Peanutbutter-yelly taart
Mensen die ooit in de USA zijn geweest, zullen het kennen: de ” peanutbutter-yelly sandwich” of wel pindakaas-jam boterhammen. Tijdens mijn studie in Amerika maakte ik voor het eerst kennis met deze voor mij aanvankelijk vreemde combinatie. Ik herinner mij mijn eerste peanutbutter-yelly sandwich nog goed, want ik was stomverbaasd over het feit HOE LEKKER dit was! Uiteraard wist ik ook ( dankzij mijn studie daar) hoe ongezond dit was, en heb het daar dan ook niet al te vaak gegeten. Maar tot vandaag de dag beginnen vele Amerikanen hun dag met deze nog steeds zeer populaire brood variatie. In Amerikaanse pindakaas en jam en ook het brood zit erg veel meuk. Dat is zoveel keren meer erger dan hier in Europa. Om mezelf zo nu en dan tot nog te verwennen, bedacht ik jaren geleden deze verrukkelijke taart.
Je zet hem zo in elkaar en is binnen 40-45 minuutjes klaar. Een onwijs lekkere en verrassende traktatie voor iedere gelegenheid! Uiteraard maak ik alles zelf. Dat betekent, dat ik ook de pindakaas en jam zelf maak. Dat kost geen enkele moeite. Klik hier om naar het recept te gaan om zelf aardbeienjam te maken, en klik hier om naar het recept te gaan om zelf pindakaas te maken. Uiteraard kun je ook voor 100% pure jam en 100% pindakaas kiezen. Deze kun je kopen in de biowinkel.
Deze taart bevat geen gluten, geen meel, en geen granen. Het is tevens geschikt voor veganisten. Suikervrij en vrij van kunstmatige E nummers.
Dit heb je nodig:
- 250 gram homemade pindakaas
- 300 gram tempeh, in stukken gesneden
- een eetlepel arrowroot
- een theelepeltje vanille bourbon
- 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
- twee flinke eetlepels Greensweet-stevia sweet Xtra
- een klein snufje keltisch zeezout
- 150 ml amandel of andere melkvervanging
Om te garneren:
- homemade aardbeienjam
Zo maak je het:
Verwarm de oven voor op 185 graden. Vet een ronde bakvorm ( 20 cm) in met avocado olie of zuivere kokosolie en bekleed met bakpapier. Maal alle ingrediënten in de keukenmachine tot een gladde, romige massa. Stort in de vorm en verdeel. Tik de bakvorm een paar keer stevig aan op het aanrecht. Bak de taart in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.
Besmeer de taart royaal met de aardbeienjam….en dan smullen maar!