Koffie broodjes
Enorm populair, het koffiebroodje! Vroeger werd het voornamelijk geserveerd bij koffie, omdat dit luxe was. Tegenwoordig is het koffiebroodje vooral een snack. Koffiebroodjes bestaan uit een deeg, wat is gevuld met banketbakkersoom, krenten en rozijnen. Daarop gaat nog een glazuurlaagje, wat meestal een roze kleur heeft. Daar overheen gaat dan nog een laagje abrikozenjam, om de boel lekker klef en plakkerig zoet te maken.
Needless to say, de traditionele koffiebroodjes vallen niet bepaald onder het kopje gezond en verantwoord. Het zijn regelrechte suikerbommen waar je tanden van gaan klepperen. Ik bedacht deze heerlijke meukvrije variant. Vrij van gluten, lactose, en andere kunstmatige meuk. Het is niet veganistisch, er worden verse eieren gebruikt.
Dit heb je nodig:
Voor het deeg:
- 200 gram volkoren boekweitmeel
- 5 gram psyllium
- 50 gram bruine teffmeel ( lupinemeel of amandelmeel kan ook)
- 7 gram droge biologische gist
- een vers eitje
- twee eetlepels avocado olie, of zuivere kokosolie, gesmolten
- twee flinke eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
- 180 ml lauw-warm water
- een mespuntje vanille bourbon
- een flink kopje biologische Sultana rozijnen, ongezwaveld, geweekt en uitgelejt
Voor de banketbakkersroom:
drie eidooiers
- 450+ 25 ml extra haver of andere plantaardige melkvervanging
- een theelepel vanille bourbon
- twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra + een eetlepel greensweet-stevia erythritol suiker
- 100 gram bruine teffmeel ( boekweit of rijstemeel kan ook)
Voor de garnering:
- vijf flinke eetlepels greensweet stevia Icing poedersuiker
- havermelk
Zo maak je het:
Doe het zakje gist, het water en de stevia in een kom, en roer goed door. Laat dit 5 minuten staan. Roer de rest van de ingrediënten voor het deeg door het gistpapje en kneed tot een deegbal. Dek de kom af met een schone doek en laat 45-50 minuten rijzen.
Maak ondertussen de room: doe 450 ml melk in een pan en breng aan de kook. Voeg de rest van de ingrediënten in een kom en roer tot een homogene massa. Zodra de melk kookt, de melk bij het papje voegen en goed door roeren. Schenk de massa terug in de pan en breng terwijl je blijft roeren aan de kook. Zodra de room de gewenste dikte heeft bereikt, de pan van het vuur halen. Roer ongeveer 4/5 minuten stevig door. Dek af met een stukje plastic folie.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed de deegbal opnieuw even flink stevig door. Bekleed een werkplek met plastic folie en rol het deeg tussen een ander stukje folie met de deegroller uit tot een vierkante plak. Besmeer de plak met banketbakkersroom, en verdeel de rozijnen erover. Rol nu voorzichtig via de folie het deeg op tot een rol. Snij voorzichtig met een scherp mes plakken. Leg deze op de bakplaat en druk deze lichtjes nog wat aan met de handpalm. Bak de broodjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 30 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.
Maak een stevig glazuur door steeds hele kleine beetjes melk door de poedersuiker te mengen. Besmeer de broodjes met het glazuur en laat drogen.
Kan ik ook 200 amandelmeel en 50 lupinemeel of kokosmeel doen
kokosmeel wordt lastig,maar lupinemeel kan wel.
Oke dan word het lupinemeel en amandelmeel
Je hoort wat het is geworden
Oke dan word het lupinemeel je ziet het wel wat het is geworden