Andere benamingen voor suiker op verpakkingen…de lijst en hoe herken je ze?

Suiker lijkt steeds meer “ het verboden woord” te worden in de voedselindustrie. Nu dat de consument zich steeds bewuster is geworden van het ( extreme) suikergebruik in ons dagelijks voedsel, proberen fabrikanten van alles om het woord suiker te ontlopen. Er zijn inmiddels ontzettend veel zogenoemde “ alias-suikers” in de omloop. Dit zijn suikers die worden toegevoegd, maar een andere benaming hebben waardoor de consument niet wordt afgeschrikt door het woord “ suiker” en het product kopen, in de veronderstelling dat er geen suiker in zit. Gelukkig zijn er veel verschillende lijstjes van al deze benamingen in de roulatie, maar toch trappen veel consumenten in deze slimme misleiding. Vaak weet men totaal niet dat het om een suiker gaat. Er wordt meestal gedacht dat het om een hulpstof ( E nummer) gaat of een “ natuurlijke “ suiker. Ik heb besloten wat tijd te gaan steken in een zeer overzichtelijke lijst, waarin ik ALLE ( of tenminste zoveel als mogelijk ) alias suikers belicht. Je leest in een oogopslag alle alias-benamingen en een korte uitleg over de suiker. Doe er je voordeel mee. Ik adviseer je om deze lijst op je gemak aandachtig door te lezen, om kennis op te doen. Zodat je voortaan alle alias suikers op verpakkingen kunt herkennen. 

A:

AGAVE / AGAVESIROOP / AGAVESTROOP 
KLIK HIER om alles over agave te lezen.
AHORN / MAPLESYRUP / AHORNSIROOP
KLIK HIER om alles over ahornsiroop te lezen
APPEL / APPELPULP / APPELSAP / APPELMOES / APPELSTROOP / APPELCONCENTRAAT
Appel heeft een zeer gezond imago, wat terecht is als je hem in zijn intacte staat opeet ( dus met schil ) De appel-ingrediënten die industrieel worden bewerkt worden voornamelijk ter vervanging voor suiker gebruikt omdat het sap van de appel zeer rijk is aan fructose ( vruchtensuiker ) Deze bewerkte appel-additieven zijn ongezond, in ieder geval niet zo gezond als de appel in intacte staat verkerend. KLIK HIER om meer over appels te lezen. 
AROMA
KLIK HIER om alles over aroma’s te lezen.
ARENGA
= palmsuiker = suiker

B:

BASTERDSUIKERS
Wordt gemaakt door aan fijn vermalen sucrose ( tafelsuiker ) een oplossing van invertsuiker toe te voegen, en / of melasse en karamel. 100% geraffineerde “ dubbel-op-suiker”.
BEETWORTELSAP / BIETSUIKER
Is gewoon suiker. Wordt erg veel gebruikt om de benaming “ suiker” te verbloemen. De suikerbiet  of beetwortel is een wortelgewas dat wordt geteeld voor de winning van suiker.
BARBADOS SUIKER
Een oer-suiker uit Mauritius, beter bekend als Muscovado suiker. Barbadossuiker wordt steeds vaker als alias benaming gebruikt.
BLACKSTRAP MOLASSE
Molasses,in het Engels blackstrap molasses genoemd, was vroeger een afvalproduct wat overbleef bij het maken van suiker uit suikerriet. Het is tegenwoordig bewerkt, zodat het als een suiker/zoetmiddel gebruikt kan worden. Originele blackstrap molasses is wel gezond. Deze wordt gemaakt van het zogeheten ” second molasses” : het restant wat overblijft als het sap uit de suikerriet wordt ingekookt en gekaramelliseerd. Second molasses is minder zoet en licht bitter. Als er uit deze massa ook dan nog de laatste suikers uit worden uitgefilterd, heet blackstrap molasses. Dit is niet zoet, zeer bitter, en nog vol mineralen. Deze variant vind je vooral terug in gezondheidwinkels. De gangbare molasses die worden gebruikt ter vervanging van suiker in producten zijn bewerkt en vooral zo zoet mogelijk behouden.  Je komt molasses ook wel tegen in de benaming ” suikerriet melasse
BERKENSUIKER
KLIK HIER om alles over berkensuiker te lezen
 

C:

CARAMEL ( KARAMEL ) 
Suiker, wat wordt verhit , een bruine kleur verkrijgt en een bijzondere zoete smaak. Wordt erg veel gebruikt in de industrie voor smaak en consistentie.
CASTOR MELIS
Fijn soort kristalsuiker
CONCENTRATEN
KLIK HIER om alles over concentraten te lezen
CAROBSTROOP / CAROBELLASTROOP
KLIK HIER om alles over carobe te lezen

D:

D-GLUCOSE
Een isomeer van glucose.
DEMERARA
Een zeer verfijnde bruine rietsuiker
DIASTATISCH MOUTEXTRACT/ MEEL
Wordt voornamelijk toegepast aan broden. Het wordt gebruikt om te lage gehalten aan enzymen in bepaalde meel-soorten te verhogen Het bevat suikers.
DIKSAP
KLIK HIER om alles over diksap te lezen
DADELS / DADELSIROOP / DADELSTROOP
KLIK HIER om alles over de schaduwkanten van dadels te lezen.
DRUIVEN / DRUIVENSAP / DRUIVENSUIKER / DEXTROSE / DRUIVENSAP-CONCENTRAAT
Lijkt een onschuldig en gezond additief in producten, maar bevat erg veel fructose ( druivensuiker ) waar de druiven voornamelijk industrieel voor worden gebruikt. Zeer snel opneembare suiker.
DEXTRINE:
Hieronder valt bijvoorbeeld maltodextrine. Dextrine is afgeleid van zetmeel, een polymeer van glucose moleculen. Het betreft een soort koolhydraat.

E:

ESDOORNSAP / ESDOORNSIROOP
Andere benaming voor ahorn / maple syrup

F:

FRUCTOSE / FRUITSUIKER / FRUCTOSE STROOP / FRUITSAP-CONCENTRAAT
Allen bewerkte vormen van vruchtensuikers.

G:

GALACTOSE”
Een rechtsdraaiende monosacharine ( een soort suiker ) wat wordt gevormd door hydrolyse van melksuiker ( lactose )
GEBRANDE SUIKER / GEBRANDE STROPEN
Zeer bewerkte goedjes,
GLUCOSE / GLUCOSESTROOP / GLUCOSE-FRUCTOSESTROOP  / ISO GLUCOSE
= suiker
GIERSTSTROOP
Klinkt heel gezond, maar is zeer bewerkt, en vrij rijk aan suikers
GULA DJAWA
Ook wel kokosbloesemsuiker. KLIK HIER om alles over deze suiker te lezen
GERSTEMOUT STROOP / GERSTEMOUT / GERSTEMOUTSIROOP
Ontkiemde mout wat wordt gedroogd. Het bevat maltose, glucose en sucrose. Wordt veel toegepast in alcoholische dranken, maar ook als zoetmiddel / smaakversterker . Gerstemout-stroop wordt veel toegepast in brood.  De naam maltose wordt ook wel vaak toegepast.

H:

HIGH FRUCTOSE CORN SYRUP ( HFCS, GEDROOGDE FRUCTOSESTROOP )
Een zeer veel gebruikt zoetmiddel in de voedselindustrie, vanwege de zeer goedkope prijs. Heeft zijn benaming verkregen omdat de enorme zoetkracht voor het grootste deel door fructose wordt geleverd. Zijn er in verschillende gradaties, zoals HFCS 90 en HFCS 55 en 42.
HONING
KLIK HIER om alles over honing te lezen
I:
INVERTSTROOP / INVERTSIROOP / INVERT-MELASSE
Allemaal suiker.
J:
JOHANNES-BROODPIT STROOP / JOHANNES-SIROOP
Zeer bewerkte stroperige massa, wordt veel gebruikt in koek en snoep
JAGGERY
Ook wel palmsuiker

K:

KANDY / KANDYSUIKER / KANDYSTROOP / KANDYPAREL-SUIKER
= suiker.
KANEELSUIKER
Suiker met wat kaneel erdoor vermengd.
KOKOSSUIKER / KOKOSBLOESEMSUIKER / KOKOSBLOESEM / KOKOSBLOEMSUIKER
KLIK HIER om alles over kokosbloesemsuiker te lezen.

L:

LACTOSE
Melksuiker

M:

MELKPOEDER / MAGERE MELKPOEDER
Bevat ongeveer 50% suiker
MALTOSE
Moutsuiker
MALTODEXTRINE
In een bepaalde vorm veel gebruikt ter vervanging voor suiker / glucose. Malt betekent letterlijk ” mout” in het Engels. Mout wordt gebruikt als grondstof in bijvoorbeeld muesli en koekjes. Het Engelse woord ” malt” is toegestaan als er in het product mout aanwezig is. Maltodextrine is meestal gemaakt van zetmelen uit aardappelen en uit maïs. Opgelost in water wordt maltodextrine glucosestroop genoemd, wat de lading al meteen behoorlijk dekt. Veel fabrikanten gebruiken de naam maltodextrine ook vooral omdat het de glucosestroop die zich dus met water heeft gevormd, verbloemt. Er zit vrijwel altijd wel iets van water in een product om een product samen te stellen.De fabrikant is niet verplicht om een bepaald ingrediënt totaal uit zijn verband te trekken in een tabel. En dus volstaat ” maltodextrine”, terwijl het door menging met water een glucosestroop is. Dit verklaart ook vaak de hoge suikers in een product,als deze maltodextrine bevat.
MAISMOUT / MAISMOUTSTROOP / MALT/ MOUTEXTRACT
Moutsuiker
MELASE / MELASSE / MOLASSE
Er zijn verschillende soorten melasse. Melasse kan variëren van kleur, smaak, consistentie en suikergehalte. Lichte melasse is gemaakt van het eerste kookproces. Het heeft de lichtste kleur en de zoetste smaak. Donkere melasse wordt gemaakt van de tweede kook. Het is dikker, donkerder en minder zoet van smaak. En dan is er nog blackstrap. Dit wordt gemaakt van de derde kook, is erg dik en bijna zwart van kleur en kan bitter smaken. Blackstrap is de meest geconcentreerde vorm en bevat de meeste vitaminen en mineralen. Al is dit niet erg veel. Om deze reden wordt melasse ook wel eens onder het kopje “ gezonde suikers” gezet. Maar eigenlijk is dit een beetje onjuist, omdat ook blackstrap gewoon bestaat uit suiker.

O:

OERSUIKER / OERZOET
= suiker

P;

PALMSUIKER
KLIK HIER om alles over palmsuiker te lezen
PANOCHA PANELA / PILANCILLO
Een soort pudding wart wordt gemaakt van moutsuiker
POEDERSUIKER/ POEDERSNEEUW / PARELSUIKER
= suiker

R:

RAPADURA
Ander woord voor oersuiker en is dus gewoon suiker.
RIETSUIKER / RIETSAP / RIETSUIKERSTROOP/ RUWE RIETSUIKER
KLIK HIER om alles over rietsuiker te lezen
RIJSTSTROOP / RIJSTSUIKER
KLIK HIER om alles over rijststroop te lezen

S:

SACHAROSE 
Chemische benaming van suiker
SAPPENCONCENTRATEN
KLIK HIER om alles over concentraten te lezen
SIROOP / STROOP / SCHENKSTROOP 
Allemaal suikers
SORGHUM STROOP
Stroperige suikerige massa gemaakt van sorghum
SPELTSTROOP
Suikermassa op basis van gemoute spelt
SUCANAT:
Wordt neergezet als een gezonde variant op de rietsuiker. Is en blijft echter gewoon suiker.

T:

TARWESTROOP / TARWE DIXTRINE, / TARWEMOUT / TARWEMOUTSIROOP / TARWEGLUCOSESTROOP 
Allen moutsuikers
TREACLE
Zwarte stroop, vergelijkbaar met melasse en suikerstroop
TREHALOSE:
Een suiker wat uit twee glucosemoleculen op een speciale manier aan elkaar is verbonden. I tot zes keer minder zoet dan sucrose.
TURBINADO
= suiker

V:

VANILLESUIKER / VANILLEESSENCE / VANILLE EXTRACT
In de biowinkel kun je een suikervrije vanille extract vinden.
VRUCHTENSAP / VRUCHTENCONCENTRAAT / VRUCHTENSUIKER / SAP-CONCENTRATEN
KLIK HIER om alles over concentraten te lezen

WAAR KUN JE OP LETTEN?

Ik kan mij zo voorstellen, dat het je allemaal wat duizelt. Het zijn inderdaad ontzettend veel schuil-namen. Algemener bekeken kun je op het volgende letten, als je de ingrediënten lijsten op verpakkingen bestudeert:
* Komt er een woord in voor die jij niet herkent? Niet uit kunt spreken? Nog nooit van hebt gehoord? Laat het product dan liggen of google naar het woord
* Mijd producten met woorden die eindigen op “ OSE “ Denk aan bijvoorbeeld dextrose, maltose, glucose, fructose
* Mijd producten met woorden die eindigen of beginnen met “ STROOP” en “ SIROOP” en “ NECTAR” 
* Mijd producten met dadels / stropen, en honing. Ze lijken gezond en onschuldig, maar bestaan even zoveel uit ( soms nog meer! ) suikers dan de conventionele suikerhoudende producten.Eet liever een verse dadel, vijg of gebruik rauwe honing direct van de imker en verhit deze niet. 
* Vertrouw niet blind op claims en kreten als “ ZONDER TOEGEVOEGDE SUIKER! “. Vaak verbloemen fabrikanten de suiker op de “ van nature aanwezige suikers” wat A: flink kan worden bewerkt ( denk aan mouten / dextrineren ) en nog méér suikers kan opleveren dan geraffineerde toegevoegde suiker. 
* KIJK ALTIJD NAAR DE SUIKERGEHALTEN IN EEN PRODUCT. Alhoewel de voedingswaarden slechts indicaties zijn, kunnen we en mogen we uitgaan van een juist berekende hoeveelheid aan suikers. En daar draait het linksom of rechtsom om. 
* Laat je niet misleiden door “ natuurlijke suikers”. Linksom of rechtsom blijft ook dit gewoon suiker. 

3 Reacties op “Andere benamingen voor suiker op verpakkingen…de lijst en hoe herken je ze?

  1. Dacht dat ik ergens had gelezen dat de erytrithol van Mattison ook zuiver was. Wat denk jij Monique?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *