Veganistische bacon, ook dat kun je zelf eenvoudig maken!

De Vegan-trend zet zich voorlopig ( anno 2020) nog wel even door. Sterker: .. ook de “ gewone” consument lijkt steeds warmer te lopen voor veganistische alternatieven in de supermarkt. Helaas worden deze keuzes voornamelijk gebaseerd op misleiding. Er wordt gedacht, dat veganistische alternatieven GEZONDER zijn dan conventionele. Dit is 9/10 x niet het geval, sterker nog, veganistische alternatieven op bijvoorbeeld vlees, worst, kaas , zuivel en eieren bevatten meer ongezonde additieven. Uiteraard is het vrij van vlees / dierlijke componenten, maar dat zegt verder NIETS over de voedingswaarden. Om iets lekker, bruikbaar en houdbaar te maken zijn er veel hulpstoffen nodig. Zo moet een veganistische kaas een kaas-smaakje en textuur krijgen, en wordt een vleesachtige bite. In basis worden in de meeste gevallen vetten gebruikt als kokosolie. Dit maakt een simpele boterhamspread bijvoorbeeld al vreselijk rijk aan verzadigde vetten. Lees verder

Spaghetti uit 2017…..noodles uit 2018…..kun je dat nog eten?

Over voedselverspilling heb ik afgelopen jaren erg veel geschreven. Het blijft mij verbazen dat we anno 2020 nog altijd zo’n “ weg-gooi-volk” zijn. Ik doel op de consument. We lijken nog steeds erg zenuwachtig te worden als een product maar één dagje over een houdbaarheidsdatum riekt. Natuurljk moeten we zeker oppassen met bepaalde ( verse en rauwe) producten, maar het grootste deel van de levensmiddelen die we kunnen kopen zijn na een vastgestelde houdbaarheid datum nog weken tot zelfs jaren houdbaar en consumeerbaar. Dit komt omdat er zoveel wordt in gepropt om iets langer houdbaar te houden, denk aan conserveermiddelen en andere bewaarmiddelen. Hoe zit het nu precies met die houdbaarheid datums? En wanneer moet je wel iets weggooien? Ik zet alles in Jip & Janneke taal op een rij. Ook heb ik een test gedaan met noodles, die ik twee jaar lang heb bewaard, en een test met een zak glutenvrije spaghetti die ik drie jaar in de voorraadkast heb laten liggen.  Is dit twee en drie  jaar na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog steeds lekker ? Lees verder

Wat zijn……gedroogde bosbessen?

Ik ben geen “ snacker”. Ik heb er gewoonweg geen behoefte aan, omdat mijn hoofdmaaltijden over de dag volwaardig en gebalanceerd zijn, en ik geen honger of trek krijg nadat ik een maaltijd achter mijn kiezen heb zitten. Maar natuurlijk heb ik af en toe best zin in een stukje chocolade. Ik ben dol op pure chocolade, dus meestal wordt dit een 100% puur blokje 😊 Ik ben ook gek op noten. Ik eet deze erg vaak, tijdens mijn maaltijden, bijvoorbeeld door vers gestoomde groente, door een salade, of door mijn bio-dynamische kwark / yomio. Er springt wat mij betreft één noot boven alle noten uit: DE PECAN NOOT. Ik krijg verslavende trekjes van deze noten. Als ik een zak in huis heb, dan MOET het gewoon op. Lees verder

De grote jaarlijkse natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2020

Terwijl het buiten op dit moment ( eind December 2019) nog koud, grijs en guur is, ben ik achter de schermen alweer druk bezig met mijn jaarlijkse natuurlijke zonnebrandmiddelen-test. Ieder jaar kijken veel mensen daar naar uit, en ik probeer dan ook ieder jaar, om met nieuwe , verrassende producten te komen. Nu lijkt dat, met een oververzadigde markt aan natuurlijke zonnebrandmiddelen, geen probleem Door alle negatieve verhalen over de schadelijke effecten van conventionele zonnebrandmiddelen op mens, dier en milieu stappen steeds meer mensen over naar natuurlijke alternatieven. Daar is dus markt, en daar springen fabrikanten graag in. Helaas is niet alles zo “ natuurlijk” en “ groen” als het lijkt. Daarom luidde ik enkele jaren geleden een jaarlijks terugkerende test in, waarin in natuurlijke zonnebrandmiddelen test en beoordeel. Dit, om de consument een beetje te kunnen helpen in hun keuze. Ieder jaar ontvang ik rondom de periode dat al deze middelen weer op de markt verschijnen, erg veel vragen. Ik heb vorig jaar een zeer uitgebreid artikel geschreven, waarin ik alle vragen heb beantwoord en veel achtergrondinformatie geef over natuurlijke zonnebrandmiddelen. KLIK HIER om naar dat artikel te gaan. Lees verder

Veganistische frikadellen maak je zelf!

Vroeger was ik dol op frikadellen…..Maar sinds ik geen vlees meer eet, maak ik ze lekker zelf! Want dat is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Tegenwoordig kun je veganistische / vegetarische frikadellen kopen. maar of deze nu zo lekker zijn? Ze zijn in elk geval niet gezonder te noemen.

Ik bedacht een super-simpel receptje om Vegan-frikadellen te maken zonder oven of friteuse. Ik bak ze gewoon lekker in de koekenpan in MCT olie of zuivere kokosolie. Snel klaar te maken dus! En….mega GEZOND!

WAT HEB JE NODIG?

  • 250 gram tempeh, in stukjes
  • drie / vier volle eetlepels lekkere kruidenmix  naar keuze ( uit de supermarkt of maak ze lekker zelf, KLIK HIER )
  • een snufje Keltisch zeezout + snufje zwarte of Cayenne peper
  • een scheutje Aminos of soyasaus
  • 225 gram havermout
  • circa 175 ml water

Extra nodig:

  • wegwerp-spuitzak

….EN ZO MAAK JE ZE:

Gooi alle ingrediënten in de blender en maal tot een stevige massa. Vol de spuitzak met de massa. Laat wat olie ( MCT) warm worden op middelhoog vuur in een koekenpan. Knip de punt ver af van de spuitzak en spuit een frikadel in de pan, snij af met een mes. Bak de frikadellen al bewegend ( rol ze voorzichtig steeds om) gaar en goudbruin.

Verrukkelijk met fijn gesnipperde uitjes en homemade vegan mayonaise!