What’s the deal with…shampoo bars? Alle ins and outs!

Ik wilde er tot voor kort niet echt aan: shampoo bars. Ik heb jaren geleden ooit bij LUSH zo’n shampoo bar gekocht, omdat het mij helemaal top leek, om zo mijn haar te kunnen wassen, zonder dat het milieu ermee werd belast. Maar dat viel zwaar tegen. Niet alleen mijn haar werd touw, maar ook het geklieder stond mij niet aan. Het was dus vrij snel over bij mij, en ik heb er verder geen aandacht meer aan geschonken. Anno 2019 / 2020 zien we echter plotseling een gigantische opmars van de shampoo bars ( ook wel zepen ) Het lijkt een logisch gevolg op de bewustwording voor ons milieu. En dat is natuurlijk fantastisch.
De shampoo bars zijn inderdaad fantastisch bedacht om het milieu te sparen. Het behoeft geen verpakking, en als het dan verpakt wordt, kan dit worden gedaan in milieuvriendelijke kartonnen / papieren doosjes.
Maar eigenlijk houdt het daar in de meeste gevallen wel op met de voordelen. Mijn ervaring eerder staat niet op zichzelf. Ik heb erg veel negatieve ervaringen gehoord, die vooral gebaseerd waren op de verzorging van het haar. Droog haar, dor en dof haar, en geen kam of borstel meer door te halen.Hoe komt dat? Simpel. Omdat de meeste shampoo bars vol zitten met synthetische en agressieve stoffen, terwijl ze juist zo’n gezond en schoon imago hebben.

Lees verder

Bouillon poeder…wat is de meest gezonde keuze ?

Ik maak veel zelf in mijn voedseldroger. By far de beste aanwinst in mijn keuken. Het zorgt ervoor dat ik al mijn restjes voedsel kan drogen om het zo opnieuw maanden lang houdbaar te maken. Ik maak regelmatig bouillonpoeder of droog veel groente om dit in poedervorm als een bouillon te gebruiken. Daar wordt een voedseldroger meest voor gebruikt. Het is een meest goedkope, meest gezonde, en meest ideale manier om zelf je  bouillon te maken, 100% meukvrij verzekerd bovendien. Lees verder

Meest natuurlijk / milieuvriendelijk wassen met wasnoten…..wat is het, en…is het wat?

Sinds een aantal jaar ben ik 100% over gestapt op natuurlijke wasmiddelen. En alhoewel het qua geur even terug schakelen was, zou ik nu niets anders meer willen. Ik gebruik meest de wasmiddelen van MARCEL’S GREEN SOAP omdat deze meest goedkoop zijn en best lekker ruiken. Daarnaast gebruik ik ECOVER en SEEPJE. Deze laatste twee zijn verkrijgbaar in bijna alle supermarkten, zodra er weer een aanbieding is sla ik meteen in. Lees verder

Sinterklaas lekkernijen….weet jij wat er echt in zit?

Het begint al ergens in Augustus, terwijl het nog volop zomer is……peper en kruidnoten, marsepein, suikergoed, chocoladeletters, schuimpjes…..Sinterklaas komt nog wel steeds ergens in November aan en viert op 5 December zijn verjaardag, maar de feestelijke lekkernijen, daar kunnen we in de zomer al aan beginnen. Ik persoonlijk vind het erg jammer, het haalt veel mooie traditie en nostalgie weg, maar ook gaan we veel meer snoepen. Zodra we ze weer in de winkels aantreffen, moet je een bikkel zijn om geen zakje kruidnootjes mee te nemen. Ik hoef niemand te vertellen dat al deze Sinterklaas-lekkernijen niet bepaald onder het rijtje “ gezond” valt, en eerlijk = eerlijk, daar zijn ze dan ook niet voor bedoeld. Maar toch beseffen veel mensen niet HOE ONGEZOND al deze lekkernijen zijn en onderschatten het extreme suiker-gebruik in al deze producten. Omdat het niet “ om-het-gezonde” draait, kunnen fabrikanten compleet los gaan met hun suiker-voorraad. Veel sinterklaas-lekkers bestaan uit suiker, het heet niet voor niets suiker-goed. Maar dat “ goed” hadden ze wat mij betreft mogen veranderen in “ suiker-slechts” want er is werkelijk niets, maar dan ook helemaal niets gezonds aan al dat lekkers. 😟 Sterker nog: het is echt ongezond. Ik ga er geen “ zeur” artikel van maken, want natuurlijk mogen we heus wel eens een keertje wat lekkers. Maar toch wil ik aandacht besteden aan het inhoudelijke van al deze sint-lekkernijen. Er mag uiteraard worden genoten op sinterklaas-avond, maar dat is nu het probleem……Omdat alles in Augustus al volop verkrijgbaar is, snoepen we er A: veel meer van, en B: meer constant. Lees verder

Pompoen / banaan chocolade pasta ( vegan, gluten/ granenvrij, lactosevrij, vrij van geraffineerde suikers)

Chocopasta…..ik moet de persoon nog tegenkomen die dit niet lust. Ik kon vroeger als kind de pot met mijn vingers uitlikken, zo dol was ik erop. Uiteraard was dit snel over toen ik via mijn studie ontdekte was voor ladingen suiker en transvetten hierin schuil gingen. Dankzij de gezonde trends zien we steeds meer ” zogenoemde varianten” op chocopasta op de markt verschijnen. Van suikervrij tot biologisch, van veganistisch tot lactosevrij. Alles lijkt super-leuk en aardig, maar in de kern blijft het wat het is: een enorme suiker en vetbom.

Gelukkig kun je zelf heel veel doen. En het zelfs 10 x lekkerder zelf maken dan al die meuk uit de winkels. Door de complete regie zelf in handen te houden, kun je zelf bepalen wat je erin stopt en juist eruit laat. Want ja, ook in het geval van chocoladepasta is het “ LESS IS MORE”.

Vrijwel alle chocoladepasta’s zijn in basis gemaakt van suiker en ( harde palm) oliën. Hieraan wordt cacaopoeder en andere conserveermiddelen toegevoegd als melkpoeders en emulgatoren. Allemaal nul-komma-nul gezonde ingrediënten. Er is dan ok werkelijk niets gezonds aan het consumeren van chocopasta. Het bestaat vooral ” voor-de-lekker”. Als er op de pot had gestaan ” suiker/ olie pasta” had denk ik niemand een pot gekocht, maar inhoudelijk is dit wel waar het op neerkomt.

Daarom maak ik al jaren zelf mijn chocoladepasta. Deze bestaat uit echte chocolade ( poeder) en in basis verschillen ze sterk van recept tot recept. Want dat is nu juist het grappige: je kunt de basis uit van alles en nog wat laten bestaan. Van zuivere kokosolie tot granen, van groente tot fruit. Ik heb over de jaren veel recepten bedacht, maar dit is toch wel één van mijn grote favorieten. Niet in de laatste plek omdat de basis uit pompoen bestaat. Ik ben denk ik de allergrootste pompoen-fan die er bestaat. Er gaat geen dag voorbij , of het staat op mijn menu. In deze chocolade pasta vormt pompoen de basis. Je kunt ieder gewenst soort gebruiken, ik heb bijvoorbeeld de groene kabocha gebruikt, omdat deze meliger en zoeter is dan andere pompoen-soorten. Maar het kan dus ook met alle andere soorten pompoen worden gemaakt.

De chocopasta is smeuïg, en heerlijk op alles waar je het maar op wenst te gebruiken. Op de boterham, cracker, toast, maar ook op taart, cake en als vulling. Omdat het vrij is van oliën, geraffineerde suikers, gluten / granen, lactose/ caseïne, en dierlijke additieven is de pasta geschikt voor vele doelgroepen. Het is een knetter-gezond alternatief op de conventionele chocoladepasta’s.

Wat heb je nodig?

…En zo maak je het:

Gooi alle ingrediënten in de ( liefst HS ) blender en maal tot er een mooie, romige, smeuïge massa ontstaat. Gooi over in een glazen goed afsluitbare pot en bewaar op een koele plek.

Je kunt er nog van alles aan toevoegen. Denk aan:

  • een vol handje biologische Sultana rozijnen ( geweekt en uitgelekt)
  • cacao nibs
  • amandel schaafsel
  • kokosrasp / kokos snippers
  • noten
  • ceylon kaneelpoeder