Haver-chocolade mik ( vegan)

Dit eenvoudige recept is naast gemakkelijk ook relatief goedkoop. Voor mensen met een wat lager te besteden bedrag is dit recept een perfect recept om  gezond brood van te maken. Zelfs biologisch havermout is niet duur, gemiddeld betaal je voor 500 gram nog geen 1,50 in de supermarkt. Wil je het echt zo goedkoop mogelijk, dan zijn de ” instant” varianten ( 500 gram voor ongeveer 35 cent) ook een prima alternatief.Voor het beste resultaat, kun je de havermout liefst 24 uur tevoren in water laten weken, samen met wat stevia druppels. Zet de gevraagde 500 gram havermout samen met 10-15 druppels stevia ( liefst chocoladesmaak) in water te weken. Staat er de volgende dag nog water op de mout? Giet de ” melk ” ( het water zal zijn veranderd in melk) dan af, zodat de havermout niet te nat is.

SAM_5932

De mik is naast een verrukkelijke lekkernij tussendoor ook erg geschikt voor een feestelijke tafel, of als onderdeel van een ontbijt, lunch, high tea of een goede aanvulling na het sporten.

Dit heb je nodig:

 • 500 gram geweekte havermout in stevia ( zie toelichting hierboven)
 • een eetlepel bakingsoda + wat appelazijn ( gewoon bakpoeder kan ook)
 • twee bananen
 • 80 gram lijnzaad
 • 20 gram sesamzaad
 • een kopje geweekte rozijnen, uitgelekt
 • drie flinke eetlepels magere biologische cacaopoeder of gewoon cacaopoeder

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden, vet een middelmaat vierkant bakblik in met kokosolie, bekleed met bakpapier. Pureer alle ingrediënten, behalve de rozijnen , bakingsoda + azjn, en cacaopoeder, in de keukenmachine tot een fijne massa. Voeg de bakingsoda toe, en schenk er een beetje azijn op, om de bakingsoda te activeren. Pureer kort door.

SAM_5934

Halveer het beslag, en roer door één helft de cacaopoeder. Stort de naturelmassa in de vorm en verdeel. Verdeel de rozijnen erover, druk licht in het beslag. Stort de cacaohelft op de rozijnen en verdeel. Bak de mik in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-45 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

 

 

 

2 Reacties op “Haver-chocolade mik ( vegan)

 1. Al een tijdje was ik op zoek naar een goed alternatief brood-recept. Hoewel dit een ‘mik’ wordt genoemd, is het wat mij betreft ook een prima brood!
  Ik heb geen twee lagen gemaakt maar alle ingrediënten gewoon bij elkaar gedaan.
  De chocoladesmaak is hierdoor wat op de achtergrond, maar de cacao geeft het brood een mooie donkerbruine kleur. Rozijnen kunnen vervangen worden door noten en een snufje zout mag er ook wel bij.
  Dank!

 2. Mijn havermout was blijkbaar toch nog te nat want de mik is van binnen niet gaar. Hoeveel water moet je bij 500 gr havermout doen voor een goed resultaat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *