegen reumatische klachten. Pastinaak is ook rijk aan inuline wat gunstig is voor diabetici.

Het imposante rijtje aan voedingswaarden per 100 gram rauwe pastinaak:

Pastinaak is zeer uitmuntend in vezels. De helft van deze vezels is van het oplosbare type. Deze vezels hebben vele gunstige effecten op onze gezondheid. Het kan de darmenwerking versterken en hiermee constipatie verminderen. Door de toegenomen passagesnelheid van de voeding kunnen er vele afvalstoffen zoals cholesterol afgevoerd worden

Pastinaak smaakt licht zoet. Je kunt de smaak het beste vergelijken met de bataat (zoete aardappel) en de wortel samen getrokken. Pastinaak kun je vrijwel hetzelfde verwerken als wortelen. Gekookt zijn het heerlijke aardappel-vervangers. Net zoals bij wortels worden de uiteinden afgesneden, Je kunt hem vervolgens grondig schrobben of dun schillen. Zorg bij aanschaf dat de wortels stevig zijn en niet verschrompeld. Koop ook geen bruin bevlekte pastinaken, deze hebben zijn beste tijd ook gehad. Pastinaak heeft echter een vrij hoge GI index: gekookte pastinaken leveren een GI van maar liefst 95. Ter vergelijking: de gewone (gekookte) aardappel heeft een GI van 59 en de zoete aardappel zelfs 44. Maak eens chips van pastinaak! Snij dunne schijfjes van de wortel en besprenkel ze licht met kokosolie (gesmolten).Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de chips gaar in circa 15 minuten.

 

VERKRIJGBAARHEID

Dankzij de comeback kunnen we pastinaak gewoon weer in de supermarkt kopen. En veelal biologisch. In de biowinkel vind je wat mij betreft ” de echte jongens”. Daar zijn de pastinaken meestal erg groot en zitten de wortels er nog aan. Ze zijn ook vaak nog bekleed met een laagje aarde. De exemplaren in de supermarkt zijn gewassen en verpakt. Maar ook een stuk kleiner van formaat.

Nog een voordeel van het kopen van pastinaak uit de biowinkel is dat ze erg goedkoop zijn. Voor een mega wortel betaal je gemiddeld € twee euro. Met zo’n mega rakker kun je even vooruit.

 

 

Pastinaak de perfecte vervanger voor aardappel ( producten)

Pastinaak wordt op dit moment voornamelijk ontdekt ter vervanging van aardappelen. Er wordt veel patat / frieten van gemaakt, maar ook aanverwante aardappel-producten als rösti en puree, maar ook wordt het veel gebruikt in koolhydraat-arme diëten als vervanger voor spaghetti. In een speciale spirelli worden pastinaken in slierten gedraaid, wat een vervanging geeft voor zetmeelrijke spaghetti wat is gemaakt van tarwebloem.

 

Maak deze heerlijke pastinaakpatat ook eens!  Ga naar het recept! 

sam_8437

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *