Deze producten kun je beter niet kopen als je gezondheid je lief is…..

Als we een gemiddelde supermarkt binnen wandelen, zien we daar niets kwaads in. We moeten nu eenmaal boodschappen in huis halen. Het wordt ons in deze supermarkten allemaal bijna sprookjesachtig voorgeschoteld en niets lijkt ongezond. Dat er een hele schimmige wereld achter supermarkten schuilt, dat vertel ik al jaren en is ook niets nieuws. Maar toch……🙁

Toch lijken vrijwel de meeste consumenten zich niet erg bewust van deze schimmige wereld. Dat vertaalt zich vooral naar de onwetendheid van wat we eigenlijk nu echt allemaal kopen en dus consumeren. Natuurlijk weten we dat snoep niet gezond is en dat we deze afdeling niet al te vaak moeten bezoeken, maar er zijn veel meer andere producten, die tot wel 5 x ongezonder zijn dan het meest ongezondste snoep wat verkrijgbaar is. En daar schuilt het probleem. Want omdat we dit ons niet echt realiseren, kopen we massaal ongezonde producten, met alle gevolgen van dien.
Nu weten we, dat zaken als snoep, koek, zoutjes en chips niet gezond zijn, maar HOE ONGEZOND ? Dat weten we eigenlijk niet. Nog erger zijn de zaken waar we geen enkel kwaad in zien, zoals dranken, brood, vlees en vleeswaren, zuivel, kortom, al die producten die we dagelijks gebruiken en kopen. Zeg jij eens eerlijk : weet jij wat er ECHT in die plakjes kipfilet zit ? Of weet jij wat je ECHT op je boterham smeert als je een veganistische spread de voorkeur geeft ? Als de gemiddelde consument daar eens echt werk van zou maken in de vorm van meer aandacht daarin steken, dan denk ik zomaar dat een groot deel van de voedsel en levensmiddelenindustrie in elkaar dondert. En dat willen zij uiteraard niet. En worden wij voortdurend voor de gek gehouden. Met misleiding, dingen omdraaien of onder het bekende kleed vegen, dingen mooier maken dan ze zijn, misleidende claims en illustraties op verpakkingen…..de lijst is oneindig.
Als bewuste consument ben je al wel op een goede weg, maar zelfs IK kan soms nog eens in dingen trappen, omdat ze zo gigantisch goed zijn dicht getimmerd. Het is als consument daarom bijna onmogelijk, om je daar een beetje voor te wapenen.
Is er wel zoiets als goede en slechte producten in de supermarkt ? Ja, natuurlijk, gelukkig maar! Want verse groente en fruit, verse intacte producten en echt natuurlijke alternatieven zijn de betere keuzes. Toch lijkt het voor de consument van 2023 een bijna onmogelijke missie om deze krenten uit de pap te vissen. Ik probeer met mijn platformen ( Meukvrij met Monique / Puur & Fit ) de consument meer op weg te helpen, en wat meer bewust te maken van wat er allemaal omgaat in zo’n supermarkt. Dit artikel is daar één voorbeeld van. Ik licht namelijk een TOP 10 uit van de meest SLECHTE / ONGEZONDE producten die we in een supermarkt kunnen kopen. Dit gaat dan op SPECIFIEKE producten, waarvan de consument het kwaad er niet van inziet, maar dat wel eens zou moeten doen, om hun gezondheid te beschermen. Ik zeg zelf altijd dat je niet meteen doodgaat als je wat van deze slechte producten consumeert, maar daar steekt het dan ook niet. Het steekt in ons gebruik-gedrag. En dat is tegenwoordig meer, meer, en nog eens meer. We eten tegenwoordig 24/7 . Er zijn geen echt bepaalde eetmomenten meer in een etmaal, omdat we in een economie leven die 24 uur per dag draait. Een vast tijdstip, zoals we dat vroeger kenden, is niet meer, men eet en drinkt omdat het KAN. En omdat eten en drinken overal om ons heen is, kunnen we het ook grijpen wanneer we willen. Het lijkt een voorrecht, maar dat is het niet. We zijn verwend geworden. En lui gemaakt door kant en klaar voeding. 😐
Een land als Amerika is daar een sterk voorbeeld van. Ik hou van Amerika, heb er een poosje gewoond en gestudeerd, en ik hou van de Amerikanen. Maar het zijn ook nogal oppervlakkige mensen. Ze kijken bijvoorbeeld echt veel minder naar wat zij nu echt kopen, dan wij hier in Nederland doen. En dat heeft de Amerikaanse voedingsindustrie ook goed in de gaten. Met het gevolg, dat je in Amerikaanse supermarkten de meest bizarre dingen kunt kopen. Alles is MAAKBAAR. Er worden niet alleen vrij bizarre producten geproduceerd, ook komen veel producten in verschrikkelijk grote portie-groottes. Een “ gallon” melk bijvoorbeeld, wij vinden zo’n kan melk van twee liter al behoorlijk out-of-the-box, maar in Amerika lachen zij ons uit met ons liter-pak regime. Vijf of zelfs 10 kilobakken ijs bijvoorbeeld, dat is daar gewoonlijk. Dat deze producten gevolgen heeft voor de volksgezondheid, dat hoef ik denk ik niemand te vertellen, met meer dan 70% van de Amerikanen die lijden aan overgewicht en extreem overgewicht ( obesitas ) Dit trieste gegeven zegt alles over de levensstijl. Maar wist jij, dat vrijwel de meeste Amerikanen de oorzaak niet zien in hun voeding ??? Hun kennis in voeding is bedroevend te noemen, wat dat betreft doen Nederlanders het op dat gebied beter, maar niet veel beter…..
Door goede en gedegen kennis vergaren, denk ik persoonlijk, dat heel Nederland een stukje bewuster kan worden en kijken naar wat zij kopen en consumeren. En daar zet ik mij al jaren voor in. En zal mij daarvoor blijven inzetten. Vandaar deze top 10. Om iedereen war bewuster te maken van specifieke producten, die zo vreselijk ongezond zijn, dat we deze echt beter NIET moeten kopen. Doe er je voordeel mee.
1) KOFFIE CREAMERS
In DIT ARTIKEL vertelde ik al het één en ander over koffie verrijkers, waaronder ook koffie creamers. Dit wordt ontzettend vaak verward met een koffiemelk-poeder, wat niet zo gek is, omdat het ook al zodanig wordt neergezet. Maar wist jij, dat er totaal geen melk in zit ? En dat het in basis bestaat uit glucosestroop en een geheel geharde industriele olie, bijvoorbeeld kokosolie ? Industriele olie wil zeggen, dat deze geschikt worden gemaakt voor de industrie, waardoor er heel wat aan wordt gesleuteld, zoals hydrogenering, wat een chemisch proces betreft waarbij een onverzadigde verbinding wordt omgezet in een verzadigde verbinding. Dit trekt dus alle mogelijk aanwezige voedingswaarden uit zo’n olie, waardoor er een viezige trap overblijft die geschikt is voor talloze doeleinden, denk aan binding, oplossing, stabilisatie en verdikking. Anders gezegd blijft er dus niets gezonds meer aan over en wordt het in de volksmond ook wel “ het slechte transvet” genoemd. Dat vertaalt zich behoorlijk door in deze koffiecreamers. Het is naast een slootwater aan suikers ook zeer rijk aan deze transvetten. Als je per dag een koffielepeltje in je koffie gebruikt, en daarnaast goed let op de rest van je inname aan suikers en transvetzuren, zet zo’n schepje in je koffie uiteraard weinig zoden aan de dijk, maar het komt juist weinig voor, dat men dit slechte spul matig gebruikt of niet dagelijks. Dit spul kun je daarom echt beter mijden, het levert echt niets goed toe aan je gezondheid. Het is grof gezegd een pot suiker waaraan transvetten, kleurstoffen en emulgatoren aan zijn toegevoegd.
2) GEZOETE ZUIVELPRODUCTEN
Nederland is een zuivelland en ik ben wat dat betreft ook best een echt typische Nederlandse. Ik hou enorm van kwark en yoghurt, en eet dit iedere dag. Wel kies ik de JUISTE soorten, zoals biologisch-dynamisch en naturel, zonder enige andere toevoegingen. Meer lezen ? KLIK HIER
Het zuivelschap springt anno 2023 uit zijn voegen met al die hippe en grappige toetjes, vegantische zuivel en biologische alternatieven. Allemaal om in te springen op de huidige trends en wat we graag willen in Nederland. Maar wist je, dat deze zuivelproducten nog slechter en nog ongezonder zijn dan snoep en frisdranken? Dit komt door twee pijlers : het gigantische aantal aan suikers wat wordt toegevoegd en het feit dat het om een vloeibaar product gaat. We merken daardoor niet direct, dat we in één keer enorm veel suikers binnen krijgen. Denk maar eens aan drink-yoghurts. Daar kunnen soms gigantische hoeveelheden suikers in schuil gaan, dat je met het drinken van een glas cola nog minder suikers binnen krijgt. Maar ook zuivelproducten als kwark, yoghurt, melk, vla, pudding, en vooral ook veganistische alternatieven kunnen gigantische hoeveelheden suikers en vetten bevatten. KLIK HIER om meer te lezen over de gezondheidsgevaren van het consumeren van veganistische zuivelproducten als kokosyoghurt, wat momenteel extreem populair is.
We zien niet enorm veel kwaad in een bekertje kwark, of een schaaltje aardbei-yoghurt. Maar wist jij, dat een portie gezoete kwark maar liefst gemiddeld 22 gram suikers levert ???? 🥺 Ja, je leest het correct. 22 GRAM, wat neerkomt op bijna zes suikerklontjes. Het verzadigd vet ligt gemiddeld per 150 gram op zo’n 4 gram. Extreem veel, maar jij merkt daar niet echt veel van, omdat je het in vloeibare vorm naar binnen werkt in één keer. Stel dat je een appel eet, dat kost kauw-werk en ben je én langer bezig, én sneller verzadigd.
Laat al deze gezoete en niet-natuurlijke meuk staan, en kies voor magere en biologische naturel-zuivel, en liefst aangezuurd, zoals kwark en yoghurt en kefir.
3) SALADES
Het is zo lekker! Een salade op brood. We consumeren dan ook erg veel van deze salades die we meest tijdens onze lunch graag op de boterham smeren. Er zijn er inmiddels ontelbaar veel, en ja, ook veganisten kunnen hun hart ophalen. Salades zijn meest op basis van een vette substantie, bijvoorbeeld een saus, wat door een groente of vleessoort wordt gemengd. Aan deze basis worden dan erg veel hulpstoffen toegevoegd om de smaak op te krikken, alles romigheid en kleur en geur te geven. Kijk voor de grap eens naar zo’n ingrediënten lijst……daar lijkt vaak geen einde aan te komen. Needless to say, gaat het om veel vervelende E nummers. Het grappige is dat het voornamelijk gaat om een gemaksproduct. Waar ontzettend veel aan wordt verdiend want inhoudelijk kosten al deze salades de fabrikanten in wezen niet veel. Anders gezegd wordt er fiks verdiend, want ze vragen best veel voor al die hippe bakjes salade. Afhankelijk van wat erin wordt gepropt kunnen suikers en vetten behoorlijk oplopen. Ook hierin wordt gebruik gemaakt van industriele oliën en veel vormen van suiker.
Maak het voortaan gewoon lekker zelf. KLIK HIER om naar mijn meukvrije recepten te gaan.
4) FRISDRANKEN
Deze mag uiteraard niet ontbreken in deze top 10 van meest slechte en meest ongezonde producten in de supermarkt. We weten denk ik inmiddels wel, dat het niet onder het kopje “ gezond” geplaatst mag worden, maar toch is er nog steeds erg veel onduidelijkheid in DE MATE waaruit al deze mierzoete dranken bestaan. Eigenlijk moet je de meest gangbare frisdranken als cola, sinas, Seven Up, cassis, enzovoort zien als suikerwater waar koolzuur en andere meuk ( kleurstoffen vooral ) aan wordt toegevoegd. Het geeft ons werkelijk niets goeds, zelfs geen dorst-lessing. Sterker nog, na de eerste dorst is gesust, verlang je al snel naar meer omdat de suiker dan “ in-kickt”. Daarom kun je bijvoorbeeld met gemak een literfles cola achter elkaar op drinken. Of steeds na korte tijd achter elkaar verlangen naar meer cola. Hoe zit het dan met al die ZERO EN LIGHT dranken?: Wel, deze bevatten inderdaad geen gewone suikers, maar wel kunstmatige zoetstoffen waarvan we anno 2023 nog steeds niet erg goed weten, wat het nu met ons doet. Naast deze zoetstoffen vinden we in deze varianten vaak ook veel meer hulpstoffen.
Wil je frisdrank ? Kies dan voor een water met een smaakje ( KLIK HIER ) of maak het zelf ( KLIK HIER )
Maar globaal bekeken zijn frisdranken nergens goed voor, alleen maar ongezond en slecht. We hebben het ook niet nodig om in leven te blijven. Denk daarover na.
5) SAPPEN / APPELSAP VOOR DE KLEINTJES…..
Nog zo’n mythe waar een gezond imago aan kleeft zijn sappen, en ja, OOK die hippe vers geperste sapjes die we tegenwoordig overal zien. Als we vers intact fruit persen, houden we het sap over ( fructose, ook wel natuurlijke vruchtensuiker ) en blijft er minimale hoeveelheden over aan vitaminen en mineralen en vezels. Daar blijft meestal niets van achter omdat dit allemaal in het pulp achterblijft. Anders gezegd drinken we dus vruchtensuiker, terwijl we denken dat we een gezond vruchtensapje drinken om bijvoorbeeld de dag mee te beginnen. Een glas sinaasappelsap van 200 ml kan al oplopen in suikers tot 20-25 gram! Of het nu gaat om vers uitgeperst of geconcentreerd, het blijft voornamelijk een glas suikerwater. EET daarom je fruit intact. En drink het gewoonweg nooit. Het is bovendien enorm slecht voor je gebit.
Appelsap is zo’n typisch drankje wat vaak aan kleine kinderen wordt gegeven. Het wordt gezien als een gezonde dorstlesser. Dat dit totaal niet waar is, laat de voedingswaarden op een etiket van een pak of fles appelsap zien. Kijk er even naar voor de grap :
Zie je wat ik bedoel ? En dat een glas van 200 ml 20 gram suiker oplevert ? En verder geen enkele andere voedingswaarden? Stop er dus mee, om appelsap als onschuldig en beter te zien om aan je kind te geven. Het geeft bovendien extreem veel extra gevaren voor het kindergebit en de ontwikkeling. Dit geldt overigens ook voor alle pakjes sap, die dagelijks massaal aan kinderen mee worden gegeven naar school.
6) PLANTAARDIGE MELK / PLANTAARDIGE BARISTA MELK
Ik heb er inmiddels al erg veel over geschreven, en ik zal helaas nog lang niet uitgeschreven raken….. Plantaardige vervangers zijn EXTREEM populair, en dat zal komende jaren vrees ik, alleen nog maar erger en erger worden. Waarom vind ik het zo erg ? KLIK HIER om daar alles over te lezen.
Plantaardige variaties op zuivel is zeker afgelopen twee / drie jaar explosief gegroeid in supermarkten. Waar we daarvoor enkel nog terecht konden voor een soja of rijstemelk buiten de koeling, zien we nu hele schappen vol staan met welk soort je maar wenst. Dat het gaat om één grote marketing truc, dat LEES JE ALLEMAAL HIER. 
Vooral de zogenoemde plantaardige “ barista “ vervangers op plantaardige basis zijn mij persoonlijk een doorn in mijn oog. Ze bevatten namelijk nast suikers extreem veel olie. Dit wordt toegepast, om je koffie die bekende romige smaak / textuur te geven die we van koemelk gewend zijn. Deze olie is INDUSTRIEEL. En er gaat behoorlijk veel in, de basis bestaat zo ongeveer uit water en olie. Een portie voor in je koffie kan al snel oplopen naar gemiddeld zo’n 3-4 gram verzadigde vetten, en 5-6 gram suiker. Ook kan het zoutgehalte flink zijn. De boodschap is dan ook om deze meuk te laten staan, een zelf je “ barista” melk te maken. KLIK HIER 
7) HIPPE PINDAKAAS
Een andere trend die we afgelopen jaren explosief hebben zien groeien in supermarkten is pindakaas. Plotseling werd dat opeens “ ontdekt” om hip te maken met tal van foefjes als “ Salted-caramel” of “ hazelnoot-karamel” , en ook kunnen we nu volop kiezen uit verschillende nootjes in je pindakaas. Er zijn zelfs heuse pindakaas-winkels gekomen. Pindakaas lijkt the next hot thing. Waar ik vroeger als kind gewoon kon smullen van een gewone pindakaas op de boterham met een beetje boter, kunnen we nu kiezen uit 100% pinda, palm-olie-vrij, suikervrij, light en zout. De keuze is reuze en oneindig. Maar of pindakaas daar nu gezonder op is geworden???? Als we spreken over een 100% pindakaas wat én biologisch is, én alleen uit pinda’s is gemaakt, dan kunnen we daar best een boterhammetje mee besmeren. Maar het wordt een stukje lastiger als er van alles aan wordt toegevoegd. Omdat pindakaas een vrij gezond imago heeft ( “ wie is er niet groot mee geworden “ …. Het bevat gezonde vetten…..) worden de potten massaal ingekocht, en hey, geef de consument eens ongelijk, want hoe lekker is gezond doen dan wel niet ?
Helaas, ook hier moet ik de party-pooper spelen, want juist al deze hippe varianten zijn zeer ongezond tot zelfs EXTREEM ongezond, afhankelijk van wat erin is gepropt. Het wordt meestal vol gepropt met koolzaad olie ( industrieel ) of palm-oliën, dextrose, glucosestropen en zouten en aroma’s.
Laat deze hippe potten staan, en wil je echte pindakaas eten, maak dit dan gewoon zelf! KLIK HIER
8) HIPPE “ …KCAL “ EN VEGAN IJS
Ik ben dol op ijs. Sorbetijs is my favorite, gevolgd door roomijs. Ik maak altijd in de zomer zelf ijs. Dan ben ik tenminste verzekerd van het feit, dat ik geen onzin en meuk eet. We zien tegenwoordig steeds meer hippe tonnetjes ijs in de vriezer staan in supermarkten. Het is allang niet meer alleen HAAGEN DAZZ en BEN & JERRY ijs wat de pot schaft, we kunnen terecht voor talloze soorten en smaken, maar ook veganistisch. Dat laatste heeft vooral een explosieve groei genoten in supermarkten. Ook kunnen we ons geweten sussen met “ maar ….kcal per pot! “ op de pot gekalkt. Het zijn enorme trekkers voor ijs-freaks als ik zelf ook ben, om toch van ijs te “ mogen en kunnen “ genieten, terwijl de calorieën teller niet zo hard aantikt. Zo lijkt het in elk geval ons wel te worden voorgeschoteld, maar werkt dat nu ook zo ?
NEE. Natuurlijk moet de informatie wettelijk gezien kloppen, het aantal kcal klopt dan ook gewoon. Maar ZOALS JE IN DIT ARTIKEL kunt lezen, worden we niet ongezonder van calorieën. Maar van WAAR WE DEZE UIT HALEN, zoals vetten, koolhydraten, eiwitten en suikers. Calorieën zeggen wat dat betreft eigenlijk niet zoveel. Wel het aantal aan voedingstoffen die we eten, of in één keer ( teveel) eten. Dit “ weinig-calorieën-ijs “ is daar een perfect voorbeeld van. Er wordt veel gespeeld met kunstmatige zoetstoffen, maar ook met gewone suikers, en vetten. Dat dit nét zo hoog kan oplopen als, zeg even gewoon consumptie ijs waar er geen claims worden gemaakt van “ …kcal per…” wordt op deze manier onder het kleed geveegd, waardoor wij een fijn gevoel krijgen. We eten immers ijs met “ maar…kcal “ terwijl het gewoon om hetzelfde gaat. 100 ml ijs geeft bijvoorbeeld nét zo goed gemiddeld 3-4 gram verzadigde vetten en 7-9 gram suiker. Trap daarom nooit in “ maar …kcal per…” , ook bijvoorbeeld niet op zakken snoep. Het is een erg slimme marketing om ons beter te laten voelen. Maar het blijft in de kern wat het is : suiker en vet.
9) RIJSTWAFELS MET SMAAKJES 
Rijstwafels zijn van die typische producten met een gezond imago. Ze zijn licht verteerbaar en bestaan letterlijk bijna uit gebakken lucht. En ook hier wordt erg vaak gestunt met “ 25 kcal per wafel “ om dat gezonde imago kracht bij te zetten. We kunnen tegenwoordig erg veel varianten kopen, maar niet alles is wat het lijkt. Met name de zogenoemde SNACK A JACKS zijn vaak flinke misleidende wafels, waar we totaal geen kwaads in zien, maar vaak vol suikers zitten. Per wafel kan dat zelfs oplopen tot een suikerklontje. Daarnaast wordt er ook veel gespeeld met rijst en maïs, om bijvoorbeeld een maïswafel wel zo te laten heten, maar het voor een groot deel gewoon uit rijst wordt gemaakt. Ook wordt er veel GMO rijst en maïs gebruikt waarvan juist de meest waardevolle dingen uit worden gehaald zoals de buitenste vliesjes. De kiemen worden dus verwijderd. Verder is het een mix van suiker, aroma’s en kleurstoffen, en….veel industriële olie als zonnebloem olie. Zo’n wafel is dan opeens een stuk minder onschuldig. Mijd deze soorten dan ook, en kies alleen voor wafels die op basis van 100% peulvruchten zijn gemaakt en verder geen toevoegingen hebben, deze vind je meest in biologische winkels.
10) CREUSLI’S EN GRANOLA’S 
De hekkensluiter voor tenminste deze top 10 zijn de ontbijtgranen. Er zijn best wat muesli’s ( lees dus goed: MEUSLI’S ) die echt uit enkel 100% natuurlijke ingrediënten bestaan als granen, noten, zaden en pitten. Zo moeilijk is dat tenslotte ook niet. Maar we willen het allemaal zoeter en krokanter in onze kwark en / of yoghurt in de morgen, en dus kwam de voedselindustrie op de proppen met CREUSLI. De bewerkte en vooral versuikerde variant op muesli’s. Afgelopen jaren is de GRANOLA extreem in populariteit gestegen. KLIK HIER om daar alles over te lezen.
Waar ik mij persoonlijk nog het meest over verbazen kan, zijn de vele voedingsadviezen van professionals , diëtisten en voedingsdeskundigen die deze granola’s en creusli’s gewoon in een voedingsadvies adviseren. En zoiets zeggen als “ het valt best mee “. Nou, daar denk ik persoonlijk anders over. De meesten bevatten zoveel suikers dat je bloedsuikerspiegel zeker in de morgen daar flinke optaters van kan krijgen. Bovendien heeft het niet echt veel “ granen in de pap” om het enigszins verantwoord en voedzaam te kunnen noemen. Het aandeel in granen ligt gemiddeld tussen de 35-45 % wat superlaag is, als je het tegenover de rest van de ingrediënten zet. Wat zijn die ingrediënten dan zoal ? Wel, meest suikers, glucosestropen, melasse, industriele oliën, aroma’s, zout, emulgatoren en …tarwebloem. Allemaal ingrediënten waar je bloedsuikerspiegel in de morgen NIET BLIJ van wordt.
Een schaaltje creusli ( 45 gram creusli + 150 ml magere yoghurt ) kost je al meteen zo’n 3 gram verzadigde vetzuren, en…12 gram suiker. Ja, ZOVEEL. In die onschuldige 45 gram.
Skip deze meuk en maak het zelf. KLIK HIER om granola te maken, KLIK HIER om muesli te maken.

TIK TOK HACKS EN TRENDS

Goed, in supermarkten vinden we dus behoorlijk wat meuk. We kopen o.a veel via invloeden van buitenaf. Als jouw zus bijvoorbeeld opeens met een hip drankje op bezoek komt, wil jij dat ook proeven en meteen kopen. Sociale invloed is tot daaraan toe, maar SOCIAL MEDIA invloed is wel een zeer zorgelijk punt geworden wat betreft elkaar beïnvloeden. Social media platform TIK TOK is wat mij betreft het grootste zorgpunt. Het platform is in vrij korte tijd uitgegroeid van een platform waar kinderen hun filmpjes konden delen, naar een geldmachine waar het geld tegen de dijken aan klotst. Als je TIK TOKT, ben je iemand, zo lijkt het. Het is een zeer commercieel platform geworden, zeker voor muzikanten. Zij kunnen met hun songs gigantisch veel geld verdienen als het door iemand wordt opgepikt.
TIKTOK is echter ook een platform van extremen geworden. In de zin van voeding. Het heeft zelfs een naam : LIFE FOOD HACKS. Het gaat om filmpjes, waarin bijvoorbeeld extreem bizarre voedselcombinaties worden gemaakt. Of recepten worden gedeeld om te “ MUG BANGEN “ wat zoiets betekent als schransen. Deze filmpjes worden bizar goed bekeken, en…opgepikt. Zo zijn er heel veel bekende you Tubers die deze life food-hacks weer overnemen en gaan maken om leuke content te maken voor hun kanalen. Succes gegarandeerd omdat deze life-foodhacks razend populair zijn.
Wat is het probleem zou je kunnen denken…..Wel, het probleem zit hem in de producten die worden gebruikt en in welke hoeveelheden. Zeker MUG BANGS zijn extreem. Er gaat soms wel twee kilo vette kaas door een recept heen, wat op camera in één keer wordt opgegeten.  Of liters olie. En kilo’s suiker, chocolade….het is soms echt té extreem.
Needless to say, zijn dit zeer ongezonde zaken, zeker om aan een ( jong ) publiek te tonen. Ik vind het daarom ook echt bizar dat dit allemaal is toegestaan. Het levert absolute schade toe aan de gezondheid.
Ik zou graag zien, dat TIKTOK wat regels gaat opstellen voor wat men wel en niet mag laten zien aan vooral jonger publiek. Zeer veel en zeer slecht voedsel eten in grotere hoeveelheden vind ik zeer kwalijk, zeker als voorbeeldfunctie. Als ouder heb je dat niet zo in de gaten als jouw kind naar dit soort filmpjes kijkt. Maar ze kunnen dus wel een verkeerd een vertekenend beeld geven wat betreft voeding. We moeten niet spelen met voeding, en al helemaal niet met onze gezondheid.

2 Reacties op “Deze producten kun je beter niet kopen als je gezondheid je lief is…..

  1. Gelukkig staan er maar weinig produkten in je lijstje die ik gebruik, alleen frisdrank dat drink ik dan weer wel, maar ik denk maar zo als je alles wat je eet en drinkt met mate doet dat het dan wel meevalt met de gevolgen voor je gezondheid. Zeker omdat ik niet rook en zelden alcohol drink en voldoende beweging krijg door mijn werk en het feit dat ik er op de fiets naar toe ga. Alles waar te voor staat is niet goed voor je zelfs niet de normaal gesproken gezonde dingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *