Maak je EIGEN IJS, geheel industrie-vrij! Alle ijsrecepten op een rij!

“ …GEEN ZOMER ZONDER IJS, GEEN IJS ZONDER ZOMER “ 

Geen onjuiste uitdrukking. Want het klopt wel degelijk, dat ons ijsconsumptie in de zomermaanden zijn piek bereikt. En natuurlijk is het ook begrijpelijk, want zo’n ijsje op een snikhete warme zomerse dag smaakt echt heel erg lekker. Het is verkoelend, althans zo lijkt het. En volgens heel veel fabrikanten is ijs ook erg goed voor het vocht / tegen de dorst. Ijs is lekker, erg koud en zeker met extreme temperaturen willen we niets liever. Maar ijs is eigenlijk juist helemaal niet zo’n goed idee om te consumeren in hogere temperaturen. Hoe zit het nu precies?

Als je net een ijsje op hebt, zal dit je heel even een verkoelend gevoel geven. Dit wekt meteen de illusie dat het ijsje jou werkelijk afkoelt, maar de werkelijkheid is dat je lichaamstemperatuur nauwelijks of niet verandert. Je lichaam verkoelt zich namelijk niet van binnenuit, maar van buiten. De receptoren bevinden zich aan de buitenkant van ons lichaam. Deze receptoren zorgen ervoor dat ons lichaam de temperatuur afstemt op de omgeving ( buiten temperaturen) Als het warmer wordt, gaat onze lichaamstemperatuur omhoog. Dit gebeurt om een eventuele drastische stijging te voorkomen en tegelijkertijd om het lichaam voor te bereiden om af te koelen.
Als jij een ijsje eet, geeft dit ijskoude vocht je kortstondig een verkoelend gevoel;. Zodra het in de maag arriveert verwarmt het lichaam de vloeistof om de algemene temperatuur constant te houden. Dit zorgt niet voor afkoeling. Een glas ijswater of andere ijskoude dranken werken hetzelfde. Ze zijn wel erg belangrijk om je vochtbalans op peil te houden, maar voor afkoeling zorgt het niet, sterker, je kan het alleen maar warmer krijgen omdat je lichaam energie nodig heeft en gebruikt om het koude vocht af te koelen.
Eet je consumptie ijs, roomijs of softijs, dan heb je er nog veel meer last van. Daarin zitten veel ingrediënten ( melk, vetten, suikers) die door het lichaam moeten worden afgebroken. Dit vraagt energie waarbij warmste vrijkomt. Van een lekkere coupe roomijs, softijs of consumptie ijs krijg je het dus alleen maar warmer. En moet je dan kiezen, kies dan voor waterijs.
Ijs is dus helaas niet verkoelend, dit gaat volgens wetenschapper Peter Poortvliet ( University of Queensland , Australië ) over “ een psygholigisch effect” We DENKEN door het koude ijs af te koelen, maar dat is in werkelijkheid juist andersom. Hij heeft goede tips om af te koelen:
* Breng je huid in contact met iets kouds ( geleiding) door een luchtstroom ( conventie) door de warmte af te geven aan een koudere omgeving ( straling) en door te zweten ( verdamping)  Dit zijn vier mechanismen : geleiding, conventie, straling en verdamping. Deze treden niet in werking als we iets eten of drinken maar er zijn wel diverse voedingsmiddelen die warmteverlies kunnen opwekken. Dit gebeurt via de vierde methode: het transpireren. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, een kop hete groene thee geeft verkoeling, Volgens Poortvliet is een half kopje thee al meer dan voldoende om via de receptoren in de mond en keel transpiratie op te wekken, Het zweet verdampt vervolgens op de huid. Bij dit proces gaat er warmte verloren en daalt de lichaamstemperatuur.Het is dus een beter idee een half kopje hete thee te drinken in plaats van een ijsje. Het koelt je af terwijl je ook vocht binnen krijgt. 
* Eet gepeperd / pittig voedsel. Dit heeft een verkoelend effect, maar, zo benadrukt Poortvliet, zorg wel dat je daarbij voldoende drinkt. Het vochtverlies door transpireren moet worden gecompenseerd. 
* Drink lauwwarm water. Net als ijs dit effect geeft, denken we dat we van een ijskoud drankje ook verkoelen, maar…zoals je hierboven hebt kunnen lezen is dit zeer kortstondig. Door lauwwarme water te drinken hou je de lichaamstemperatuur het meest constant 
* Eet …WATERMELOEN! Ik schreef eerder al IN DIT ARTIKEL hoe gezond, dorstlessend en verfrissend watermeloen is en ook deze wetenschapper benadrukt dit. 
Volgens Poortvliet bevat watermeloen veel water en kost dit het lichaam erg weinig energie om te verteren. 
 
 
MAAR IK WIL IJS!!!!!
Goed, alles leuk en aardig, maar……in de zomer WIL je ijs. Omdat het lekker is. En het ook een vakantiegevoel geeft. We eten immers nooit in de winter ergens op een terrasje een ijsje bij de ijssalon. Ijssalons zijn daarom ook periodiek geopend. Ijs hoort bij de zomer. En linksom of rechtsom, we WILLEN ijs. Gelukkig kan dat. Want naast dat je best van een ijsje mag en KAN genieten, zijn er bewuste keuzes om te maken. Ik neem ze door :
EERSTE KEUZE : ZELF IJS MAKEN!!!
Waterijsjes maken is niets nieuws. Dat doen we al decennia’s lang. Maar wist je, dat je alle mogelijke soorten consumptie ijs ( sorbet, room, consumptie, vegan ) ook zelf kunt maken? En nee, daar heb je echt geen geavanceerde ijsmachine voor nodig, al is dit wel erg handig. Alles wat je in principe nodig hebt is een goede vriezer. Verderop geef ik al mijn linkjes naar al mijn ijsrecepten, die je zonder ijsmachine zelf kunt maken. En ja, ook roomijs! En zelfs magnums! Zelf ijs maken geeft de volledige regie. En kun je zelf ook bepalen wat je toevoegt en wat niet. Daarnaast is het stukken goedkoper. Ijs is industrieel één van de best winstgevende producties ter wereld, omdat het zeer weinig kost om te produceren, er zeer goedkope grondstoffen in gaan ( suiker, room ) en er vier / vijf keer meer kan worden opgestreken. Vandaar dat je tegenwoordig ook erg veel hippe ijs-bekers ziet, van light tot vegan in de meest gekste fantasie-smaken. Het is niet vreemd, dat er gemiddeld €8-9 euro wordt gevraagd voor zo’n beker. Bizarre bedragen, die we wel zonder blikken of blozen neer lappen voor kortstondige luxe wat ook nog eens niet erg gezond is.
Zelf maken loont. Op alle vlakken. Het is bovendien niet moeilijk en erg leuk om te doen.
TWEEDE KEUZE : WATERIJS
Alhoewel consumptie / kant en klaar waterijs nét zo ongezond blijft, heeft het wel een klein streepje VOOR op room / consumptie-ijs. Dit heeft alles te maken met de vertering van ijs in het lichaam, zoals je eerder kon lezen. Ons lichaam krijgt het moeilijker om room te verteren, wat veel energie kost en verloren gaat. Een waterijsje kiezen is dan de betere optie, maar dus NIET GEZONDER. Want het blijft water en suiker.
Hoe zit het met “ 100% fruit “ ijsjes ? Zijn die dan niet gezond ? NEE. Want ook ijsjes die zijn gemaakt van bijvoorbeeld peren ( de beroemde peren ijsjes ) bevatten ladingen suikers, of dit nu uit natuurlijke vruchtensuikers afkomstig is of toegevoegd, of allebei, wat erg veel gebeurt. Staat er dus “ 100% fruit “, laat je daardoor niet misleiden. Zo’n ijsje ( met van nature aanwezige suikers ) zijn niet beter dan suikerwater-ijsjes. Ook ijsjes die bijvoorbeeld zijn gezoet met hippe zoeters als dadels en honing zijn suikerrijke rakkers, die geen haar BETER EN / OF GEZONDER zijn dan regulier waterijs. Ook hier kun je beter zelf waterijs maken, met vers aardbeipulp ( aardbeien hebben zeer lage vruchtensuikers) en wat erythtritol. Er zijn heel veel leuke verantwoorde en duurzame ijscups waar je dit in kunt vriezen. Het kost geen moeite.
Ijs kun je gerust eten. Als je het met gezond verstand doet, en geen extremen opzoekt, zoals iedere dag ijs eten, dan past het prima in een zomer. Door ijs ZELF te maken ben je  wel gezonder uit en goedkoper. Hoe zit het met al die tegenwoordige ijsspecialiteiten als veganistisch, light en suikervrij ijs ? Het heeft een vrij gezond imago, en dat heeft alles te maken met hoe de industrie het aan de consument verkoopt. LIGHT lijkt nog steeds voor ontzettend veel mensen beter, gezonder of tenminste een gezondere keuze. IN DIT ARTIKEL vertel ik, dat dit nét even iets anders in elkaar steekt. Zeker wat betreft ijs wordt er enorm veel geclaimd wat wettelijk is toegestaan, maar vaak nooit echt klopt. Ja, het klopt vast wel, dat suikervrij ijs gemiddeld per 100 ml “ maar 75 kcal “ levert, maar we worden niet ongezonder of dikker door calorieën. Wel door teveel snelle koolhydraten, vetten, en andere hulpstoffen . Door de consument door de industriële bril te laten kijken, wordt dit soort geclaimde ijsproducten gezien als goed, gezond en / of beter. Terwijl ze zelfs NOG ongezonder kunnen zijn dan reguliere ijssoorten, omdat er veel gecompenseerd moet worden in een samenstelling. Vegan ijs mist de basis : melk / room. Dat moet worden vervangen met iets anders, en dat is meestal nog ongezonder dan een originele samenstelling.
Vaak wordt groot op verpakkingen verteld, dat zo’n basis in plaats van room / melk is vervangen met bijvoorbeeld amandelen. Dit klinkt super-gezond. Maar de werkelijkheid is dat de basis uit water en suiker en industrieel kokosvet bestaat. Het percentage amandelen wordt gestandaardiseerd op de wettelijk toegestane dosering waardoor het product de claim mag dragen. Dit staat op 2%. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld plantaardige melkvervangers. Verder wordt er flink gespeeld met tarwebloem, en olie. Dit zorgt bij elkaar voor een wel zeer ongezond ijsalternatief. Je DENKT een gezond ijs te eten, maar in werkelijkheid eet je één bonk vet en olie gemengd met suiker, HEEL VEEL suiker. Als je je bedenkt dat echt ijs bestaat uit room, melk en suiker, snap je dat de eindeloze waslijst aan ingrediënten op deze potten een beetje ridiculous zijn. En niets met ijs te maken heeft. Zolang je dit ook erg goed onthoudt kun je nooit misstappen maken.
Ook als je zelf room / consumptie ijs maakt , gebruik je basisgrondstoffen als melk / plantaardige melk en room / plantaardige room. Of je gebruikt kokosmelk. Het verschil zit hem in het industriële gebruik versus gebruik voor consumpties. Voordat iets in een winkel verkocht mag worden, moet het aan strenge voedsel-veiligheidsmaatregelen voldoen, en worden producten daar ook geschikt voor gemaakt. Industrieel geldt dit uiteraard ook, maar wordt er nooit massaal met echt pure ingrediënten gewerkt. Kokosolie heeft in zijn zuivere vorm inderdaad veel gezonde voordelen, maar is zeer zeldzaam. Dit komt omdat echte zuivere kokosolie produceren een zeer intensief werk is. Wat ook veel meer kost. Industrieel wordt er dan ook vrijwel NOOIT echt kokosolie gebruikt, maar leeg getrokken kokosvet. Dit wordt veelal gewonnen uit afval ( copra ) kokosnoten, die bijvoorbeeld zijn beschimmeld. Door deze te bewerken ( chemisch te behandelen) wordt het als basisgrondstof geschikt gemaakt voor de industrie. Het wordt bijvoorbeeld sterk ontgeurd. Wat overblijft is een bonk leeggetrokken vet, waar industrieel enorm veel mee kan worden gemaakt. Zeker veganistische alternatieven, waaronder dus ook Vegan-ijs. Deze basisgrondstof levert geen enkele meerwaarde aan voedingsstoffen, wel een boel ellende. Want het bevat extreem veel transvet. Omdat de consument zich dit totaal NIET realiseert ( hoe kan het ook ) worden deze transvetten in soms gevaarlijke hoge hoeveelheden dagelijks geconsumeerd. Want het zit niet alleen in vegan ijs, maar ook in burgers, kaas, worst, zuivel….wees je daarvan goed bewust.

MAAK ZELF IJS!

Wil je graag voortaan zelf ijs maken ? Dan heb ik hier al mijn recepten op een rijtje gezet. ONTHOUD ; ook homemade ijs is niet vrij van suikers en vetten. Maar tenminste wel vrij van de industrie. Als je kiest voor ECHTE ingrediënten, en gezondere zoetmakers als erythrirol en zuivere stevia, dan kom je wel ontzettend ver.
of deze! YUMMM! Maal in de blender 25 gram cacaopoeder, 25 gram arrowroot, 35 gram biologische erythritol en circa 175 ml water, schenk in ieder gewenst malletje, steek ijsstokjes erin een vries in. Heerlijke gezonde chocolade lik-ijsjes!
 
 
 
 
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *