Carob

SAM_6566

We horen er steeds meer over en het wordt ook vaker verwerkt in veel biologische producten: carob. Carob is een vervanger voor cacao/cacaopoeder. Het wordt gewonnen uit de Johannesbroodboom, die in dit geval dan vaak ook wel de Carobboom genoemd wordt. De carob komt voort uit de peulvruchten van de boom waarvoor deze wereldwijd worden gekweekt. In Amerika wordt de Carob vooral ook gebruikt als een sierplant in de tuin. De carobboom groeit uitstekend onder alle omstandigheden: van zeer vochtige tot zeer droge klimaten.

SAM_6567

Omdat ze zeer zoet smaken worden de zaden vaak zo puur gegeten, maar het wordt vrijwel meest gemalen en geroosterd waardoor het een cacao-achtig poeder wordt wat ter vervanging gebruikt kan worden voor cacao. Carob wordt nogal eens verward met het andere poeder wat wordt gewonnen van de johannesbroodboom: johannesbroodpitmeel. Dit is echter een geheel ander soort poeder. Dit betreft een geel/wit poeder wat wordt verkregen door het malen van de kiemende zaden van de johannesbroodboom. We gebruiken het bewust en zelfs vaak onbewust in erg veel producten. Het poeder wordt namelijk gebruikt als emulgator (verdikkingsmiddel) niet alleen in biologische voeding maar ook veel in de voedselindustrie. Het komt bijvoorbeeld erg vaak voor in babyvoeding. Ook wordt het veel gebruikt om babyvoeding in te dikken om zo reflux (spugen) te verhelpen. Johannesbroodpitmeel heeft ook een E-nummer: E 410. Carob is dus echter wat anders, het is een unieke zoetstof die perfect ter vervanging gebruikt kan worden voor andere suikers. Je kunt carob scharen onder bijvoorbeeld lucumapoeder en macapoeder. Carob wordt echter toch vooral ter vervanging voor cacao gebruikt. Carob is gezond. Het bevat erg veel ijzer en calcium. De twee hoofdbestanddelen in de carob peulvrucht zijn pulp (90%) en het zaad (10%) De carobpulp bestaat voor ongeveer 60`% uit suikers, waaronder hoofdzakelijk glucose, sucrose en fructose en maltose. Het is hierom ook lager in GI dan gewone cacao. Het bevat bovendien ook geen theobromine, een soort cafeïne die we in cacao tegenkomen. Veel mensen ontwikkelen een allergie door deze stof, wat carob weer een perfect alternatief voor hen maakt. Carob helpt ook bij een gezonde spijsvertering.Carob is overigens een perfecte aanvulling samen met rauwe cacao. Rauwe cacao smaakt voor erg veel mensen echt veel te bitter, met name kinderen kunnen dit absoluut niet waarderen. Als je rauwe cacao wat vermengt met carob, zal dit naast een melkachtige chocoladesmaak ook nog als bijkomend voordeel hebben dat de hoge aanwezigheid van magnesium in de rauwe cacao een zeer gezonde combinatie geeft met het hoge calcium-gehalte in de carob. Een waar feestje voor je lichaam. Carob heeft een wat afmattende flauwe smaak, waar je aan moet wennen, zeker echte chocolade-liefhebbers kunnen deze smaak niet waarderen. Het is dus een kwestie van even uitproberen. Carob kun je kopen in erg veel bio winkels en ook in diverse gezondheidswinkels. Let echter op: veel soorten worden verkocht als “raw carob” terwijl het erg verhit is geweest en vrijwel alle gezonde voordelen als eerder genoemd verloren zijn gegaan, net als dit van kracht is bij rauwe cacao. Lees goed de verpakking en het loont ook zeer de moeite om eerst even meer informatie in te winnen over het desbetreffende product wat je wilt kopen. Als er op de verpakking staat dat de carobe poeder 100% gecertificeerd biologisch is gewonnen, heb je de goede te pakken. Deze zijn onder lagere temperaturen gedroogd. Gebruik ongeveer twee eetlepels carobe ter vervanging van één eetlepel rauwe cacao.

 

IMG_7937

Ik ben zelf een groot fan van carob. Ik gebruik het iedere dag, en maak er bijvoorbeeld deze lekkere cichorei koffie latte een stuk smakelijker mee. Carob en cichorei laten zich perfect met elkaar combineren! Zelf deze heerlijke cichorei latte maken?

DIT HEB JE NODIG ( voor een groot glas)

  • 150 ml havermelk
  • drie flinke eetlepels cichorei koffie
  • twee eetlepels ery-pure erythritol suiker
  • een eetlepel carobpoeder

ZO MAAK JE HET:

Zet een flink glas cichorei koffie door de cichorei samen met de suiker met kokend water op te schenken. Doe de havermelk in een melk opschuimer en schuim op. Dit gaat niet overweldigend schuimen, maar voldoende om een lekkere schuimkraag te verkrijgen op de melk. Als je homemade havermelk gebruikt zal de schuimkraag nog beter zijn. Schenk de opgeschuimde melk bij de koffie en bestrooi royaal met carobpoeder. SMULLEN!

IMG_7939

 

 

7 Reacties op “Carob

    • Hallo Monique,

      Waar vind ik een molen om grote stukken carob te malen? Heb een zak carob gekregen uit Creta en geprobeerd in de koffiemolen te malen (eerst in kleine stukjes snijden), helaas komt een soort gele water uit en smaakt meer naar thee. Alvast bedankt voor je antwoord. Mvg. Bea

      • Je hebt waarschijnlijk de verse groene carob peulen gekregen.
        Je moet de gedroogde hebben (te vinden van november tot april, bijvoorbeeld in Spanje) en de peulen eerst met een mortier breken in keine stukjes, daarna in de mixer of koffiemolen. Nadien neem je de zaden eruit want die zijn steenhard. Dit poeder kan je luchtdicht bewaren. Het verse gemalen poeder ruikt licht naar zweetvoeten maar eens in een bereiding is dat volkomen weg. Ik woon in Spanje en kan je gedroogde onbespoten peulen bezorgen als je dat wenst.

  1. graag zou ik het 100% meukvrij boek ontvangen, maar ik heb het al vele malen geprobeerd, maar heb het nog steeds niet gekregen.
    Maartje

    • welk boek bedoel je precies? Ik heb er vele geschreven. Via ” boekenplank” kun je ze vinden en ook direct bestellen. Warme groet!

      • Ik bedoel het boek dat je krijgt door een emailadres op te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *