Paleis banket

Tijdens mijn studiejaren werkte ik in een banketbakkerij. Ik was aangenomen als verkoopster maar deed ook enorm veel klusjes in de bakkerij zelf die achter de winkel zat. Daar heb ik mijn basis geleerd van erg veel brood en banket. De banketbakkerij was nog echt van de ouderwetse stempel en er werden nog echte traditionele koekjes gebakken. Daarvoor kwamen heel erg veel oudere mensen van ver om ze speciaal te kopen.  Ik leerde daar ook wat hern huttertjes waren, bitterkoekjes en één van mijn favorieten, paleisbanket. Paleisbanket wordt gemaakt van amandelspijs, met in het midden een rood/roze glazuurlaag, en het werd afgedekt met abrikozenjam. Ik bedacht een meukvrije variant op de paleisbanket. Ik heb enkel de abrikozenjam weggelaten omdat ik het koekje al zoet genoeg vind, maar wil jij dit wel, dan kun je dit uiteraard nog toevoegen. Laat het glazuur dan eerst wel goed uitharden ( liefst 24 uur)

SAM_0283

Dit heb je nodig:

Voor het glazuur:

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de spijs door elkaar tot het punt dat je het handmatig over kunt nemen van de lepel, kneed tot een mooie gladde amandelspijs-bal.

SAM_0282

Gebruik een stevige spuitzak met brede kartelmond. Spuit op de bakplaat twee lange banen naast elkaar. Snij deze baan in kleine stukjes. Bak de banket in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Als ze mooi goudbruin zijn verkleurd zijn ze gaar. Laat afkoelen.

SAM_0281

Maak een mooi dik glazuur door steeds kleine beetjes bietensap door de poedersuiker te mengen. Besmeer het glazuur in ieder midden van een stukje paleisbanket en laat dit korte tijd drogen.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *