Is ijs eten tijdens hitte verstandig? Alle vragen rondom hitte en gezondheid beantwoord!

Op moment van schrijven ( Juli 2018) zuchten we met zijn allen onder een zeer heftige hittegolf. Het is al weken zeer warm, en de laatste dagen zelfs tropisch heet, met gemiddelde temperaturen overdag van zo’n 33-37 • C. Dit zijn uiteraard geen normale temperaturen en we zijn dit in Nederland ook helemaal niet gewend. Het is daarom heel erg belangrijk om je in deze extreme hitte en droogte aan te passen. LEES ER ALLES OVER DOOR HIER TE KLIKKEN. 

Wat wil jij het liefst als het zo heet is? Laat me raden….IJS! Ijs hoort sowieso bij de zomermaanden, maar als het zo heet is als nu zien we de ijsconsumptie met grote sprongen stijgen. Het is verkoelend, althans zo lijkt het. En volgens heel veel fabrikanten is ijs ook erg goed voor het vocht / tegen de dorst. Ijs is lekker, erg koud en zeker met extreme temperaturen willen we niets liever. Maar ijs is eigenlijk juist helemaal niet zo’n goed idee om te consumeren in hogere temperaturen. Hoe zit het nu precies?

KORTSTONDIG GEVOEL VAN VERKOELING

Als je net een ijsje op hebt, zal dit je heel even een verkoelend gevoel geven. Dit wekt meteen de illusie dat het ijsje jou werkelijk afkoelt, maar de werkelijkheid is dat je lichaamstemperatuur nauwelijks of niet verandert. Je lichaam verkoelt zich namelijk niet van binnenuit, maar van buiten. De receptoren bevinden zich aan de buitenkant van ons lichaam. Deze receptoren zorgen ervoor dat ons lichaam de temperatuur afstemt op de omgeving ( buiten temperaturen) Als het warmer wordt, gaat onze lichaamstemperatuur omhoog. Dit gebeurt om een eventuele drastische stijging te voorkomen en tegelijkertijd om het lichaam voor te bereiden om af te koelen.
Als jij een ijsje eet, geeft dit ijskoude vocht je kortstondig een verkoelend gevoel;. Zodra het in de maag arriveert verwarmt het lichaam de vloeistof om de algemene temperatuur constant te houden. Dit zorgt niet voor afkoeling. Een glas ijswater of andere ijskoude dranken werken hetzelfde. Ze zijn wel erg belangrijk om je vochtbalans op peil te houden, maar voor afkoeling zorgt het niet, sterker, je kan het alleen maar warmer krijgen omdat je lichaam energie nodig heeft en gebruikt om het koude vocht af te koelen.
Eet je consumptie ijs, roomijs of softijs, dan heb je er nog veel meer last van. Daarin zitten veel ingrediënten ( melk, vetten, suikers) die door het lichaam moeten worden afgebroken. Dit vraagt energie waarbij warmste vrijkomt. Van een lekkere coupe roomijs, softijs of consumptie ijs krijg je het dus alleen maar warmer. En moet je dan kiezen, kies dan voor waterijs.
Ijs is dus helaas niet verkoelend, dit gaat volgens wetenschapper Peter Poortvliet ( University of Queensland , Australië ) over “ een psygholigisch effect” We DENKEN door het koude ijs af te koelen, maar dat is in werkelijkheid juist andersom. Hij heeft goede tips om af te koelen:
business-2783011_960_720
* Breng je huid in contact met iets kouds ( geleiding) door een luchtstroom ( conventie) door de warmte af te geven aan een koudere omgeving ( straling) en door te zweten ( verdamping)  Dit zijn vier mechanismen : geleiding, conventie, straling en verdamping. Deze treden niet in werking als we iets eten of drinken maar er zijn wel diverse voedingsmiddelen die warmteverlies kunnen opwekken. Dit gebeurt via de vierde methode: het transpireren. Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, een kop hete groene thee geeft verkoeling, Volgens Poortvliet is een half kopje thee al meer dan voldoende om via de receptoren in de mond en keel transpiratie op te wekken, Het zweet verdampt vervolgens op de huid. Bij dit proces gaat er warmte verloren en daalt de lichaamstemperatuur.Het is dus een beter idee een half kopje hete thee te drinken in plaats van een ijsje. Het koelt je af terwijl je ook vocht binnen krijgt. 
* Eet gepeperd / pittig voedsel. Dit heeft een verkoelend effect, maar, zo benadrukt Poortvliet, zorg wel dat je daarbij voldoende drinkt. Het vochtverlies door transpireren moet worden gecompenseerd. 
* Drink lauwwarm water. Net als ijs dit effect geeft, denken we dat we van een ijskoud drankje ook verkoelen, maar…zoals je hierboven hebt kunnen lezen is dit zeer kortstondig. Door lauwwarme water te drinken hou je de lichaamstemperatuur het meest constant 
* Eet …WATERMELOEN! Ik schreef eerder alk IN DIT ARTIKEL hoe gezond, dorstlessend en verfrissend watermeloen is en ook deze wetenschapper benadrukt dit. Volgens Poortvliet bevat watermeloen veel water en kost dit het lichaam erg weinig energie om te verteren. 
IMG_4597

MAAR IK WIL IJS!

Ja Monique….ik snap het maar…ik lust toch wel heel erg graag een ijsje! Welk ijs is nu het meest gezond? Deze vraag krijg ik afgelopen weken veel gesteld. Want uiteraard lift de levensmiddelenindustrie vrolijk mee met de hitte. We BBQ en erop los, en we eten erg veel ijs. Tja, eerlijk = eerlijk, ijs en BBQ zijn onlosmakelijk verbonden met zon / zomer. Het zijn beide leuke zomerse activiteiten, maar beiden ongezond. LEES HIER ALLES OVER DE BBQ. 
Voor één keertje een ijsje….voor één keertje wat van de BBQ eten….dat loopt zo’n gezondheidsgevaar niet. Maar het probleem is dat we met zijn allen gulzig zijn en het niet bij één ijsje houden, maar zeker bij hogere temperaturen als nu bij meerdere ijsjes per dag. De BBQ staat bijvoorbeeld bij mijn overbuurman met een grote tuin IEDERE DAG  te roken. IEDERE DAG! Dit gaat dan wel in de gevarenzone zitten.
Goed, ijs eten dus. Welke zijn nu een beetje redelijk qua gezondheid? Want wat we gelukkig wel allemaal lijken te beseffen is dat ijs nu niet bepaalde gezondheidsclaims aan hun stokjes of bekers hebben hangen. Het bestaat voornamelijk uit suiker, water en room ( melk) vermengd met een zandemmertje E nummers ( hulpstoffen) Afgelopen jaren zien we steeds meer “ healthy icecream” op de markt verschijnen. Fabrikanten die hun ijs letterlijk “ healthy “ noemen, dat is nogal gewaagd. Ook is het veganisme door gedrongen in de wereld van ijs. We kunnen knoert-dure bekertjes kopen die zijn gemaakt van plantaardige room / soja. Bijna € 7 euro neerkappen voor een bekertje van 450 gram is geen rariteit. Eerder  ( in 2017) onderzocht ik al een aantal van deze ijsmerken. KLIK HIER om naar het artikel te gaan. Inmiddels zijn er een paar varianten bij gekomen. Ik ga de twee meest aangevraagde beoordelen.
vegan-in-de-supermarkt-15-1
PERFECT WORLD 
Dit consumptie ijs is vrij van toegevoegde suikers en is veganistisch. Het meest opmerkelijke is dat dit ijs A: is gezoet met o.a steviolglycosiden en erythritol, en B: toegevoegde ( synthetische) vitaminen en mineralen bevat. Als basis is gekozen voor water met kokosmelk. Deze formule zien we overigens vaker . Vele andere merken doen hetzelfde kunstje maar dan nét even anders. Dat er vitaminen, vezels en mineralen aan wordt toegevoegd, ook dat is niets nieuws. Het ijsmerk KOUPE bedacht dit jaren geleden al. Het is wel erg opvallend, dat na alle plantaardige melkvervangers nu ook ijs vol wordt gepropt met extra vitaminen, vezels en mineralen wat een verkeerde boodschap uit kan geven. We moeten onze vitaminen en mineralen niet uit ijs halen, maar uit groente en fruit. Het ijs komt uit de United Kingdom, het gaat dus om export-ijs.
Als we naar de ingrediënten kijken van dit ijs, ziet het er op zich niet onaardig uit: ( frambozen variant)
WATER, ZOETSTOFFEN ( erythritol, xylitol, steviolglycosiden) , KOKOSMELK, OPLOSBARE GLUCO VEZEL, FRAMBOZENPUREE, AMANDELEN, CASHEWNOTEN, GECONCENTREERD FRAMBOZENSAP, TAPIOCA ZETMEEL, PLANTAARDIGE GLYCERINE, GUARGOM, XANTAANGOM, JOHANNES BROODPITMEEL ( alle drie stabilisatoren ) MONO EN DIGLYCERIDEN VAN VETZUREN, NATUURLIJKE SMAAKSTOFFEN, ZOUT, SYNTHETISCHE VITAMINEN ( D, E, B1,B2, B3, B5, B7, B12 )
CHROOM, MANGAAN, KOPER ,ZINK
Zoals eerder gezegd, ziet het er, in vergelijking met ander consumptie ijs, niet al te vervelend uit. Wel zet ik vraagtekens bij de “ natuurlijke smaakstoffen” . De extra vetzuren hadden voor mij ook wel eruit mogen gelaten.Mono en diglyceriden van vetzuren  zijn  glycerol-vetzuuresters,De oorsprong van mono-en diglyceriden van vetzuren (E471) is palmolie of zonnebloemolie, dus plantaardig. De claim van veganisme klopt dus wel. Ik zou dit ijs wel eten. Het is één van de betere varianten op de markt. Je kunt dit ijs kopen bij de JUMBO. Daar kost het per beker van 500 ml € 4,99.
Het ijs bevat per 200 ml ( klein kommetje) gemiddeld 135 kcal, , 6,4 gram vet waarvan 2,4 gram verzadigd, 38 gram koolhydraten waarvan 1,8 gram suikers ( geen vrije suikers dus) Dat is in vergelijking met andere soorten inderdaad best redelijk. Nadelen vind ik de prijs, en de palmolie. 
Grouped_high_res
 
OPPO
Een andere variant uit Londen is OPPO ijs. Dit ijs kunnen we kopen bij Albert Heyn. OPPO staat voor “ opposities” ( tegenpool) en de fabrikant wil daarmee vertellen dat hij twee tegenpolen samen heeft gebracht in dit “ healthy ijs”. Namelijk echt genieten terwijl het je gezondheid niet schaadt. Klopt dit? Laten we eens naar de ingrediënten kijken:
 
71% MELK, MELKBESTANDDELEN. ERYTHRITOL, STEVIOLGLYCOSIDEN, ROOM, APPELEXTRACT, 2% KOKOSOLIE, LUCUMA, ZETMEEL, ZEEZOUT, NATUURLIJK AROMA, KARAMEL KLEURSTOF, MONO EN DIGLYCERIDEN  ( onbekend of deze uit vetzuren bestaan) JOHANNES BROODPITMEEL, GUARGOM, CARRAGEEN ( afkomstig uit zeewier) 
 
Wat we hier zien, is dat de fabrikant heeft geprobeerd om dit ijs gezonder te maken met “ superfoods” als lucuma en kokosolie. Wat fijn is, is dat er geen suikers aan zijn toegevoegd maar is gekozen voor erythritol / stevia. Desondanks vind ik veel ingrediënten meuk. Zoals daar een kleurstof ( karamel) is, en er wordt wel erg veel melk en room gebruikt. Daarnaast vinden we “ melkbestanddelen” wat kan wijzen naar meer dan 50 verschillende vormen van melk. Dit kan boter zijn, of boter olie, maar ook kaas, kwark of karnemelk. Ik vermoed zelf dat het om iets van melksuikers gaat, om de zoete smaak te verhogen. We kunnen dan denken aan melkpoeders.  Uiteraard spreken we hier niet van veganistisch ijs, maar dat claimt de fabrikant dan ook nergens. 
Per kommetje van 200 ml bevat dit ijs  gemiddeld 150 kcal, 8 gram vetten waarvan 6,5 gram verzadigd, en zo’n 11,5 gram suiker. Die suikers komen waarschijnlijk van de melk ( suikers, lactose) en een klein beetje van de lucuma. 
Het ijs kost per 475 ml € 4,99. Ook duur dus. En ik vind dit ijs helemaal niet zo healthy. Ik zou deze variant lekker laten staan in het vriesvak, en de Perfect World kiezen, als ik dan toch moet kiezen voor een kant en klaar consumptie ijs. Maar als het niet moet, dan laat ik alle consumptie ijs lekker staan, en maak ik zelf mijn ijs. Wil je wat inspiratie opdoen? Hieronder wat directe linkjes naar wat heerlijke ijs recepten die wel echt gezonder zijn. 
 

IMG_4587

MEEST GESTELDE VRAGEN OVER DE HITTE M.B.T ONZE GEZONDHEID

Goed, nu weet je dus dat ijs in de hitte niet verstandig is om te eten, en dat je beter lauw water kunt drinken. Ik krijf=g echter nog veel meer vragen over de hitte met betrekking tot onze gezondheid. Ik zal de meest gestelde vragen proberen te beantwoorden. 
 
1) WAAROM HEB IK ZO WEINIG HONGER TIJDENS DE HITTE?
Als het warm is, dan moeten we niet echt denken aan stamppotten of ander warm voedsel. Dit is logisch, omdat ons lichaam meer vraagt om vocht. Omdat we zoveel ( meer) drinken dan gewoonlijk, zitten we ook sneller vol. Iedereen herkent vast wel “ de klotsende buik” als je veel water drinkt. Als de maag is gevuld zal het minder hongersignalen afgeven. En zal de eetlust daarmee ook verminderen of zelfs verdwijnen. 
37746055_2184582245108036_8361880749229473792_n
 
2) WAT KAN IK NU HET BESTE ETEN?
Ook al heb je een verminderde eetlust, het is belangrijk om nog wel te blijven eten, en dit zo voedzaam mogelijk. Je lichaam werkt op dit moment, zonder dat jij je daar bewust van bent, ontzettend hard om jou op de juiste temperatuur te houden zodat de vele functies van je lichaam gewoon door blijven gaan. Dit kost meer energie, terwijl je eigenlijk door de warmte veel minder ( kunt) doen. Dit geeft een onduidelijk signaal, omdat je denkt minder te verbruiken omdat je je nu immers veel minder inspant. Maar je lichaam heeft het zwaar. Zorg daarom naast voldoende vocht ( want dat blijft uiteraard het belangrijkste) ook voor gevarieerd en volwaardig licht verteerbaar voedsel. De maag en darmen kunnen onder extreme en ongewone temperaturen gemakkelijk van streek raken. Eet daarom geen
 
– GEBAKKEN VOEDSEL
– GEFRITUURD VOEDSEL
– VET VOEDSEL
– SUIKERRIJK VOEDSEL
– VOEDSEL MET LEGE ENERGIE
 
Hoe meer je van bovenstaande voeding eet, hoe harder je lichaam moet werken om dit allemaal af te breken en te verteren, dit kost veel energie wat ook extra warmte afgeeft waardoor jij het alleen maar warmer krijgt. Daarnaast kan je maag/ darmen van streek raken. Wat kun je wel het beste eten?
 
– VERSE GESTOOMDE/ GEKOOKTE GROENTE
– MATIG VERS FRUIT MET LAGE FRUITSUIKERS
– GROENE BLADGROENTE ALS SPINAZIE, SLASOORTEN, ANDIJVIE, SPITSKOOL
– PAPRIKA, KOMKOMMER, TOMAAT, AVOCADO, 
– VERSE VETTE VIS ALS ZALM
– ZEEWIEREN
– KOUDE VERSE SOEPEN
– GROENTE SMOOTHIES
– GEKOOKTE ZOETE AARDAPPEL
– GEKOOKTE POMPOEN
– RAUWE VENKEL
– GERASPTE WORTEL
 
 
Eet zoveel je op kunt en eet in kleinere porties en regelmatig. Maak bijvoorbeeld porties groente en pureer dit, zet in de koelkast en eet dit over de hele dag op. Wees spaarzaam met olie. 
IMG_4591
 
WAT KAN IK NU, NAAST WATER, HET BESTE DRINKEN?
Het advies is om met externe hitte ( 33-37• C) voldoende te drinken. Wat is voldoende? Een volwassene heeft per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter water nodig. Met warm weer is het goed om op zijn minst 2 liter water te drinken. Ook als je eigenlijk geen dorst hebt; je lichaam heeft het nodig! Je verliest namelijk ongemerkt veel vocht door transpiratie door het warme weer. Daarom is het slim om ieder uur een glaasje water te drinken. Zorg ook dat je, als je weggaat, altijd een flesje water bij de hand hebt. Water saai? Leuk het op met schijfjes citroen, limoen, vers zomerfruit of komkommer. Wat vers gesneden citroengras of gember erdoor is ook lekker. Verder kun je je water zoeten met pure/ zuivere stevia druppels.
Voor-de-hand-liggend is om GEEN ALCOHOL TE DRINKEN. Hoe verleidelijk een glaasje wijn, bier, of rosé ook is, laat het tijdens externe hitte even staan.  Alcohol stimuleert de zweetklieren en verhogen de hartslag. Je lichaam wordt dus extra aan het werk gezet, waardoor je het nog warmer kunt krijgen. Bovendien vergroot alcohol de kans op uitdroging. Het werkt namelijk vocht uitdrijvend in plaats van -aanvullend. Datzelfde geldt voor cafeïne. Dus ook liever even geen koffie, en cafeïnehoudende theesoorten drinken. Laat het al helemaal uit je hoofd om energiedrankjes te gaan drinken, dit kan met dit weer zelfs gevaarlijk zijn. Laat ook frisdranken even staan.
Sapjes, smoothies……wat smaken ze lekker in de hitte. Maar ook dit is geen goed idee. Sappen en smoothies gemaakt van bijvoorbeeld vers fruit en yoghurt / melk ( ook plantaardig!) zorgen naast aardig wat suiker in één keer ook voor een verhoging van de lichaamstemperatuur. Ook hier moet je lichaam weer veel extra’s inzetten om de boel af te breken en te verteren. Laat de sapjes en smoothies tijdens externe hitte ook even staan.
Wat dan wel naast water?
– GROENE THEE , CAFËINEVRIJE THEE 
– KOKOSWATER 
– EEN BOUILLON GEMAAKT VAN VERSE GEDROOGDE GROENTE
– WATERMELOEN SAP ( zie dit artikel)
Ik heb een heerlijke zomerse kokosdrank bedacht die je nu met deze externe hitte ook kunt drinken. KLIK HIER OM NAAR HET RECEPT TE GAAN,
 
 
IMG_4471
WELK FRUIT KAN IK HET BESTE ETEN?
Wat smaakt al dat fruit nu extra lekker ! En we kunnen er dan ook heel wat van op. Toch is dat ook weer ( zucht…) geen verstandig plan. Fruit is gezond, daar kan iedereen het mee eens zijn en het lijkt dan ook vrij onschuldig om er nu lekker veel van te eten. Maar vers fruit bevat ook suikers. In DIT ARTIKEL  kun je er alles over lezen en vind je ook een lijst van fruitsoorten met de hoeveelheden fruitsuikers per 100 gram. Eet bijvoorbeeld geen ( of niet teveel) exotisch fruit. Deze soorten zijn in regel vrij hoog in fruitsuikers. Fruit waar je royaal ( maar ook weer niet teveel) van kunt snoepen zijn:
* AARDBEIEN
* BRAMEN
* BESSEN ( ZURE EN ZOETE)
* FRAMBOZEN
* KIWI
* WATERMELOEN
* GUAVE
SAM_6381-1200x800

4 Reacties op “Is ijs eten tijdens hitte verstandig? Alle vragen rondom hitte en gezondheid beantwoord!

  1. Vanavond toch genoten van een zelf gemaakt ijsje. Met avocado, kokosmelk, cacao en wat ahornsiroop mezelf even verwend.

  2. Wauw Monique, je hebt mij op n geweldig idee gebracht….
    …..WATERMELOEN kopen en in punten snijden , STOKJE of LEPEL erin en in de vriezer……….héérlijk gezond ijsje dus. Ga k uitproberen.!!!
    Nu eet ik enkel zelfgemaakte ijsjes van appelsap, ananassap of andere sappen
    zonder suikers of E nummers. En ijsjes van Kefir. (met soms stukken 86% pure chocolade erdoor hhhmmm) Oeps dit is niet veganistisch maar wel erg gezond omdat het gefermenteerde melk is.)
    Hartelijk dank Monique, voor jouw zóveelste zeer leerzame artikelen.
    Chapeau. Liefs Rosina.

  3. Hoi Monique bedankt voor alle info, maar dit begrijp ik even niet ????

    “Ze zijn wel erg belangrijk om je vochtbalans op peil te houden, maar voor afkoeling zorgt het niet, sterker, je kan het alleen maar warmer krijgen omdat je lichaam energie nodig heeft en gebruikt om het koude vocht af te koelen.”

    Het koude vocht afkoelen? ????

    Groetjes Romain.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *