Boekweit brood ( vegan)

Dit brood is ideaal om door-de-week te maken. Het bevat ontzettend weinig ingrediënten en is in nog geen uurtje klaar!  Dankzij de kasha korrels krijgt dit brood een zeer knapperige crumchy korst!

Dit heb je nodig:

  • 400 gram volkoren boekweitmeel
  • twee eetlepels fiberfin of psyllium
  • vijf druppels stevia ( ik heb de amandelsmaak gebruikt, wat zeer goed combineert met boekweit)
  • twee bananen
  • 400 ml amandelmelk of kashamelk  ( andere melkvervanging kan uiteraard ook, of gebruik biologisch dynamische melk)
  • anderhalve eetlepel wijnsteenbakpoeder

Voor de knapperige korst:

  • kasha korrels

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden, vet een middelmaat vierkant broodblik in met kokosolie, bekleed met bakpapier. Maal alle ingrediënten voor het brood in de keukenmachine tot een gladde massa. Stort de massa in het blik, en tik het blik wat aan, zodat het beslag goed is verdeeld. Bestrooi het beslag royaal met kasha korrels en druk deze licht in het beslag.

SAM_5998

Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.

SAM_5999

Heb je geen bezwaar tegen eieren? Je kunt i.p.v bananen ook drie grote verse eitjes gebruiken!

 

6 Reacties op “Boekweit brood ( vegan)

    • nee, het originele recept is gebruikt, dus met banaan 😉 Ik ben erg benieuwd naar jullie resultaten!

  1. Hoi Monique, ik had geen bananen in huis, dus ik heb 2 eetlepels gebroken lijnzaad, geweekt in 6 eetlepels water, gebruikt. En in plaats van psylium heb ik fiberhusk gebruikt (soort van hetzelfde). Het is echt een heel makkelijk recept! Dank daarvoor. Toen het brood na 45 min klaar was, heb ik het uit de vorm gehaald en nog 20 min in de oven gezet zodat hij rondom helemaal knapperig wordt. Een heerlijk voedzaam en gezond brood! De volgende keer doe ik er een snuf zout bij om de smaak nog een boost te geven. Bedankt! Groetjes, Eva

  2. Hoi Monique, ik had het recept iets aangepast, namelijk wortelpuree in plaats van banaan, en geen psyllium gebruikt. Ik bleef controleren met een breinaald of het gaar was, maar er bleef maar deeg aan zitten… Uiteindelijk na minstens een uur er toch maar uitgehaald, al bleef er nog steeds deeg aan de breinaald kleven. Korst was intussen keihard aan de bovenkant en de daarop aangebrachte pecannoten helaas verbrand… 😥. Zelfs het bakpapier stond half in de fik! Hij lijkt me verder wel eetbaar, maar is het normaal dat een breinaald er bij boekweit klef uit komt?

    Hiervóór had ik een boekweit/speltbrood gebakken volgens een recept van een andere website, waarbij ik dit probleem niet had (daar zat olijfolie in!).
    Ik heb echter geen keukenmachine maar heb het deeg met een garde gemaakt, en ben er daarna nog een tijdje met een staafmixer doorheen gegaan. Kan dat de oorzaak zijn?

    Nou, veel vragen…. Bedankt voor je aandacht!
    Daag,
    Fennie

  3. Een beetje erg vast. Ik gebruik maatschepjes voor alles. Misschien meer bakpoeder toevoegen?

  4. hallo, kan dit ook zonder fiberfin of psyllium en kan ik de wijnsteenbakpoeder vervangen door gewone bakpoeder?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *