Stengel bloemkool

Soms kom ik ook weer wat tegen waarbij ik even mijn wenkbrauwen omhoog trek. Ik vond bij de AH laatst “ stengel-bloemkool”. Mijn interesse was meteen gewekt, want als ik ergens dol op ben is het wel bloemkool, broccoli en bimi. Deze stengels waren nieuw voor mij, en ik besloot ze mee te nemen. Thuis ben ik direct op zoek gegaan naar achtergrondinformatie, maar dat bleek nog niet zo eenvoudig. Want dat stengelbloemkool erg onbekend is liet ook google mij goed weten. Uiteindelijk heb ik een teler gebeld en hij lag mij uit wat stengelbloemkool nu precies is. 

IMG_1262

WAT IS STENGELBLOEMKOOL?

Het ziet er een beetje uit als vlierbloesem. Maar het is heel wat anders. Stengelbloemkool kun je ook wel “ doorgeschoten bloemkool” noemen. Als bloemkool wordt geteeld, vormen er zich eerst groene bladeren, die de witte kool in het midden beschermt tegen zonlicht. Daarom blijft de kleur ook wit. Als de bloemkool in het midden voldoende is gegroeid worden ze geoogst. 

IMG_1260

Gebeurt dit niet ( oogsten)  dan groeit de bloemkool in het midden door. De grote kool wordt groter en groter en er verschijnen stengels uit de witte bloemkool.  Uit de bloemkool groeien kleine witte bloemetjes. Daarom heet bloemkool ook BLOEM-kool. We eten eigenlijk dus de bloemen van de bloemkoolplant, of nog preciezer, de KNOPPEN van de bloemkoolplant. Deze stengels worden geoogst, en verkocht als stengelbloemkool. 

IMG_1263

KNETTERGEZOND

Stengelbloemkool is nét zo gezond als gewone bloemkool. Ze smaken iets pittiger dan gewone bloemkool en ze zijn dankzij het ontkiemen rijker aan bepaalde vitaminen en mineralen. Ze worden voornamelijk gebruikt als garnering, decoratie en als onderdeel in gekiemde groente-pakketten. Maar nu dan ook voor het eerst geïntroduceerd in de supermarkt. Je kunt ze net zo verwerken als gewone bloemkool. Lekker in de wok, gekookt, gestoomd, gestoofd, of gebakken. Je kunt alles eten, dus je hoeft niets weg te gooien. Ik betaalde voor 160 gram 2,49 euro. Dat is behoorlijk pittig qua prijs, maar hopelijk wordt het populair en zakt de prijs dan ook automatisch. Ze zijn alleen verkrijgbaar bij Albert Heyn. Hopelijk zullen andere supermarkten en groentespeciaalzaken gaan volgen. Een rondje telefoneren met diverse groentespeciaalzaken leverde niets op ( Januari 2018) maar ze beloofden allen ernaar uit te gaan kijken. 

IMG_1261

Zodra er meer informatie beschikbaar is, zal ik dit aanvullen.

5 Reacties op “Stengel bloemkool

  1. Ik heb het ook zien liggen in de schappen en verbaasde mij net als jij over deze nieuwe hype. Heb het nog maar even gelaten voor wat het is en een gewone, ordinaire biologische bloemkool meegenomen!

  2. dank voor je speurwerk! ik had precies hetzelfde gedaan als jij, maar bij mij zat de 35% kortingsticker over de naam van het product dus ik moest nog langer zoeken;-)
    hoe vaak vind je nu nieuwe groente? de stengels zitten nu in de oven, ben heel benieuwd!

    • had er wat truffelolie overheen gesprenkeld en op het laatst wat geraspte cheddar erbij… verrukkelijk!

  3. Ik heb het nu in de koelkast liggen en twijfel nog hoe ik het klaar gemaakt maken met de stengels

  4. Of je gaat naar buiten en plukt Wilde Raket, Koolzaad, Raapzaad, Pinksterbloemen enz. Allemaal familie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *