Veganistische slagroom

Slagroom is in heel veel lekkers onmisbaar. Niet alleen maakt het taart, gebak en cake extra lekker, het wordt ook vaak als ingrediënt gebruikt in beslag. Als je veganistisch bent kan dat soms op problemen stuitten. Slagroom kan worden bereid uit verschillende soorten dunne room die van de volle melk worden geschept. Het vetaandeel van slagroom bedraagt 30 à 40 procent. De aanduiding ‘slagroom’ is in Nederland wettelijk gereserveerd voor room van koemelk met minstens 30% vet.

Om dit plantaardig na te bootsen kost heel wat moeite en creativiteit. Room is immers naast de grote smaakmaker ook de bindende factor. Er zijn inmiddels een aantal kant en klaar varianten in de ( bio) winkel verkrijgbaar, maar deze bevatten vrij veel suiker en andere hulpstoffen wat het tot een behoorlijk ongezonde variant maakt. Niet dat originele slagroom nu zo gezond is, maar plantaardige variaties kunnen door de vele toevoegingen nog ongezonder worden. Ik ben zelf ook al heel wat jaartjes bezig geweest, om een plantaardige variant te ontwikkelen die ook nog eens gezond is. Dit is mij inmiddels aardig gelukt. Ik bedacht een plantaardige slagroom met maar drie ingrediënten.

De slagroom is uiteraard niet 100% gelijk aan koemelk slagroom. Maar qua smaak, textuur en romigheid  komt het heel dicht in de buurt. Je kunt de slagroom nog dikker maken door er een theelepel Xantaangom aan toe te voegen, maar ik vind dit persoonlijk niet nodig. Het is dan geen identieke slagroom, het is in ieder geval super-lekker! Om het beste resultaat te verkrijgen is een hoge snelheidsblender aan te raden. Je kunt uiteraard een gewone blender gebruiken, maar het resultaat zal misschien iets minder goed zijn of het draaien duurt langer. Bovendien verhit een hoge snelheidsblender meteen, zodat je de boel na het draaien ook niet hoeft op te warmen in een pannetje. Maar het kan uiteraard ook. Als je een normale blender gebruikt, laat de massa dan langer draaien tt de gewenste dikte ontstaat. Gooi alles over in een pannetje en breng al roerend aan de kook zodat de room nog meer indikt. Laat dit afkoelen.

DIT HEB JE NODIG:

twee flinke eetlepels Johannes broodpitmeel

175 ml plantaardige melk ( bv sojamelk, amandelmelk, havermelk, ongezoet)

drie eetlepels biologische erythritol

 

ZO MAAK JE HET:

Doe een eetlepel johannes broodpitmeel in de kan en voeg de melk en biologische erythritol toe. Druk op de saus knop  en laat dit uitdraaien. Voeg de andere eetlepel johannes broodpitmeel toe en druk vervolgens op de soyamelk knop, en blijf controleren tot de gewenste dikte van de room is bereikt. Laat dit afkoelen. De room is nu klaar voor gebruik.

Slagroom kloppen

Je kunt de room met een mixer opkloppen. Zoals eerder geschreven kun je als je wenst hieraan nog een theelepel xantaangom toevoegen. De slagroom wordt hierdoor stijver en steviger. Maar ik vind dit niet erg nodig.

 

 

 

4 Reacties op “Veganistische slagroom

  1. Het wilt bij mij niet lukken.
    Verschillende pogingen gedaan maar ik krijg meer een soort elastieken substantie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *