Bonen burgers

Ik ben dol op peulvruchten. Ze staan dan ook bijna dagelijks op mijn menu. Als vegetariër geen slechte keuze, peulvruchten kunnen perfect dienen als vlees-vervangers. Ik eet ze graag gekookt, maar maak er ook burgers van. Deze bonen burgers zijn zo gemakkelijk om te maken en snel klaar, dat ze goed zijn te maken in een drukke werkweek! Kinderen zijn er dol op! Dit recept vraagt om een weektijd vooraf van liefst 24 uur. Zet de bonen, samen met een stukje gedroogde zeewier ( voor de afbraak van fytine ) in ruim water te weken. Kook ze vervolgens volgens de gebruiksaanwijzing.  Meer lezen over peulvruchten? Klik hier Daar vind je ook kook en weektijden, mocht de gebruiksaanwijzing op verpakkingen ontbreken. Het is algemeen bekend, dat je peulvruchten altijd moet koken, anders zijn ze niet eetbaar.

Dit heb je nodig:

  • 500 gram verschillende gedroogde,gekookte peulvruchten ( ik heb calypsobonen, spliterwten, zwarte bonen, mungbonen en adukibonen gebruikt)
  • twee eieren
  • vier/vijf flinke eetlepels lekkere kruiden ( ik heb Jonnie Boer kruiden gebruikt
  • Keltisch zeezout
  • zwarte peper
  • heet water ( indien nodig)

Zo maak je het:

Voeg de helft van de geweekte en gekookte bonen in de keukenmachine en maal deze tot een fijne, zeer compacte massa. Roer dit door de rest van de achtergebleven bonen. Voeg de eieren, en kruiden toe en roer goed door.Voeg kleine beetjes heet water toe, als de massa te compact blijft, maar pas op dat je alles niet te nat maakt. Breng verder op smaak met zout en peper.

IMG_8056

Maak uit de massa platte ronde burgers. Laat wat kokosolie in een koekenpan smelten en bak de burgers om en om mooi gaar en goudbruin. Draai ze voorzichtig om. Je kunt de burgers eten op brood, bij de warme maaltijd of gewoon uit het vuistje! Maar vooral: maak er deze broodjes hamburger mee! Onweerstaanbaar lekker!

IMG_8064

18 Reacties op “Bonen burgers

  1. Adukibonen moeten toch eerst gekookt worden?
    Heb altijd begrepen dat ze anders giftig zijn (ook geweekt).
    Bonenburgers zijn trouwens echt heerlijk! check ook eens de adukibonen burgers van Irene kookt.Goddelijk!

    • dat klopt: alle peulvruchten moeten vooraf worden gekookt anders zijn ze niet eetbaar. Maar dat is algemeen bekend. Als jij dit nog niet wist, lees dan even mijn artikel over peulvruchten. De link naar dit artikel vind je in dit recept. Warme groet!

      • Misschien moet je dan je recept even aanpassen: er staat namelijk dat je de geweekte bonen in de keukenmachine fijn moet malen. Er wordt niet gezegd dat je ze ook moet koken. Ik had ’t dan niet geweten hoor!

        • Ik zal dit doen, gezien ik meerdere reacties heb gekregen waarin dit onduidelijk blijkt. Het is echter algemeen bekend dat je peulvruchten altijd moet koken om ze eetbaar te maken. Maar ik ga het direct aanpassen 🙂

  2. Ja maar, Monique…in je recept staat dus niet dat je de bonen kookt.
    Of komt het bakken van de burgers overeen met het koken van peulvruchten? Ik dacht dat peulvruchten er langer over doen om gaar te worden?

    • ik heb dt er niet bij gezet omdat het algemeen bekend is dat je peulvruchten van tevoren moet koken. Ze zijn anders niet eetbaar ( keihard) Hoe lang welk soort moet koken kun je lezen in mijn artikel : http://www.moniquevandervloed.nl/peulvruchten/ de link staat overigens ook in het recept. Warme groet!

  3. Lijkt me erg lekker. Welke kruiden van Jonnie Boer zijn hierin het lekkerst?

  4. Kan ik de gebakken burgers ook invriezen? Heb er veel te veel nu….

  5. mijn echtgenote en ik willen adukibonen gaan eten met rijst mijn vraag : hoeveel gram moet ik wellen voor 2 personen?
    Alvast bedankt

    • Ik zou zeggen: gewoon lekker ” freewheelen” en zelf een portie maken, wat voor jullie zelf genoeg lijkt…..adukibonben kun je nooit teveel eten, eet zoveel je op kunt! Succes!

  6. Hi Monique, ik lees hier dat je de peulvruchten weekt met wat zeewier ivm fytinezuur. Wat is de rol van zeewier bij dit proces? Dit is nieuw voor mij. Alvast bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *