Veganistische yoghurt met lupine, is dat dan wat ???

Nu dat we allemaal liever plantaardige zuivel willen consumeren, en koemelk mijden, springt de industrie daar graag op in. Het koelschap van de supermarkten staan en liggen steeds voller en voller met zogenoemde plantaardige zuivel-vervangers. Ik steek niet onder stoelen of banken wat ik daarvan vind en onderbouw mijn meningen er graag over om de consument wat bewuster te maken, wat er allemaal nu echt in zo’n plantaardige vervanger op bijvoorbeeld kwark, melk, en yoghurt schuil gaat. Want dat is nu niet bepaald erg bevorderlijk voor onze gezondheid in het algemeen.

Naast dat het in de meeste gevallen zeer ongezonde ingrediënten bevat, bevatten meeste vervangers lang niet alle voedingsstoffen die we in koemelk kunnen vinden, zoals eiwitten. Terwijl wordt gedacht dat we met iets vervangend ook deze zaken perfect aanvullen.
Recentelijk wordt daar door de industrie ook alweer van alles op bedacht, zoals plantaardige melk ook basis van erwten eiwit, of een andere plantaardige eiwitbron. Zo vond ik recentelijk ( Maart 2023 ) in het schap een vrij nieuwe plantaardige variant op yoghurt met …LUPINE.
Wat dit precies is, dat lees je, DOOR HIER TE KLIKKEN.

Goed. Lupine dus als een zeer leuk verkoop-kletspraatje om zo aan meer eiwitten te komen. In hoeverre strookt dit met de werkelijkheid ?
Laten we beginnen met kijken naar het eiwitprofiel van lupine. Het bevat alle essentiële aminozuren ( CYSTEINE EN METHIONINE.) Wel is het in zeer lage doseringen aanwezig. Het aminozuur wat meest voorkomt in lupine is GLUTAMINE. Het totale eiwitgehalte van lupine ligt tussen de 30-40 %. Vergeleken met soja bevat lupine nét zoveel eiwitten, maar minder vet.
Onderzoeken hebben aangetoond, dat plantaardige eiwitten gezonder zijn dan dierlijke. Plantaardige eiwitten zijn gezonder voor het hart, maar hebben ook wat nadelen. Zo is de BIOLOGISCHE KWALITEIT van plantaardige eiwitten NIET EVENWAARDIG aan die van dierlijke eiwitten. Zoals je IN DIT ARTIKEL kunt lezen, bestaan eiwitten uit afzonderlijke bouwstenen ( aminozuren ) Dit geldt voor zowel plantaardige als dierlijke eiwitten. Er zijn in totaal twintig aminozuren die op verschillende manieren worden gecombineerd, om eiwitten te kunnen vormen. De VOLGORDE van de aminozuren bepaalt de EIGENSCHAPPEN van het eiwit. Zo zal de volgorde van aminozuren in het eiwit insuline verschillen van die van spiereiwitten. De essentiele aminozuren ( dat zijn de aminozuren die we niet zelf aan kunnen maken en dus uit onze voeding moeten halen ) komen in dierlijke eiwitten meer voor dan in plantaardige eiwitten. Daarom wordt vastgesteld, dat dierlijke eiwitten een HOGERE biologische kwaliteit hebben dan plantaardige. Simpelweg, omdat dierlijke eiwitten meer essentieel aminozuren bevatten.
Anders gezegd bevatten plantaardige eiwitten te weinig bouwstenen om goed te kunnen functioneren. Het is daarom enorm belangrijk voor veganisten, eiwitten te combineren uit VERSCHILLENDE PLANTAARDIGE EIWITBRONNEN om aan voldoende essentiële aminozuren te komen. Hoe meer essentiële bouwstoffen er aanwezig zijn, hoe HOGER de kwaliteit is van het eiwit.  Het is dus meest belangrijk, dat je verschillende plantaardige eiwitbronnen COMBINEERT. Een goede combinatie is bijvoorbeeld peulvruchten met noten.
Hoe vertaalt zich dit naar deze LOVE LUGURT yoghurtvervanger met lupine ? We gaan eerst de verpakking eens nader bekijken, en wat wij daar allemaal aan claims kunnen aflezen. Er wordt verteld, dat lupine “ voor hun” de eiwitbron van de toekomst betreft en dat het ook voor het milieu “ en de bijtjes “ een echte ‘ star” betreft. Het is van Duitse komaf. Voor een pot van 400 gram betaal je variërend naar smaak € 2,49 tot €3.00.  Pittig prijsje als je het naast een liter gewone ( zelfs bio-dynamische ) yoghurt zet. De verpakking zelf is “ meest” milieuvriendelijk geproduceerd in die zin, dat het geen overbodig plastic bevat, dus dat is fijn. Er zitten geen plastic deksels op, en het etiket kun je apart scheiden. Het gaat om een gefermenteerd lupineproduct. Er zijn verschillende smaken, zoals naturel, vanille, mango, stracciatella.  en bosvruchten.
Laten we naar de ingrediënten gaan kijken, van de stracciatella smaak :
WATER : de basis, dus waar deze yoghurt voor het grootste deel uit bestaat
LUPINEBEREIDING ( water, lupine-eiwit 1,4% )  totaal 7,4%  : zeer weinig en veel te laag wat mij betreft om daaruit je eiwitbehoeften te halen, zeker als je niet meteen de hele beker leegeet.
KOKOSVET : leeggetrokken dood industrieel vet wat wordt toegepast in heel veel veganistische alternatieven. Dit vetsoort is zeer ongezond.
MALTODEXTRINE; vorm van suiker
2,5%CHOCOLADESTUKJES ( cacaomassa, cacaoboter, suiker ) : anders gezegd een paar flinke scheppen suiker en vet
GEMODIFICEERD ZETMEEL : wordt veel gebruikt om te verdikken zodat een veganistisch alternatief een zelfde textuur bereikt als gewone koemelk
INVERTSUIKERSTROOP : mengsel van glucose en fructose, puur suiker dus
PECTINE :verdikkingsmiddel
CITROENSAP-CONCENTRAAT : …en dus niet eens vers citroensap
AROMA: kan van alles onder vallen, zoals suikers en kleur / geur en smaakstoffen.
VEGANISTISCHE YOGHURTCULTUREN ( S.thermophilus, L bulgaricus ) ; de meest industrieel gebruikte culturen
Laten we meteen door huppelen naar de voedingswaarden. Er staat niet aangegeven, dat het om GEMIDDELDE voedingswaarden gaat, wat zegt dat deze voedingswaarden behoorlijk accuraat zijn. Per bakje van 200 gram betekent dit, dat het maar liefst 9 gram verzadigd vet bevat, bijna 10 gram suiker en…..maar een luttele 2,8 gram aan eiwitten. Daar win je de oorlog dus niet mee, maar wel enorm veel vet en suiker.
Ook val ik erg over de belachelijk hoge verkoopprijzen van deze meuk. Voor de duurste smaak betaal je € 3.00 per 400 gram. Voor een liter bio-dynamische yoghurt zonder suiker en teveel verzadigde vetten betaal je €2,09.
Wat mij stoort, zijn de vele misleidende claims. Ze kleuren zoals gewoonlijk netjes binnen de wettelijke lijntjes, maar draaien alles zo rooskleurig om dat de consument erdoor wordt gevangen. Zo wordt er ontzettend gezinspeeld op het feit, dat er lupine is gebruikt, wat de suggestie ook geeft dat deze plantaardige yoghurtvervanger daaruit bestaat. De werkelijkheid is dat deze yoghurt gewoon uit kokos is opgebouwd.
Geeft deze lupine yoghurt voldoende eiwitten? Nee. Niet veel méér dan bijvoorbeeld een sojayoghurt. Daarnaast zijn niet alle essentiële eiwitten vertegenwoordigd, en zijn de hoeveelheden echt veel te karig om ervan te kunnen profiteren. Tenzij je drie potten per dag consumeert, maar dat lijkt mij geen aanrader 😕 zowel niet voor je gezondheid als voor je portemonnee.

BOTTOM LINE :

Het zoveelste marketingtrucje van de industrie, een bijdrage aan de blinde vlek. Ik persoonlijk zou het absoluut afraden, hoe het smaakt, ik heb geen idee want ik koop die rotzooi niet, maar het zal zeker zeer lekker zijn gezien de gigantische hoeveelheden suikers en de romige beleving van alle transvetzuren. Ik wil tot slot meegeven, dat niet alle zuivel ( gemaakt van koemelk ) over één kam is te scheren. Er zijn kleinschaliger bedrijven in Nederland ( Zuiver Zuivel, Weerribben, Raw Milk Company ) die meest diervriendelijk, milieuvriendelijk en verantwoord produceren. Deze producten zijn vindbaar in biowinkels. Je kunt veel meer, beter opneembare eiwitten halen uit biologisch dynamische yoghurt waar je ook nog eens veel minder voor betaalt en veel gezonder is. Het is dus niet altijd kommer en kwel, verruim je kijk daar eens op voordat je het zoveelste stik-dure trucje van de industrie koopt om jouw geld uit je zakken te kloppen. Want het interesseert de industrie geen reet of jij er nu gezonder van wordt of niet. IK WEL … Daarom. Dat dus. Mijn oordeel is dat bio-dynamische yoghurt bestaat uit één ingrediënt, deze meuk uit tien ingrediënten. Velg je eigen oordeel.

7 Reacties op “Veganistische yoghurt met lupine, is dat dan wat ???

 1. Helder en totaal mijn idee! Ik heb eigenlijk een vraag in het algemeen over bio-zuivel. Klopt het dat bv een bio-melk minder Jodium bevat en is dit significant of geheel te verwaarlozen. Ik gebruik bijna geen zout en zeker geen natrium en bak mij eigen brood zoutloos. Vandaar mijn vraag, vriendelijke groet.

 2. Maar wat nou als je lactose intolerant bent? Ik mag het doen met alleen de Arla yoghurt, vol, halfvol, griekse yoghurt.
  Soms wil je gewoon eens een keer een vanille yoghurtje, ook al is de suiker natuurlijk niet goed.
  Ik vind dat er nog te weinig mogelijkheden zijn voor lactose intolerantie.
  Oke er is haveryoghurt (zitten gluten in) amandelyoghurt, kokosyoghurt en soyayoghurt, maar die geven toch nooit dat gezonde profiel wat melkproducten wel geven?

  • je kunt zeker kiezen. Ook in biowinkels vind je lactose vrije opties een wil je ook eens vanille yoghurt ? Voeg dan zelf wat pure vanille bourbon toe of gebruik zuivere stevia druppels met vanillesmaak. Kijk daarom iets verder, en ja, het blijft een lastig gegeven dat mensen met bepaalde allergieën en intoleranties wat meer hun berst moeten doen, maar dat zegt niet dat er in de biowinkel in het zuivelschap geen lactose vrije dierlijke opties zijn. Ga gewoon eens kijken, succes!

  • Heb je wel eens een lactasepil geprobeerd? Want het enige dat ontbreekt bij jou is de lactaseproductie.

 3. @ Marjolein, volgens mij heeft Arla een lactosevrije vanille yoghurt. AH verkoopt ook gewoon yoghurt, maar lactosevrij.

 4. ik mag geen koezuivel dus ook niet gewoon lactosevrij en ook geen soja, wat kan je me aanraden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *