Wat zit er in een QuarterPounder en een aardbeienmilkshake van de Mac?

Ik ga niet voor zure citroen spelen, ik weet ook wel dat MacDonalds voor veel mensen ( ook mensen die gezond leven) “ a guilty pleasure” is. De “ Mac” blijft een soort magneet voor veel mensen om eens lekker te “ junken”. En natuurlijk is dat voor één keertje helemaal niet erg, ons lichaam is bestand tegen wat fast food. Ik persoonlijk heb geen enkele aantrekkingskracht of behoefte om een Mac Donalds of ander fastfood-keten binnen te stappen. Dit heeft niets te maken met mijn meukvrije levensstijl, of nou ja, misschien wel een heel klein beetje . Maar als kind vond ik er al niets aan om bij MacDonalds te gaan eten. Ik hou gewoonweg niet van vette happen. Omdat ik daar geheid rommelende darmen, diaree en andere ongemakken in de buikstreek van krijg. Ik vermoed, dat daarom mijn aversie tegen fastfood is ontstaan, een soort natuurlijk afweermechanisme. 

Maar voor heel erg veel mensen is en blijft de Mac een uitje die zo eens in de zoveel tijd ( met het gezin) wordt gemaakt. Gebeurt dit zo nu en dan, is dat niet erg. Het wordt een ander verhaal, als je er “ kind-aan-huis” wordt en dagelijks iets bestelt. Veel mensen onderschatten de producten van fastfood-ketens als Mac. Men is zich bewust, dat wat er verkrijgbaar is niet bepaald gezond is te noemen, maar hebben geen idee van wat zij werkelijk in hun mond stoppen. Daarom heb ik twee producten verkrijgbaar bij de MAC uitgelicht. Wat zit er in de beroemde Quarter pounder? En wat zit er in een aardbeien milkshake? Ik zocht het uit.

ZOEKTOCHT

Dat uitzoeken, dat bleek nog een hele klus. Op Nederlandse sites vond ik geen ingrediënten informatie, wel voedingswaarden. Ik moest uitwijken naar Amerikaanse sites, waar ze wat minder geheimzinnig doen over de ingrediënten. Ik vond een zeer uitgebreide lijst.  De producten van MacDonalds zijn over de gehele wereld vrijwel hetzelfde in samenstelling. In Europa kunnen wel andere vleessoorten worden gebruikt, maar de formules blijven algemeen gezien vrijwel hetzelfde. Wat zit er in een Quarter Pounder?
IMG_2435

HET BROODJE

VERRIJKT MEEL ( tarwemeel, gemout gerstemeel, niacine, ( vitamine B3)  ijzer, thiamine monocitraat ( vitamine B1)  riboflavine, foliumzuur) : een bij elkaar geknutseld mengsel op basis van tarwebloem.
WATER: het broodje bestaat voor het grootste gedeelte uit bloem en water
SUIKER…en als goede derde is suiker de reden waarom deze buns zo zoet smaken
GIST: geen commentaar
SOJA-OLIE:veel gebruikte olie in de industrie
2% ZOUT : dat is bizar veel!
TARWEGLUTEN: voor het broodje elasticiteit te geven en niet uit elkaar valt
SESAMZAADJES: geen commentaar
AARDAPPELZETMEEL: geen commentaar
DEEG VERBETERAARS ( wijnsteen bakpoeder, ascorbinezuur, mono-en diglyceriden, enzymen, calciumpropionaat ) : geen al te gezonde goedjes…..

DE BURGER

100% USDA GECONTROLEERD RUNDVLEES : geen commentaar
ZOUT: smaakmaker
ZWARTE PEPER:: smaakmaker

GEPASTEURISEERDE AMERIKAANSE KAAS:

MELK: geen commentaar
ROOM : geen commentaar
WATER: bestaat de kaas voor een groot deel uit
SODIUMCITRAAT: natrium
KAAS CULTUREN: ik vermoed, dat dit diverse melkzuurbacteriën zijn, waaronder stremsel
ZOUT: behoorlijk veel voor een plakje kaas
GEKLEURDE SORBINEZUUR ( geconserveerd)  voor het gele kleurtje
CITROENZUUR: geen commentaar
MELKZUUR: geen commentaar
ENZYMEN: green commentaar
SOJALECITINE: voor conservering.

HET “ ZUURTJE”

ZILVERUITJES: geen commentaar
KOMKOMMER: geen commentaar
WATER: goedkope manier om zoetzuur productief te maken
GEDISTILISEERDE AZIJN: bewerkte azijn
ZOUT: dat mag uiteraard niet ontbreken….
CALCIUMCHLORIDE: calciumzout van zoutzuur, niet geheel onschuldig
ALUIN: chemische verbindingen van dubbelzouten ( uit sulfaten)
KALIUMSORBAAT: er gaat nogal wat in zo’n simpel zoet-zuurtje…
NATUURLIJKE AROMA’S : zie dit artikel.

MOSTERD

GEDISTILISEERDE AZIJN: bewerkte azijn
WATER: goedkoop bestanddel
MOSTERDZAAD: geen commentaar
ZOUT: welja….
KURKUMA EN PAPRIKA EXTRACT: voor de pittige smaak aan de mosterd

KETCHUP:

GECONCENTREERDE TOMATEN : bewerkte tomaten
GEDISTILISEERDE AZIJN: bewerkte azijn
HFCS: zeer bewerkte, geraffineerde alias suiker ( High Corn Fructose Syrup)
MAISSTROOP : alias suiker, bewerkt, geraffineerd
WATER: geen commentaar
ZOUT: ook hier weer de zoutpot erdoor
NATUURLIJKE AROMA’S: kan onder van alles vallen.

 IMG_2436

WAT ZIJN DE VOEDINGSWAARDEN?

Per Quarter Pounder krijg je het volgende binnen:
KCAL : 521
VETTEN: 27 gram
WAARVAN VERZADIGD: 14 gram
KOOLHYDRATEN: 37 gram
SUIKERS: 9,5 gram
VEZELS: 2,2 gram
EIWITTEN: 32 gram
ZOUT: 2,6 gram
Zoals je kunt zien, bevat de QP behoorlijk wat eiwitten. Dit is te danken aan het rundvlees. Maar kijk eens naar het verzadigde vetgehalte, het zout en suiker gehalte/…… schrikbarend hoog. Zo’n kleine hap is behoorlijk vet.

 IMG_2433

AARDBEIEN MILKSHAKE

OK, laten we eerlijk zijn, we weten allemaal, dat een milkshake nu niet bepaald suikervrij is. Maar na het lezen wat er ECHT schuil gaat in een aardbei-milkshake van de Mac draait je maag best even om…..Ik nam de kleinste formaat ( small) onder de loep.

VANILLE IJS ( MINDER VET)

MELK: basis
SUIKER: helaas ook de basis, samen met de melk
ROOM: voor de romige smaak
MAISSTROOP: geraffineerde alias suiker
NATUURLIJKE ARTOMA’S: zie artikel
MONO EN DIGLYCERIDEN: Synthetische vetten, verkregen uit glycerol en natuurlijke vetzuren. De vetzuren kunnen van dierlijke of plantaardige oorsprong zijn. In de praktijk is het vrijwel altijd plantaardig vet.. Het gaat hierbij meestal om een mengsel vanallerlei producten, vergelijkbaar met deels afgebroken natuurlijk vet.
CELLULOSE GUM: een derivaat van cellulose met azijnzuur. Wordt gebruikt als verdikkingsmiddel.
GUARGUM: verdikkingsmiddel, meer volume.
CARROGEEN:stabilisator
VITAMINE A PALMITAAT: vitamine A verbinding.

AARDBEIEN SHAKE SIROOP

SUIKER: geen erg goed begin….de basis.
AARDBEIEN:geen commentaar
WATER: geen commentaar
AARDBEI-PUREE UIT CONCENTRAAT:  sterk bewrerkt
NATUURLIJK AROMA: zie artikel
PLANTAARDIGE SAPPEN EN BETACAROTEEN: toegevoegd als kleurstof
CITROENZUUR: geen commentaar
PECTINE: zie artikel
ZOUT: raar ingrediënt in een siroop
KALIUMSORBAAT: stabilisator, gaat gisting tegen
CALCIUMCHLORIDE: stabilisator

SLAGROOM MET MINDER VET:

ROOM: basis
VETVRIJE MELK: geen commentaar
VLOEIBARE SUIKER: dit is echt het slechtste van het slechtste. Vloeibaar gemaakte suiker heeft 2 x zoveel meer volume, waardoor we gemakkelijk veel meer binnen krijgen via dit soort producten.
2% MONO EN DIGLYCERIDEN: zie hierboven
NATUURLIJK AROMA: zie artikel
CARROGEEN NITROUS OXIDE ( = drijfgas, ook wel lachgas)  Voor stevigheid en luchtigheid.

WAT ZIJN DE VOEDINGSWAARDEN

Per beker ( small, 250 ml)
KCAL 203
VETTEN: 3,8 gram
WAARVAN VERZADIGD: 2,5 gram
KOOLHYDRATEN  37 gram
SUIKERS: 34 gram ( hoeveel….? ZOVEEL JA!)
VEZELS 0 gram
EIWITTEN: 5,1 gram
ZOUT 0,18 gram
IMG_2434
Wat mij vooral verbaast, is dat er zoveel meuk in één kleine beker past. Het suikergehalte is uiteraard SKY HIGH. Dit is niet alleen grensoverschrijdend aan de ADH vrije suiker, het geeft ook schrikbarend veel verzadigde vetzuren in een paar slokken.

WAT MOGEN WE OP EEN DAG CONSUMEREN?

Als we naar onze referentie-innames kijken, zien we meteen, dat we met een QuarterPounder en een milkshake ver over de grenzen gaan.  De volgende dagelijkse referentie-innames zijn vastgelegd voor volwassenen:
Schermafbeelding 2018-03-17 om 03.52.15
Stel: je bestelt bij de MAC een QuarterPounder en een small aardbeimilkshake, dan krijg je het volgende binnen:
KCAL : 724
VETTEN: 30,8 waarvan verzadigd : 16,9 gram
KOOLYDRATEN: 74 gram
SUIKERS: 43,5 gram
EIWITTEN: 37,1 gram
VEZELS: 2,2 gram
ZOUT: 2,7 gram
Zoals je ziet hou je erg weinig speling over voor de rest van de dag. Ook zijn bovengenoemde referentie innames uitersten. Er wordt geadviseerd zo min mogelijk zout, suikers en verzadigde vetzuren te nuttigen.
 IMG_2437

HELEMAAL GEEN MACDONALDS MEER?

Voor één enkel keertje is zo’n uitje naar s’werelds beroemdste fastfoodketen geen zonde. Ons lichaam ( in goede gezondheid verkerend) is prima in staat om de boel op te ruimen. Het wordt wel een ander verhaal, als je:
– de fastfoodketen wekelijks/ dagelijks bezoekt
– naast deze producten andere producten eet en drinkt waarin veel suiker, transvetten en zout zitten
– teveel in één keer besteld
Waar je je erg bewust van moet zijn, is dat de portie-groottes vrij extreem zijn, en je met bijvoorbeeld een kleine milkshake ontzettend veel ( vrije) suiker in één keer binnen krijgt. Omgerekend zijn het zo’n 9 suikerklontjes per milkshake ( small)  Terwijl een vrouw op zijn uiterste zo’n 12 suikerklontjes per dag ” mag” consumeren, voor een man ligt dit ietsje hoger, zo’n 15  suikerklontjes per dag. Liefst nog minder. Ga je sowieso voor de meest kleinste porties, dan nog krijg je aardig wat binnen.  Het lastige is, dat je aan de buitenkant niet kunt zien, wat er nu ECHT in zo’n MacDonalds versnapering schuilt. In Nederland zijn ze ook niet al te guitig met het verstrekken van inhoudelijke ingrediënten-informatie. Ik heb contact gezocht met de klantenservice, maar daar zetten ze je vragen door, waarop je niets meer verneemt. Ze verstrekken wel allergie-informatie. Als jij bijvoorbeeld iets specifieks vraagt ( zit er gluten in…?) zullen zij dit wel beantwoorden. Maar inhoudelijke info over de ingrediënten , nee, daar wordt niet graag mee rond gestrooid, lijkt het. Ik moest uiteindelijk uitwijken naar Amerika.
 IMG_2438
Uiteraard kun je gerust eens genieten van een mierzoete ” foute” milkshake, maar kies altijd de SMALL en hou het bij een milkshake, en bij ” eens in de zoveel maanden”. Onthou, dat hoe groter je gaat in porties ( medium of large) hoe meer bovenstaande voedingswaarden worden verdubbeld. En kan een large milkshake eindigen op zo’n 75 gram suiker! Omdat het in vloeibare vorm is, zul je niet merken dat je in een klap zoveel suiker naar binnen werkt. Dit geeft je alvleesklier overwerk. Met alle gevolgen van dien. Hou het bij een fastfoodketen altijd op EEN snack. Bestel geen tray vol. Kies bijvoorbeeld ook eens voor wat gezondere alternatieven op de menukaart, zoals een salade. Salades worden meestal ” plain” uitgeserveerd, dressings worden vaak afzonderlijk bij geserveerd, op deze manier kun je de vette en suikerrijke dressings ook ontlopen, en de salade naturel op te peuzelen.
BOTTOM LINE:
Wees je BEWUST van de werkelijke ingrediënten. Vrijwel alle producten zijn niet bepaald gezond, en dat weten we natuurlijk wel, maar wat er ECHT in schuilt weten we niet omdat daar nauwelijks informatie over beschikbaar is. Eigenlijk is het betreft een bezoekje aan de Mac hetzelfde als met alles:

Geniet, maar geniet met mate” 

 IMG_2442

En oh ja…..hoeveel kostte het mij?

Ik vond de prijs ook behoorlijk. 6,55 voor een broodje en een beker drank vind ik nogal wat. Daar koop je heel wat lekkere verse groente van…..;)

Een reactie op “Wat zit er in een QuarterPounder en een aardbeienmilkshake van de Mac?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *