Hoe ” echt” is ARLA kefir?

Onlangs reviewde ik de nieuwste paradepaard in de stal van het zuivelmerk OPTIMEL. Dit ging om een KEFIR. Dat dit helemaal niet zo “ echt” blijkt te zijn, lees je door HIER TE KLIKKEN, Nu kon je dit wel een beetje verwachten bij een merk als Optimel, die veelal magere melk in basis gebruikt en daar talloze synthetische hulpstoffen aan toevoegt. Zo kunnen zij hun “ 0% vet en 0% toegevoegde suiker “ in het vaandel houden. Maar echte kefir heeft suiker en vet nodig om te fermenteren. Het vet uit melk, en toegevoegde suikerbronnen. Dit zorgt beiden voor de omzetting. Knap, hoe Optimel het voor elkaar krijgt om een vet en suikervrije kefir op de markt te brengen, maar laten we realistisch zijn, dit heeft natuurlijk niets meer met echte kefir te maken. Wel leuk geprobeerd….☺️

Industrieel wordt kefir steeds meer gebruikt. We zien steeds meer en meer kefir producten op de markt verschijnen, en deze markt lijkt nog lang niet uitgeput te zijn. Kefir is her-ontdekt door de gezonde consument en druppelt langzaam maar zeker alle supermarkten binnen.
Ook ARLA , een bekend zuivelmerk in Europa en Nederland, kwam onlangs met een serie van drie kefir-zuiveldranken. Er zijn drie smaken verkrijgbaar:
– naturel
– blauwe bes
– citroen / gember
Ik kreeg n.a.v mijn review over de Optimel kefir een stortvloed aan vragen over deze Arla kefir zuiveldranken. Waren ze wel goed? Zijn ze echt? Of komt het neer op dezelfde meuk als Optimel? Ik kocht een pak naturel en ben erin gedoken.

DE KEFIR VAN ARLA

In mijn artikel over de Optimel kefir vertelde ik al over het verschil tussen een “ milde” kefir en een “ echte” kefir. Kefir kun je zeer eenvoudig thuis maken. De korrels, zowel van water als van melk, groeien en vermenigvuldigen zich als malle pietjes waardoor je liters en liters kunt maken Waterkefir ontwikkelt zich op basis van vergisting van in-water-opgeloste-suiker. Waterkefir leeft van suiker, melk-kefir van de lactose ( melksuiker ) . Omdat de korrels zich als malle pietjes vermenigvuldigen worden ze  erg veel weg gegeven op social media. Je kunt speciale starters-pakketten kopen, bijvoorbeeld DEZE .  Het is niet moeilijk of ingewikkeld, maar natuurlijk kost het wel wat tijd en geduld. En omdat wij daar steeds minder van lijken te hebben, springt de levensmiddelen en voedselindustrie er graag en gretig op in. Inmiddels vinden we talloze kefir producten, waarvan ik eerder enkele heb getest. KLIK HIER en KLIK HIER 
Velen vragen mij, of deze kefir producten nu nét zo gezond zijn als de homemade. Daar kan ik eigenlijk al meteen NEE op zeggen, want alles wat uit een fabriek rolt heeft bewerkingen. Zo ook met kefir en net als met bijvoorbeeld SKYR en GRIEKSE YOGHURT wordt er veel gesjoemeld. Dit zit zo:
KEFIR BIJ DE LIDL …..EEN MILDE DRANK MET ” KEFIR-CULTUREN” ……..
Alles wat in een fabriek wordt geproduceerd wordt “ MILDE KEFIR” genoemd, Hierbij worden geen kefir-korrels gebruikt, maar een perfect laboratorisch in elkaar geknutseld mengsel van diverse gisten en bacteriën. Het is eigenlijk hetzelfde lied als bij de verschillende yoghurts uit Europese landen, zoals Griekse, Bulgaarse en Turkse yoghurt. Door een speciaal afgestemde formule te gebruiken, kunnen smaak, textuur en consistentie tot in de puntjes worden geregeld.
De samenstelling van deze “ milde” kefir is geheel anders dan echte kefir op basis van korrels ( melk of water ) Zo bevat het nauwelijks tot geen alcohol, bevat het geen koolzuur, en is het gewichtsprocent van lactose hooguit 3-4. Ter vergelijking: in homemade ( melk ) kefir zit zo’n 20-50% lactose. Lactose blijft dus altijd aanwezig bij melk-kefir en “ milde” kefir, ondanks dat de fermentatie de lactose grotendeels omzet in melkzuur. Wil je lactosevrij, dan kun je voor water-korrels kiezen en deze aanmaken met sojamelk.
 
Goed, algemeen bekeken zijn de vele kefir producten die we nu in de supermarkten kunnen vinden, industrieel geproduceerd en dus op basis van “ milde” kefir. Dit gaat eigenlijk helemaal niet over kefir, al zijn er wel ( in poedervorm) gisten en bacteriën toegevoegd. Wat deze doen, is alles de bekende zurige smaak geven. Maar echte kefir? Nee, zo kunnen we dit zeker niet noemen. Leuk nagemaakt, dat wel. 
Er zijn uitzonderingen. Deze uitzonderingen vind je vrijwel alleen in de biowinkels terug, bijvoorbeeld onder het merk RAW MILK COMPANY/ Zij produceren echte kefir van echte kefir korrels. Bovendien gebruiken ze rauwe biologische melk, wat ook best uitzonderlijk is. Het is wel een duur grapje, per fles ( plastic ook helaas…) kost het € 3,15 per liter. 
 
ARLA dus.
Die komt met drie kefir zuiveldranken, waarvan eentje een naturel variant betreft. ARLA gebruikt biologische melk ( volle ), het hele  het hele verhaaltje over weidemelk kunnen we teruglezen op het pak.
Weidemelk wordt gemaakt van melkkoeien,  die minimaal 120 dagen per jaar zes uur per dag in de wei mogen grazen. Er is veel discussie over de diervriendelijkheid van deze weide-koeien. Tegenstanders vinden dat de koeien af en toe een luchtje mogen scheppen en dit niet het gehele jaar mogen doen, maar “ slechts”. In de herfst en winterperiode kopen we anders gezegd weidemelk die 100% uit de stal komt. Het verhaaltje dat de koeien bloemetjes eten vind ik ook wat overtrokken, want de meeste weiden in NL bevatten geen bloemetjes. Maar dat is de kracht van de reclame. Want zie jij nu ook niet meteen een beeld voor je van gelukkige rondrazende koeien in een weiland vol bloemetjes, fel groen gras en klavertjes? 
 
ARLA heeft een naturel en twee “ smaakjes” in kefir. Daar moet een grote kanttekening worden bij gezet: de twee smaakjes gaan om een MILDE kefir ( dus poedervorm) maar…de naturel, die blijkt dus WEL ECHT!
Ik heb deze naturel smaak gekocht, en alles duidt erop dat we hier daadwerkelijk een ECHTE kefirdrank te pakken hebben. Anders gezegd zijn de twee smaakjes geen echte kefir en komt dit ook een beetje op hetzelfde neer als de OPTIMEL, maar de NATUREL….
 
Laten we eens gaan kijken naar de twee smaakjes. Ik kies hier even de blauwe bes-variant. Wat zit daarin?
 
BIOLOGISCHE MELK: ik vermoed zelf volle melk gezien het vet-percentage in de voedingswaarden
BIOLOGISCHE BLAUWE BES 3,8 % : dat is fijn: én biologisch, én aardig wat! 
BIOLOGISCH GECONCENTREERD DRUIVENSAP : dit is de vervanger voor suiker. Dit is dus gewoon suiker. 
BIOLOGISCH ZETMEEL: zie hier: ook het verdikkingsmiddel.
NATUURLIJK AROMA: net als bij optimel ook hier het natuurlijke aroma aanwezig
GECONCENTREERD BIOLOGISCH CITROENSAP: voor de smaak en de juiste zuurgraad te verkrijgen. 
KEFIR CULTUREN: lekker vaag gehouden, maar in dit geval lijkt het te gaan om de milde ( poeder ). vorm.
 
Op de melk na ( die is vol in plaats van mager ) en de suiker ( dat is druivensap in plaats van Sucralose ) en het feit dat het meeste biologisch is, verschilt deze samenstelling eigenlijk niets met de samenstelling van de Optimel kefir. Ook hier zijn verdikkingsmiddelen en aroma’s gebruikt om een juiste textuur te verkrijgen gelijkend aan die van kefir. In mijn ogen heeft deze kefir niets met kefir te maken, maar is het een in elkaar geknutseld dranken met gisten en bacteriën. Een liter kost gemiddeld €2.09. 
 
Gaan we naar de NATUREL kijken, zien we een heel ander verhaal. 
De lijst van de ingrediënten is kort. Er zit niet meer in dan biologische volle melk en kefir-culturen, die Arla ook hier lekker vaag en onder de radar houdt. Dit wordt meestal gedaan om de concurrentie te slim af te zijn. Het is niet verplicht om de gebruikte bacteriën / culturen te vermelden op de verpakking. Ik heb ARLA benaderd met de vraag welke culturen zij gebruiken, daar zou ik nog over worden terug gemaild. 
 
Op de verpakking lezen we, dat het pak bol komt te staan, en dat dit normaal is. Deze informatie ontbreekt bij de twee andere smaken, omdat daar ook helemaal geen sprake is van een omzetting ( koolzuur . alcohol ) waardoor een pak kan gaan opzetten. 
 
De geur van de kefir is meer dan subliem. De welbekende zurige kefirgeur is duidelijk aanwezig., De kleur is ook echt subliem. Mooi wit zoals het hoort te zijn. 
 
De textuur laat overduidelijk zien dat er koolzuur aanwezig is . Echte kefir bevat daarom altijd iets van belletjes. De belletjes zijn in deze drank meer dan zichtbaar. De dikte is echt geweldig goed. Daar hou ik echt van! Dit is wat je noemt een lekkere stevige glas kefir!
 
De smaak….ik vond het zo gigantisch lekker dat ik een half pak heb leeg gedronken,. Een ander goed teken om te zien of een kefir “ echt” is, is de afdruk in het glas na een slok. Zie je een dikke laag aan de wand van je glas, is de kefir op sublieme dikte. En heeft de fermentatie op een juiste manier plaatsgevonden. WAUW. Ik ben echt onder de indruk. Serieus onder de indruk. Dit had ik zeker niet verwacht achter een grootschalige onderneming als ARLA. Het productieproces vraagt namelijk veel meer tijd en inzet, Industrieel genomen is dat nooit echt rendabel voor de grotere spelers op de markt, maar dat ARLA wel ogenschijnlijk de moeite heeft genomen om een naturel variant op traditionele wijze te produceren, daar neem ik mijn petje voor af. 
 

CONCLUSIE:

De NATUREL variant is 100% echte kefir. Geweldig. Want het is toegankelijk voor heel veel mensen, waardoor deze echt gezonde drank een waanzinnig goed alternatief is op de vele andere ( zuivel ) dranken. 
De twee andere smaken zijn niet gemaakt van echte culturen, maar van een milde kefir ( poeder) De kefir wordt op smaak en textuur gebracht met verdikkingsmiddelen en aroma’s. Er vindt geen fermentaties plaats. Het bevat dan ook geen koolzuur en alcohol. Wel aardig wat suikers : gemiddeld zo’n 6 gram per 100 ml. ( 2022: de andere smaken zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar) 

Mijn conclusie : geniet volop van de naturel, maar laat de smaakjes staan. Dat heeft niets met kefir te maken. De naturel is een topper! 

aanvulling:

Ik heb inmiddels bericht ontvangen van Arla. Zij hadden mijn artikel gelezen en hebben een aantal kanttekeningen gezet:

  • om te beginnen hebben zij mijn vraag beantwoord, waar de kefir culturen uit bestonden. De oorsprong van de gebruikte culturen ligt volgens Arla in Kaukakus, Rusland. De culturen bestaan uit een complexe samenstelling van meer dan 30 verschillende bacterie-stammen, en worden aangevuld met mesofiele en thermofiele melkzuurbacteriën. De kefir wordt gemaakt met echte kefir korrels. 
  •  zij hebben mij gemeld, dat inmiddels OOK op de pakken met smaken ( bosbes en citroen / gember) de vermelding over het bolstaan van de pakken staan vermeld. Ook hier zegt Arla echte kefir ( naturel) korrels / culturen te gebruiken. De verdikkingsmiddelen worden voor andere doeleinden gebruikt. Ze voegen dit toe om het fruit goed te kunnen doseren, en dat het fruit niet naar de bodem zakt. 

Ik ben zelf niet geheel overtuigd van de echte korrels ( kefir culturen) in de twee andere smaken. Maar dat blijft mijn eigen oordeel. Ik vind het in elk geval fijn dat er tenminste is gereageerd.

KEFIR BIJ DE AH….EEN MILDE VARIANT MET ” KEFIR-CULTUREN…” 

 Aanvulling 25 Oktober 2019

Ik kreeg een tsunami aan berichten over een recente uitzending van ” Keuringsdienst van Waarde” Daarin ging het over Kefir. Een kijker had de dezelfde vraag gesteld als ik mij een poosje terug stelde: hoe ” echt” is de kefir kant en klaar in de winkel gekocht? De uitkomsten waren voor mij niet verrassend. Ik heb dit eerder ontdekt, zoals je ook in dit artikel kunt lezen. De ARLA werd ook onderzocht. En daar blijkt wel degelijk een GIST in voor te komen, zoals het dus zou moeten horen bij echte kefir. Of tenminste een ” beetje echte” kefir. Dit verkrijg je alleen met bacteriën en gisten. Er moet een koolzuur aanwezig zijn. In de uitzending van KDW zei een dame het leuk : eigenlijk is Kefir een melk-champagne.

ARLA lijkt dus ECHT wel degelijk te fermenteren met een gist en een bacterie. Dit bleek uit de analyses die het KDW liet uitvoeren in een laboratorisch centrum. Sterker nog, ARLA kwam er als enige uit die een gist bevatte. Het bevestigt min of meer wat ik in dit review heb verteld. De meeste ( allemaal ? ) bevatten geen gist, en zelfs geen kefir-cultuur. Kefir is niet beschermd, waardoor iedereen de naam te pas en te onpas mag gebruiken. KDW was wat voorzichtig met het in beeld brengen van de ARLA kefir, dit, om reclame ( een storm ) op de ARLA te voorkomen, dit zou de fabrikant namelijk erg goed uitkomen. Maar ik kan het wel zeggen 😉 Vooralsnog lijkt de NATUREL variant van Arla meest app echte kefir te lijken en lijkt mij dit voor nu een beste keuze in de supermarkt.

In de uitzending zagen we, dat een medewerker van de KDW op bezoek was bij een klein fabriekje waar er wel met echte ( gevriesdroogde) kefir korrels werden gewerkt. Wil je echte kefir scoren, dan lijkt de weg naar de biowinkel de meest gunstige. Daar vind je een aantal kefir producten die worden gemaakt met echte korrels, of gevriesdroogde korrels. Dit noemen we een ferment. Een bedrijf die werkt met gevriesdroogde echte kefirkorrels is RAW MILK COMPANY ( merknaam RAUW POWER ) Zij gebruiken gevriesdroogde melkkefir bacteriën met gisten, en echte rauwe melk. Zij werken met koeien, die geen tarwe , maïs en soja gevoerd krijgen..Na het melken gaat de nog warme melk meteen door naar de productie. Daar worden de fermenten ( bacteriën en gisten  ) aan de melk toegevoegd en wordt dit 24 uur gefermenteerd. Wat overblijft is een romige echte kefir. Deze biologische rauwmelkse kefir is vrij prijzig, maar het gaat om een kleinere onderneming, en het productieproces vraagt uiteraard veel meer tijd. Ik persoonlijk vind deze kefir verrukkelijk. Niet goedkoop € 3,15) en helaas een plastic fles, maar absoluut een topper onder de kefir.  De plastic fles wordt overigens gebruikt, vanwege het koolzuur. In glas kan de druk erg hoog oplopen.

Wil je meer lezen over dit onderwerp?

MAAK ECHTE KEFIR

JE HEBT KEFIR EN JE HEBT KEFIR

OPTIMEL KEFIR??????/

Lactosevrije melk- kefir maken

Kefir wordt in de meeste gevallen gefermenteerd met koemelk. Dit heeft nog altijd de voorkeur boven water-kefir. En terecht want het geeft de drank meer voedingswaarde en romigheid. Bovendien kan water kefir aardig wat suikers bevatten. Je kunt kefir ook lactosevrij maken d.m.v pure geconcentreerde kefir ferment. Er zijn diverse mogelijkheden, maar ik persoonlijk vind de ampullen van het merk THYBERT geweldig en 100% meukvrij.

De ampullen zijn op basis van gefilterd water, gedroogde vijgen, citroenen en kefirfermenten. Dit alles is biologisch . Een ampul bevat 9 ml en is goed om een liter homemade melkvervanger te voorzien van kefir ferment. De ampullen zijn handig in gebruik en jarenlang houdbaar . Alles wat je moet doen is een ampul toevoergen aan een liter melkvervanger, en deze goed te schudden. Daarna bewaren in de koelkast en steeds bij openen van je fles voorzichtig zijn, omdat het net als bij homemade kefir flink kan gaan borrelen. Deze ampullen zijn geweldig makkelijk om in huis te hebben voor als je even geen zin of tijd hebt om zelf kefir te maken of liever lactosevrije romige kefir geniet. Wil je deze capsules bestellen? KLIK DAN HIER 

 

40 Reacties op “Hoe ” echt” is ARLA kefir?

  1. Wat een goede uitleg over de Naturel Kefir van Arla. Ik gebruik het al lang en vond het ook een heerlijke smaak hebben. Maar dat zegt meestal niets over hoe het precies gemaakt is. Maar inderdaad, bij deze Arla Kefir, vallen andere merken in het niets. Ik ben ook geneigd om meer dan 1 glas te drinken omdat het zó lekker is. Vooral de tinteling op het puntje van je tong. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar het antwoord als Arla je vraag over welke culturen ze hebben gebruikt, beantwoord zal hebben. Ik hang aan je lippen.

    • Ik mis de ingrediënt: l reuteri. Ook wel bekend als: lactobacillus reuteri.
      bij het verklaren vanuit Arla, wordt ook dit ingrediënt niet genoemd. Als dat er niet in zit (het is een stam van bacteriën die iedereen heeft in de spijsvertering), dan is het helaas ook geen echte Kefir.

      De grote vraag is dus…

      Zit er l reuteri in de kefir van Arla, in de Naturel variant?

      • In de kvw aflevering werd expliciet vermeld dat slechts een van de merken gist bevat, dat zal dus de Arla zijn, maar ook dat dit GEEN KEFIRGIST was. De Arla komt dus misschien in de buurt, maar is nog steeds geen echte kefir.

  2. Dank je Monique, een verhaal om een keer blij van te worden. Overigens ik had laatst in een reclame twee optimelproducten gekocht en vond ze puur chemisch smaken, maar ik ga deze kefir zeker proberen.

  3. Bedankt, Monique
    Even was ik bang dat de ‘Naturel’ nep was.
    Jouw onderzoekjes zetten me vaak op de goede weg in de rimboe van produkten!
    Dan denk je goed bezig te zijn, maar wordt je gewoon gefopt.
    Okay, de Naturel is goed.
    Thanks

  4. Wat fijn dat dit de echte is! Ik koop het al een hele tijd en bij een bepaalde grutter is het geregeld in de aanbieding en als vaste klant, ontvang ik geregeld een bonus aanbieding.
    Enige nadeel, bij mij althans, het enorme flatteren : )

  5. Monique, wat een fantastisch verhaal over kefir en de Arla Kefir Naturel in het bijzonder. Alweer maanden geleden probeerde ik deze kefir en met mijn ervaring in het door enten van kefir vond ik deze kefir gewoon echt! Het kwam niet in mij op dat deze kefir nep zou zijn. De andere soorten heb ik niet eens geprobeerd. Met een verhoogde hartslag heb ik je verhaal gelezen en het was de moeite meer dan waard. Wat een geruststelling! We kunnen gewoon onze kefir blijven kopen en drinken. GEWELDIG! Ik heb veel duurdere kefirs gedronken die ons minder goed smaakten. Voor ons ben je zelf, heel verdiend, ook een TOPPER!

    • Geachte Piet,
      Als je de Keuringsdienst van Waarde aflevering terug kijkt zult u zien dat ook de Arla geen echte Kefir is. Gebruikt wel als enige een gist maar dat blijkt niet de echte kefir gist te zijn, dus geen Kefir bacterie cultuur helaas.
      Excuses voor de ontgoocheling maar aangezien u er veel waarde aan hecht vond ik dat ik u erop moest attenderen.
      Met vriendelijke groet?
      Ab

      • Mevrouw van der Vloed haalde dat trouwens ook aan in haar artikel, dat het niet de echte Kefir is maar wel als enige een gist gebruikt.

        Met vriendelijke groet,
        Ab

  6. HEEL VEEL DANK Monique. !!!!!!
    Poe wat een opluchting !!!! Want zelf gebruik ik deze Naturel Kefir al heel lang.
    Ook ik, heb jouw onderzoek met spanning gelezen, in de veronderstelling dat er ook bij deze een addertje onder het gras zat. ‘Tis i.d.d bijna niet te geloven.
    Er is wel 1 ding wat ik al tijden RAAR EN JAMMER eraan vind aan deze Arla Biologische Kefir. Op de zijkant van het pak staat : Dat het GEZEEFD is.!!!! Dit vind ik héél érg zonde omdat het dan ?? DIKKER zou zijn volgens mij.
    En het lijkt mij ten koste te gaan van de goede bacteriën. Hier begrijp ik niks van.
    Wat vindt jij Monique??
    Alvast dank van Rosina.

  7. p.s. Toen ik nog zelf Kefir maakte, zeefde ik het namelijk niet. Waarom zou je het zeven??
    En hoe dikker hoe lekkerder vind ik zelf óók.

  8. De naturel Kefir kun je ook zelf verder kweken. Klein laagje in een fles of pot, melk erbij en 24 uur bij kamertemperatuur laten staan en je hebt weer nieuwe.

    • Kan je ook verder kweken met water? Heb je een recept hiervoor?
      Dan wil ik eerst de Arla kopen en daarna zelf proberen verder te kweken.
      Hoe kan je zien of de zelfgekweekte kefir nog goed is?

  9. Ben blij dit te lezen!
    Deze van Arla vond ik zelf ook al erg goed en was al aan het vergelijken geweest. Fijn om een vergelijking van een ander te lezen en te weten dat ik zo daadwerkelijk op de goede weg zit.
    Is een glas kefir niet veel effectiever dan 1 pro biotica pil?

    • Nee. Zoals je in mijn artikel kunt lezen blijft er in kefir ( melk) altijd lactose aanwezig. Er is water-kefir. Deze kun je met een plantaardige melk fermenteren. Warme groet!

    • Wij hebben regelmatig klanten die dus lactose intolerantie hebben en onze Rauwmelkse Rauw Power kefir prima kunnen verdragen. Zelfs horen we regelmatig dat ze na een paar maand ook minder allergisch reageren op stofjes waar ze eerder wel op reageerden. Wel belangrijk om het langzaam op te bouwen. Zie omschrijving op website.

  10. Er is een filmpje op you tube waarin uitgelegd wordt hoe je zelf melkkefir kunt maken van Remy van Lis (melk kefir melkkefir uitleg en verkoop) Zij is melkintolerant en zegt dat na 48 uur fermenteren alle lactose is omgezet en je de kefir dan prima kunt verdragen! Overigens is er ook een Facebook kefirgroep waar je gratis water- en melkkefir kunt krijgen. Ook kun je hier vragen stellen over alles wat met kefir te maken heeft.

  11. Beste mensen
    Na aanleiding van dit artikel wil ik toch graag reageren.
    De kefir van de Raw Milk Company merknaam Rauw Power is gemaakt van biologische rauwe melk en ook van koeien die geen mais, soja of tarwe krijgen. Wij gebruiken nu de gevriesdroogde cultuur met gisten. We halen de nog warme melk, dus direct na het melken op en voegen dan de bacteriën toe en laten het dan 24 uur fermenteren. Dit zijn langdurige processen waardoor het product duurder wordt. De groothandel en de winkels moeten ook hun marge hebben. We zijn relatief gezien een kleine onderneming waardoor wij nooit zullen kunnen concurreren met de prijs van de grote zuivelreuzen maar wel met de kwaliteit! Er zijn vele soorten cultuur te koop, ook kefir zonder gisten. Zelfs waarbij binnen 6 uur de pH onder de 4.5 is, maar dit is dus eigenlijk geen echte kefir. Gelukkig mogen we wekelijks vele klanten begroeten die dank zij onze zuivel van hun eczeem, darmklachten, psoriasis en hooikoorts zijn afgekomen of veel minder klachten hebben. Mensen met een koemelk allergie of lactose-intollerantie kunnen onze zuivel haast altijd verdragen. Zelfs diabeten hebben veelal betere bloedsuikers. zo zijn er veel mensen die hun medicatie kunnen minderen en zelfs helemaal stoppen.
    Dus uiteindelijk bespaart het geld. Betreft de verpakking: ga naar onze website en lees onder het balkje “onze producten” daar staat verpakking en hier leggen we uit waarom we voor plastic flessen hebben gekozen.
    Inmiddels hebben we in onze eigen winkel ook de Oerkefir, gemaakt van het “kefirplantje” hopelijk binnen 2 maand ook te koop in alle bio-speciaalzaken. Wilt u meer informatie kijk dan op onze website http://www.rawmilkcompany.nl

    • bedankt voor deze uitleg Tonny! Ik ben zelf overigens groot fan van jullie producten. Wekelijks kefir hier en de hangop 😉 Warme groet!

      • Ook ik ben een groot fan van de RMC.
        Prima producten, zalig van smaak en structuur en ja, het kost wat meer, maar dat is het ons waard. Wij drinken ook nog alleen rauwe melk, de melk uit de super vinden we niet meer te drinken.

    • Wat een leuk bedrijf Tonny! Ik ga het eens bekijken. Ik poog al een tijdje kefir te maken van rauwe geitenmelk, dat zou moeten lukken, maar het lijkt of de korrels niet aanslaan. Ik ga die van jullie eens proberen.

  12. Dingen met smaakjes drink ik sowieso niet maar deze review vind ik geweldig omdat ik deze kefir ook al een poosje drink met veel plezier..zo lekker en puur van smaak! Vind het alleen wat duur, maar gelukkig is het regelmatig in de aanbieding voor de 1/2 prijs en daar word ik heel blij van.

  13. Gewoon lekker de probiotic waterkefir korrels gebruiken als een champagne,..scheelt ook nog eens hoop dierenleed. Kalfjes die na 9 maanden in hun moeders buik worden weggerukt alles om de geldstroom op gang te houden. Denk eens verder na , dan je eigen begeerte. Melk is voor baby’s geen een zoogdier drinkt melk als hij volwassen is. #dierenlobby #dierenhandel #bigbusiness

  14. Zou zeer benieuwd zijn hoe de kefir van Albert heijn eigen merk door de beoordeling komt en wat anderen hiervan vinden.

  15. Ik drink de Arla kefir al een tijdje en vindt het erg leuk dat je het getest hebt. Ik had de naturel bekeken op beschrijving en besloot het te proberen. Vond het erg positief dus is nu vast in gebruik. Toen een keer de naturel uitverkocht was heb ik zonder verder kijken de blauwe bes variant gekocht en vond hem echt niet lekker. Dus geen probleem alleen nog maar de naturel. Ik had niet meer op de info gekeken omdat ik ervan uitging dat die hetzelfde zou zijn. Heel grappig dat jij uitvond dat het gewoon iets heel anders was. Heeft mij nu wel geleerd iedere variant van iets goed te bekijken, dank je wel.

  16. Misschien een interessante toevoeging bij het feit dat RAUW POWER in plastic fles komt.
    Ik was afgelopen jaar op bedrijfsbezoek bij Spa/Bru waar zowel glazen als PET-flessen worden gevuld. De voetafdruk met betrekking tot het milieu is nagenoeg gelijk. Glas is veel hoger in gewicht en stoot met vervoer (zowel heen als terug voor hergebruik) meer CO2 uit. PET heeft natuurlijk ook effect op het milieu, maar bij goede afvalscheiding en hergebruik maakt het nauwelijks verschil.

  17. Heel fijn al deze info, zeker in combi met keuringsdienst vw, maar, ik probeer het nu dus zelf te maken. Heb arla als vergelijk. Maar, hoort zelf gemaakte kefir net zo te smaken als die van arla??
    Mijne smaakt zo veel naar gist…

  18. Rauwe melk is daar niet het risico van een besmetting met mrsa of andere bacterie mee mogelijk .
    Bij verhitting wordt deze toch geëlimineerd . Maar bij kefir vindt dit niet plaats .
    Overigens Demeter maakt ook een top kefir .
    Graag je reactie .
    Kan een baby van 7 maanden ook aan de kefir

  19. Hoi Monique, ik verdraag de melkkefir niet goed, dus ik maak altijd de water kefir, maar die leeft op suiker, en daar kan ik ook niet goed tegen en wil ik zo weinig mogelijk van binnen krijgen, nou dacht ik dat die suiker door de fermentatie verteerd wordt, maar is dat ook zo?
    Mijn vraag; hoeveel suiker blijft er over in 1liter kefir als ik het maak met water, en hoeveel als ik het maak met een natuurlijke melkvervanger bv amandelmelk

  20. Uistekende blog, dankje wel! Ik heb de ARLA Kefir vorige week besteld zonder dat ik eerst iets gelezen had. Het viel me al op dat het echt lekkere kefir is en hij leek me inderdaad van zeer goede kwaliteit!

    Dat in tegenstelling tot de ARLA Skyr, die vond ik relatief erg duur is alleen wat dikker dan de meeste yoghurt en verder niks bijzonders. Je kunt helaas beter goede kwaliteit yoghurt laten uitlekken of gewoon magere kwark kopen.
    Maar het pak ARLA Kefir was heel snel leeg 🙂

  21. Ik ben erg benieuwd naar je review van ZuiverZuivel Kefir van Demeter. Ik vind die wel erg lekker, maar naar mijn inzien smaakt het helemaal niet naar kefir. Ik vind het meer een soort stevige slagroom-achtige yoghurt. Het heeft geen lichtzurige smaak, geen bubbeltjes, een behoorlijk stevige consistentie (als een stevige yoghurt). Ik ben benieuwd wat jij ervan vind. Ik vraag me steeds af of het wel kefir is.

    Ik heb de genoemde ingrediënten even opgezocht: biodynamische volle melk, kefir culturen. 100 ml Energie : 270 KJ (65kcal) Vet: 4.0 g, waarvan verzadigde vetzuren: 2,3 g Koolhydraten: 4,5 g, waarvan suikers: 4,5 g Eiwit: 3,5 g Zout: 0,1 g

  22. Goede review! Ik ben zelf erg groot fan van Arla kefir, het enige dat ik jammer vind is dat het he-le-maal met de vrachtwagen uit Linköping in Zweden moet komen. We hebben in Nederland zo veel melk, hopelijk kan Arla gauw kefir in een Nederlandse melkfabriek laten maken.

  23. Ik ben zo benieuwd hoe je tegen de melkkefir van zuiver zuivel aankijkt. In mijn ogen en mond de eennaarbeste oo zelfgemaakte na nl…

  24. Laatste maanden lijkt er iets veranderd in de Arla naturel kefir? Ik heb het lange tijd veel gedronken, ook weken over de datum uit een bol pak smaakte het alleen maar beter. Ineens bederft het snel, amper koolzuur, stukken dunner van textuur. Het lijkt in niks meer op voorheen. Ging Arla over op een goedkopere manier van produceren? Kefir smaak ipv kefir? Ondervonden dit meer mensen?

  25. 17-nov 2023

    Heb ook het idee dat er de laatste tijd iets veranderd is aan de Arla Kefir naturel.
    De smaak is milder geworden ,in tegenstelling tot de ervaring van Daisy vind ik hem juist dikker geworden met heel veel klonters, geen bubbels meer . vind het meer een yoghurt nu.
    Begin nu te twijfelen of er nog wel sprake is van werkelijke Kefir……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *