Laten we stoppen met schillen, schonen, en weg-snijden, zo zonde!

Veel mensen vragen mij, hoe ik dat toch doe, twee kilo verse groene per dag eten. IN DIT ARTIKEL leg ik dit haarfijn uit. Ik krijg daarnaast veel de vraag gesteld hoe ik al dat bereiden in mijn drukke leven kan proppen, velen vinden het best lastig om naast drukke banen en gezinnen verse groente te bereiden, omdat het tijdrovend werk is. De kant en klaar producten bij groenteafdelingen in supermarkten zijn daarom flink gegroeid, en het wordt ons steeds gemakkelijker gemaakt. Alles voorgekookt, voorgesneden, we mogen nog nét aan wel alles zelf kauwen, maar de rest wordt ons uit handen genomen, lijkt het.

Ik ervaar zelf het tegenovergestelde, bij mij duurt het snijden van groente nooit langer dan 5 minuten. En het bereiden is bij mij ook een kwestie van pannen op het vuur en koken en afgieten. HOHO, wacht even Monique , even terugdraaien……zeg je nu 5 MINUTEN voor het snijden en schillen van kilo’s groente? 😮 HOE DAN?  Nou, heel simpel: door helemaal niet te schillen, pellen, doppen of te schonen…..want dat is namelijk HELEMAAL NIET NODIG! Sterker: het is op vele fronten nadelig.

OPHOUDEN MET DAT SCHILLEN / PELLEN / SCHONEN / WEGSNIJDEN! 😐

In een EERDER ARTIKEL heb ik hier al eens uitgebreid aandacht aan besteed. KLIK HIER. In dit artikel vertel ik, dat we onnodig en teveel weg schillen, persen, pellen, snijden en schonen. Kontjes , schillen, pitten, stronken, blad….we miepen het allemaal zonder blikken en blozen weg. Zonder te beseffen,. Dat we daarmee ontzettend vee waardevolle voedingsstoffen weg kieperen, het milieu er onnodig mee belasten, onnodig veel goed voedsel verspillen en…we er veel meer tijd aan kwijt zijn. Toch blijven we het massaal toepassen. Of we kopen kant en klaar gesneden, gewassen en geschoonde groente waarmee het milieu erg wordt belast en er heel veel waardevolle voedingsstoffen verloren gaan. Alhoewel er over dit onderwerp ( voedingswaarden voorgesneden groente ) veel wordt getwist, blijft het een vaststaand feit dat vers en intact de beste papieren heeft. Ook wordt er in de meeste gevallen altijd iets verwijderd, waardoor de voedingswaarden ook sterk achteruit kunnen hollen.
Neem geschoonde spruiten. Deze worden naast gewassen ontdaan van hun stronkjes en hun eerste beschermende blaadjes. Wat overblijft zijn frisgroene spruitjes. Totale onzin, want intacte spruiten zijn in zijn geheel prima eetbaar. En hebben veel meer voedingswaarde. In de stronkjes zitten bijvoorbeeld veel belangrijke vitaminen en mineralen. Naast dat het minder voedingswaarden oplevert, levert het meer afval op, en onnodige verpakking. En weet je dat je hiervoor 2 x zoveel meer betaalt dan intacte spruiten?
Maar ik heb nog veel meer voorbeelden. Neem nu prei. We snijden het groen van de prei, en gebruiken alleen het witte gedeelte. Dit komt, omdat het witte gedeelte van een prei anders smaakt dan het groen. Maar wist jij, dat juist in dit groene gedeelte de meeste ( fyto) nutriënten zitten? Het groene gedeelte van een prei is dus vele malen rijker aan belangrijke voedingsstoffen dan het witte gedeelte. Als je prei in de supermarkt koopt, is er al reeds erg veel groen blad weg gesneden. Omdat we dit niet gebruiken. Waarom niet? Geen idee, we apen elkaar graag na en als ons is geleerd dat we het groen niet eten, dan eten we dat niet. Kop je prei in een biowinkel, profiteer je van zeer veel groen blad!
Koolrabi is iets wat we pas de laatste twee jaar in supermarkten kunnen kopen. Daar liggen ze als grote knollen in de krat, zonder groen / blad. Daarom kennen we de koolrabi in zijn ware gedaante niet of nauwelijks.  Een koolrabi ziet er met blad en stengel totaal anders uit en ook hier wordt dit massaal weg gesneden omdat we dit maar raar en ongewenst vinden en denken dat we stengels en bladeren niet kunnen eten. Ook als knol gaan we de koolrabi nog eens schillen. De schil is taai en wordt geacht oneetbaar te zijn. Grote onzin. Alles wat je van de knol af moet snijden is het oneetbare kontje. Dit is erg hard en ook gekookt niet doorheen te komen, maar de schil? Perfect! Deze wordt beetgaar en dus heerlijk om gewoon lekker mee te eten. Dus; stop voortaan met schillen, was de koolrabi zorgvuldig en snij in stukken. Zo vang je meer voedingswaarden mee plus dat je de verspilling vermindert. En wat betreft het blad / loof / stengel: dat is ook gewoon eetbaar en super-lekker!
( zoete) aardappelen worden tot mijn grote frustratie nog steeds geschild. Dit is zo zonde! Want juist nét onder en in deze schillen wemelt het van de voedingswaarden. Sommigen schillen dan ook nog eens met een aardappelschil-mesje, wat veelal enkel een blokje over laat houden, voornamelijk het zetmeel. Het hele orkest is uit elkaar gehaald waardoor er een zeer valse noot overblijft. In harmonie speelt een orkest op zijn best, zo is dat ook met groente. Schil dan ook NIETS weg van welke aardappel dan ook. Let wel op uitschieters, daarover kun je in dit ARTIKEL meer lezen. Hou je aardappelen gewoon intact, en snij ze in stukjes. Dat is alles. Geen tijdrovend schilwerk, gewoon snijden en in de pan.
Broccoli dan. Ik ken weinig mensen, die de hele stronk op gebruiken. Meestal worden allen de roosjes gebruikt, in de veronderstelling dat de stronk niet eetbaar of niet lekker is. Ook hier een broodje-aap verhaal. Sterker nog: de meeste voedingswaarden en smaak zitten in de stronk. Ik hou dan ook nooit iets over aan een stronk. Binnen 1 minuut heb ik de stronk in mootjes gehakt om in de pan te gaan. Geen gedoe met weg snijden van blad of stronk. ZONDE! Gebruik het hele orkest. Niet alleen de fluitist.
Over pompoen heb ik inmiddels denk ik ALLES wel verteld in DIT ARTIKEL. Ook dat je ALLES kunt eten op het houterige stronkje na. De schil, de pitten, het vruchtvlees….alles is eetbaar. En het snijden is ook geen crime als je het op een juiste manier weet te doen. KLIK HIER voor mijn methode. Dit kost mij nog geen 5 minuten.
Als we al “ durven” een venkel knol te kopen, snijden we thuis de takken en loof weg. Want ook hier wordt gedacht dat deze niet eetbaar zijn. ONZIN. De HELE VENKEL, van stengel tot kont is EETBAAR. Sterker: de pure anijs-achtige smaken huizen zich meest in de stengels. Dus? Wat ga jij voortaan doen? Juist. Niet moeilijk, gewoon het mes erin TJOP THOP TJOP en klaar. Een werkje van 2 minuten.
Sperziebonen worden “ gedopt” ( van uiteinden ontdaan ) omdat de uiteinden niet eetbaar zouden zijn. ONZIN nummer zoveel, want de HELE sperzieboon  is jawel, gewoon eetbaar. Dus niks geen getut op de uiteinden, wat inderdaad tijdrovend is, maar alleen wassen en hup, de pan in. Sommige bonen bevatten lange steeltjes / takjes, deze kun je uiteraard wel verwijderen, maar ze zijn niet on-eetbaar.
We zien steeds meer koolrapen en knolselderijen in supermarkten. Een fijne ontwikkeling om deze ook lekker vers en intact in te kunnen kopen, supermarkten maken dit een stuk toegankelijker. Het is alleen jammer, dat de consument thuis ( wellicht uit onwetendheid ) de koolraap gaat schillen. Dat is helemaal niet nodig. De schil is prima eetbaar en bevat veel smaak en voedingsstoffen. Het ” kontje” kan soms wat taai zijn, deze kun je dan wat weg snijden. Maar in de meeste gevallen is dit ook gewoon eetbaar en hoef je enkel de knol in mootjes te hakken. Meer lezen over de koolraap? KLIK HIER 
Samen met broccoli is de bloemkool het meest gegeten stukje verse groente in Nederland. De bloemkolen liggen meestal nog lekker in hun groen / blad bedje. Dit groen is de voeding en bescherming voor de kern, de bloemkool. Het is dan ook niet zo vreemd, dat juist in dit groen / blad de meeste voedingswaarden schuilen. Wist jij bijvoorbeeld, dat het groen van de bloemkool in rauwe vorm de hoogste percentages aan calcium bevat van alle soorten groente? Zou ze in het v vervolg dan ook zeker niet aan het konijn voeren of weg kieperen. Want ze zijn gewoon eetbaar. KLIK HIER voor meer informatie. Gebruik dus ALLES van een bloemkool, ja, ook de STRONK. Die is net als bij broccoli gewoon eetbaar. Gebruik niet alleen de roosjes, maar maak alles op, het is zonde om dat ste verspillen!

Ze zijn er niet het gehele jaar, dus is het extra lekker om ze volop in het seizoen te consumeren: ik heb het over AARDPEERTJES. Eén van mijn grote favorieten. Veel mensen schillen de aardpeertjes af met een dunschiller. NIET DOEN! De schil bevat naast de meeste smaak ook heel veel waardevolle voedingsstoffen, waaronder inuline.  Wil je meer lezen? KLIK HIER. Dus ook hier de boodschap: niks aan doen en in mootjes snijden!

Ik kan kriebelig worden van al die zakjes geschoonde / geraspte worteltjes. Wat een onzin, en wat een verspilling. Wortels / peen kun je in zijn geheel eten. Het kontje / stronkje wordt meestal al een beetje bitter ervaren, vandaar dat deze eraf wordt gesneden, maar verder hoeft het niet te worden geschrapt, of met een dunschiller schoon worden geschild. Dit doen ontzettend veel mensen uit gewoonte, omdat ze dit zo hebben geleerd. Maar het is complete voedselverspilling en zonde van deze cadeautjes van moeder-natuur. Was ze enkel zorgvuldig, maar hou ze verder intact.

Ik eet overal wel een rauw uitje door. Zalig. Ik pel ze echter nooit. Want wist jij, dat juist deze schilletjes ontzettend gezond zijn? Laat ze er dan ook zoveel als mogelijk omheen zitten. Wil je meer lezen over de voedingswaarden van ui-schilletjes? KLIK HIER. Je kunt ze ook opsparen om er later een heerlijke smaakmaker in poedervorm van te maken.

 

 

IS HET DAN NIET GIFTIG?

Veel mensen zijn bang voor giftigheid. En dat is niet onterecht, want er zijn een aantal groenten die we niet rauw of zomaar kunnen eten. KLIK HIER om daar meer over te lezen. Maar dit zijn zeldzaamheden. Zo ken ik mensen die rauwe peulvruchten eten terwijl deze als onverteerbaar en toxisch voor de mens worden geacht. Sugarsnaps, sperziebonen, snijbonen, tuinbonen….ze worden ook rauw gegeten terwijl dit inderdaad erg slecht verteerbaar is. We moeten daar uiteraard voorzichtig mee zijn, maar dat we daarin compleet de andere kant op zijn geslagen is onterecht.
Wat ik wel ontzettend belangrijk vind, is het WASSEN van groente. En nee, dan bedoel ik geen soda-badjes, want dat heeft qua bestrijdingsmiddelen afwassen geen zin ( KLIK HIER ) maar wel is dit zinvol voor de hygiëne. Zo heb ik ooit eens een bacterie opgelopen door een onvoldoende gereinigde stronk broccoli. Dat was een goede les. Ik adviseer sindsdien met klem je verse groente goed af te spoelen.

ZIJN ALLE SCHILLEN EETBAAR?

Goed, we hoeven dus niet meer zo voorzichtig te zijn wat betreft schillen. Maar toch zijn er wel een aantal kanttekeningen te maken. Zoals je eerder las, kun je echt ontzettend veel met schil eten. Echter zijn er in de wetgevingen voorschriften gemaakt gebaseerd op de resten van bestrijdingsmiddelen, en wordt daarom geadviseerd om deze schillen niet te consumeren. Dit geldt allen voor NIET BIOLOGISCHE groente en fruit. Hoe zit dat nu precies ? In de opstellingen van de normen wordt gekeken naar het eetbare deel. Het is niet direct een groot gevaar, als je een schil eet, maar omdat er niet direct of indirect naar wordt gekeken, kan de ABSOLUTE veiligheid niet worden gegarandeerd. Het is lastig om te toetsen omdat de hoeveelheden verschillen. Er zijn systemische pesticiden, die door planten worden opgenomen een overal in de vrucht / groente voorkomen, een je hebt contactpesticiden, die worden voornamelijk OP een vrucht of groente gespoten.

Nu hoef je niet meteen in de stress-vlekken te schieten, als je af en toe zo’n niet-biologische schil eet, maar doe je dit dagelijks en op vrij consequente wijze, dan is er wel mogelijk enig risico op teveel vervelende stoffen in je lichaam, we weten immers allemaal inmiddels wel hoe vervelend bestrijdingsmiddelen zijn. Ik neem de soorten schillen kort met je door, waar je beter ( let op: NIET bio ) de schil niet kunt consumeren :
ANANAS SCHIL :
Naast dat het wordt afgeraden, zijn ananas schillen voor de mens ontzettend slecht verteerbaar. Dit kan buikklachten geven. Er wordt nogal eens gezegd dat de schillen van de ananas vocht afdrijven / cholesterol verlaagt / het lichaam “ zuivert “ maar dit zijn allemaal wetenschappelijk onbewezen claims. Ik persoonlijk zou deze schillen gewoonweg niet consumeren, omdat ze zo onwijs slecht te verteren zijn, en je behoorlijk veel last kunt krijgen van je maag.
AVOCADO SCHIL :
De wet heeft wat betreft de schil van de avocado echt een “ no go “ gemaakt, omdat deze niet kan worden beoordeeld op veiligheid. Daarnaast is de schil echt knetter hard en daardoor eigenlijk sowieso niet eetbaar. Het kan absoluut geen kwaad, als je een stukje mee eet in het vruchtvlees, want pas als je een halve schil op zou knagen, zou je last kunnen krijgen van misselijkheid en buikklachten. Gewoon niet eten, die harde schillen. Dat geldt ook voor de vergelijkbare harde schillen van de passievrucht.
BANANEN SCHILLEN:
Ook hier zegt de wet de veiligheid niet te kunnen garanderen omdat er alleen is getoetst op het eetbare deel van de banaan. Maar daarnaast zijn bananen schillen ook behoorlijk stroef en bitter. Je kunt bananen schillen in principe wel eten, maar zorg dan ook hier voor biologische bananen, dit, omdat bananen behoren tot één van de meest bespoten fruitsoorten ter wereld.
MANGO SCHIL:
Ook hier zegt de wet opnieuw “ liever niet, we hebben het niet getoetst op de veiligheid “ Maar daarnaast is er wat betreft mango schillen nog een puntje van aandacht, waardoor ik zeg : niet doen. En dat is het stofje URUSHIOL, wat in de schil van de mango voorkomt. Dit stofje kan mogelijk zorgen voor allergische reacties. Maar daarnaast ; ook mango schillen zijn eigenlijk gewoon niet te vreten 😁 omdat ze vreselijk bitter smaken en erg stug zijn om door te bijten.
CITRUS SCHILLEN :
De schillen van citrusfruit ( citroen, limoen, mandarijn, sinaasappel, grapefruit ) kun je eten, maar ook hier kun je dan het beste kiezen voor de BIOLOGISCHE soorten, ook als je bijvoorbeeld schijfjes citroen in je water laat zwemmen. Citrus schillen zijn erg aromatisch, en je kunt ze het beste raspen.

HOE ZIT HET MET DE GROENTEN ?

Naast bepaalde fruitsoorten, zijn er ook groenten waar een puntje van aandacht bij geboden is. Feitelijk komt het op hetzelfde neer ; als je voor BIOLOGISCH kiest, kun je feitelijk gewoon alles eten. NIET BIOLOGISCH houden altijd resten van bestrijdingsmiddelen, die je er niet af kunt wassen. Wil je dus 100% gaan voor geen reguliere bestrijdingsmiddelen, kies dan altijd bio groenten, en …WAS deze grondig. Betreft groenten is er nog een pluspuntje: de meeste groenten moeten worden gekookt / gestoomd. Door verhitting kunnen veel bacteriën ook meteen worden gedood, al geldt dat uiteraard niet voor alle bacteriën en vuil, daarom de zeer dringende klemtoon op WASSEN.
Wat betreft BLAD groenten kun je, als je niet biologisch kiest, de buitenste bladeren het beste verwijderen, daar waar de meeste bestrijdingsmiddelen en dus ook resten op terechtkomen. Ook wat betreft knolgewassen en andere groenten is het een goed idee deze wel licht te schillen en te pellen, omdat DAAR de meest vervuilende stoffen zitten. Je haalt op deze manier het meeste weg. Sommige vervuilende stoffen, zoals cadmium, zijn zo-goed als niet weg te wassen, daarom is ook wat dat betreft bio-groenten de beste keuze. Gelukkig kun je tegenwoordig goed terecht in supermarkten voor biologische groente en fruit, maar kijk zeker ook even rond in je nabije omgeving, wat bio boeren / moestuinen aanbieden. Kijk ook eens rond wat betreft streek winkeltjes, in heel veel steden worden dit soort pop-up-winkels gevestigd om boeren de kans te bieden van hun overschotten af te raken.

 

 

 

 

 

DE VOORDELEN OP EEN RIJ:

* het is duurzamer om niets te schillen enz. Je gebruikt meer .

* het voorkomt voedselverspilling

* het vult meer, omdat intacte gehouden groente meer voedzamer is

* het is goedkoper. Je gebruikt tenslotte meer in intacte vorm gelaten.

* het is smaakvoller, omdat je de balans in een groente niet verstoort

* het bevat meer voedingswaarden

* je bespaart mens, dier en milieu door vers, onverpakt, intact te kiezen

* het bespaart tijd. Geen gedoe met tijdrovende schil / pel / weg-snij-klusjes

 

En…..wat je dan nog overhoudt geef je lekker aan het konijn! 🐰🐰

15 Reacties op “Laten we stoppen met schillen, schonen, en weg-snijden, zo zonde!

    • Vraagje: onlangs schreef je dat broccoli extra antioxidanten aanmaakt bij het snijden. Kan je die dan niet beter al in roosjes kopen als je het gelijk wilt eten? Ik heb maar een kleine koelkast.

  1. hallo monique,
    ik heb al vaak berichten gelezen op FB, ik begin me er steeds meer in te verdieppen.
    vandaag ben ik begonnen met het lezen van :laten we stoppen met schillen., ik vraag me daarom ook af, is er ook een -book van?, zou die graag willen hebben , alvast bedankt.
    ps, je doet goed werk mag ik wel zeggen!!!!

    • dag Inge! Dank je wel! Ik heb een aantal boeken geschreven, neem eens een kijkje op de boekenplank op deze website!
      Warme groet!

  2. Heel interessant, ik wist wel van de Broccoli maar de rest wist ik niet.

    thanks

  3. Wat een geweldig artikel weer, Monique! Dat je het groen van de bloemkool kunt eten, ik wist dat écht niet! Ga ik zeker doen. Mijn man wordt (nog) niet blij, als ik de broccolistronk meekook, daar maak ik altijd een lunchsoepje van, maar hij zal moeten wennen aan meer groen van de prei, 😉

  4. Zo heerlijk koolraap !! En alle andere groenten ook hoor , ik ben er net zo dol op als jij Monique en ook ik snij er amper wat van af ,
    Hoe meer groeten ik eet des te minder pijn enzo , wel de suiker laten staan dan !!!

    Bedankt Monique voor deze fijne blog ❣❣❣

  5. Van veel groente wist ik dit al, van mijn moeder! Maar peultjes, en sperzieboontjes…tja die haal ik wel af, want vind het niks om draden uit mijn mond te vissen. Hoewel ik wel merk bij het afhalen ze er niet altijd zijn. Heel vroeger wel!! En soms geeft de schil van een pompoen storende substantie in de soep… groente is gezond, maar ik ben er niet zo heel gek op!!! Jammer genoeg!

  6. Ik heb net een mangoschil opgegeten, maar ik zag dat deze eigenlijk niet eetbaar is. Hoe denk jij hierover?

  7. Wat kan ik doen met aardappel schillen en spruitjes schilletjes???, of andere schillen?

  8. Hallo Monique,
    Ik eet zelf dagelijks ook ongeveer 2kg groenten, omdat ik het zo graag eet, maar ik word er zo verschrikkelijk opgeblazen van (ik heb ook vaak buikpijn).
    Soms denk ik dat ik misschien beter moet minderen, maar dat zou ik heel jammer vinden.
    Hoe zit dat bij jou? Heb jij daar geen problemen mee?

    • hi,
      uiteraard ben je wat meer ‘ bloated” als je veel koolsoorten consumeert, maar last ? nee, dat niet. kijk eens naar WELKE groenten soorten je consumeert wat bij jou klachten geeft. Deze kun je dan voortaan mijden en kiezen voor andere soorten. Succes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *