Hoe snij je een pompoen?
Ik kan helemaal gelukkig worden zodra de eerste pompoenen in het seizoen weer verkrijgbaar zijn. Alhoewel ze tegenwoordig het gehele jaar verkrijgbaar zijn gaat er niets boven de verse oogst uit eigen land! Ik ben in het bijzonder verzot op de kabocha pompoen, deze is alleen in het seizoen in NL verkrijgbaar ( tussen Augustus en December) Maar de bekende oranje Hokiado pompoenen zijn ook overheerlijk!
Veel mensen eten geen pompoenen. Niet omdat ze het niet lekker vinden, integendeel. Maar ze zien zo ongelooflijk op tegen het ” slachten” van een pompoen. Pompoenen hebben een harde, eetbare schil, waar een mes inderdaad vrij lastig door kan komen, al verschilt dit per ras en per pompoen sterk. Jonge oogst pompoenen zijn nog vrij gemakkelijk door te snijden. Heel veel mensen doen maar wat, zetten ergens hun mes in de pompoen en zijn soms uren bezig om hen in stukken te snijden. Er zijn tegenwoordig veel trucjes ( zie verderop) maar eigenlijk is het helemaal niet moeilijk zolang je je mes maar op het juiste plekje in de pompoen zet.
Dit is in het midden, pal naast het steeltje. Druk daar je mespunt in, en maak kleine zaag-bewegingen. De opening wordt zo vanzelf groter.
Duw vervolgens je mes naar beneden. Heb je een stugge rakker te pakken, zet dan wat meer kracht en ondersteun de pompoen met je andere hand. LAet AJB wel goed op dat je niet uitschiet.. Maak krachtige bewegingen, maar ga niet als een bezetene tekeer, dit kan ongelukken geven als het mes er onverhoeds uitschiet.
Door steeds wat krachtige zaag bewegingen te maken ontstaat er vanzelf een opening. Nu kun je je mes eenvoudig door de pompoen snijden.
Met een paar bewegingen is je pompoen door midden!
Nu is het een eitje om de pompoen in stukjes te snijden. Je kunt met je vingers de zaadlijsten eenvoudig verwijderen. Dit is bij de ene pompoen nog wat vaster dan bij de ander.
Hou de schil er altijd om. Net onder en in de schil zitten namelijk ontzettend veel gezonde voedingsstoffen zoals betacaroteen, een zeer krachtig antioxidant. Verwijder dus niets, is echt heel zonde en je verwijdert bovendien erg veel smaak!
TIPS
Veel mensen slaan pompoenen over omdat ze het een werk vinden om een pompoen te snijden. Als je het net als ik iedere dag doet zul je merken dat dit echt een fluitje van een cent wordt. Anders gezegd: hoe meer je het doet hoe sneller en handiger je erin wordt. Het klopt dat de schil van een pompoen erg stug en hard is. Maar zelfs voor de meest luie koks/kokinnetjes zijn hier erg simpele trucjes voor:
– kook de pompoen. Vul een grote pan met water, en breng het water aan de kook. Leg de pompoen erin en kook 10-12 minuten. De pompoen is dan zacht geworden en je mes glijdt er zo doorheen!
– verwarm de pompoen in de oven. Zet de ovenstand op 180 graden en leg de pompoen op een braadslede in de oven, verwarm ongeveer 15 minuten. De pompoen is dan ook zachter geworden.
Maar met een zeer scherp en goed mes ben je ook gezegend. Sommige pompoenen zijn net even wat stugger dan de ander, maar met een goed scherp mes ( pas wel op je vingertoppen !! ) kom je er ook. Leg de pompoen onder een solide ondergrond, bijvoorbeeld een snijplank met anti slip voetjes. Zet hem recht voor je neer en zoek met de punt van je mes het middelpunt op, wat zo ongeveer naast de steel ligt. Snij zo met langzame bewegingen een groef in de pompoen. Haal steeds even je mes uit de pompoen en zet hem aan het begin van de groef om de pompoen door midden te snijden. Verwijder de zaadlijsten en snij de pompoen in stukken.
Wil je niet meteen de hele pompoen bereiden? Een pompoen blijft aangesneden in de koelkast nog 4/5 houdbaar. Bekleed de snijkant met een stukje plastic huishoudfolie. Je kunt de pompoen ook invriezen. Blancheer de stukken en laat goed uitlekken. Stop in een diepvries doos en vries in. Je kunt het ongeveer 6 maanden bewaren in de vriezer.
Eet een pompoen nooit rauw. Dit is naast onsmakelijk ook niet bevorderlijk voor de voedingswaarde. Pas bij het stomen/koken/bakken komt de carotenoïde los, bijvoorbeeld in de vorm van beta-caroteen.
Pompoenen kun je lekker inslaan. Ze blijven ongeopend op een koele plek in huis zeker zes maanden goed. Soms komt het wel voor dat door een te natte teelt ( als we een natte zomer hebben gehad bijvoorbeeld) pompoenen kunnen gaan schimmelen. Er ontstaan zachte, groene schimmelplekken. Overkomt dit je, gooi niet meteen de hele pompoen weg, want je kunt de beschimmelde delen gewoon wegsnijden. Zit de schimmel echter door de hele pompoen heen, dan zit er helaas niets anders op dan de pompoen weg te gooien.
Je hebt nu dus geen enkele smoes meer om geen pompoen in te kopen!
Kritisch health bloggen…je maakt nog eens wat mee…
Als kritisch health blogger maak je nogal eens wat mee 😉
Eitje koken in de MontAna airfryer? Een eitje!
Wat zijn airfryers toch een uitvinding. Keer op keer als ik mijn MontAna airfryer gebruik, merk ik hoeveel tijd het mij scheelt en hoeveel gezonder ik mijn voedsel kan bereiden. Dit kun je voornamelijk doen met de MontAna airfryer omdat deze als éen van de zeer weinige op de markt 100% gifvrij is. Het bevat een bak en baklift wat geheel keramisch is. Geen vervelende teflon laagjes dus.
Je kunt werkelijk toveren met je airfryer als je weet, wat je er allemaal mee kunt doen. Het draait eigenlijk nergens echt zijn bak voor om 😉 Ik heb zelfs een heel receptenboek vol met heerlijke meukvrije recepten geschreven! KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE. Meestal komen mensen niet veel verder dan friet bakken en / of kippenpootjes braden. Maar het is zo ontzettend zonde om de airfryer alleen voor patat te gebruiken! Het kan zoveel meer!
Wat niet veel mensen bijvoorbeeld weten, is dat een airfryer ook kan koken. Een vers eitje koken op de vroege morgen kan nogal eens lastig zijn, je moet de tijd in de smikken houden en het kan zo kapot koken. Je kunt je eitje ook in de fryer koken!
Hoe dan…?
Het is nog simpeler dan tanden poetsen. Alles wat je hoeft te doen is de eitjes in de baklift leggen en de fryer aanzetten. That’s it? JA! That’s it! Voor het beste resultaat kun je je gekookte eitjes na het koken in koud water laten schrikken. Maar hoe handig is dat? Hieronder wat tijden en temperaturen:
zacht gekookt: 120 • , 9 minuten
medium gekookt: 120• , 12 minuten
hard gekookt : 120• , 15 minuten
Je hoeft de fryer niet voor te warmen, sterker, dat moet je juist niet doen. Want dit is de truc van het ei-koken. ( of dat is het hele eieren eten 😉 ) Dankzij de lucht circulatie worden de eitjes gekookt. Er wordt vaak geschreven om een gaatje te prikken in de eieren, maar dat is echt niet nodig. Het komt uiteraard voor dat de eieren toch nog barsten, maar dit komt nauwelijks voor.
Wat ik wel adviseer, is om je eitjes na het koken te schrikken in wat koud water. Dit geeft de meest lekkerste eitjes! Je kunt de eieren gewoon los in de baklift koken. Maar je kunt ze ook in een vuurvast schaaltje zetten. Gebruik voor het koken GEEN WATER. Dat is niet nodig.
Mijn eitjes kwamen er heerlijk medium gekookt uit na 12 minuten! Prachtige dooier!
Scrambled eggs en omelet!
Niet alleen kun je met de AF je eitjes voortaan koken. Je kunt ook omeletten bakken en scrambled eggs! Dit gaat nét zo simpel als eieren koken! Het kost je daarbij ook geen bakvet! Hoe tof is dat, een echt gezond omeletje bakken zonder vet?
Gebruik voor een omelet met twee eitjes een vuurvaste ovenschaal. Ik heb bijvoorbeeld de deksel van een vuurvaste schaal gebruikt die in de baklift past.
Zet de temperatuur op 190 graden en zet de tijd op 6 minuten. Klaar is je omelet! Het is aan te raden om je schaal met een druppeltje ( kokos) olie in te vetten, maar dit is niet echt nodig. Het zorgt er wel voor dat je de omelet beter loslaat.
Je kunt ook scrambled eggs maken zonder een spoortje vet. Breek hiervoor twee eieren in een vuurvast schaaltje en klop het los. Zet het bakje in de baklift en zet de temperatuur op 175 graden, en stel de tijd in op 6 minuten. Haak het gestolde ei uit het bakje en rul los op het bord. Smakelijk eten !!!!!!
30% minder suiker, wat zet het voor zoden aan de dijk?
Nu dat we suikers zijn gaan mijden, zoekt de voedsel en levensmiddelenindustrie naar manieren om ons toch goedkope producten te laten kopen. Suiker is samen met transvet en zout één van de goedkoopste basisgrondstoffen in de wereld. Zowel suiker, transvet als zout geven erg veel voordelen en kunnen erg veel opleveren. Het geeft iets smaak, conservering, en structuur en smeuïgheid. De producten kunnen erg goedkoop worden geproduceerd, waardoor iets wat van simpelheid in elkaar is geknutseld in nog geen minuut enorm veel geld op kan strijken. Daarom worden deze basisgrondstoffen ook enorm veel gebruikt en vinden we het in zowat ieder product wel terug. De consument wil vooral iets kopen wat lekker is, daarna volgt het gezondheidsaspect. Suiker is daarom basisgrondstof nummer één geworden, zeker nadat er jaren geleden werd opgeroepen het zoutgebruik in ons voedsel te reduceren. Fabrikanten wisselden zout in voor meer suiker, waardoor afgelopen jaren ons voedsel zoeter en zoeter is geworden. Lees verder
Meer dan de helft van de Nederlanders zijn te dik…..hoe komt dit?
Deze week ( September 2018) in het nieuws:
HOE KAN DAT NOU…..??? ……..??
INFORMATIE VIA VLOGGERS, BLOGGERS, GEZONDHEIDSGOEROE’S
Wat kunnen we zelf doen?
We kunnen gelukkig zelf heel veel doen om overwicht te reduceren en te voorkomen. Als je het bovenstaande hebt gelezen, ken je de grootste oorzaken. Verkeerd eten, weinig beweging, weinig tot geen kennis. Ik hoef je niet te vertellen dat verse groente vers fruit, pure, natuurlijke en intact gelaten producten uit de natuur gezonde dingen zijn om te eten en te drinken. En dat we niet langer dan gemiddeld een uur op één dag moeten zitten. En méér in beweging moeten blijven. Maar tussen denken en doen zit een groot gapend gat. Daarom is het omdenken een belangrijke sleutel. DOE het gewoon eens. Doe eens gek, vlieg eens uit je comfortzone en laat de teugels los. Zie wat het doet. Maak eens VERSE groente klaar in plaats van voorgekauwde meuk. Pak geen stompzinnige toetjes uit het schap met de meest idiootste smaakjes, want kaneelbroodjes horen niet eens thuis op de broodafdeling, laat staan in kwark. Gebruik je gezonde verstand. Hoe meer jij deze meuk blijft kopen, hoe meer er op de markt wordt gezet. Stop met het kopen van deze onzin.
Stop met ongezonde gewoonten. Stop met roken, matig tot stop met het drinken van alcohol. Als NAD ben je echt niet minder gezellig of ben je stom of anders. Wat voor genot heb je eigenlijk aan het lurken aan gore stink-peuken? Denk realistisch, en confronteer jezelf eens met je eigen gedrag.Waarom eet je zoveel? En de hele dag door? Uit verveling? Gewoonte? Denk daar eens over na.
Gezond eten betekent niet vies en goor en smakeloos eten. Integendeel. Het betekent verstandig eten en niet hoe de voedsel en levensmiddelenindustrie ons wil laten eten. Wat jij allemaal koopt aan onzin spekt de industrie, onthoud dit goed. Vergaar zoveel mogelijk kennis. Leer op zijn minst ingrediënten en voedingswaarden op etiketten te ontcijferen. Leer over echt gezonde voeding, niet wat vele bloggers en vloggers klakkeloos van elkaar overnemen. Kies zorgvuldig jouw bronnen, loop deze nauwkeurig na. Gezondheid begint voor het grootste deel echt bij jezelf….