Inuline

We komen het vaak tegen in biologische en natuurlijke suikervervangers: inuline. Wat is dit nu precies?

Inuline is een goedje wat voorkomt in de wortels van planten die in matig koude grond groeien. Soorten waarin inuline veel voorkomt zijn aardpeer, cichorei en artisjok, maar ook paardenbloem, dahlia en schorseneren. Het wordt opgeslagen in de vacuole van de plantencellen, en dient als een reservestof voor de plant, net zoals bijvoorbeeld zetmeel. Het beschermt de plant tevens tegen bevriezing. Inuline valt onder een polysacharide, omdat het bestaat uit een keten van tien tot enkele honderden fructosemoleculen met aan het eind van de keten een glucosemolecule. Er bestaan verschillende varianten in inuline, zoals de inuline preparaten.Deze bevatten vaak afbraakproducten zoals fructo-oligosachariden, welke een vrij zoete smaak bezitten. Inuline zelf heeft geen zoete smaak. Het is wit van kleur en goed oplosbaar in water. Fructo-oligosachariden ( afgekort FOS) wordt gebruikt om de darmflora op te bouwen. Zo verlaagt het o.a de pH en geeft het een stijging van Bifidobacterium, Lactobacilius, E.coli en Bacteriodes spp.

Omdat mensen het benodigde enzym niet bezitten om de beta-verbinding af te breken wordt inuline ook niet door de dunne darm opgenomen. Deze beta-verbindingen zitten tussen de verschillende fructose eenheden. In de dikke darm wordt inuline met behulp van bacteriën afgebroken tot verschillende afbraakstoffen die biologisch actief zijn. Inuline valt mede hierdoor onder de prebiotica.

 

Gezond?

Inuline is een gezond goedje. Zo kan de stof diabetes ( type twee) tegengaan, omdat het gaat om een polysacharide die de bloedsuikerspiegel niet verhoogt. Inuline zorgt er tevens voor dat het lichaam niet teveel vetten aanmaakt, wat erg gunstig is tegen de strijd tegen overgewicht. Inuline remt ook worminfecties af. Onderzoek bij varkens die inuline kregen toegediend, wees uit dat bijna 90% van de varkens minder wormen in de darm hadden. Inuline komen we ook veel tegen in de voedselindustrie, en als preparaat. Op industriële schaal wordt inuline met name gewonnen uit cichoreiwortels en wordt gebruikt in o.a zuivel, brood, ijs, ontbijtgranen, dranken,en snoepgoed. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de technische eigenschappen van inuline. Het wordt ingezet als vet en suikervervanger en als laagcalorische bulkstof, en ook wordt het veel gebruikt voor een verbetering van een mondgevoel en textuur van bijvoorbeeld vleesvervangers. Maar inuline wordt ook meer en meer ingezet voor zijn nutritionele eigenschappen. Het kan bijdragen tot verbetering van de darmflora dankzij de prebiotische werking wat automatisch weer kan leiden naar andere gezondheidsverbeteringen. Bijvoorbeeld een betere calciumopname.Inuline werkt ook effectief  bij PDS en obstipatie en diaree.  Er zijn inmiddels diverse preparaten op de markt. Deze kunnen natuurlijk zijn gewonnen, maar ook synthetisch uit sucrose wat vervolgens wordt verwerkt tot een wit poeder. Gelukkig hebben we al die preparaten helemaal niet nodig: we kunnen het met het grootste gemak gewoon uit bronnen uit de natuur halen.

Inulinehoudend voedsel

Als je dagelijks één van onderstaande producten uit de natuur consumeert, voorzie je jezelf van voldoende inuline. Al deze producten bevatten veel inuline/oligofructose.

Hoeveel per dag?

Gemiddeld wordt vrijwel overal geadviseerd dagelijks tussen de 30/40 gram voedingsvezels te nuttigen. Dit is afgeleid van het effect van vezels op de darmwerking en op het voorkomen van coronaire hartziekten. Dit advies geldt voor vezelbronnen uit de natuur afkomstig. ( groente en fruit) In bananen schuilen erg veel vezels, eet je dus iedere dag een banaan dan haal je daar flink wat profijten uit. Verse rauwe knoflook is niet alleen zeer ontstekingsremmend maar bevat ook inuline. Dagelijks wat verse tenen rauw door je voeding verwerken is daarom ook totaal geen slecht plan. In cichorei ( wortel) komt ook erg veel inuline voor. Je kunt dagelijks een mok cichorei koffie ( surrogaat) drinken voor een soepel verlopende darmflora. Gooi daarin uiteraard geen klontjes gewone suiker, maar zoet dit met stevia,een perfect anti diabeteskruid.

Bakken met cichorei

Je kunt cichorei ( koffie surrogaat) ook perfect verwerken in tal van baksels. Probeer deze verrukkelijke robuuste koffie koeken eens uit!

 

 

 

 

 

 

15 Reacties op “Inuline

 1. Ik heb inuline van jacob hooy gekocht, mijn vraag is kan ik taart en zoete dingen mee bakken? het is een witte poeder en smaak helemaal niks.
  dankkjewel

  • Dag Janilly,
   Als toevoeging voor extra inuline is het geen probleem., Het heeft alleen verder geen enkele functie in baksels. Succes en warme groet!

  • Ik kan dit vrij lastig beoordelen, omdat ik het product niet ken. Vaak gaat het om inuline met stevia en niet andersom. Als de voedingswaarde aangeven dat deze caloriën bevatten dan bestaat het product niet uit stevia. Sstevia bevat namelijk geen caloriën.Warme groet!

   • Hoi,
    Ik heb hetzelfde raadsel aangetroffen; stevia en inuline die samen toch calorien bevatten…vloeibare stevia heeft dat niet, chocorei bijv. wel, dus dan is het toch die inuline die wat calorien zal hebben. Ook al zijn dat vezels.
    Sara

    • vezels hebben 2Kcal/gram vandaar de calloriën uit de inuline, wat voornamelijk uit vezels bestaat.

 2. Hoi monique

  Ik probeer mij te verdiepen in het fodmap dieet.
  En naar wat ik lees is inuline juist slecht voor pds.
  De voedingsmiddelen die u aangeeft staan op de rode pagina’s van mijn voedingsmiddelen lijst.
  Dit vind ik vrij verwarrend
  Groningen joyce

  • Ja het zelfde zit ik ook mee benbdat ook op zoek naar iformatie over hoe ik dat kan vermijden in een fodmap dieet moet er nog mee beginnen .vindt er erg ingewilkkeld ????

 3. Bedankt voor dit mooie artikel Monique van der Vloed,

  Inuline is inderdaad heel gezond maar mensen die erg gevoelig zijn en het Fodmap dieet volgen kunnen dit beter vermijden. Tegenwoordig zit Inuline inderdaad overal in dus mocht je Inuline willen gebruiken wees wijs en lees de etiketten zo krijg je ook niet TE veel naar binnen. Ik ben zelf al jaren PDS patient en volg het FODMAP noukeurig, voor mij GEEN INULINE.

   • Ik denk dat je inSuline hebt gelezen. INuline is wat anders….

    Diabetesfonds website:
    Insuline niet de boosdoener
    De hogere kans op kanker bij diabetes zou volgens sommige wetenschappers komen door gebruik van insuline. Maar dan zou het risico voor mensen die insuline spuiten steeds verder oplopen naarmate ze langer diabetes hebben. Dat is niet zo, blijkt uit dezelfde 5-landen studie onder mensen met diabetes type 1. Een eerder onderzoek onder 12.000 mensen met diabetes type 2 toonde ook al aan dat vrees voor kanker bij insulinegebruik niet nodig is. Hoge bloedsuikers zijn eerder een mogelijke boosdoener, maar zeker is dit nog niet.
    **********
    Dus.

 4. Dochter van drie en ikzelf hebben last van fructosemalabsorbtie. Inuline heeft dezelfde uitwerking als fructose. Het komt er op neer dat, nu suiker een slecht imago heeft en overal fructose en/of inuline in zit, mensendarmen dit helemaal niet kunnen verwerken. Zelfs als je er niet bewust last van hebt, veroorzaakt dit onder andere slapeloosheid. Ook Stevia ben ik geen fan van. Ik vind dit voor deze heftige stoffen wel een heel erg positief geformuleerd stuk.

 5. Al een tijdje gebruik ik Chikko Not Coffee als vervanger voor koffie.
  Nu kom ik in recepten weleens het ingrediënt inulinepoeder tegen. Op internet zie ik dan dat inulinepoeder van de chicoreiplant kan komen. Maar nu vraag ik me af, zit er nu verschil tussen een potje Pure Inlune Poeder en de Chikko Not Coffee?

  • Dat is precies wat ik wil weten en nergens op internet staat. Ik wil liever geen chichorei koffie omdat die chichorei wortel alijd gebrand is en dus acrylamide bevat en dat heb ik liever niet ,en probeer ik juist bij bakken e.d. te voorkomen ,geen gebrande dingen voor mij,maar kun je dan pure ongebrande chichorei poeder gebruiken als koffie vervanger ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *