Suikervervangers in de supermarkt: misleidend en duur betaald

Soms wordt mij wel eens gevraagd, welke producten ik nu echt vreselijk fout vind. Het eerste wat dan in mij opkomt , zijn de vele “ nep-suikervervangers” in de supermarkten. Niet alleen omdat ze kunstmatig zijn, maar vooral omdat ze ontzettend misleidend zijn. Toch worden deze suikervervangers als malle pietjes verkocht en zijn ze niet aan te slepen. Ik hoor ontzettend vaak, dat veel van mijn volgers deze suikervervangers gebruiken in plaats van sucrose ( = tafelsuiker) omdat wordt gedacht dat dit 10 x zoveel gezonder en dus beter is. Vooral de “ stevia” varianten hebben gretig aftrek. Het is lekker goedkoop, in ieder geval goedkoper dan de dure zakken die voornamelijk via internet en gezondheidswinkels verkrijgbaar zijn, deze zijn in regel tot 3 x duurder. En…stevia is stevia toch? 😐 Lees verder

Bouillon speciaal voor veganisten!

De veganist weet, dat het extra aandacht moet besteden aan bepaalde vitaminen en mineralen. Denk aan eiwitten, ijzer, calcium, en vitamine B12 en D, en de omega vetzuren. Deze vitaminen en mineralen en aminozuren komen meest voor in dierlijke producten, zoals zuivel, eieren, vis en vlees. Afhankelijk van jouw specifieke voedingspatroon kun je deze gelukkig prima opvangen via plantaardig voedsel en via supplementen. In de praktijk lijkt het echter niet mee te vallen om een beetje aan je ADH te komen.

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel kant-en-klare veganistische producten op de markt om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Veel van deze producten zijn verrijkt met de vitaminen en mineralen die meestal worden gemist, maar helaas is dat niet het enige. Bijna alle producten voor de veganist zijn ongezond tot zeer ongezond omdat er ontzettend veel meuk aan wordt toegevoegd. De meeste producten zijn in basis bijvoorbeeld gemaakt van industrieel kokosvet, een zeer ongezond vet. waar alles uit is gehaald en niets anders overblijft dan vet. Dit is zeer slecht voor onze hart en bloedvaten. KLIK HIER om daar meer over te lezen. Ook supplementen zijn niet altijd zo gezond als ze lijken. Veel supplementen worden bijvoorbeeld geschikt gemaakt voor veganisten waardoor er tal van vulmiddelen en hulpstoffen worden gebruikt. Daarnaast is het grootste gros synthetisch.

Om op een meest gezonde manier aan je essentiële vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten te komen moet je nogal spitsvondig zijn. En zeer kundig. Nu is dat voor mij geen probleem, maar voor de meeste veganisten is dit toch best lastig. Want waar zit wat in, en hoe goed worden deze plantaardige alternatieven opgenomen in ons lichaam? Dat blijft echt heel erg moeilijk. Zo zijn er veel natuurlijke eiwitbronnen te vinden, maar niet allemaal worden ze even goed opgenomen als bijvoorbeeld het eiwit uit zuivel. Zo is dat ook met vitaminen en mineralen.

Ik merkte, als 98% veganist, dat er best veel behoefte is aan een product, die al deze tekorten op een natuurlijke manier en op een gezonde manier aan kunnen vullen. En dan niet via supplementen, maar gewoon via de meest natuurlijke weg, uit onze voeding. Ik ben gaan nadenken, puzzelen en gaan experimenteren. Ik ben uiteindelijk uit gekomen op een heerlijke, versterkende en vooral aanvullende bouillon voor iedere dag.

De Vegan boost bouillon

Maak kennis met de Vegan boost bouillon. Een heerlijk smakende bouillon die geschikt is voor ieder moment van de dag te consumeren. En mok / kom van deze bouillon is voldoende om de mogelijk tekort-komende vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten op een zeer aangename manier aan te vullen. De ingrediënten zijn heel goed op elkaar afgestemd, en bevatten plantaardige eiwitten die goed door het lichaam kunnen worden opgenomen. De basis is gemaakt van zoete aardappelen, die zijn gedroogd en verpoederd. Zoete aardappelen bevatten heel veel gezonde voedingsstoffen waaronder veel fyto-nutriënten, vitamine A en C. Ook bevatten ze veel resistent zetmeel. Het instant bouillonpoeder bevat verder chlorella, spirulina, en het zeer goed opneembare hennep eiwitpoeder. Gecombineerd met heerlijke kruiden en specerijen zorgt het voor een waanzinnig lekkere bouillon die op ieder moment van de dag gegeten / gedronken kan worden.

De bouillon is niet alleen geschikt voor veganisten. Het is ook zeer geschikt voor sporters. Een bouillon drinkren voor of na het sporten zorgt ervoor dat de spieren zich sneller kunnen herstellen. Ook is de bouillon een perfecte opkikker voor iedereen die wel even wat extra energie kan gebruiken. Bovendien kan het je even lekker opwarmen na een koude winterwandeling.

Hoe maak je dit?

Ik ben zo tevreden en enthousiast over dit resultaat, dat ik aan het proberen ben om dit instant bouillon op de markt te zetten. Ik heb diverse fabrikanten gecontacteerd met de vraag of zij wellicht interesse hebben om deze bouillon in productie te brengen. Dit zal nog een tijd gaan duren. Maar het zou echt fantastisch zijn, als het zou lukken. Want het vraagt wel wat tijd en extra handelingen om deze bouillon te maken. Je hebt bijvoorbeeld wel een voedseldroger nodig. Uiteraard kun je ook de oven gebruiken, maar de voedseldroger geeft toch het beste resultaat om de zoete aardappelen te drogen. Dit vraagt wat droogtijd. Verder is het niet zo ingewikkeld.

De zoete aardappelen hou je in de schil. Deze snij je in zeer dunne plakken. En dit droog je dus in je voedseldroger, of je gebruikt je oven. Zet de oven op 70 •C en droog de plakjes in ongeveer 5-6 uur, terwijl je goed blijft controleren. Het kan iets korter zijn, of juist iets langer. Zodra de plakjes zijn gaan krullen en rimpelen en taai zijn geworden, zijn ze goed gedroogd en kun je ze goed laten afkoelen. Gebruik voor een volle pot instant poeder ongeveer twee grote zoete aardappelen. In de droog-oven heb ik de plakken op 80*C in ongeveer 7 uur gedroogd.

Zodra de plakken goed zijn afgekoeld, kun je deze in de blender ( liefst HS ) vermalen tot poeder. Je basis is dan klaar, en is het verder nog een kwestie van de volgende ingrediënten aan het poeder toevoegen:

 

  • een eetlepel biologische chlorella poeder
  • een eetlepel biologische spirulina poeder
  • een eetlepel kelp poeder
  • een volle grote eetlepel biologische hennep eiwitpoeder
  • vier eetlepels edelgist
  • een eetlepel fenegriek
  • een eetlepel paprikapoeder
  • een eetlepel komijnpoeder
  • een eetlepel kurkuma longa
  • een eetlepel kerrie masala
  • een eetlepel gele mosterdzaad poeder

Dit meng je goed door de zoete aardappelpoeder. Je instant vegan boost bouillon is klaar. Bewaar de instant bouillonpoeder in een glazen, goed afsluitbare pot op een droge, koele plek.

Hoe te gebruiken?

Geniet iedere dag van een grote mok of kom bouillon. Dit maak je door anderhalve / twee eetlepels vegan boost bouillon in de mok / kom te gooien en dit op te schenken met kokend water, terwijl je goed blijft roeren. Consumeer de bouillon direct. Het is op ieder moment van de dag te gebruiken.

Pompoen rösti met een vegan ui-burger

Ik hou van gezond en meukvrij. Maar ook van lekker snel en geen uren kwijt zijn in de keuken doorbrengend. Gelukkig gaan snel / gemak/ lekker / gezond prima samen. En hoeft dat helemaal niet uit pakjes / zakjes/ potten/ blikken of tubes te komen. Je kunt geheel from scratch je eigen lekkernijen maken. Het mooie is dat je de complete regie in handen houdt. En je de kunstmatige meuk en alle andere ellende die we tegenwoordig in ons voedsel tegenkomen, kunnen mijden.

Ik verzin de lekkerste snelle gerechten op tafel. Daar verbaas ik nog altijd vriendlief en vijand mee. Velen denken dat gezond smerig, ingewikkeld en ” anders” is, maar komen er snel achter dat dit juist andersom is: het is in de meeste gevallen veel smakelijker omdat er alleen maar echte, pure smaken aanwezig zijn, in plaats van smaakversterkers en kunstmatige hulpstoffen. Als we het nuchter bekijken, komen alle smaken die we kennen uit de natuur. En daar is de voedsel en levensmiddelenindustrie mee aan de haal gegaan.  Linksom of rechtsom liggen de bronnen van alle smaken bij de natuur. Waarom ze dan niet gewoon rechtstreeks en puur gebruiken? Waarom al die na-aperij eten en drinken terwijl het ook voor her grijpen ligt in de natuur ??? Bovendien heeft de natuur het zo voor ons gemaakt, en niet wat een fabriek maakt. Ik kan vreselijk misselijk worden, en gruwelen bij een hap sperziebonen uit blik. Ik ben al dat zout bijvoorbeeld niet gewend, en dat komt dan dubbel zo hard bij mij binnen. Echt ontzettend smerig, alsof ik met mijn tong door een zoutpot heen ben gegaan. Terwijl mijn moeder ze heerlijk vindt. Zij is niet anders gewend. Natuurlijke smaken zijn zoveel mooier, ronder en smakelijker. We zijn ze gewoonweg niet meer gewend, daar steekt de vork erg uit zijn steel.

Veel mensen vragen mij, waar ik toch al die inspiratie vandaan haal. Misschien is het een talent, maar ik zie het totaal anders. Want er zijn ZOVEEL MOOIE VOEDINGSMIDDELEN UIT DE NATUUR! We kunnen iedere dag kiezen uit de lekkerste smaken. Zoet, zuur, bitter, mild, pittig…..we kunnen iedere dag kiezen uit honderden soorten groenten en fruit die ieder zo zijn eigen specifieke smaken in huis heeft. Het is daarom, vind ik, niet zo moeilijk om met die smaken te gaan stoeien n spelen om zo tot de lekkerste gerechten te komen. En beetje creatief brein is natuurlijk wel gewenst, maar ook de minder creatievelingen kunnen met een beetje spelen de lekkerste gerechten een baksels bedenken.

 

Een van mijn persoonlijke favoriete gerecht is de pompoen-rösti met de veganistische ui-burger. Daar eet ik dan nog veel verse groente bij, zoals broccoli, bloemkool, zoete aardappel, venkel, prei, rode biet, koolraap, …..de lijst is eindeloos. Door ook steeds met de verschillende soorten groente ( gestoomd, gekookt, rauw ) te variëren hou je steeds een verrassend nieuw gerecht. De basis is gemaakt van pompoen-rösti, en een ui-burger.

Je hebt vast wel eens van rösti gehoord. Het is een nationaal gerecht uit Zwitserland wat is overgewaaid naar de rest van Europa.  De Duitsers zijn er dol op, en ook in Nederland was het vooral in de jaren 80/90 een grote favoriet. Het wordt gemaakt van aardappelen, die worden geraspt en in een koekenpan worden opgebakken. Je kunt rösti maken van alles wat te raspen is. Van pompoen tot koolraap, van zoete aardappel tot wortel. Mijn grote topper is de pompoen-rösti, omdat ik echt verslaafd ben aan pompoen. Dit zeer eenvoudige en simpele recept geeft je een flinke pan rösti. Hoe maak je het?

  1. Snij een grote pompoen ( ras maakt niets uit, ik heb de oranje hokiado gebruikt) in stukken, leg deze in ruim water in een pan en kook 5 minuten. Niet langer, zorg dat het nog hard blijft.
  2. Rasp de stukken
  3. Snipper twee uitjes fijn. Roer dit door de rösti.
  4. Voeg een flinke scheut Aminos ( of tamari of sojasaus) toe en roer de massa goed door elkaar.
  5. Laat een klontje zuivere kokosolie smelten in een gietijzeren braadpan of koekenpan. Bak de rösti goudbruin.

 

En klaar ben je! Heerlijk als onderdeel van een hoofdmaaltijd of heerlijk tussendoor. Je kunt er nog van alles aan toevoegen of eet het eens op brood!

 

Vegan burgers

Ik koop nooit kant en klaar, dus ook geen kant en klare vegan vlees-vervangers. Ik heb daar eerder veel over geschreven en ook de media begint wakker te worden. De meeste vlees vervangers zijn namelijk ontzettend ongezond. Ze bevatten ontiegelijk veel hulpstoffen, suiker, verzadigde vetten en zijn in de meeste gevallen net sponzen in de pan als wij ze flippen. KLIK HIER om daar meer over te lezen. Ik maak ze daarom al jaren zelf met mijn eigen fantasie. Je kunt er, net als bij alle andere homemade producten, in stoppen of uit laten wat je wenst, jij bent de regisseur en niet de fabriek of een fabrikant. Op deze manier kun je volwaardige, vlees-vervangende burgers maken die de missende voedingsstoffen bevat en als een volwaardig alternatief kunnen worden geconsumeerd. Ik heb inmiddels al onwijs veel lekkere burger-recepten bedacht, waarvan deze ui-burger mijn grote favoriet is. Je maakt hem supersnel en eenvoudig. Dankzij de toegevoegde chlorella poeder, het kelppoeder en het spirulina poeder verkrijg je een goed vertegenwoordigde burger die ook nog eens lekker smaakt. Hoe dan?

  1. Meng in een kom 350 gram havermout, een gepureerde banaan, een grote fijn-gesnipperde ui, een flinke scheut Aminos ( of tamari, of sojasaus) een eetlepel kelppoeder, een eetlepel spirulina poeder en anderhalve eetlepel chlorella, en een volle eetlepel MO’S FINEST VEGGIE MIX kruiden. Voeg steeds kleine beetjes water toe tot er een goede, kneedbare bal ontstaat. Draai hier grote ronde ballen uit en druk deze tot platte burgers.
  2. Laat in een gietijzeren braadpan een klontje zuivere kokosolie smelten en bak de burgers onder voortdurend bewegen goudbruin. Blus vervolgens ag met heet water. Laat de burgers op laag vuur braden tot ze heerlijk zijn gegaard en een bruine kortst verkrijgen.

Ze zijn in te vriezen, of in het jus in de pan met de deksel erop te bewaren. Ik snoep ze graag op de boterham, bij mijn maaltijden, en tussendoor tegen de trek. Echt verrukkelijk!

HEERLIJK, GEZOND EN SNEL!

That’s all folks! Kan het simpeler? Sneller? Gemakkelijker? Nee toch? Dit is dan ook echt een gerecht wat je door-de-weeks op tafel kunt toveren. Ik eet er vers gestoomde en gekookte groente bij, die ook niet veel tijd kosten om te bereiden, KLIK HIER om daar meer over te lezen. In totaal kost mij dit hele gerecht met de groente in begrepen nog geen half uurtje. Dat is te doen toch?

 

Lidl versus AH…the battle of the pindakaas

Pindakaas….we zijn er dol op. Wereldwijd. In Amerika staat “ peanutbutter” nog altijd op de eerste plek als meest gegeten broodbelegging en ook in Nederland staat er een pot pindakaas standaard in de keukenkast. Het is lekker, goedkoop en snel op je boterham te smeren. En ja, als je de goede pindakaas te pakken hebt of het simpelweg zelf maakt, is het ook gezond bij matige consumptie. Het bevat zeer veel goede en essentiële voedingsstoffen. Wel is het belangrijk, m een juiste pindakaas te kiezen. Die moeten bestaan uit 100% pinda’s. Niets meer, en niets minder. Lees verder

Proteïne brood? Dat maak je toch zeker gewoon zelf?

Een paar maanden geleden vond ik plots bij de LIDL een ” eiwitrijk-brood”.( KLIK HIER ) Ook de laatste tijd zie ik steeds ,meer van deze verrijkte broden op de markt verschijnen. Er lijkt veel animo voor te zijn.

Als we inhoudelijk naar het eiwitrijke LIDL brood kijken, zien we apart van de extra eiwit-toevoegingen niet erg veel verschil met het gemiddelde brood-recept. We zien per sneetje brood ( 42 gram) dat het inderdaad aardig wat eiwitten bevat t.o.v gewoon brood. Een sneetje gewoon volkoren brood met zaden en pitten levert per 35 gram gemiddeld zo’n 3 gram eiwitten op, terwijl je met een sneetje eiwitbrood bijna 10 gram eiwitten binnen harkt. Deze eiwitten komen niet uit dierlijke bronnen zoals eieren of melk. Hierin zit een groot verschil betreft de opname van eiwitten. Om te beginnen verschilt het aminozuurprofiel tussen plantaardige en dierlijke eiwitten. Mijn collega Juglen Zwaan schreef hier eerder een zeer duidelijk artikel over. KLIK HIERom naar zijn artikel te gaan. Ook hij verklaart in zijn artikel, net als ik veel verkondig, dat dierlijke eiwitten van meest hoogst haalbare kwaliteit zijn en dat plantaardige bronnen tenminste één of meerdere aminozuren missen waardoor het lastiger wordt om de juiste essentiële aminozuren binnen te harken die het lichaam echt nodig heeft. Omdat plantaardige bronnen van eiwitten niet volledig zijn, moeten veganisten en vegetariërs bijvoorbeeld opletten de juiste en de nodige aminozuren binnen te krijgen. Teruggekoppeld naar dit eiwitbrood: het levert inderdaad méér eiwitten, maar van plantaardige bron. Het brood vervangt dus geen eiwitten uit ons voedsel, maar kan zeker dienen als een welkome aanvulling.
Ik vind tevens, dat het suikergebruik in dit brood vrij hoog ligt. 1,5 gram per sneetje is vrij pittig. Ook vind ik dat er vrij gul met de zoutpot is gestrooid. Twee sneetjes brood levert meteen een suikerklontje mee en een flinke schep zout. Is dit een gezond brood? Als we er inhoudelijk naar kijken, even afgezonderd van het eiwitgehalte, dan vind ik het geen gezond brood,  maar ook niet direct een ongezonde variant op brood. Er zijn veel meer broden die je echt ongezond kunt noemen, in dit daglicht geplaatst kunnen we van een betere optie spreken.  Maar echt gezond? Nou, nee, dat zeg ik ook niet. Ik vond het brood wel smakelijk. Omdat ik geen zout gewend ben, vond ik het wel een beetje zout, maar dit moet je bij mij met een “ korreltje zout” nemen omdat ik dus helemaal geen zout consumeer, en het aardig binnenkomt als ik iets zoutig eet. Waar ik mijn vraagtekens bij zet is de prijs. Ik betaalde € 1,89 voor 11 dunne sneetjes brood. ( 500 gram)  Inhoudelijk zien we hier één zelfde trucje als bij de kurkuma instant drank. Ik schat, dat de fabrikant bij elkaar aan grondstoffen nog geen € 75 eurocent kwijt is. Het is dus best winstgevend. Onthoud ook, dat je door gewoon verse peulvruchten te eten, ook aan je plantaardige eiwitten komt. Dit is goedkoper, en bovendien krijg je ook nog eens extra vezels en vitaminen en mineralen binnen. Tot slot: dat er alleen plantaardige ingrediënten lijken te zijn gebruikt in dit brood , wil dit niets zeggen of het brood ook veganistisch is. Dit zul je na moeten vragen bij LIDL

Veel onnodige toevoegingen

Het verrijkte brood wordt niet alleen maar verrijkt met eiwitten ( uit zowel dierlijke als plantaardige bronnen ) maar ook met veel hulpstoffen om het brood maakbaar en verkoopbaar ( lees: beter en langer houdbaar) te maken. Deze hulpstoffen zijn niet echt wat je zegt een verrijking voor onze gezondheid. Veel zout, broodverbeteraars en suikers in de vorm van dextrose. En zoals ik eerder vertelde moet je er flink diep voor in je beurs tasten. Ik vond het daarom de hoogste tijd worden om zelf eens iets te bedenken. 😉

…en dat is aardig goed gelukt, al zeg ik het zelf . Ik heb gezocht naar de beste eiwitbronnen die ook meest opneembaar zijn voor de mens. Zowel plantaardig , als uit dierlijke bronnen dus ik kan je alvast verklappen, dat dit recept niet geschikt is voor veganisten. Ik heb namelijk gebruik gemaakt van verse eitjes die ik bij de boer heb geraapt en….wei. WATTEH? Ja, je leest het goed. WEI.

Omdat ik zelf dagelijks hangop maak van yoghurt heb ik iedere dag een bak vol wei over.

Wei ( in het Engels Whey) is de vloeistof wat overblijft van melk van wat voor dier ook na kaasbereiding. Kaas wordt gemaakt door de melk te laten klonteren ( stremmen) Na het klonteren wordt de vloeistof gescheiden van de wrongel. Deze vloeistof heet wei. Het bevat ongeveer 50% van de lactose uit de melk evenals eiwitten, vitaminen en mineralen. De eiwitten uit wei worden vaak gezuiverd en verkocht als wei-eiwitten.Ook worden deze wei-eiwitten gedroogd en wordt dit industrieel erg veel gebruikt in producten als ” weipoeder”.  Er bestaat ook ” zoete wei”. Dit wordt gemaakt van het restproduct van harde/half harde/zachte kazen. Het wordt ook wel stremselcaseïne genoemd. Deze zoete wei bevat een PH waarde van 4.3-4.6. Het wei-eiwit blijft gewoon opgelost in de wei, maar als we het gaan verhitten wordt het gerecupereerd. Als de ( kaas) wei wordt verhit tot 80-90 graden Celcius komen de eiwitten als vlokjes bovendrijven. Door deze vlokken uit te scheppen en uit te laten lekken verkrijgt men ricotta.Winning van mineraal-zuur-geprecipiteerd caseïne levert een zure wei. Dit bevat een PH waarde van 4.3-4.6.

GEZOND?

Wei is erg gezond. Het bevat o.a erg veel calcium, potassium en proteïne. Ondanks dat wei veel waardevolle nutriënten bevat, zijn er pas recent processen ontwikkeld voor producties van hoge kwaliteit wei-producten. Denk hieraan aan eiwitten en vitaminen. ( kaas) wei eiwit heeft de hoogste biologische waarde ( BV) van alle gekende eiwitten. Zelfs hoger dan het eiwit uit een ei. Het eiwit uit een ei wordt beschouwd als het meest makkelijk opneembare eiwit en hierdoor een referentiestandaard BV ( biologische waarde) heeft van 100. Deze biologische waarde verwijst naar hoe efficiënt een stof wordt verteerd en geabsorbeerd via de darmvlokken in de dunne darm tot in de bloedstroom zonder zijn originele vorm te verliezen. Een BV geeft dus aan, hoeveel geabsorbeerd eiwit van een bepaald voedingsmiddel wordt opgenomen in de eiwitten van het menselijk lichaam. Wei-eiwitconcentraat heeft een BV van 104. Andere voorbeelden van een BV waarde in voedingsmiddelen:

  • soja: een BV van 74
  • koemelk: een BV van 92
  • caseïne: een BV van 77
  • rundvlees: een BV van 82
  • tarwegluten: een BV van 63

Tot voor kort werd kaaswei voornamelijk verwerkt door veevoeder, of gebruikt als meststof. Dit lijkt nu te gaan veranderen. Wei-eiwit is een compleet, zeer hoog kwalitatief eiwit met een zeer rijk aminozuur profiel, Het bezit het volledige spectrum aan aminozuren, inclusief de essentiële aminozuren en vertakte aminozuren. deze zijn essentieel voor weefsel-opbouw en herstel.

Ik verwerk de wei dagelijks door tal van dingen, bijvoorbeeld:

  • Door smoothies/shakes
  • Een bouillon trekken met groenten
  • Wei toevoegen in plaats van zout bij fermenteren, dit proces verloopt dan sneller
  • Cocktails maken. Dit verhoogt de smaak.
  • ” rauw” opdrinken, al is lekker anders ;(
  • door de pannenkoekenbeslag roeren
  • als vocht in plaats van water door baksels

Wei is ook een perfecte voeding voor je moestuin. De zuurgraad in wei verhoogt het PH level in het blad, waardoor de meeldauw wordt ontmoedigt. Je kunt er ook heerlijk in baden. Wei is namelijk ontzettend goed voor de huid. Het werkt effectief tegen tal van huidproblemen, zoals acé en huiduitslag. Je kunt wei lang in de koelkast bewaren. Roer het af en toe even door. Je kunt het ook invriezen.

Ik heb de wei gebruikt in dit broodrecept. Door er nog een aantal aan-eiwit-rijke ingrediënten aan toe te voegen verkrijg je een zeer smakelijk brood die zeer rijk is aan eiwitten en je dit kunt eten als je extra eiwitten nodig hebt ( bijvoorbeeld sporters, of behoeftigen ) Door de heerlijke textuur is dit brood verrukkelijk. Zo smakelijk, dat je er helemaal niets op hoeft . Het brood is van zichzelf al een ware smaak-explosie in je mond. Je kunt het brood ongeveer 4-5 dagen in een zak in de broodtrommel bewaren, maar omdat het geen hulpstoffen bevat, adviseer ik je om het zo snel mogelijk te consumeren. Of vries het in.

Hoe maak ik wei?

Nu hoef je helemaal geen wei toe te voegen, maar voor het eiwitgehalte is de wei wel een grote speler. Maar je kunt ook kiezen voor water of plantaardige melk. Je vraagt je vast af, hoe je die wei dan maakt? Dat is echt ontzettend simpel. KLIK HIER om naar mijn uitleg te gaan . Als ” bonus” hou je een kom heerlijk dikke hangop over, die je , terwijl je brood in de oven staat, lekker op kunt smullen.

 

DIT HEB JE NODIG:

  • 400 gram havermout
  • 250 gram zonnebloempitten en wat zonnebloempitten om te bestrooien
  • 15 gram wijnsteen bakpoeder
  • twee eetlepels biologische erythritol
  • 400-450 ml wei ( of water, of plantaardige melk )
  • drie verse eieren

Om te garneren:

  • hennepzaad
  • sesamzaad
  • zonnebloempitten die je achter hebt gehouden

…EN ZO MAAK JE HET:

verwarm de oven voor op 180 C. Gebruik een middelgroot, vierkant brood-bakblik. Bekleed deze met bakpapier. Maal in de blender de havermout en de zonnebloempitten tot meel. Roer de rest van de ingrediënten erdoor. Stort het beslag in het blik. Bestrooi het beslag royaal met de sesamzaad, zonnebloempitten en hennepzaad. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-60 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat het brood afkoelen op een rooster.