Hoe snij je een pompoen?

Ik kan helemaal gelukkig worden zodra de eerste pompoenen in het seizoen weer verkrijgbaar zijn. Alhoewel ze tegenwoordig het gehele jaar verkrijgbaar zijn gaat er niets boven de verse oogst uit eigen land! Ik ben in het bijzonder verzot op de kabocha pompoen, deze is alleen in het seizoen in NL verkrijgbaar ( tussen Augustus en December) Maar de bekende oranje Hokiado pompoenen zijn ook overheerlijk!

14753843_1178937978834063_4833870019000993677_o-1024x768

Veel mensen eten geen pompoenen. Niet omdat ze het niet lekker vinden, integendeel. Maar ze zien zo ongelooflijk op tegen het ” slachten” van een pompoen. Pompoenen hebben een harde, eetbare schil, waar een mes inderdaad vrij lastig door kan komen, al verschilt dit per ras en per pompoen sterk. Jonge oogst pompoenen zijn nog vrij gemakkelijk door te snijden. Heel veel mensen doen maar wat, zetten ergens hun mes in de pompoen en zijn soms uren bezig om hen in stukken te snijden. Er zijn tegenwoordig veel trucjes ( zie verderop) maar eigenlijk is het helemaal niet moeilijk zolang je je mes maar op het juiste plekje in de pompoen zet.

IMG_5415

Dit is in het midden, pal naast het steeltje. Druk daar je mespunt in, en maak kleine zaag-bewegingen. De opening wordt zo vanzelf groter.

IMG_5416

Duw vervolgens je mes naar beneden. Heb je een stugge rakker te pakken, zet dan wat meer kracht en ondersteun de pompoen met je andere hand. LAet AJB wel goed op dat je niet uitschiet.. Maak krachtige bewegingen, maar ga niet als een bezetene tekeer, dit kan ongelukken geven als het mes er onverhoeds uitschiet.

IMG_5417

Door steeds wat krachtige zaag bewegingen te maken ontstaat er vanzelf een opening. Nu kun je je mes eenvoudig door de pompoen snijden.

IMG_5418

Met een paar bewegingen is je pompoen door midden!

IMG_5419

Nu is het een eitje om de pompoen in stukjes te snijden. Je kunt met je vingers de zaadlijsten eenvoudig verwijderen. Dit is bij de ene pompoen nog wat vaster dan bij de ander.

IMG_5421

Hou de schil er altijd om. Net onder en in de schil zitten namelijk ontzettend veel gezonde voedingsstoffen zoals betacaroteen, een zeer krachtig antioxidant. Verwijder dus niets, is echt heel zonde en je verwijdert bovendien erg veel smaak!

 

TIPS

Veel mensen slaan pompoenen over omdat ze het een werk vinden om een pompoen te snijden. Als je het net als ik iedere dag doet zul je merken dat dit echt een fluitje van een cent wordt. Anders gezegd: hoe meer je het doet hoe sneller en handiger je erin wordt. Het klopt dat de schil van een pompoen erg stug en hard is. Maar zelfs voor de meest luie koks/kokinnetjes zijn hier erg simpele trucjes voor:

– kook de pompoen. Vul een grote pan met water, en breng het water aan de kook. Leg de pompoen erin en kook 10-12 minuten. De pompoen is dan zacht geworden en je mes glijdt er zo doorheen!

– verwarm de pompoen in de oven. Zet de ovenstand op 180 graden en leg de pompoen op een braadslede in de oven, verwarm ongeveer 15 minuten. De pompoen is dan ook zachter geworden. 

 

Maar met een zeer scherp en goed mes ben je ook gezegend. Sommige pompoenen zijn net even wat stugger dan de ander, maar met een goed scherp mes ( pas wel op je vingertoppen !!  )  kom je er ook. Leg de pompoen onder een solide ondergrond, bijvoorbeeld een snijplank met anti slip voetjes. Zet hem recht voor je neer en zoek met de punt van je mes het middelpunt op, wat zo ongeveer naast de steel ligt. Snij zo met langzame bewegingen een groef in de pompoen. Haal steeds even je mes uit de pompoen en zet hem aan het begin van de groef om de pompoen door midden te snijden. Verwijder de zaadlijsten en snij de pompoen in stukken. 

Wil je niet meteen de hele pompoen bereiden? Een pompoen blijft aangesneden in de koelkast nog 4/5 houdbaar. Bekleed de snijkant met een stukje plastic huishoudfolie. Je kunt de pompoen ook invriezen. Blancheer de stukken en laat goed uitlekken. Stop in een diepvries doos en vries in. Je kunt het ongeveer 6 maanden bewaren in de vriezer. 

Eet een pompoen nooit rauw. Dit is naast onsmakelijk ook niet bevorderlijk voor de voedingswaarde. Pas bij het stomen/koken/bakken komt de carotenoïde los, bijvoorbeeld in de vorm van beta-caroteen.

Pompoenen kun je lekker inslaan. Ze blijven ongeopend op een koele plek in huis zeker zes maanden goed. Soms komt het wel voor dat door een te natte teelt ( als we een natte zomer hebben gehad bijvoorbeeld) pompoenen kunnen gaan schimmelen. Er ontstaan zachte, groene schimmelplekken. Overkomt dit je, gooi niet meteen de hele pompoen weg, want je kunt de beschimmelde delen gewoon wegsnijden. Zit de schimmel echter door de hele pompoen heen, dan zit er helaas niets anders op dan de pompoen weg te gooien. 

IMG_5420

Je hebt nu dus geen enkele smoes meer om geen pompoen in te kopen!

 

Kritisch health bloggen…je maakt nog eens wat mee…

Als kritisch health blogger maak je nogal eens wat mee 😉 

Vaak de meest bizarre dingen, soms heel akelige, soms belachelijke, soms lachwekkende. Never a dull moment, zal ik maar zeggen. Soms ontvang ik wel heel erg rare mailtjes en berichten. Eigenlijk zou ik daar ook eens een boek over moeten schrijven. Ik denk dat dit dan vooral een zeer vermakelijk boek zal gaan worden. In the mean time hou ik het voorlopig even op bloggen en neem jullie mee in wat ik zoal dagelijks onder ogen krijg.

Lees verder

Eitje koken in de MontAna airfryer? Een eitje!

Wat zijn airfryers toch een uitvinding. Keer op keer als ik mijn MontAna airfryer gebruik, merk ik hoeveel tijd het mij scheelt en hoeveel gezonder ik mijn voedsel kan bereiden. Dit kun je voornamelijk doen met de MontAna airfryer omdat deze als éen van de zeer weinige op de markt 100% gifvrij is. Het bevat een bak en baklift wat geheel keramisch is. Geen vervelende teflon laagjes dus.

IMG_5306

Je kunt werkelijk toveren met je airfryer als je weet, wat je er allemaal mee kunt doen. Het draait eigenlijk nergens echt zijn bak voor om 😉 Ik heb zelfs een heel receptenboek vol met heerlijke meukvrije recepten geschreven! KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE.   Meestal komen mensen niet veel verder dan friet bakken en / of kippenpootjes braden. Maar het is zo ontzettend zonde om de airfryer alleen voor patat te gebruiken! Het kan zoveel meer!

IMG_5390

Wat niet veel mensen bijvoorbeeld weten, is dat een airfryer ook kan koken. Een vers eitje koken op de vroege morgen kan nogal eens lastig zijn, je moet de tijd in de smikken houden en het kan zo kapot koken. Je kunt je eitje  ook in de fryer koken!

Hoe dan…?

Het is nog simpeler dan tanden poetsen. Alles wat je hoeft te doen is de eitjes in de baklift leggen en de fryer aanzetten. That’s it? JA! That’s it! Voor het beste resultaat kun je je gekookte eitjes na het koken in koud water laten schrikken. Maar hoe handig is dat? Hieronder wat tijden en temperaturen:

zacht gekookt: 120 • , 9 minuten

medium gekookt: 120• , 12 minuten

hard gekookt : 120• , 15 minuten

IMG_5387

Je hoeft de fryer niet voor te warmen, sterker, dat moet je juist niet doen. Want dit is de truc van het ei-koken. ( of dat is het hele eieren eten 😉 ) Dankzij de lucht circulatie worden de eitjes gekookt. Er wordt vaak geschreven om een gaatje te prikken in de eieren, maar dat is echt niet nodig. Het komt uiteraard voor dat de eieren toch nog barsten, maar dit komt nauwelijks voor.

IMG_5384

Wat ik wel adviseer, is om je eitjes na het koken te schrikken in wat koud water. Dit geeft de meest lekkerste eitjes! Je kunt de eieren gewoon los in de baklift koken. Maar je kunt ze ook in een vuurvast schaaltje zetten. Gebruik voor het koken GEEN WATER.  Dat is niet nodig. 

 

IMG_5389

Mijn eitjes kwamen er heerlijk medium gekookt uit na 12 minuten! Prachtige dooier!

 

Scrambled eggs en omelet!

Niet alleen kun je met de AF je eitjes voortaan koken. Je kunt ook omeletten bakken en scrambled eggs! Dit gaat nét zo simpel als eieren koken! Het kost je daarbij ook geen bakvet! Hoe tof is dat, een echt gezond omeletje  bakken zonder vet?

IMG_5406

Gebruik voor een omelet met twee eitjes een vuurvaste ovenschaal. Ik heb bijvoorbeeld de deksel van een vuurvaste schaal gebruikt die in de baklift past.

IMG_5403

Zet de temperatuur op 190 graden en zet de tijd op 6 minuten. Klaar is je omelet! Het is aan te raden om je schaal met een druppeltje ( kokos) olie in te vetten, maar dit is niet echt nodig. Het zorgt er wel voor dat je de omelet beter loslaat.

IMG_5405

Je kunt ook scrambled eggs maken zonder een spoortje vet. Breek hiervoor twee eieren in een vuurvast schaaltje en klop het los. Zet het bakje in de baklift en zet de temperatuur op 175 graden, en stel de tijd in op 6 minuten. Haak het gestolde ei uit het bakje en rul los op het bord. Smakelijk eten !!!!!!

IMG_5407

30% minder suiker, wat zet het voor zoden aan de dijk?

Nu dat we suikers zijn gaan mijden, zoekt de voedsel en levensmiddelenindustrie naar manieren om ons toch goedkope producten te laten kopen. Suiker is samen met transvet en zout één van de goedkoopste basisgrondstoffen in de wereld. Zowel suiker, transvet als zout geven erg veel voordelen en kunnen erg veel opleveren. Het geeft iets smaak, conservering, en structuur en smeuïgheid. De producten kunnen erg goedkoop worden geproduceerd, waardoor iets wat van simpelheid in elkaar is geknutseld in nog geen minuut enorm veel geld op kan strijken. Daarom worden deze basisgrondstoffen ook enorm veel gebruikt en vinden we het in zowat ieder product wel terug. De consument wil vooral iets kopen wat lekker is, daarna volgt het gezondheidsaspect. Suiker is daarom basisgrondstof nummer één geworden, zeker nadat er jaren geleden werd opgeroepen het zoutgebruik in ons voedsel te reduceren. Fabrikanten wisselden zout in voor meer suiker, waardoor afgelopen jaren ons voedsel zoeter en zoeter is geworden.  Lees verder

Meer dan de helft van de Nederlanders zijn te dik…..hoe komt dit?

Deze week ( September 2018) in het nieuws:

 “….Bijna de halve bevolking van ons land sjouwt te veel vet mee, zo blijkt uit de Gezondheidsenquête en Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM die deze zomer verscheen. In Nederland lijden ruim honderdduizend 20-plussers aan de meest ernstige vorm van zwaarlijvigheid…” 
 
Ik weet niet hoe het bij jullie aankomt, maar ik schrik hier altijd weer ontzettend van. We weten dat we steeds dikker worden, maar als het in cijfers zwart op wit gedrukt staat is het slikken. In 2017 lijden zo’n 14% van de Nederlanders aan een vorm van obesitas, waarvan 1% in een meest zware variant. Daarbij moeten we inderdaad meteen denken aan de “ drie-tonners” die we in Amerika al een aantal jaren rond zien sjokken. Dit lijkt inmiddels geen beeld meer wat we alleen in Amerika tegenkomen. Zo’n 36% van de Nederlanders heeft een matig overgewicht. Dit is toch triest? 
We zijn afgelopen jaren dikker en dikker geworden. Begin jaren tachtig  kampten nog zo’n 33 % van de Nederlandse bevolking met overgewicht, inmiddels is dit gestegen naar 50%. Niet alleen volwassenen zijn dikker geworden, maar met name kinderen groeien schrikbarend en zorgwekkend in hun omvang. 

HOE KAN DAT NOU…..???   ……..??

Tegenwoordig worden we dood geknuppeld met goede gezonde adviezen, diëten, kuren, en miljoenen zogenaamde “ verantwoorde en gezonde” producten. Je zou kunnen denken dat dit toch WAT teweeg moet brengen om het overgewicht terug te dringen? Ja en nee. 
Er is meer dan voldoende te vinden via internet, gezondheidsgoeroe’s, bloggers, vloggers en bekende Nederlanders die plots het licht zien ( of is het geld? ) en zich omscholen tot grote professionals en specialisten van het hoogste niveau, althans, dat is wat zij ons willen laten geloven. 
In winkels en supermarkten vinden we duizenden “ healthy foods” wat ons gezonder, mooier, beter, groener en biologischer maken. Als je dit alles onder elkaar zet dan zou dit toch IETS teweeg moeten brengen? Natuurlijk wordt er wel IETS van opgepikt en zijn er uitzonderingen te vinden in supermarkten, maar dit zijn dan ook echt “ uitzonderingen”.  Ik leg het punt voor punt uit.

INFORMATIE VIA VLOGGERS, BLOGGERS, GEZONDHEIDSGOEROE’S

Ik ben een kritisch health blogger, ik schrijf heldere en goed onderbouwde artikelen, en schrijf dus niet alleen over koetjes en kalfjes die vrolijk in de wei grazen, maar ook over de koetjes en kalfjes die gruwelijk worden mishandeld voor ons genot. Bloggers en vloggers zijn de nieuwe “ Loekie de Leeuwen”. De voedsel en levensmiddelen industrie hebben deze bloggers en bloggers weten te vinden. De consument houdt namelijk tegenwoordig van puurheid, eerlijkheid en niet van sprookjes die reclame / commercials ons vertellen. We willen een connectie, een gevoel van saamhorigheid, een éénheid voelen. En hoe kan dit nu beter met de blogs van Tante Truus uit de Bijlmer? Of met de blogs van Mama Bianca met haar ideale gezinnetje van twee kinderen en een voorbeeldige echtgenoot? Niets komt meer dichterbij dan de mensen zelf. En dat is de kracht van het vloggen en bloggen. 
Niets mis mee zou je aanvankelijk nu kunnen denken. Maar er wringen hier en daar wat schoenen. Bijna alle bloggers en vloggers laten zich namelijk royaal uitbetalen en sponsoren door fabrikanten en bedrijven. Naast dat dit meteen de echtheid en natuurlijkheid van het bloggen en vloggen volledig verwoest, is de informatie ook nooit eerlijk en oprecht. Vaak moeten zij verplichte zaken melden of tonen in hun filmpjes. Daarvoor worden ze royaal uitbetaald en ontvangen zij de producten in veelvoud. De blogs en vlogs zijn regelrechte replica’s van reclame commercials. Alles klopt altijd, is mooi, goed en gezond en lekker bevonden. Nooit is iets vies, slecht of waardeloos. Er wordt nooit veel verder gekeken dan naar ingrediënten lijstjes. Deze worden opgesomd en klaar is een blog. 
 
Ik ben van het zeldzame soort, als kritisch healtblogger werk je namelijk altijd onafhankelijk, grondig, onderbouwend, en zeker niet voor geld of andere commerciële doeleinden. Omdat ik zo zeldzaam ben in mijn soort krijg ik hier erg veel kritiek over. Want ik zal vast nu stinkend rijk zijn, en liegen over wat ik stiekem wel zou ontvangen. Dit is niet zo. Ik verdien niets. Ik doe dit werk puur uit liefde en gedrevenheid, mijn passie is mijn werk.
Hoe lastig dit soms ook is, ik zal mij nooit laten betalen voor een review. Ik wil uit andere bronnen mijn inkomsten genereren, niet uit dit belangrijke werk. Belangrijk, omdat de informatie ECHT nuttig is voor de consument. Zodat deze gerichte, juiste keuzes kunnen maken gebaseerd op goede kennis. Dit is wat ik wil verspreiden. 
Daar wringt namelijk een schoen. De informatie en de boodschap die via deze betaalde en gesponsorde blogs en vlogs worden gegeven zijn op basis van informatie die de fabrikanten willen verstrekken. En tja, Becel zal bijvoorbeeld nooit een woord reppen over de gigantische hoeveelheden suikers in hun nieuwe plantaardige melkvervangers. Dat mogen de vloggers en bloggers dan ook niet gaan verkondigen. Een consument ziet echter een beroemde en geliefde blogger / vlogger gretig en smaakvol aan een beker melk slurpen, wat de indruk wekt dat het dan vast wel gezond moet zijn. En het wordt blind gekocht. De consument is erg onwetend over de grove hoeveelheden suikers er in producten omgaan. 
 
Voorbeeld: 
Danone komt met een nieuwe smaak kwark. De smaak alleen al zou je moeten verbazen. Kaneelbroodjes-smaak. Naast dat het complete onzin is, hebben we dit ook helemaal niet NODIG. Het levert niets op voor onze gezondheid, sterker, het schaadt de gezondheid. Deze pot kwark barst namelijk bijna uit elkaar van de suiker. Om precies te zijn: per beker van 450 gram 61,6 gram. Dat is zeg maar de topping van de kwark, een dikke laag. Er blijft zo’n 389 gram over voor de rest, dus kwark en hulpstoffen als conserveermiddelen, verdikkingsmiddelen, kleur, geur en smaakstoffen. Als je deze beker van deze kant bekijkt zul je het vast laten staan in het schap. 
Maar hoe enthousiast wordt jij van een blogger die vertelt dat dit zo verslavend lekker is? Hoe overtuigend is een fabrikant? Het zijn de grote factoren, die de consument doen besluiten iets te kopen. Waarbij heel veel onder het kleed wordt gehouden. Want zeg eens eerlijk: zou jij deze kwark kopen als er groot op de verpakking “ met 61 gram suiker!” zou staan? 
 
De blinde vlek die consumenten voor de ogen wordt gehouden heeft zeker een groot aandeel in de toename van overgewicht in ons land. Natuurlijk weten we dat er suiker in ons voedsel zit. Maar dit wordt ontzettend onderschat. En wordt dan ook te vaak gedacht dat het verder vrij onschuldig is. Maar net als bij roken kan dit op lange termijn vreselijke gevolgen hebben. Ik sprak vorige week mijn tandarts. Hij vertelde dat de laatste jaren de gezondheid van onze gebitten vreselijk achteruit zijn gegaan. Tanderosie is een veel voorkomend probleem in veel tandartspraktijken. Dit wordt echter niet alleen veroorzaakt door suikers, maar ook door teveel zuuraanvallen en/ of de hele dag door eten en drinken. We belasten dus niet alleen ongemerkt ons lichaam en organen, maar ook ons gebit. En daar moet je toch je hele leven mee doen, net als je lichaam. 
Ons voedsel is te vet, te zout en te rijk aan suiker. Dit is al jarenlang een discussie. Maar niet alleen ons voedsel is debet aan de toename van overgewicht. Ook gebrek aan beweging speelt een grote rol. 
Door de tegenwoordige  technologie zitten we meer dan dat we lopen of staan. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen zitten veel meer dan ooit tevoren waardoor het gewicht toeneemt. Belangrijke adviesorganen als de Sportraad, onderwijsraad en Raad voor Volksgezondheid en Samenwerking luidden onlangs de noodklok en boden premier M. Rutte een advies aan om scholen meer in beweging te gaan krijgen. Zij denken bijvoorbeeld aan lessen op het schoolplein, en actieve lessen in de klassen. Dit is een pracht idee. Want onze kinderen zitten teveel. Niet alleen op school, maar ook thuis achter de computer. Er wordt steeds minder buiten gespeeld. Dit wordt ook niet meer gestimuleerd, waardoor het straatbeeld van spelende kinderen steeds meer verdwijnt. Er worden tevens te veel gadgets gemaakt die de kinderen geen enkele beweging bieden. Het ouderwetse “ baltje trappen” of touwtje springen zien we nog maar zelden, kinderen zijn te bezeten van hun mobiel, of hun games. 
Ook volwassenen zitten meer op een dag dan dat zij lopen of staan. Dit komt, omdat werkgelegenheid veelal is komen te bestaan achter een computer. Alhoewel er op dit moment goed wordt gezocht naar alternatieven, zoals staand achter een computer werken, is er nog een lange weg terug. 
Alles even op een rij:
 
* We laten ons teveel beïnvloeden door social influencers, fabrikanten en marketing
* Hierdoor kopen we te vaak, te onbewust en teveel in, en consumeren meer, terwijl we niet beseffen HOEVEEL suikers we bijvoorbeeld;d binnen krijgen in één keer.
* Social influencers ( nou goed, de meesten…;) ) en fabrikanten verstrekken valse, misleidende en onjuiste informatie waardoor er teveel verkeerde keuzes worden gemaakt
* We bewegen te weinig, zitten teveel
 
Dit zo onder elkaar gezet maakt de rekensom naar toename van overgewicht niet zo moeilijk. En zijn de schrikbarende cijfers ook niet vreemd te noemen…..
 
 IMG_4798

Wat kunnen we zelf doen?

We kunnen gelukkig zelf heel veel doen om overwicht te reduceren en te voorkomen. Als je het bovenstaande hebt gelezen, ken je de grootste oorzaken. Verkeerd eten, weinig beweging, weinig tot geen kennis. Ik hoef je niet te vertellen dat  verse groente vers fruit, pure, natuurlijke en intact gelaten producten uit de natuur gezonde dingen zijn om te eten en te drinken. En dat we niet langer dan gemiddeld een uur op één dag moeten zitten. En méér in beweging moeten blijven. Maar tussen denken en doen zit een groot gapend gat. Daarom is het omdenken een belangrijke sleutel. DOE het gewoon eens. Doe eens gek, vlieg eens uit je comfortzone en laat de teugels los. Zie wat het doet. Maak eens VERSE groente klaar in plaats van voorgekauwde meuk. Pak geen stompzinnige toetjes uit het schap met de meest idiootste smaakjes, want kaneelbroodjes horen niet eens thuis op de broodafdeling, laat staan in kwark. Gebruik je gezonde verstand. Hoe meer jij deze meuk blijft kopen, hoe meer er op de markt wordt gezet. Stop met het kopen van deze onzin.

 

Stop met ongezonde gewoonten. Stop met roken, matig tot stop met het drinken van alcohol. Als NAD ben je echt niet minder gezellig of ben je stom of anders. Wat voor genot heb je eigenlijk aan het lurken aan gore stink-peuken?   Denk realistisch, en confronteer jezelf eens met je eigen gedrag.Waarom eet je zoveel? En de hele dag door? Uit verveling? Gewoonte? Denk daar eens over na.

 

Gezond eten betekent niet vies en goor en smakeloos eten. Integendeel. Het betekent verstandig eten en niet hoe de voedsel en levensmiddelenindustrie ons wil laten eten. Wat jij allemaal koopt aan onzin spekt de industrie, onthoud dit goed. Vergaar zoveel mogelijk kennis. Leer op zijn minst ingrediënten en voedingswaarden op etiketten te ontcijferen. Leer over echt gezonde voeding, niet wat vele bloggers en vloggers klakkeloos van elkaar overnemen. Kies zorgvuldig jouw bronnen, loop deze nauwkeurig na. Gezondheid begint voor het grootste deel echt bij jezelf….