UNOX vegetarische knakworstjes…….zucht!

Nu dat vegetarisme en veganisme meer gewoonlijker dan vreemder is geworden, springt de voedsel en levensmiddelenindustrie er maar wat graag op in. Vooral veganistische producten leveren ontzettend veel op. Plotseling veranderen heel veel fabrikanten hun verpakkingen en zetten er met koeienletters VEGAN op terwijl hun product al jaren niet uit dierlijke componenten bestaat, samenstellingen worden plotseling “ verbeterd” ( nu verbeterde receptuur! ) waarin dierlijke componenten zijn vervangen voor synthetische en andere kunstmatiger meuk, supermarkten liggen plotseling proppie-vol met veganistische producten. Het is een lucratief handeltje omdat er gerust duizelingwekkende verkoopprijzen gevraagd worden, de consument geeft het uit. Inhoudelijk stellen  de meeste producten  vrijwel niets voor, het is dus echt een goudmijntje.

Ook de zogenaamde “ vlees” fabrikanten proberen hun graantjes mee te pikken door met vegetarische en veganistische alternatieven op de markt te komen. Het bekende merk UNOX is daar een goed voorbeeld van. Eerder was er veel ophef over hun vegetarische rookworst, en ook hun vegetarische stoofpotjes zijn nu niet wat je noemt met veel enthousiasme ontvangen, toch geven zij niet op en komen opnieuw met een vegetarisch alternatief voor knakworstjes op de proppen. Ik ontving veel aanvragen om dit eens te gaan testen. Ik kocht een blikje ( € 2.99 !!!!!!!!  KASSA! 😕 ) en ben erin gedoken. Alvast met een diepe zucht vooraf…..🙄

WAT IS HET?

Vegetarische knakworstjes is niets nieuws. In de jaren 80/90 at ik deze al, ik kocht deze in de reform winkel, op basis van soja. Erg lekker vond ik ze nooit, maar ik at ze zo nu en dan voor de afwisseling. Later volgden supermarkt-ketens met rook en knakworstjes. UNOX doet hier dus niet iets spectaculairs of baanbrekend, ze gooien hun versie gewoonweg op de markt. Wat wel een spanningsboog geeft is dat UNOX bekend staat om hun rook en knakworstjes. Hun vegetarische variant op de rookworst viel mij en heel veel anderen vies ( letterlijk ) tegen. Ik zag de vegetarische rookworsten overigens niet meer in de schappen liggen…..het zou mij niets verbazen, als deze uit hun assortiment is getrokken.
Goed, terug naar de knakworsten. Het zit in het bekende UNOX blikje. Zelf benoemen ze op het etiket hun knakworsten iconisch, en dat deze vegetarische variant de vertrouwde smaak van UNOX heeft. Verder vertellen ze trots dat de knaks zijn gemaakt met eiwitten van kippeneiwit van het BETER LEVEN keurmerk ( **) Een nobel streven. Maar als we verder gaan kijken naar de ingrediënten, zien we dat de knaks helemaal niet zijn gemaakt uit kippen eiwitten, maar uit water en zonnebloemolie. Wat zit er allemaal in?
WATER: wat wil zeggen dat deze knakworsten voor het grootste deel uit water bestaan. Een beetje een “ plofkip-idee” dus.
ZONNEBLOEMOLIE 13%: industrielle zonnebloemolie wel te verstaan. KLIK HIER om daar meer over te lezen.
EIWITPOEDER 5,3% : pas op nummer drie en met een percentage van 5% zien we pas de zo geroemde eiwitpoeders.
RIJSTBLOEM: kleurloze, voedingsarme binder met een vrij hoog koolhydraat-gehalte
GEMODIFICEERD ZETMEEL: zetmeel wat op een bepaalde manier is bewerkt , wat ervoor zorgt dat het beter is te verwerken door producten en een betere smaak en binding geeft.
INULINE: voor meer informatie KLIK JE HIER
METHYLCELLOSE: verdikkingsmiddel
XANTAANGOM : voor meer informatie KLIK HIER
NATRIUMALGINAAT: verdikkingsmiddel
SPECERIJEN: witte peper, uienpoeder, paprikapoeder, knoflookpoeder, foelie
AROMA: tja…..welke? En wat valt eronder? KLIK HIER voor meer informatie over aroma’s
SUIKER: ….tuurlijk, waarom ook niet?
TOMATENPUREE: voor smaak en kleur
ZOUT: smaakmaker
GEHYDROLYSEERD MAISEIWIT: in stukjes geknipte eiwitten, beter bekend als HVP. Gehydrolyseerd plantaardig eiwit wordt gecreëerd wanneer granen / peulvruchten / tarwe/ soja wordt gekookt in zoutzuur. De oplossing wordt vervolgens geneutraliseerd met natriumhydroxide. Het resultaat ineen uitsplitsing / vloeistof van plantaardige eiwitten, wat erg veel industrieel wordt gebruikt.
GISTEXTRACT: voor meer informatie KLIK HIER
NOOTMUSKAATEXTRACT + PEPEREXTRACT: nogal bizar ingrediënt gezien het feit dat nootmuskaat en peper ook “ puur” kan worden toegepast.
CITROENZUUR: voedingszuur
ROZEMARIJN: werkt als anti oxidant ( E392)
ROOK AROMA: voor uitleg, KLIK HIER
IJZEROXIDE: kleurstof.  :ijzeroxide (Fe2O3) is een anorganische verbinding van ijzer met zuurstof, waarbij ijzer een oxidatietoestand van +III bezit. IJzer(III)oxide komt in de natuur voor als de mineralen hematiet en magnetiet. Het is een roodbruine poederachtige vaste stof, die niet oplosbaar is in water
OPGIETWATER: zout, rookaroma
Een behoorlijk ingrediënten-lijstje dus. 🙄 Met niet al-te-“ gezellige” gasten. Waar het een beetje op neerkomt is een water-worstje waaraan heel veel hulpstoffen zijn toegevoegd. Qua voedingswaarden stelt het dan ook erg weinig voor. Er zit wel wat eiwitten in, maar deze kun je als vegetariër / veganist zeker uit vele andere gezondere bronnen halen dan uit zo’n knakworstje.

HOE SMAAKT HET?

De smaaktest dan. Toen ik het blikje opende kwam de bekende knakworst-geur mijn neusgaten direct binnen, ik denk dan ook dat er behoorlijk veel aan geur en smaakstoffen doorheen is gegaan. De kleur is ietsje lichter dan de originele knakworst-kleur. Bijna bleek. Het principe is verder hetzelfde: even opwarmen in eigen vocht. In dit vocht zit ook een rook aroma en zout om deze smaak extra te versterken. Het zoutgehalte is daarom ook niet mals, zo’n 0,35 gram per knakworstje. Die zoute smaak proefde ik enorm. Ik vond de knakworstjes ook erg slap. Ze knakten al nog voordat ik mijn tanden erin kon zetten.
Qua smaak vind ik ze niet slecht, ik vind het best knap, want de knakworst-smaak is aardig goed nagebootst. Maar echt superlekker vond ik het ook niet, veel te zout en ook vond ik ze een klein beetje te snotterig van binnen. Ik heb slechter-smakende knakworstjes gegeten in mijn leven, maar een tweede keer zo’n PEPER duur blikje kopen zal ik niet doen. Om te beginnen vind ik € 3 euro voor 11 dunne knakworstjes gruwelijk duur betaald en zit het aardig vol met meuk. Voor een blikje gewone knakworsten van Unox betaal je € 2,14, best een groot verschil. Lucratief handeltje dus.
EINDOORDEEL:
Voor mij een no-go. Veel teveel meuk, zout van smaak en slappe hap. Vooral vreselijk duur betaald. 

8 Reacties op “UNOX vegetarische knakworstjes…….zucht!

 1. Deze vind ik juist lekker, de vegetarische rookworst was niet eetbaar maar de knakworstjes smaken echt goed! En ze zijn goedkoper dan de originele Unox knakworstjes qua grammen.

 2. Hoi Monique, heb je een suggestie voor een vervanger van de vegetarische knakworstjes? Of vegan?
  Ik hoor het graag!
  Groetjes, Petra

 3. Dat van dat bepaalde producten Al jaren plantaardig bestaat is maar een halve waarheid. Het eindproduct Kan bijv bewerkt zijn met een botfilter, Dan is het suiker niet Vegan meer, Als het suiker zonder botfilter is gefraffineerd Dan is dat natuurlijk Wel vegan. Als je een veganist bent Wil je natuurlijk ook eten en leven op de wijze die jij wilt, en daar hoort dit ook gewoon bij, Dus mag ER best Wel een VEGAN etiket op komen als alles zo verhaalt is.

  Ieder zijn ding natuurlijk, maar het is niet alsof knaokworst over het algemeen gezond is, daar Zou ik het niet voor kopen. 🙄

 4. OMG wat is dit ver verwijderd van the original. Werkelijk niet te eten zonder kokhalzen.
  3 euro voor wat precies. Plank misgeslagen. Als er easy money is worden ze lui.

 5. Heb zo’n blikje vegaknakworst gegeten ,het is het woord knakworst niet waard,een glibberig onsmakelijk worstje wat geen “knak”heeft….UNOX waar zijn uw laboranten mee bezig.En dan heb ik het nog niet eens over de prijs gehad,SCHANDALIG

 6. Normaal vreet ik me vol met hamburgers, maar ik dacht in vegetarische knakworst een gezonder alternatief gevonden te hebben. Ik vind ze ook best lekker itt de meeste vega alters. Gelukkig is daar de blog van Monique, want als ik het goed begrijp zijn die knaks geen al te beste keuze. Nouja.. laat die kebabs maar weer komen dan!

 7. excuses voor taalgebruik, Ik probeer het opnieuw
  Hondenvoer
  f (verdikkie) niet te vreten
  lijkt niet op knakworstjes
  ‘Not as described’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *