Zomer kwaaltjes…..tips om deze te voorkomen en te verhelpen!

De zomer……🌞

We houden ervan. Mensen zijn vrolijker, er is meer “ leven” buiten en we kunnen uitkijken naar een vakantie. Warme dagen, zwoele avonden……ja, de zomertijd is voor veel mensen een fijne tijd. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Mezelf even ter voorbeeld genomen, ik heb een lichte vorm van zonne-allergie, een zeer kwetsbare en overgevoelige huid en ook kan ik nog eens heel erg slecht tegen hitte. Dit maakt de zomermaanden voor mij ietsje minder prettig, maar evengoed kan ik er gelukkig nog meer dan genoeg van genieten.
Ik mopper niet. Want ik weet, dat er veel ergere gevallen zijn, waardoor alleen al even naar buiten gaan op een zonnige dag voor veel problemen en klachten kan zorgen.
De zomer is dus niet alleen maar leuk, gezellig, heerlijk en zaligmakend. Want het brengt naast grotere problematiek ook kleinere zomerkwalen waar we nét zo ellendig door kunnen raken. Over die zomerkwalen ga ik het in dit artikel hebben. Hoe ontstaan ze? En ….hoe kun je op de meest meukvrije manieren er iets tegen doen?

HITTE

Hitte ( en dan bedoel ik temperaturen boven de 25•C) is niet alleen voor mij zeer onprettig, ook vele anderen kunnen er flink beroerd door raken. Omdat dit onderwerp heel veel uitleg nodig had, heb ik eerder een zeer uitgebreid artikel geschreven over de hitte en hoe we er het beste mee om kunnen gaan KLIK HIER om naar het artikel te gaan. 

ZOMERJEUK

Ja, het bestaat echt. Ik heb ook hier een uitgebreid artikel over geschreven . KLIK HIER 

UITSLAG / ALLERGISCHE REACTIES DOOR DE ZON

Het duurde bij mij best een poosje eer ik in de gaten had, dat ik last had van een lichte vorm van zonne-allergie. De symptomen lijken sterk op symptomen van vele andere huidaandoeningen en kwalen, waardoor het niet direct wordt opgemerkt. Een zonneallergie is een allergische reactie van de huid op de UV-straling van de zon. Het is een erg vervelende uitslag, waar de zon de huid bereikt. Het varieert zich in roodheid tot blaasjes en bulten. Daar begint het meestal mee. De huid begint bultjes / blaasjes en rode vlekjes te vertonen daar waar de zon de huid heeft bereikt. De huid verkleurt rood en gaat verschrikkelijk jeuken. Gekmakend. Je wilt dan automatisch krabbelen, maar dat maakt alles uiteraard alleen maar erger. Gelukkig trekt het vanzelf weg, maar opnieuw in de zon zitten is er voorlopig even niet bij. Overigens kun je ook van de zonnebank een zonneallergie oplopen. Het kan iedereen overkomen, maar het komt meest voor bij mensen met een lichte transparante huid, en bij mensen met rood / blond haar en lichte ogen. Je kunt er last van krijgen op zeer jonge leeftijd, maar je kunt ook op latere leeftijd een zonneallergie ontwikkelen.
Zonneallergie ontstaat, als je veel te lang in de volle zon hebt gezeten, maar kan dus ook op latere leeftijd spontaan ontstaan, wat bij mij het geval was. Ik merkte het een paar jaar geleden, toen ik een dagje uit was, en mij goed had ingesmeerd, maar toch op mijn decolleté en armen blaasjes kreeg die later rood werden en gigantisch begonnen te jeuken. Ik vermoedde al direct iets van een allergische reactie, en nadat ik het bij de huisarts liet zien, bevestigde zij inderdaad een allergische reactie op de zon.
Gelukkig is het iets wat vanzelf weer overgaat, maar je moet wel zolang uit de zon blijven en je beheersen tegen de soms gekmakende jeuk. Dat kan zeker als je op vakantie bent, zeer vervelend zijn.
Je kunt ook samen met UV licht huiduitslag krijgen met andere stoffen. Dit kan bijvoorbeeld in combinatie met planten, kruiden en fruit, maar ook door medicijngebruik, en sommige stoffen in verzorgingsproducten en cosmeticaproducten. Je kunt dus ook door je zonnebrandmiddelen last krijgen van zonneallergie.
WAT KUN JE ZELF DOEN?
Meest belangrijk is om uit de zon te blijven. Onthoud ook, dat kleding de UV stralingen niet tot niet geheel blokkeert. Ook in de schaduw bereikt de UV straling gewoon je huid. Hoe vervelend ook, het beste is om binnen te blijven.  Pas op met de zon achter glas. Als je geluk hebt, kan de uitslag dan binnen 24 uur verdwijnen. Je kunt de jeuk stillen met een goede natuurlijke zalf of balsem. Ik heb voor mijzelf een balsem ontwikkeld die bij mij echt ontzettend goed helpt bij mijn zonneallergie. KLIK HIER om naar het recept te gaan. Gebruik geen synthetische / chemische zonnebrandmiddelen en after-suns. Smeer je huid regelmatig in met pure aloê Vera gel, ik gebruik zelf de aloê Vera gel van SUIT MATTERS. Die verkoelt enorm. Ik zet in de zomermaanden deze tube altijd in de koelkast, dat werkt extra verkoelend. Betreft de jeuk: probeer niet te krabben maar lichtjes te wrijven over de jeukende delen van de huid. Dit vermindert de schade door het krabbelen.

KWALLEN BETEN

Strand! 😁 Zee! 😃…..we worden er allemaal erg blij en gelukkig van. Helaas zijn er strand bewoners, die minder blij zijn met onze bezoekjes: KWALLEN. In de zee vind ik het prachtige beesten om te zien, maar ze zijn niet erg onschuldig en je kunt beter dan ook ver uit hun buurten blijven. Ze kunnen namelijk nogal venijnig prikken. Prikken? Ja. PRIKKEN. Terwijl we denken dat kwallen ons kunnen bijten ( wat logisch is gezien het woord kwallenbeet ) prikken ze ons met een tentakel. Op zo’n tentakel zitten netel-cellen die meest kan worden vergeleken met giftige pijltjes. Deze cellen worden geactiveerd zodra het onze huid raakt. De gif pijltjes worden afgevuurd en boren een weg naar binnen om het gif in ons lichaam terecht te laten komen. Kwallen gebruiken deze giftige pijltjes om hun prooien te verlammen of te doden, gelukkig is het gif voor de mens niet zo heel erg gevaarlijk, maar het kan wel ontzettend veel pijn doen.
De huid kan flink gaan opzwellen, zeer rood worden, en gaan jeuken, maar ook stekende pijnen geven. Allemaal geen prettige dingen als je juist van je duik in de zee aan het genieten was.
De kwallen aan de Nederlandse kust zijn niet zo heel erg gevaarlijk, al zijn er uitzonderingen, maar in regel zijn ze niet gevaarlijk. In het buitenland kan dat wel mogelijk gevaarlijk zijn, met name rondom tropische wateren rond Oost Azië, Australië, en soms ook in Zuid Europa. Deze kwallen kunnen wel gevaarlijk zijn, door het gif kunnen we een hartstilstand krijgen. Ht is daarom enorm belangrijk om informatie in te winnen van je vakantiebestemming. Alle landen waar deze gevaarlijke kwallen voorkomen geven waarschuwingen die je in acht moet nemen.
Ook in Nederland kunnen kwallen beten best gevaarlijk zijn, dit geldt voor mensen die overgevoelig kunnen reageren. Als je zelf wordt gebeten / geprikt, of je merkt in je nabije omgeving dat er iemand is geprikt, let dan goed op je gesteldheid. Als jij of iemand anders de volgende symptomen vertoont, neem dan DIRECT contact op met een arts:
duizeligheid, verwardheid
– hoofdpijn, misselijkheid, braken
– moeite met ademen
– spierkrampen, flauwte, flauwvallen
– verlamming
– koorts
– hartritme stoornissen
WAT KUN JE ZELF DOEN?
Gelukkig  zijn kwallen beten algemeen gezien onschuldig maar wel vreselijk vervelend. Het kan de vakantie / zomerpret flink verstoren. Probeer deze beesten daarom niet op te zoeken, zie je kwallen? Loop dan weg en zoek een ander deel van de zee op waar geen kwallen zwemmen. Let ook goed op de kustlijn, ook daar liggen vaak kwallen. Ben je dan toch geprikt? Probeer dan de gestoken delen can de huid NIET AAN TE RAKEN, hoe mogelijk dat ook is. Als je gaat wrijven of krabbelen, breng je de netel-cellen dieper in je huid, en krijg je ze ook op je handen. Spoel je huid ook niet af onder de kraan / met water, hoe onlogisch het ook lijkt, water activeert de overgebleven netel-cellen op je huid waardoor de plek alleen maar meer kan gaan jeuken of meer gaat steken. Wat je het beste kunt doen, is even terug de zee in te lopen, het zeewater spoelt wel het meeste weg.
Schraap de netel-cellen van je huid weg met bijvoorbeeld een pinpas. Als je toevallig een pincet bij je hebt is dat ook top, probeer de netel-cellen voorzichtig uit de huid te vissen. Je kunt daarna een koud compres op je huid aanleggen. Soms wil heet water ook wel eens helpen tegen de ergste jeuk en steken.
Je kunt je huid ook met MIJN RESCUE BALSEM insmeren, of gebruik aloê Vera gel. Sommigen leggen plakken komkommer op de geprikte delen van de huid om te verkoelen. Je kunt ook kijken of het strand waar je bent een EHBO post heeft, daar behandelen zij  kwallenbeten ook vakkundig.

GORT DROGE HUID EN HAREN

Alhoewel de gure wintermaanden juist uitnodigender lijkt dan de zomermaanden, kan zomerweer onze huid en haren extreem tot zeer extreem uitdrogen. Dit gebeurt meestal in combinatie met een droog, warm en winderig weertype. Ook transpireren we veel meer wat de huid kan irriteren en uitdrogen. Het is daarom echt noodzakelijk om ook in de zomermaanden je huid goed gehydrateerd te houden. Veel mensen voelen bij warmere temperaturen niet de noodzak om je huid goed in te smeren, ook worden er zonnebrandmiddelen gebruikt wat de huid een soort schijnheiligheid geeft op hydratatie. Zeker chemische zonnebrandmiddelen kunnen juist averecht werken en de huid extreem uitdrogen. Zorg er dus sowieso voor, dat je een 100% NATUURLIJKE zonnebrand kiest, liefst eentje waar ook verzorgende en herstellende pure oliën aan zijn toegevoegd. Wat bijna nét zo belangrijk is als je insmeren met zonnebrandmiddelen, is je NA het zonnen insmeren met een vochtinbrengende lotion / gel of crème. Dat hoeft niet persee een AFTER SUN te zijn, een goede herstellende en vochtinbrengende olie volstaat ook prima. LET OP JE HUID. Een schrale huid is meestal het beginpunt voor uitdroging. Wees dat voor, door meteen de huid goed te hydrateren. Uiteraard is het ontzettend belangrijk om VOLDOENDE TE DRINKEN, zeker als je vrij hevig transpireert. Voel je dat je huid gaat trekken , of andere reacties geeft tijdens zonnebaden, zwemmen of anders, stop dan meteen waar je mee bezig bent en zoek een binnenruimte op, smeer je huid goed in. Let ook op chloor in zwembaden.
Over de verzorging van onze haren tijdens de warmte heb ik een afzonderlijk artikel geschreven. KLIK HIER

SCHUUR PLEKKEN TUSSEN DE BENEN!

Als je denkt, dat alleen mensen met overgewicht last hebben van schuur plekken, met name tussen de benen, dan heb je het mis. Ook mensen die geen last hebben van overgewicht, maar bijvoorbeeld wel zijn bedeeld met vrij forse bovenbenen, kunnen met name in de warme zomermaanden behoorlijk last hebben van schurende dijen. Dit kan uiteindelijk resulteren in flinke , branderige en zelfs open schuurplekken. Het begint met irritaties, als een rode, warme, wat vurige huid, wat al vrij snel een branderig gevoel geeft. Er ontstaan schaaf plekken die uiteindelijk in wonden kunnen overgaan. Dit zorgt voor vreselijke pijnen en ongemak.
Niet alleen kunnen deze schuringen plaatsvinden tussen de benen, ook onder de oksels kan het flink gaan broeien en schuren. Kleding kan dan echt pijnlijk worden om te dragen. Ook als je vrij grote borsten hebt, kan het onder de borsten flink gaan zweten en broeien, met pijn, irritaties en bultjes tot gevolg.
Heel globaal bekeken valt hier niet ze heel erg veel tegen te doen, maar gelukkig zijn er wel een aantal tips die het op zijn minst iets minder heftig kan maken. Om met de onbetwiste nummer één te beginnen is TALKPOEDER de topper. Talkpoeder maakt de huid droger en dankzij de losse bestanddeel kunnen de dijen bijvoorbeeld gemakkelijker langs elkaar schuren zonder de huid meteen te irriteren. Ook natuurlijke deo’s die talkpoeder bevatten, zoals de MINT deodorant van SUIT MATTERS helpen. Zeker onder de oksels zijn deze deo’s erg fijn bij schuring.
Ook hier helpt mijn eigen RESCUE BALSEM heel erg goed. Breng het voorzichtig aan op de aangedane plekken en laat het goed intrekken.
En dan zijn er nog wat praktische foefjes: Het dragen van een wielren broekje / sportbroekje helpt bijvoorbeeld ook om het schuren tegen te gaan. Nadeel is dat het op warmere dagen heel erg warm is om onder je rokje of korte broek te dragen.

IN GLAS OF SCHELPEN GETRAPT

Vroeger gingen we ieder jaar op vakantie naar ons huisje in Hoek Van Holland, mijn vader deelde deze met zijn broers en zussen. Ik was vroeger als meisje net een wildebras, ik liep liefst op mijn blote voeten. Dit heeft voor heel erg veel littekens op en onder mijn voeten gezorgd wamt ik trapte uiteraard continu in iets, voornamelijk scherpe schelpen omdat ik hele dagen op het strand was te vinden. Ook trapte ik wel eens in glas of verroeste spijkers. Het zijn zo van die vervelende bijkomstigheden als je in de zomermaanden graag BARE FEET wilt lopen. Zeker de stranden van tegenwoordig liggen niet alleen bezaaid met plastic en andere afval, ook is er veel meer glas te vinden. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Het is daarom sowieso verstandig, om in ieder geval wat schoeisel aan te trekken als je op het strand wilt gaan wandelen. Je kunt daarbij denken aan open sandaaltjes of water-schoentjes. Deze dingen zijn vreselijk onflatteus, maar wel enorm fijn als je de zee in wilt. Onthoud ook dat je in de zee niet ziet waar je loopt en zomaar in een kwal kunt trappen.
Is het je toch overkomen, kijk dan of er een EHBO post in de buurt is waar je je verwondingen kunt laten behandelen. Zeker betreft glas en roestige spijkers moet je oppassen en liever niet zelf de dokter uithangen. Is er geen EHBO post in de buurt? Wkkel de wond dan in met wat je voor handen hebt ( handdoek ) en rij naar de meest dichtstbijzijnde EHBO post of arts. Kleinere ( schaaf) wondjes kun je zelf behandelen met mijn DI.Y ONTSMETTINGSSPRAY, of gebruik een ander desinfecterend middel. Verzeker jezelf in elk geval dat er geen splinters zijn achter gebleven.

ZONNESTEEK

Misschien is het je ooit al eens overkomen: je voelt je op een snikhete dag plotseling heel erg moe, krijgt een knallende koppijn, het zweet breekt je opeens aan alle kanten uit, je voelt je niet lekker en je hart gaat tekeer……Dat kan behoorlijk beangstigend zijn. Een zonnesteek ontstaat, als het lichaam TE warm en TE droog is geworden. Als het warmer is ( buitentemperaturen boven de 25*C ) verliest ons lichaam veel meer vocht d.m.v transpireren, zo houdt het lichaam zichzelf op een juiste lichaamstemperatuur. Drinken we op een snikhete dag te weinig vocht, kan de thermostaat van ons lichaam omhoog schieten en is het niet meer goed in staat om zichzelf goed op een juiste lichaamstemperatuur te houden.
De meeste risico op een zonnesteek lopen we, als we bijvoorbeeld in de hitte gaan sporten, en te weinig drinken. Als we bewegen, gebruiken we meer energie en worden onze spieren warmer. Als we niet voldoende bijdrinken, kan de huid niet goed / voldoende meer kwijtraken. Gebeurt dit in de zon / hitte, dan spreken we van een ZONNESTEEK. Dit kan erger en gevaarlijk worden als er niet direct wordt gezorgd voor afkoeling. Als het lichaam niet direct wordt afgekoeld, gaat er minder bloed naar de huid. De huid gaat bleek zien en kan niet meer transpireren. Dit noemen we een HITTEBEROERTE. Dit kan echt gevaarlijk zijn. De kans om een hitteberoerte op te lopen is groter, als je alcohol hebt gedronken, of drugs hebt gebruikt. Maar ook kunnen diverse medicijnen  zoals plastabletten. Of medicaties tegen psychose veel meer risico opleveren. De symptomen van een zonnesteek zijn vrij divers, maar als je één van de volgende symptomen ervaart tijdens dat je in de volle zon bent, wees dan alert:
– een zeer warme/ bijna gloeiende huid
– hevig transpireren
– een bleke teint / wit wegtrekken
– hoofdpijn / plotselinge zware hoofdpijn
– duizeligheid
– misselijkheid / neiging tot braken
– spierkrampen
– een versnelde hartslag
– flauwte / slap gevoel
WAT KUN JE ZELF DOEN? 
Overkomt het je, of zie je dit bij een ander gebeuren, dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen om het lichaam weer terug op een juiste temperatuur te brengen. Als je ziet dat iemand blijft braken en flauwvalt, bel dan direct 1-1-2. Is iemand nog aardig helder, breng deze persoon dan direct naar een koele plek. Zet de persoon bijvoorbeeld onder een lauwe koude douche. Zorg dat de persoon direct vocht krijgt toegediend. Zet de persoon in een koele kamer, bijvoorbeeld bij een airco of ventilator. Blijf bij de persoon, en laat deze rusten. Als dit allemaal niet direct voor verbeteringen zorgt, bel dan de huisarts.

WAGENZIEKTE / ZEEZIEKTE / LUCHTZIEKTE ( REISZIEKTE )

Gelukkig heb ik er nooit last van gehad, maar ik had vroeger een beste vriendinnetje ( heet nu BESTIE geloof ik 😎 ) die vaak met ons meeging op vakantie, en heel erg last had van reisziekte. We zorgden daarom altijd voor kots-bakjes en hadden licht verteerbare dingen voor haar ingekocht. Het is gelukkig verder onschuldig, maar wel vreselijk vervelend. Mijn vriendinnetje vond het vooral erg naar voor ons, de omstanders. Ze weigerde zelfs eens om mee te gaan, maar zover lieten wij het nooit komen. Want eenmaal uit de auto op de vakantiebestemming was het weer over. Reisziekte is de verzamelnaam voor mensen die last krijgen van diverse klachten als zij reizen per auto, bus, trein, boot en vliegtuig. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook ziek worden van draaimolens of achtbanen. De meest gehoorde klacht is misselijkheid en braken. Maar er zijn nog veel meer ongemakken als zweten, bleek zien, gapen, slaperig en suf worden, duizelig worden en een licht gevoel in het hoofd krijgen, hoofdpijn, winderigheid, veel en diep zuchten, slecht geconcentreerd zijn, en gewoon echt heel erg beroerd voelen. Dat is zeker onderweg naar een vakantiebestemming niet leuk. Sommigen hebben er lichtelijk last van, sommigen echt heel heftig, deze mensen kunnen al ziek worden bij de gedachten om te gaan reizen. Sommigen hebben geen centje last van een autorit, maar zijn hondsberoerd tijdens een vlucht met een vliegtuig.
Reisziekte heeft te maken met het evenwicht. Ons evenwicht wordt geregeld en gestuurd door onze hersenen. Hiervoor gebruiken we drie belangrijke bronnen: onze ogen, onze spieren en onze evenwichtsorganen. Vermoed wordt, dat al deze informatie tijdens een reis even niet goed met elkaar gaan, waardoor het wat ontregeld raakt. We hebben twee evenwichtsorganen, die vlak bij onze oren zitten. In samenwerking met de ogen en de spieren zorgen zij ervoor dat onze lichaamshouding wordt bijgehouden. Zitten we bijvoorbeeld scheef op een stoel? Dan zenden onze evenwichtsorganen seintjes door naar de spieren.
WAT KUN JE ZELF DOEN?
Het is dus vooral erg vervelend, en alhoewel er veel op de markt is tegen reisziekte, zijn al deze producten niet goed onderbouwd, of ze werkelijk helpen. Er zijn veel maatregelen die je zelf kunt nemen, en alhoewel ook deze niet goed zijn onderbouwd of ze echt helpen, vele mensen lijken er wel baat bij te hebben.
ga uitgerust en ontspannen op reis. Moeheid en stress maken je gevoeliger voor reisziekte
– ga niet op reis met een lege of juist te volle maag. Eet licht verteerbaar voedsel en in kleinere porties. 
– drink onderweg voldoende, liefst geen zoete dranken en/ of alcoholische dranken, maar hou het bij water. Je kunt het beste een thermosfles van thuis meenemen en deze vullen met water en ijsklontjes als het warm is. 
– zorg tijdens het reizen voor genoeg ventilatie
– zorg voor afleiding. Kijk om je heen en zoek bepaalde aandachtspunten doe je gedachten even op wat anders zet
– hou tussendoor stops, om even de benen te strekken ( bloedsomloop )
– eet liefst niet tijdens het reizen of eet allen licht verteerbare dingen als rijstwafels en crackers

REIZIGERS DIAREE

Oei….😵‍💫….ja, hier kan ik over meepraten…..ik kreeg ooit op vakantie naar Malta enorme last van diaree. Waarschijnlijk lag het aan het water daar, maar ik herinner mij dit nog als de dag van gisteren, want OH MIJN HEMEL, wat voelde ik mij beroerd! Het heeft mij twee dagen van mijn vakantie gekost om er een beetje bovenop te komen. Gelukkig werd het uiteindelijk vanzelf minder ( en dronk ik alleen nog fles water ) maar het was vreselijk ongemakkelijk. Ik moest nieuw ondergoed gaan bijkopen omdat ik te weinig bij mij had.
Onder het kopje “ reizigersdiarree” komen vele gradaties, het is een verzamelnaam voor diaree voor / tijdens / na een vakantie of reis. De meeste reizigersdiarree komt voor op de vakantiebestemming, waar men voedsel of drank ( zoals ik mijn geval water ) nuttigt waar bacteriën in voorkomen. Soms is een virus of parasiet de oorzaak. Hoe dan ook geeft het echt zeer vervelende klachten als :
– misselijkheid
– dunne, waterige ontlasting
– buikpijn
– geen eetlust
– buik krampen
 Als je ernstige reizigersdiarree hebt, kunnen er klachtren zijn als koorts, braken, en bloed / slijm bij de ontlasting. Het is dan noodzaak om medische hulp in te schakelen. Zoals eerder gezegd ontstaat de meeste reizigersdiarree door het consumeren van voedsel / drank met bacteriën. In het land zelf is dit gewoonlijk en worden de inwoners er niet ziek van, maar onze Nederlands ingestelde darmen zijn deze bacteriën niet gewend. Het komt meest voor in warmere landen, de ander die we juist zo graag bezoeken tijdens onze vakanties.
Wat meest belangrijk is, is DRINKEN. Je verliest vrij veel vocht en eet vaak niet of nauwelijks waardoor uitdroging op de loer ligt. Drink uiteraard geen zoete dranken en / of alcoholische dranken, maar drink schoon fles water en bouillon , het is daarom altijd erg verstandig om een pakje bouillonblokjes mee op reis te nemen.

MIJN BESTE TIPS VOOR PRODUCTEN OP EEN RIJ

Ik hoop, dat je met dit artikel een beetje wijzer bent geworden en dit je vakantiepret / zomerpret vergroot. Tot slot geef ik ( om de vraag voor te zijn ) mijn tips voor producten die mij in elk geval echt enorm goed helpen. De groen gekleurde delen zijn de directe linken waar je op kunt klikken om het product direct te kunnen bestellen.
MO’S RESCUE BALSEM ( klik HIER voor uitleg, recept en waar de ingrediënten zijn te bestellen )
ALOE VERA GEL van SUIT MATTERS
IRRIDERM GEL VAN EARTH LINE 
CALENDULA ZALF VAN WELEDA
MO’S D.I.Y ONTSMETTINGS SPRAY ( KLIK HIER voor uitleg, recept en waar de ingrediënten zijn te bestellen )
DE TALKPOEDERS VAN CHARGRYN VALLEY
DE MINT DEODERANT VAN SUIT MATTERS
DE THERMOSFLES VOOR LANGERE KOEL TIJD VAN KLEAN KANTHEEN
DE VEGAN BOUILLON BLOKJES VAN NATUR COMPAGNIE

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *