ECHTE zuivel ? Wat is er dan zo onecht aan gewoon zuivel ? Plus lijst van mijn persoonlijke favoriete pure echte zuivelproducten !
Geplaatst op februari 26 2025 door Monique van der Vloed
2 Comments
Als je mij -> mijn content -> al een poosje volgt, dan weet je ook hoe ik denk over ZUIVEL. Ik hou persoonlijk ontzettend veel van zuivel. Ik wordt er blij en gelukkig van. Ik consumeer biologische dynamische DEMETER kwark en yoghurt, eet af en toe biologische dynamische roomboter en geitenkaas, en eet een vers geraapt eitje bij de boer. Verder leef ik veganistisch. Door te kiezen VOOR ECHTE ZUIVEL, kan ik daar verder meer dan prima mee leven. Ik leid een druk bestaan, en vraag erg veel van mijn lichaam, zowel geestelijk als lichamelijk. Extra eiwitten zijn voor mij daarom nodig en belangrijk, om daar aandacht aan te besteden. Ik haal deze uit ECHTE ZUIVEL. Maar….wat IS echte zuivel dan precies ? En betekent dat, dat alle zuivelproducten die we in supermarkten kunnen kopen niet ECHT zijn ?
WAT IS ECHTE ZUIVEL ?
Laat ik eerst maar eens beginnen met een kort maar krachtige uitleg, waarom ik de term ECHTE ZUIVEL gebruik. Want je kunt je inderdaad nu afvragen, wat er dan zo echt en onecht is. We kunnen zuivelproductiviteit in TWEE categorieën verdelen :
– industriële zuivelproducties, waaronder reguliere nationale en internationale zuivelproducties onder vallen
– streekgebonden / circulaire / duurzame zuivelproducties
Misschien is het je nu ook al meteen duidelijk, maar mocht het niet het geval zijn, lees dan verder. In de reguliere zuivelindustrie gaat het er voornamelijk om, om heel veel in kortere perioden te produceren, om de massale vraag aan te kunnen. Nederland is één van de grootste melkleveranciers en wij verkopen dan ook vrij veel melk door naar het buitenland. Daar wordt de melk vaak gemengd en verder bewerkt, zodat zuivelproducties aan de wettelijke eisen voldoen. Denk aan homogeniseren / verhitting, maar ook aan toevoegingen. Wil je alles lezen over deze industrie, lees dan vooral
MIJN GROTE ZUIVELDOSSIER.
Alle zuivelproducties gebeuren in zeer grote fabrieken. In Nederland is CAMPINA FRIESLAND bijvoorbeeld zo’n grote zuivelfabriek. We hebben er op dit moment zo’n 50 in Nederland. Daar vinden de massale producties in een rap tempo plaats en kunnen bijvoorbeeld per vijf minuten duizenden pakken melk worden geproduceerd. Je begrijpt vast, dat zo’n massale productie nooit met enige aandacht voor het uiteindelijke product wat betreft natuurlijkheid / voedingswaarde gebeurt, daar is simpelweg geen tijd voor -> tijd = geld. Een goed voorbeeld is kwark. Als je op de echte enige manier kwark maakt, dan duurt dat tenminste 24 / 48 uur. In grote massale fabrieken rollen de bekers kwark er binnen de minuut per grote hoeveelheden uit. BEWERKT. Meer lezen over kwark ?
KLIK HIER
Deze zuivelproducties -> dus de zuivelproducten die in deze massale fabrieken worden geproduceerd -> kunnen we eigenlijk geen echte zuivel meer noemen. Het wordt vele malen bewerkt. Nu is dat ook NODIG, omdat we anders geen dagverse zuivel zouden kunnen genieten zonder enige risico. Maar het is vooral de vraag, waar een bewerking STOPT en in hoeverre het daadwerkelijk noodzakelijk is. In de zuivelindustrie wordt vooral gekeken naar winstbejag, en niet naar mens , dier en milieu. Zo’n beetje alles wat we kant en klaar in supermarkten in het zuivelschap kunnen vinden, kunnen we onder niet echte zuivel scharen, omdat er niet heel erg veel overblijft van de zuivel in zijn natuurlijke beginsel.
Maar hoe is het dan anders bij, de door mijn bedachte term ECHTE zuivel ? Dat gaat tenslotte toch ook om melk, wat wettelijk bewerkt moet worden om verkoopbaar te maken ? KLOPT. Maar er zijn erg grote verschillen.
Als ik over ECHTE zuivel spreek, dan praat ik over zuivel, die
STREEKGEBONDEN worden geproduceerd -> dus uit een streek en zeer dichtbij de bron. Daarnaast wordt er nooit MASAAL gewerkt, en meest circulair. Tot slot gebeurt het 9/10 keer ook biologisch en zelfs biologisch dynamisch -> Demeter ->
KLIK HIER om daar meer over te lezen.
De methoden hoe zuivel wordt gemaakt kun je zo’n beetje hetzelfde noemen, maar de manieren HOE dat gebeurt verschilt overduidelijk veel met die van de industriële methoden. Er wordt om te starten NIET in de grotere fabrieken geproduceerd, maar gewoon in een eigen bedrijf. De kleinschalige aanpak heeft tot gevolg dat er nooit massaal kan worden geproduceerd, en dat er veel meer RUIMTE is voor aandacht voor het uiteindelijke product. Er wordt anders gezegd heel anders omgesprongen met het beginsel ; de melk. Dit wordt uit de streek opgehaald bij ENKELE BIOLOGISCHE boeren. Het bedrijf ZUIVER ZUIVEL haalt bijvoorbeeld iedere dag bij 27 biologische boeren de melk op in een grote tank. Industrieel gebeurt dit gewoon landelijk bij heel veel boeren en wordt deze melk gewoon bij elkaar verzameld in de tanks. Het maakt immers geen SNARS uit waar de melk vandaan komt, in de fabrieken wordt het toch verwerkt en bewerkt, niemand die iets merkt van melk wat uit een andere melkboekerij afkomstig is. Bij een bedrijf als zuiver Zuivel wordt de melk warm en vers meteen-> dus DIRECT -> naar de fabriek van Zuiver Zuivel gebracht waar het op de meest mogelijke natuurlijke wijze wordt verwerkt. Zo maken zij hun kwark niet eventjes in 5 minuutjes, maar duurt het bij hun ook een hele dag, en worden er nog echte traditionele manieren toegepast, zoals uitlekken. Anders gezegd krijgt een product de tijd en DE AANDACHT om te worden wat het ECHT moet worden, en geen product waar vooral erg veel WATER in blijft zitten, wat in industriele zuivelproducties veel gebeurt om bijvoorbeeld een volume te vergroten. En dit heeft zeker zo zijn voordelen. De melkboeren die leveren aan een zuivelbedrijf als Zuiver zuivel, maar bijvoorbeeld ook RAW MILK COMPANY zijn officieel gecertificeerd biologisch en biologisch dynamisch. De rauwe melk is dus 100% gegarandeerd biologisch.

Niet alleen levert dit punten op voor mens, dier en milieu, het houdt tevens de biodiversiteit gaande. Maar het heeft ook veel extra punten voor jou, wat betreft VOEDINGSWAARDEN. Dit komt, omdat het product meest natuurlijk blijft, en er alleen wettelijk bepaalde zaken worden toegepast, bijvoorbeeld om de voedselveiligheid te kunnen waarborgen, want we moeten uiteraard ook niet ziek worden van het consumeren van zuivel. Dat geldt voor zowel industriële zuivel, als streekgebonden zuivel.
Door niet méér bewerkingsprocessen toe te passen dan nodig is, kan het uiteindelijke zuivelproduct veel rijker zijn gebleven in smaak en voedingswaarden. Denk daarbij aan een vollere / romige smaak, en méér eiwitten. Sterker, over eiwitten gesproken -> in de meeste gevallen bevat ECHTE PURE zuivel méér eiwitten dan de synthetische proteine-meuk waar we tegenwoordig mee worden dood gemept. Dit is niet alleen synthetisch, maar ook ULTRA BEWERKT en in regel erg ongezond. Maar vooral: DUUR…..

JA MAAR HALLO, KIJK EENS HOE DUUR DIE ECHTE ZUIVEL IS!
…..En daarmee rollen we meteen in één van de meest gegeven argumenten om NIET voor echte pure zuivel te gaan. Want het is volgens ontzettend veel argumentaties veel te duur, onbetaalbaar duur wordt zelfs ook wel eens geroepen. Dat was jaren geleden misschien nog het geval. Alles wat we in een biowinkel konden kopen was zeker twee tot drie keer duurder dan in een supermarkt. Maar tijden zijn in rap tempo veranderd. En dan in het bijzonder de prijzen in supermarkten, de krimpflaties en de achterlijke psyche achter kortingsknallers, waar heel Nederland momenteel erg lekker op gaat. Als je ooit in Duitsland boodschappen hebt gedaan, snap je meteen hoe wij hier in Nederland in de maling worden genomen, en in het korting-sprookje geloven. Zeker als we het gaan hebben over zuivel, kunnen we deze bewering -> dat ECHTE PURE zuivel te duur is -> direct bijstellen. Daar hoef ik niet te langdradig over te zijn, en jou enkel te vragen om eens te kijken naar de huidige verkoopprijzen van zuivelproducten in het koelschap van supermarkten. Zeker de plantaardige alternatieven en de zogenaamde hippe proteïne verrijkte zuivel rijzen wat betreft prijzen echt de pan uit. Wat betreft de proteïne verrijkte zuivel is het zelfs een gigantische dijenkletser, want….wist jij, dat er in ECHTE PURE zuivel vaak MEER eiwitten zitten dan in al die synthetische meuk ? Vergelijk het maar eens voor de grap. Daarnaast -> de gemiddelde Nederlander K
OMT GEEN EIWITTEN TEKORT.
Ja, je hebt ZEKER gelijk, dat alle pure echte zuivel in een biowinkel ook hun prijskaartjes hebben. Maar wat je DAAR betaalt komt echt ook in de JUISTE MORELE MARGE. In de zuivelindustrie klotst het geld tegen HUN kades aan, en niet die van de boeren met hun koeien. Ik persoonlijk betaal 10.000 x liever aan de bronnen en mensen die ECHT snoeihard werken, dan aan een industrie die alleen maar geld incasseert. Dat heb ik al jaren gedaan, ook nog toen de prijzen in supermarkten nog een beetje betaalbaar waren. Nu betaal ik zo’n beetje hetzelfde bedrag voor een beker bio-dynamische kwark dan in een supermarkt. Kortom : stel je beeldvorming over de prijzen bij. Echte pure zuivel is net zo duur, of misschien een heel klein beetje duurder, wat ik persoonlijk er maar wat graag voor over heb.
JA, MAAR IK KAN DIT IN MIJN BUURT ECHT NERGENS VINDEN …….
Het tegenargument waar meteen volgt op die van hierboven is dat men “ het niet kan vinden of kopen “ in hun nabije omgeving. Dit is in vrijwel de meeste gevallen NIET zo. Om te beginnen zit er anno 2025 in iedere stad / wijk / dorp wel een biologische winkel of bio-supermarkt. Ook kun je in ontzettend veel gebieden in Nederland boerderijwinkels vinden die hun eigen producties maken, maar ook pure streek-zuivel bij verkopen in hun winkels. Zelfs in de grotere steden -> ik woon zelf in Rotterdam -> kun je dit soort boerderijwinkels vinden. Daarnaast vind je ook erg veel streek-winkels -> winkels die alleen streekgebonden producten verkopen . Daarnaast kun je ook vaak terecht bij particuliere biologische bezorgservices, die alles bij je thuis komen brengen.
Wat het dus vraagt is om even verder te kijken. Als er niets in jouw biowinkel wordt verkocht wat jij wilt, kun je vragen, of het voor je besteld kan worden. Dat geldt ook voor een Eko Plaza of Markqt. Als je echt goed zoekt, zul je het altijd kunnen vinden omdat de streekgebonden producten altijd wel ergens verkrijgbaar zijn. Steek er gewoonweg iets meer tijd in.
WELKE ZUIVEL IS DAN ECHT EN PUUR ?
Ik schrijf regelmatig over pure en echte zuivel, niet in de laatste plaats omdat ik zelf misschien wel de allergrootste fan ben. Ik zet mij graag 100% in om de biodiversiteit in Nederland gaande te houden, de kleinere ondernemingen te steunen en de consument bewuster te maken van de gezonde voordelen van echte pure zuivel. En dat het echt ook helemaal OKAY kan zijn om lekker van ECHTE zuivel te kunnen genieten en jezelf niet over hoeft te leveren aan al die commerciële synthetische , ultra bewerkte opgehypte gigantische plantaardige zuivelmeuk, waar jij je scheel en blut aan betaalt. Want streekgebonden / biologisch dynamisch betekent ook, dat er wordt gekeken naar dierenwelzijn. Daar mag jij uiteraard een heel ander idee over hebben gekregen door alle bizarre verhalen in de media, maar je kunt ook realistischer denken.
Goed, maar WELKE zuivel dan, wordt mij echt enorm veel gevraagd, en alhoewel ik daar dus vrijwel wekelijks wel iets over schrijf, lijken veel mensen de weg naar de juiste merken en soorten niet goed te weten. Daarom heb ik besloten, om een groot artikel te schrijven en al mijn favoriete merken en soorten uit te lichten. Ik heb ook gekeken naar de soorten die in supermarkten verkrijgbaar zijn, want ja, soms kun je daar ook streekgebonden zuivel vinden. Ik zet ze in een mooi overzicht zodat je niet meer hoeft te zoeken, en je direct op jouw doelen af kunt gaan ! Ik licht in dit overzicht alleen magere soorten uit, aangezien deze meest geschikt zijn voor dagelijks gebruik, en voor hoogwaardige bruikbare eiwitten. In de meeste biowinkels vind je ook halfvolle en volle varianten. Veel plezier ermee!
ZUIVER ZUIVEL BIOLOGISCH DYNAMISCHE MAGERE KWARK
De eerste die de rij gaat aftrappen is de pot kwark, die ik inmiddels al ongeveer 17 jaar iedere week in huis haal… Ja, zo lang bestaat dit al. De beker heeft wel steeds wat metamorfoses ondergaan om de plastic berg te reduceren, inmiddels zijn de bekers geheel vrij van plastics en 100% biologisch afbreekbaar. Deze kwark wordt gemaakt in de Weerribben. Daar wordt in een eigen fabriek iedere dag heerlijke pure verse dagzuivel gemaakt. Deze kwark is daar een onderdeel van. De basis is biologische dynamische melk. Dit wordt aangezuurd met biologisch dynamisch ( vegetarisch ) zuursel en stremsel. Dit levert een verrukkelijke kwark op met een romige textuur. Dit is hoe kwark echt hoort te smaken. Je kunt deze kwark ook niet langer dan de vermelde houdbaarheidsdatum consumeren. Dit kun je met alle conventionele kwarken wel. Deze kun je zelfs weken na de verlopen datum nog consumeren, als het goed gekoeld heeft gestaan, en de kwark verder nog prima smaakt. Deze pure en zuivere kwark hou je maar zeer beperkt houdbaar. Het wordt vrij snel zuur en ranzig. Dit is een goede graadmeter, dat de kwark echt puur en zuiver is gebleven, en er geen fratsen mee wordt uitgehaald.
Ook is geen enkele “ batch” kwark hetzelfde. Het komt voor dat je een pot koopt met zeer lobbige en vrij dikke kwark, maar ook met wat minder dikke kwark. De kwark is puur en natuurlijk en daarom net zo grillig onderheven als de natuur. De kwark wordt nog echt op een traditionele wijze gemaakt. Ik vertelde je eerder al, dat het industrieel heel anders gebeurt, zo’n 99% van alle kwark in Nederland verkrijgbaar, via een soort centrifuge wordt geproduceerd. Dit versnelt de productie aanzienlijk, waardoor er binnen nog geen 5 minuten tijd kwark geproduceerd wordt…Dat gebeurt bij de Weerribben anders. Daar wordt de kwark gemaakt in een soort mega trommel, waarin een zeef is geplaatst. De melk wordt hierin uitgelekt, en bootst zo het proces van uitlekken in doeken na. Dit proces duurt zo’n zes uur. Daarna wordt het kort doorgeroerd en afgevuld in bekers. Dit gebeurt ook met mensenhanden en niet volledig machinaal. Anders gezegd wordt hier door de kleinschaligheid nog echt traditioneel gewerkt. En dat proef je in de kwark.
Deze kwark past perfect in een dagelijks eetpatroon, omdat de kwark niet alleen mager is, en dus nauwelijks verzadigde vetzuren heeft, maar door de samenstelling ook hoogwaardige eiwitten bevat: per 100 gram maar liefst 7,6 gram, wat zeker tegenover andere proteïne verrijkte synthetische industriële zuivel aanzienlijk veel is te noemen. Het geeft jou dus iedere dag voldoende eiwitten.
Je kunt deze ZUIVER ZUIVEL kwark vinden in heel veel biowinkels, maar ook bij de EkoPlaza, en streekwinkels. Een pot bevat 500 gram en kost € 3,69.
WEERRIBBEN BIOLOGISCHE MAGERE KWARK
Deze pot kwark komt uit dezelfde fabriek als zuiver zuivel, alleen wordt er in plaats van biologisch dynamisch – Demeter -> alleen biologisch gewerkt. De producties zijn gewoon hetzelfde. Deze kwark is anders gezegd biologisch, maar niet dynamisch. De koeien lopen het grootste gedeelte van het jaar in de weide, die zijn bezaaid met kruiden en bloemen. In de koude maanden ( als het land te nat is en / of er weinig gras op de weiden aanwezig zijn) verblijven de koeien in een stal met heel veel “ koe-comfort”. Zo kunnen de koeien bijvoorbeeld geheel zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden. Aan de bouw van deze stallen is erg veel aandacht besteed om het welzijn van de koeien op optimaal mogelijk te kunnen bewerkstelligen. De boerderij ligt aan de rand van het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van NoordWest Europa, in Overijssel. Als we spreken over bio-dynamische melk, betekent dat, dat de koeien nog beter worden behandeld, bijvoorbeeld, dat zij hun horens nog hebben behouden, of de kalveren nog bij de koe zijn gebleven.
De kwark wordt gemaakt uit biologische gepasteuriseerde melk. Hieraan worden kwark culturen toegevoegd en een vegetarisch stremsel. Het levert een stevige consistentie op en de kwark is vrij rijk aan eiwitten. Per 100 gram 7,4 gram. Ook hier zie je dat het gaat om aardig wat eiwitten ! Een pot bevat 500 gram en kost € 3,39. Verkrijgbaar in heel veel biowinkels en EkoPlaza.
SCHROZENBERGER BIOLOGISCHE DYNAMISCHE SKYR
Deze vind je niet heel erg vaak in biowinkels, maar je kunt er gerust om vragen. Deze biologisch-dynamische SKYR is vrij uniek, om te beginnen zijn er niet zoveel SKYR soorten en merken die biologisch zijn, laat staan biologisch dynamisch. Alleen Weerribben heeft een biologische Skyr. Deze Skyr is dus om te beginnen al meteen erg bijzonder, maar het gaat nog verder. Het zit in een prachtige glazen pot, die je eindeloos kunt hergebruiken, maar ook in kunt leveren -> er zit statiegeld op. Zuivel in glazen potten vind ik persoonlijk het aller lekkerste. Deze Skyr wordt dus zoals eerder gezegd gemaakt in Duitsland, waar het kleinschalig gebeurt. De koeien behouden hun horens en bij de verwerking van de melk wordt er net als bij zuiver zuivel onder Demeter strikt gehouden aan de DEMETER richtlijnen wat ervoor zorgt dat de kwaliteit echt zeer hoog is te noemen. Deze Skyr bestaat uit bio-dynamische magere melk waar melkzuur bacteriën aan worden toegevoegd en microbieel stremsel. De melkzuur bacteriën zijn echte SKYR culturen, aangezien het merk het ook daadwerkelijk SKYR noemt en geen “ Skyr stijl “ of “ IJslandse stijl “
Dan nu het goede nieuws voor de echte eiwit-freaks ; deze Skyr bevat per 100 gram maar liefst 10 GRAM eiwitten, en onthoud, dat het hier gaat om pure, bruikbare hoogwaardige eiwitten ! Daarnaast is het suikergehalte opmerkelijk laag te noemen, met 3,3 gram / 100 gram.
Ik ben DOL op deze Skyr, het is dik, romig en vol van smaak. Je lepel blijft erin staan en dat hoort ook bij een echte SKYR. Een pot bevat 500 gram en kost € 3,69. Zoals ik eerder melde is deze niet net zo goed verkrijgbaar als bijvoorbeeld een Weeribben en Zuiver Zuivel, maar veel biowinkels verkopen dit merk. Als je geen Skyr in het assortiment kunt vinden, vraag dan aan de winkelier of hij / zij dit voor jou kan bestellen.
VAN OMMELANDEN MAGERE BIOGARDE
Als ik deze grote glazen pot alleen al zie, wordt ik blij. 🥰 Want ja, dit is echt een waanzinnig onderschatte topper ! We zijn verkikkerd op GRIEKSE YOGHURT. We denken dat dit gezonder is, maar
IN DIT ARTIKEL vertel ik dat dit een beetje anders ligt. Hoe dan ook vinden veel mensen de SMAAK van Griekse yoghurt lekkerder dan gewone. En dan komt deze yogarde in beeld, want…..als je echt verkikkerd bent aan Griekse yoghurt, dan komt deze yogarde qua smaak en textuur heel erg in de buurt, maar is DAADWERKELIJK knetter- gezond. Deze yogarde is afkomstig van een traditionele biologische kaasboerderij “ Karwij”. Deze zit gevestigd in het Drentse Rolde. Deze kaasboerderij wordt gerund door de familie de Boer. ( nee, dat verzin ik niet 😉 ) Onder de productnaam “
VAN OMMELANDEN ZUIVEL “ produceren ze niet alleen kaas, maar ook erg veel aanverwante producten als room, melk, yoghurt, Griekse Yoghurt en boter. Er wordt jaarlijks zo’n 300.000 liter melk verwerkt. Even ter vergelijking: dit aantal liters verwerkt een multi-onderneming als Campina in één ochtend.
De familie wil echter niet groter groeien, want dat zou uitbreiding betekenen en ze willen zeker niet in de grote massa worden meegesleurd. Zij willen dat hun producten echt en puur blijven. Ze begeren een winkel in Rolde, Hun vee ( koeien) grazen vrij en vrolijk in het stroomgebied van de Drentse Aa, op zeer variërend grasland. Dit proef je terug in de melk.
Als één van de zeer weinigen, maken deze mensen een standyoghurt die nog echt traditionele op de pot wordt gerijpt. Dankzij de tijd die het krijgt om te rijpen, verkrijg je een echte stevige standyoghurt. De melk wordt aangezuurd met echte ( rechtsdraaiende) melkzuur-bacteriën. Dit zijn de volgende bacteriën:
– L.Acidopehilus
– B.bifidus
– Sc. Thermophilus
VAN OMMELANDEN werkt zo duurzaam mogelijk. De biologische melk wordt alleen uit de streek gehaald. Vrijwel al hun producten worden in glas verpakt. Daarnaast drukken zij hun tekst op de fles met milieuvriendelijke inkt, zodat er geen etiketten worden gebruikt wat de afvalberg ook doet slinken. De glazen potten kun je weer inleveren, er zit een statiegeld op van € 45 eurocent. Door ze te recyclen besparen we enorm veel op ons milieu. De glazen potten kun je weer inleveren, er zit een statiegeld op van € 45 eurocent. . Een zeer unieke dus. De EG herkenningscode is NL-Z1634 EG en het draagt naast de bekende eu NL logo ook het SKAL keurmerk ( 001101 ) en het
DEMETER keurmerk. Voor mij zijn dit allemaal redenen om alleen voor deze te gaan. Maar uiteraard ook om de smaak…….
…ja, die smaak….😍🥰….als je die een keertje hebt geproefd, snap je mij meteen. Het is romig, rijk en vol van smaak terwijl het toch mager is, mild en zacht van textuur. Daarnaast geurt het heerlijk en is de kleur fris wit. Voor mij NIETYS anders, ik leef voor deze yoghurt!
Je kunt deze yogarde ook best goed overal vinden, mocht je het niet in jouw biowinkel vinden, vraag dan of het kan worden besteld. In de grote pot zit een liter en kost maar € 3.10 ! De eiwitten zijn ook erg goed vertegenwoordigd met een goede fijne 4 gram / 100 gram. Mocht jij dus een echte Griekse yoghurt fan zijn, maar je zoekt naar een gezondere ECHTE PURE variant, dan heb je deze nu gevonden !
BIO + MAGERE KWARK
Huh ? Ken jij deze niet vanuit de supermarkt ? KLOPT!
Ieder merk heeft een eigen melk-leverancier, wat wordt gekenmerkt op de verpakking met een zogenoemd EU HERKENNINGSNUMMER. Wat is dat precies ? Wel, het is een ( meestal) rond kolommetje waarin een afkorting staat van het land waar het product van afkomstig is, daaronder volgt een nummer, en daaronder nog twee hoofdletters, bijvoorbeeld EG. Het is een verplichte code die is aangebracht op levensmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals zuivel. De code geeft aan bij welk bedrijf het product is geproduceerd en dat dit bedrijf qua hygiene onder toezicht van de EU staat. De code bestaat uit een ovaal met daarin de naam of de landcode ( bijvoorbeeld NL voor Nederland, of FR voor Frankrijk, waar veel kwark vandaan komt ), het eigenlijke erkenningsnummer, en de letters EG.
Het EG herkenningsnumer geeft NIET DE OORSPRONG van de grondstof aan, alleen waar het eindproduct is vervaardigd. Zijn deze EG codes identiek, dan kun je als consument uitgaan, dat het eindproduct uit één zelfde fabriek afkomstig is. En kun je dus veel meer voor merk A betalen dan voor merk B.
Wat heeft dit alles nu met deze pot kwark te maken ? Wel….het komt uit één zelfde fabriek als…ZUIVER ZUIVEL. Als je bijvoorbeeld op de pot kwark kijkt van Weerribben en die van BIO +, zie je dat de EU verkenningscodes gelijk zijn, wat vertelt, dat de kwark uit een zelfde fabriek afkomstig is, maar wel anders wordt verder geproduceerd. Anders gezegd is hier naar alle waarschijnlijkheid dezelfde melk gebruikt, maar verwerkt zuiver zuivel deze bio-dynamisch verder door, terwijl BIO + dit niet doet, en waarschijnlijk ook in een eigen fabriek. Dit heeft wel enige invloed op smaak , maar op voedingswaarden ontloopt het elkaar niet zo erg veel. Wat betekent dit ? Dat BIO + een zeer fijne magere kwark heeft die we in een supermarkt kunnen kopen. En….de prijs is ook nog eens opmerkelijk vriendelijk gehouden. Voor een beker van 500 gram betaal je namelijk maar € 1,59 bij de PLUS, maar de prijzen kunnen nogal verschillen heb ik begrepen.
Dus : mocht je om welke reden ook niet in de gelegenheid zijn om in de biowinkel kwark te kopen ( iets wat ik overigens wel ver boven supermarkten zet, om deze ondernemingen te steunen ) dan is deze BIO + kwark een zeer fijn alternatief om terug te vinden in een supermarkt.
Mijn persoonlijke tip is wel om je kwark in de biowinkels te kopen, omdat deze vrijwel altijd streekgebonden worden ingekocht. Massale ( biologische) kwark wordt algemeen genomen eigenlijk altijd anders geproduceerd om kosten zo laag mogelijk te houden. Kijk goed naar afkomst op de EG code. En kies vanzelfsprekend liefst altijd voor kwark afkomstig uit Nederland. Maar kijk dus zeker ook op de potten biologische kwark. Deze kwark kun je overigens niet in alle supermarktren die deze BIO + producten verkopen, vinden. PLUS verkoopt deze algemeen goed, maar ook niet alle filialen hebben het in hun assortiment. Wat betreft eiwitten bevat deze kwark per 100 gram maar liefst 9,5 gram eiwitten, wat echt HOOG is te noemen.

JUMBO BIOLOGISCHE MAGERE YOGHURT
In 2024 hield ik een zeer opgemerkte / viraal gaande test op magere yoghurt ->
KLIK HIER . Ik testte in deze test veel biologische supermarkt yoghurt, en ik kwam dankzij deze test zelf ook achter iets……dat de biologische magere yoghurt van supermarktketen JUMBO ook wordt gemaakt van de melk van Nederlandse boeren uit de streek. Het blijkt, dat Jumbo zijn melk net als bijvoorbeeld zuiver Zuivel en Weerribben haalt bij dezelfde NEDERLANDSE boeren. De codes verschillen iets van elkaar ; Jumbo heeft de EG herkenningscode NL – Z1425 EG en Weerribben NL – Z3580 EG. Je hebt hierboven geleerd hoe je deze herkenningscodes moet aflezen, en dus begrijp je meteen beter, dat alles naar zeer grote waarschijnlijkheid uit hetzelfde fabriekje komt als de Weerribben. Wel geeft Jumbo aan dat het gaat om een EU landbouw, terwijl Weerribben NL landbouw vermeld, dat is het enige waar ik aan twijfel, of deze ook daadwerkelijk afkomstig is van de Weerribben. Echter is Jumbo wel internationaal ( o.a in België ) en dat kan de reden zijn waarom deze als EU landbouw staat geclassificeerd, dat kon ik niet terugvinden. Maar verder…. Waarom is dit erg opmerkelijk ? Wel : om te beginnen is Jumbo stukken goedkoper ; € 1,46 per liter, terwijl je in de biowinkel voor Weerribben magere yoghurt € 2,10 kost per liter. Wel is de SAMENSTELLING naar alle waarschijnlijkheid anders, gekeken naar vergelijkende voedingswaarden, al blijft dat ook een spelletje.
Jumbo zet tevens zeer groot op het pak, dat zij hun biologische melk van Nederlandse boeren afnemen. Echter…..zijn er uiteraard verschillen in productie. De massale productie voor alle Jumbo supermarkten gebeurt uiteraard niet in dat kleine fabriekje in de weerribben. Het zegt in dit geval alleen wel, dat de MELK uit het zelfde vaatje wordt getapt, maar de producties -> naar alle waarschijnlijkheid -> elders plaatsvinden.
Wil je voor de allerbeste yoghurt gaan in een supermarkt, dan is deze bij de Jumbo absoluut de yoghurt waar je naar op zoek moet gaan. Ik gebruik deze yoghurt zelf ook iedere dag. Je proeft echt een groot verschil i.v.m alle andere biologische supermarkt yoghurt. En eiwitten ? Meer dan prima : 4,5 gram / 100 gram
ZUIVER ZUIVEL BIODYNAMISCHE KARNEMELK
Naast yoghurt en kwark drink ik in de zomermaanden erg graag een ijskoud glas verse karnemelk. Wil je alles lezen over karnemelk ?
KLIK DAN HIER. Uiteraard geldt ook voor karnemelk zo’n beetje hetzelfde ; de biowinkel verkoopt ECHTE karnemelk. Zeker als je wat betreft karnemelk ook kiest voor biologisch dynamisch, heb je het beste van het beste. Ik gebruik zelf de biologische dynamische karnemelk van ZUIVER ZUIVEL. Deze heeft die echte ouderwetse volle, romige smaak, met de zurige natrap. Ik drink al van kinds-af karnemelk, mijn oma gaf het mij altijd en zo ben ik het gaan leren drinken. Ik hou echt heel erg van karnemelk, zeker als het warm is, niets is meer dorstlessend. Helaas bestaan ze nog nauwelijks, maar soms vind je ze nog: echte verse TAP machines waar je zelf verse karnemelk kunt tappen. Ik herinner mij nog dat ik dit dagelijks deed tijdens mijn studiejaren, hele flessen raasde er bij mij dagelijks doorheen, en die heerlijke smaak, daar komt de bio-dynamische karnemelk van ZUIVER ZUIVEL echt meer dan dichtbij. De echte verse karnemelk kun je dus in de biowinkel vinden, waar je ze overigens ook nog in glazen flessen kunt kopen. De supermarkt karnemelk smaakt in de allerverste verte niet meer naar karnemelk, dat NOEM ik niet eens karnemelk, maar zurig smakend water. Vergooi je geld daar niet aan, steek dat liever in wat echt telt -> heerlijke smaak, goede voedingswaarde , support voor de kleinere ondernemingen.
De karnemelk van Zuiver zuivel kost €2,19 en bevat per 100 ml 3,8 gram eiwitten.
ZUIVER ZUIVEL BIODYNAMISCHE ROOMBOTER
Ik eet het niet iedere dag, want hoe raar het mag klinken -> ik LUST geen boter. Maar het ENIGE wat ik wel lust, is de biologische grasboter van Weerribben, en de bio-dynamische roomboter van ZUIVER ZUIVEL. Ik trakteer mijzelf af en toe op een pakje, want nee, goedkoop is het niet te noemen tegenwoordig met gemiddelde prijzen van €5,99 per 250 gram. Maar als je je bedenkt, dat roomboter ook totaal geen product is wat we in grotere hoeveelheden moeten gebruiken, dan is de prijs eigenlijk niet zo hoog. Meer lezen over roomboter ?
KLIK HIER
Mijn grote favoriet is de bio dynamische roomboter. De melk is van bio-dynamische afkomst, de koeien bevatten nog allemaal hun horens en de melk is afkomstig van unieke boerenbedrijven die continu in beweging zijn. De boter wordt het jaar rond op traditionele wijze gekarnd van aangezuurde biodynamische room. De boter is in de zomermaanden iets beter smeerbaar dan in de wintermaanden, vanwege de voortdurende andere vet-samenstellingen. De boter heeft een vetgehalte van 82%. En die SMAAK…..geloof mij, als je deze smaak één keer hebt geproefd, dan weet je dat je jarenlang namaak roomboter hebt geconsumeerd. De ab-so-lute rolls Royce onder de roomboter. Naast deze roomboter vind ik nog één roomboter erg lekker, en dat is die van
RAW MILK COMPANY, die in hun boerderijwinkel in de Lutte hun eigen gemaakte rauwmelkse roomboter verkopen. Mocht jij DAAR nog eens in de buurt zijn, ga deze KOPEN !
KLOMPENHOEVE MAGERE GEITENKWARK
Ik vind geiten zuivel ook heel erg lekker. Deze kwark staat ook hoog in mijn persoonlijke favorietenlijst.
KLIK HIER om alles te lezen over geitenzuivel. Het is een zeer aangename magere kwark met de echte smaak van geitenmelk. Je moet er dus wel van houden. De kwark is afkomstig van een zorgboerderij, namelijk zorgboerderij
KLOMPENHOEVE. Naast dat alles nog op traditionele wijze wordt geproduceerd wordt dit tevens gedaan door mesen met een verstandelijke beperking. Het geeft een prachtige cirkel in goede en educatieve dagbesteding voor deze groep mensen, een zeer mooie en natuurlijke productie en streekgebonden producten. Ik ben groot voorstander van dit soort zorgboerderijen waar niet alleen zorg wordt geboden aan de mens, maar ook aan dier en milieu.
De kwark wordt alleen verkocht in biowinkels en in biologische supermarkten. Het komt dus gewoon uit Nederland. De geitenmelk is afkomstig van biologische geiten die een diervriendelijk bestaan leiden met veel bewegingsvrijheid. De kwark is extra smeuïg dankzij een verhoogd vochtgehalte van zo’n 87% vocht in de vetvrije waar.
De prijs staat anno 2025 op € 3,39 voor 350 gram. Er zitten ook behoorlijk veel eiwitten in, per 100 gram 7,5 gram.
RAW MILK COMPANY KEFIR
Ja, wat kan ik nog meer zeggen wat ik al niet heb gezegd over deze GEWELDIGE onderneming in DE LUTTE ? Lees er alles over I
N DIT ARTIKEL. Ik ben een groot verbruiker van al hun producten, ik ben vooral dol op de kefir en de magere kwark, die op dit moment van schrijven helaas een tijd uit het assortiment is. Wel is beloofd dat deze snel weer terugkomt in productie, en ik kan niet wachten. Want deze magere kwark is niet alleen bijzonder, maar bevat ook
KRANKZINNIG VEEL eiwitten. Maar we moeten nog even geduld hebben, hopelijk keren ze dit jaar -> 2025 -> snel weer terug.
Ondertussen smul ik van hun KEFIR. Dit is niet zomaar een kefir en daarom ZEKER NIET te vergelijken met de “ kefir “ die je in supermarkten kunt kopen. Alles lezen over kefir ?
KLIK HIER
De kefir van RMC wordt gemaakt met echte korrels, of gevriesdroogde korrels. Dit noemen we een ferment. De gevriesdroogde melkkefir bacteriën met gisten, wordt verwerkt met de echte biologische RAUWE melk. RMC werken samen met biologische boeren met koeien, die geen tarwe , maïs en soja gevoerd krijgen. Na het melken gaat de nog warme melk meteen door naar de productie. Daar worden de fermenten ( bacteriën en gisten ) aan de melk toegevoegd en wordt dit 24 uur gefermenteerd. Wat overblijft is een romige echte kefir. Deze biologische rauwmelkse kefir is vrij prijzig, maar het gaat om een kleinere onderneming, en het productieproces vraagt uiteraard veel meer tijd. Ik persoonlijk vind deze kefir verrukkelijk. Een liter kost € 3,55 en per 100 ml bevat het 3,7 gram eiwitten.
Je kunt het kopen in de meeste biowinkels, EkoPlaza en sommige supermarkten.
Dit zijn zo’n beetje al mijn eigen persoonlijke favorieten wat betreft ECHTE PURE ZUIVEL. Ik hoop, dat ik jullie er een beetje op weg mee kan helpen. Ik hoop jullie allemaal in elk geval bewuster te maken van de verschillen tussen ECHTE zuivel en industriële zuivel, die we echt beter moeten mijden. Deze zuivelindustrie is verre van mens / dier en milieuvriendelijk. En het helpt zeker ook die prachtige, streekgebonden kleinere ondernemingen om zeep. Laten we nu eens niet alles maar negeren, en net doen alsof we van niks weten. Want HET IS ER.. En jij kunt ook een verschil maken.
Blijft jammer dat veel zuivelproducten geproduceerd met microbieel (vegetarisch) stremsel op de lange termijn slecht voor je microbioom zijn. Zoals vaak worden de gevolgen voor de gezondheid van deze ingrijpend onnatuurlijke productiemethode pas na enige tijd zichtbaar.
De laatste 10-15 jaar zijn helaas ook vele voorheen goede Nederlandse kaasjes hierdoor aangetast, omdat het nu eenmaal veel goedkoper in productie is. Gelukkig maken veel traditionele goede rauwe Europese kazen er nog geen gebruik van, zoals Comté, Zwitserse Gruyere, Pecorino Romano etc.
Je noemt bijna al onze favorieten <3 We hadden het vandaag nog over de gekarnde demeter boter die al jaren mijn favoriet is 🙂 We kopen lokale demeter kwark en kaas, en verder ook zuivelproducten van Ommelanden, Schrozberger, Weerribben enzovoort. Om dezelfde redenen. Fantastische smaak, voedingswaarde, gezondheid, liefde voor de aarde en de dieren waar we het maar mooi bij halen en het geld gaat naar waar het verdiend wordt.