Review Meesters van de Halm suikerarme granola

Granola…..Het is nog lang niet op zijn retour. Enkele jaren geleden waren daar opeens de vele granola-producten tussen de cruesli en de muesli. Granola, cruesli en muesli liggen erg dicht bij elkaar. Allen bestaan ze uit geroosterde noten, granen en zaden. Muesli is onbewerkt en rauw, granola en cruesli worden geroosterd. We moeten vooral de verschillen zoeken tussen granola en cruesli, en dat is dat granola wordt geroosterd met zogenaamde “ gezonde” suikers als agavestropen, en honing. Cruesli wordt in suiker geroosterd. Daarnaast is granola rijker aan zaden, noten, en pitten. Granola wordt daarom beschouwd als het gezondere broertje van cruesli. 

IMG_3691

GRANOLA GEZONDER DAN CRUESLI??????

Als we inhoudelijk naar deze twee gaan kijken, zien we, dat granola in basis bestaat uit havervlokken/mout wat is aangevuld met zaden en pitten en noten. Cruesli bestaat ook in basis uit havermout, maar als grote tweede is daar de suiker, wat wordt opgevolgd met tarwe en rijstebloem, moutstropen en glucosestropen. Dit maakt cruesli tot de welkende suikerbommetjes.
Nu zul je meteen denken “ nou, ik kies voortaan granola!!!!!” maar ook dit is een wassen neus. Eigenlijk is granola qua gezondheid nauwelijks gezonder. Er worden weliswaar vrijwel nooit suikers toegevoegd ( al is dit ook niet overal zo) maar er worden wel suikervervangers als honing en agavesuikers gebruikt.  Deze moeten altijd worden verhit. Daarnaast kunnen de meeste granola-varianten zijn gebakken en geroosterd in palmolie, zoals cruesli ook vaak in palmoliën worden gebakken en geroosterd. Om kort samen te vatten: de essenties van zowel granola als cruesli zijn gezond te noemen ( havermout, zaden, noten, pitten) maar de bewerkingsprocessen vernietigen daar een groot deel van, waardoor het beide geen echt gezonde aanvullingen zijn in ons voedingspatroon. Meer lezen over granola en hoe je dit zelf maakt? KLIK HIER
IMG_3697

GRANOLA ZONDER SUIKER

Het is jammer, maar ook granola is niet onschuldig, ook niet als je dit bijvoorbeeld zelf zou maken met honing . Dit maakt geen verschil met de varianten in de winkel, al kan het wel schelen in andere toegevoegde ingrediënten. Maar “ sugar-wise” is het identiek. Superjammer natuurlijk, want ik denk dat er niemand bestaat die granola niet lekker vind. Het is heerlijk om zo uit het vuistje te eten, door de yoghurt en kwark, en ook kun je er heel veel mee decoreren en garneren. Ik zie regelmatig nieuwe producten op de markt verschijnen, ook nieuwe soorten granola’s. Vooral suikervrij geclaimde varianten trekken mijn aandacht, want het maakt mij erg nieuwsgierig, hoe zij dit dan ook lekker knapperig, krokant en smakelijk weten te maken.
Onlangs kreeg ik van MEESTERS VAN DE HALM drie nieuwe verschillende soorten granola toegestuurd. Waaronder één suikervrije variant. Ik was meteen nieuwsgierig, en ben deze variant onder de loep gaan nemen.

IMG_3695

MEESTERS VAN DE HALM GRANOLA SUIKERARM

Dit bedrijf is mij niet onbekend, sterker, ik ben fan. Zij zijn de grondleggers van biologische granen, en vinden het naast een meest hoogst haalbare kwaliteit ook heel erg belangrijk dat de verwerking verantwoord gebeurt. Als enige in Nederland houden zij de GEHELE PRODUCTIE ( vanaf de oogst tot aan verpakking) in eigen handen, waardoor zij de meest hoogwaardigste kwaliteit kunnen waarborgen met respect voor mens, dier en milieu. Daar ben ik groot fan van. Alle producten van MVDH ( afkorting)  zijn 100% biologisch. Dit zorgt voor meer biodiversiteit en een mooier landschap. Ze produceren alleen op groene stroom en proberen zo circulair mogelijk te werk te gaan. Zo worden reststroomproducten bijvoorbeeld gebruikt als voer in de bio-veeteelt.
Over de verpakkingen wordt dus ook nagedacht. De folie/zakken waarin de granola’s zijn verpakt zijn niet van plastic gemaakt. Het wordt gemaakt van rietsuiker en houtvezel. Dit maakt het 100% composteerbaar en wordt het omgezet in water en CO2. Je kunt deze zak dus gewoon in de GFT bak gooien. De granola komt in een leuke doos, waarin je de zak goed kunt bewaren.
Maar goed, de granola….. Deze bevat geen toegevoegde suikers, dus ook geen honing en agave of andere stropen. Het bevat ook geen palmvetten. Wat bevat het dan wel?
IMG_3703
BIOLOGISCHE SOJAVLOKKEN : Alles over soja ( bonen) kun je lezen, door HIER TE KLIKKEN. De sojabonen die zijn gebruikt in dit product zijn biologisch en duurzaam. Niet-duurzaam geteelde soja zorgt voor ontbossing, verwoestijning en erosie. Niet duurzame soja is tevens genetisch gemanipuleerd.
LIJNZAAD:  geen commentaar. KLIK HIER om alles over lijnzaad te lezen.
GEËXTRUDEERD SOJA EIWIT: Extruderen is een vormgevingstechniek waarbij een vervormbaar materiaal door een matrijs geperst wordt. Extruderen is een continu of discontinu proces. Sojabrokken  worden op hogere temperaturen gefabriceerd (minimaal 93 graden celcius), de temperatuur en tijdsduur verschilt per fabrikant. Tijdens de extrusie, expanderen de brokken. Extruderen wordt erg veel toegepast bij diervoeder, zoals hondenhokken. 
HAZELNOTEN: KLIK HIER voor meer informatie over hazelnoten
INULINE: KLIK HIER om alles over inuline te lezen. Kort door de bocht komt inuline voor in de wortels van planten die groeien in koud-gematigde gebieden. Ne als zetmeel is het een reservestof voor de plant.
APPELPASTA: dit is waarschijnlijk de zoeter in deze granola. Het is niet bekend hoe deze pasta wordt gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via inkoken, of via andere toevoegingen om de appels tot een pasvorm te verkrijgen. 
ZONNEBLOEMPITTEN: geen commentaar
WALNOTEN  KLIK HIER om alles te lezen over walnoten
KOKOSVET: wordt gebruikt ter vervanging van palmvet. 
HAVERVEZEL: toegevoegd om de granola meer voedingsvezels te geven. 
IMG_3707
 
Als we naar het ( fijn kort gehouden) ingrediëntenlijstje kijken, kunnen we spreken van een gezonde samenstelling, tenminste, als je niet al teveel bezwaren hebt tegen soja. De soja in deze granola is in elk geval biologisch en niet genetisch gemanipuleerd. Er is appelpasta gebruikt ter vervanging voor suiker. Dit zorgt inderdaad voor aanzienlijk minder suiker dan reguliere granola’s. Per 100 gram kost het je gemiddeld 4,6 gram suikers, tegenover zo’n 21 gram suikers bij reguliere granola’s. Dat is zeker fijn. Echter blijft het vetgehalte ook vrij hoog in deze variant, zo’n 6,3 gram verzadigde vetzuren. Maar dan nog altijd beter dan de gemiddelde 8 gram verzadigde vetzuren in reguliere granola’s. Wat zeker fijn is, is dat het verder zeer weinig ingrediënten heeft. Geen hulpstoffen, geen andere rare additieven. Daarnaast bevat het dankzij de toegevoegde havervezels erg veel voedingsvezels, per 100 gram zo’n 23 gram. Dit ligt bij reguliere granola’s op gemiddeld zo’n 6 gram per 100 gram, dat is dus echt een aanzienlijk verschil. Kortom: geen slechte keuze. Maar hoe smaakt ie?
IMG_3705

DE TEST

Ik heb de test gedaan met bio-dynamische Yomio yoghurt. Ik heb eerst de granola droog geproefd. Ik weet eerlijk gezegd niet goed, wat ik ervan kan zeggen, het hangt er voor mij een beetje tussenin. Het is duidelijk minder zoet. En dat is denk ik even omschakelen, omdat je bij een hap granola ( of cruesli) meteen aan een zoete hap denkt. Na enkele happen wordt de granola ( droog gegeten) lekkerder. Het heeft een heerlijke geur en textuur en is echt knapperig en krokant. Echt knap gedaan. 
IMG_3704
In de yoghurt smaakt ie lekker. Ook hier mis ik wel het zoete tintje. Maar ik denk vooral dat dit een kwestie van omschakelen der verwachting is. Ook hier ervoer ik vooral de twee eerste happen zoiets van …”……tja…..ehm…” Maar na de twee happren begon het al een stuk lekkerder te smaken. De yoghurt overheerste wel in mijn bakje granola. Er supersterk zijn de smaken dus niet, maar het is AB-SO-LUUT NIET ONAARDIG.  Integendeel. Ik vind het voor een suikerarme variant echt top.

Waar kan ik het kopen?

Vanaf 21 Juni 2018 zal deze suikerarme granola verkrijgbaar zijn in de meeste biowinkels en hoog aangeschreven webwinkels. De verkoopprijs is nog niet bekend, de inhoud bedraagt 350 gram.

 

Meer gerelateerde artikelen over granola lezen?

HAVER GRANOLATAART

AIR FRYER GRANOLA MAKEN

100% MEUKVRIJE GRANOLA MAKEN

HAVER CRUESLI

 

Notificatie: ik kreeg de granola producten gratis thuisgestuurd voor dit review. Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Dit review is onafhankelijk geschreven. 

Een reactie op “Review Meesters van de Halm suikerarme granola

  1. Zij maken de granola niet zelf, die laten ze bakken door een andere bakkerij….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *