Zo maak je de allerlekkerste. meest gezonde stoofpeertjes!

Ik was als klein meiske al dol op peren. Ik herinner mij nog goed, dat ik een Turks vriendinnetje had die bij mij in de straat woonde. In de Turkse keukens zijn peren net zo gewoon als bij ons de aardappel is, en bij haar thuis lagen dan ook hele grote zilveren schalen vol met peren. Daar toch ik altijd naar hartelust van eten. Geen idee of mijn liefde voor peren zo is geboren, maar vandaag de dag lust ik ze nog net zo graag.

In het herfstseizoen ( mijn lievelingsseizoen 😀) maak ik graag stoofpeertjes. Dit is niet moeilijk en ont-zet-tend lekker! Zodra ze weer in mijn biowinkel verkrijgbaar zijn, koop ik ze direct in en zet ze op het vuur om lekker te stoven. Ik maak ze uiteraard meukvrij, wat betekent dat ik ze niet op de traditionele manieren maak, zoals met rode wijn, port of limonadesiroop. Ik gebruik alleen smaakmakers uit de natuur. Daar maak je, vind ik, de allerlekkerste stoofpeertjes mee!

WAT ZIJN STOOFPEREN?

Velen denken ten onrechte dat we ook met ‘ gewone” peren kunnen stoven. Natuurlijk gaat dat, maar erg lekker worden ze niet. Stoofperen zijn soorten die in het bijzonder geschikt zijn om te stoven . Ze hebben een wat harder vruchtvlees en zijn stugger van textuur. Door ze zacht te stoven verkrijg je die heerlijke smaak die zo kenmerkend is aan de stoofpeer.
Stoofperen verkleuren ook sterker dan gewone handperen. Ze absorberen veel meer waardoor ook een kleurstof, zoals een rode wijn, goed in de peer trekt tijdens het stoven. Sommige stoofpeer-soorten, zoals de in Nederland meest bekende GIESER WILDERMAN kleuren rood van nature zodra deze worden verhit. De kleurstoffen in deze peertjes reageren sterk op zuur , waardoor de zuurgraad tijdens het stoven verandert. Om dit proces te versterken, wordt er een flinke scheut port of wijn toegevoegd. Er bestaat ook een speciale perensuiker, die dit proces ook enorm versnelt om de peertjes een dieprode kleur te geven.
Stoofpeertjes zijn kleiner van stuk en kunnen verschillende kleuren hebben, van groen tot rood, van geel tot oranje. Ze zijn rauw niet goed eetbaar. Naast dat ze knetterhard zijn, bevatten ze rauw weinig tot geen smaak. Zo rond begin Oktober worden de stoofperen geoogst. We kunnen ze dan ook al vinden in de winkels. Zeker rond de feestdagen zijn de stoofpeertjes enorm populair, en wordt het veel gemaakt / gegeten als feestelijk dessert. Ze ogen zeer fraai en feestelijk op een mooi opgemaakt bord. Het wordt ook vrijwel alleen tijdens feestelijke gelegenheden gemaakt omdat het geen klusje van een uurtje is. Het stoven vraagt enkele uren. Uiteraard kun je ze net zo lang stoven / garen als je wenst, maar om die echte heerlijke smaak te verkrijgen zijn enkele uren gewenst. Het gemiddelde ligt op 2-4 uur, liefst op een stoof-plaatje op laag vuur.

HEEL VEEL MANIEREN OM TE BEREIDEN

Het leuke van stoofperen is wel dat ze ontzettend veelzijdig zijn om te bereiden. Je kunt er in principe alles aan toevoegen wat je wilt. Traditioneel worden ze bereid met rode wijn of port, suiker, kaneelstokjes en kruidnagel. Maar er zijn inmiddels no vele andere mogelijkheden, die erg populair zijn geworden zoals :
– ..bessensap ( rode)
-..limonadesiroop
-..witte wijn
– ..gluhwein
Er kan van alles aan worden toegevoegd om de smaak te versterken. Meest gebruikte kruiden en specerijen zijn:
– laurier blaadje

TWEE SOORTEN IN NEDERLAND

Er zijn veel verschillende rassen, in Nederland kennen we voornamelijk twee rassen: de GIESER WILDEMAN  en de SINT REMY stoofpeertjes. Hier en daar worden wel eens andere rassen verkocht maar dit komt zelden voor. De SINT REMY is de meest stevigste stoofpeer. Ze zijn bollig en bezitten een zeer stevig vruchtvlees. De SINT REMY is daarom meest geschikt om langer te bewaren. Deze peertjes kleuren niet of nauwelijks rood / roze van nature, en hebben iets van een suiker nodig om goed te kunnen garen.
De GIESER WILDEMAN is dan ook de grote favoriet en meest verkocht, omdat deze peertjes roze/ rood verkleuren van nature en geen suiker nodig hebben om dit proces op gang te brengen, en de zoete smaak naar boven te halen.  De Gieser is wat slanker dan zijn broertje Remy.
Helaas komen de meeste stoofpeertjes vanuit het buitenland om ze het gehele jaar rond verkrijgbaar te maken. De Nederlandse oogsten zijn vanaf OKTOBER tot FEBRUARI verkrijgbaar, het is dus zeker de moeite waard om daar even op te wachten.

HOE MAAK JE STOOFPEERTJES SCHOON?

Sommigen laten de schilletjes er gewoon om, en waarom ook niet? Het enige nadeel is dat ze wat minder  verkleuren en wat taaier / harder kunnen blijven, maar verder is het geen enkel bezwaar om de schilletjes er gewoon om te houden. Wat wel belangrijk is, is om de klokhuisjes en kroontjes te verwijderen, want die zijn scherp en knoert-hard waardoor je je tanden kunt breken. Laat het steeltje ALTIJD ZITTEN. Deze geeft tijdens het stoven ook veel smaak af. Ik vind geschilde meest lekker, en ik schil ze daarom altijd met een dunschiller zodat ik de meeste vitaminen, mineralen en vezels laat zitten.

MEUKVRIJ BEREIDEN

Stoofperen kun je zeer eenvoudig gezond bereiden. HUH? Gezond? Maar dat zijn ze sowieso toch? Ja, dat klopt, maar het ligt er uiteraard ook aan wat je TOEVOEGT. Alcohol, suiker, honing, limonadesiroop enz zijn nu geen echte gezonde toevoegingen. En het mooie nieuws is dat je dit ook helemaal niet nodig hebt omdat de natuurlijk smaakmakers uit de natuur hun werk al meer dan genoeg voltrekken. De stooftijd ligt gemiddeld tussen de 2-4 uur. Het is aan te raden om een gietijzeren pan te gebruiken en een speciaal stoof plaatje die je op de pit kunt zetten. Zo gaart / stooft alles geleidelijk, waardoor de peertjes diep worden gegaard.

MIJN SIMPELE BASISRECEPT

Ik maak ze soms met verschillende toevoegingen, maar eigenlijk altijd in basis wel met standaard smaakmakers. Dit basisrecept kun je gebruiken om ze zo te maken, maar je kunt er je eigen draai aan geven door nog meer te spelen met natuurlijke smaakmakers. Het kan eigenlijk allemaal. Ik heb ooit pittige stoofpeertjes gegeten, die waren gestoofd in peper, ui, knoflook, laurier en jeneverbessen, juist, een bekend mengsel om hachee te stoven. De smaak was echt verrassend! 😃 Je kunt het zo bont maken als je wenst.

BASISTECEPT VOOR 2,5 KG GIESER WILDERMAN PEERTJES

  • 2,5 kg Gieser Wildeman stoofpeertjes, dun geschild, kroontjes verwijderd
  • Vier ceylon kaneelpijpjes
  • Twee anijssterren
  • Vijf kardemom zaden
  • Een duimbreed stukje verse gemberwortel, geraspt
  • 5 druppels zuivere-stevia  ) optioneel, geeft een zoete stoofpeer) 
  • Water

Doe alles, behalve de stevia druppels, in de pan, en vul royaal met water. Breng aan de kook met de deksel op de pan. Draai daarna het vuur laag en laat lekker even stoven, ik laat alles zo’n drie uur stoven. Blijf tussentijds controleren of het water niet teveel is verdampt, voeg eventueel wat water toe. Zo’n 25 minuten voordat je het vuur uitdraait voeg je de stevia toe. Je stoofpeertjes zijn klaar!

STOOFPEERTJES SAP

Als je het sap wat achterblijft in de pan zeeft, heb je een heerlijke drank! Zeker gekoeld is dit een zalige gezonde drank! Je kunt met het sap ook een sausje maken om over de stoofpeertjes heem te serveren. Zeef de massa, en gooi terug in de pan. Breng aan de kook. Maak een papje van een flinke eetlepel arrowroot of Kuzu met wat water en zodra de massa kookt, dit papier in één keer toevoegen aan het sap. Dit even al roerend op de gewenste dikte brengen. De saus smaakt heerlijk over de peertjes!

STOOFPEERTJES CAKE

Ik stoof altijd meteen zo’n 2-3 kilo stoofperen, om meteen een voorraadje te kweken. Je kunt ze namelijk perfect invriezen waardoor je altijd een portie in huis hebt. Ik bak er ook graag mee, het is een perfecte zoetmaker. Ik bak er veel cakes mee, lekker, snel klaar en verrassend!
Voor een cake heb je nodig:
  • 2 kilo gestoofde stoofperen, gepureerd
  • 10 gram wijnsteen bakpoeder
  • 250 gram havermout
  • 150 gram zonnebloempitten, fijn vermalen tot meel
Verwarm de oven voor op 175•C. Bekleed een middelgrote cakevorm / bakblik met bakpapier. Roer alles in een kom goed door elkaar, of gebruik een keukenmachine. Stort de massa in de vorm. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-45 minuten, blijf tussentijds controleren.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *