Nieuwste ” gezonde” zuivelproducten, een review

Supermarkt keten AH komt weer met een ruime nieuwe aanvulling in hun zuivelschap.Als fervent kwark fan ben ik dan altijd weer ontzettend benieuwd, Deze keer maar liefst vier nieuwe producten, die ik uit het nieuwe assortiment heb gevist. Ik kijk op gezonde aspecten, biologische en natuurlijke. Er zijn nog veel meer nieuwe producten in het zuivelschap te vinden, bommetje vol suikers en andere meuk, ik neem deze uiteraard niet mee om te beoordelen. De vier die ik heb gevonden zijn:

* AH BOERDERIJZUIVEL  magere kwark ( 500 gram € 1,89)
* ARLA BIOLOGISCHE MAGERE KWARK ( 450 gram € 1,89)
* ALPRO PLANTAARDIGE VARIATIE OP YOGHURT KERS ( 500 gram € 1,90)
* DANONE HUTTENKWARK VANILLE ( 450 gram € 2,29)
IMG_4301

ALBERT HEYN BOERDERIJZUIVEL

Ik begin maar meteen met de kwark waar ik meest nieuwsgierig naar was. AH komt met een nieuwe huismerk-lijn genaamd “ boerderijzuivel”. Ik zag meerdere producten in het assortiment, zoals volle kwark, yoghurt , vla en karnemelk. Op de pot lezen we, dat de kwark wordt geproduceerd op een echte biologische boerderij en dus geen fabriek Sterker nog, het schijnt afkomstig te zijn uit de Weerribben. Daar komt ook mijn bio-dynamische kwark vandaan, die ik in de biowinkel koop. Het is echter niet afkomstig uit één zelfde fabriek, tenminste, dit vertelt AH niet. Maar het is goed mogelijk, dat dezelfde boerderij nu ook levert aan AH. Ik ben gaan navragen, maar antwoorden bleven uit en ik denk dan ook niet dat ik hier een antwoord op zal krijgen.Beroepsgeheim.Wat de pot ons vertelt, is dat de melk afkomstig is uit natuurgebied Weerribben-Wieden, waar de melk op de ( biologische)  boerderij dagelijks wordt verwerkt De melk wordt iedere dag direct verwerkt tot de verse biologische boerderij producten voor AH.
IMG_4308
Daarnaast claimt AH dat de zuivel voor 100% afkomstig is van koeien die minimaal 120 dagen per jaar 6 uur per dag in de wei lopen. Volgens AH wordt de kwark nog ambachtelijk gemaakt op basis van verse melk “ door het persen van de wei uit de melk “. Als dit zo is, wat aannemelijk mag zijn, dan vind ik dit een fijne stap. KLIK HIER om te lezen hoe echte kwark gemaakt wordt, en waarom de meeste kwark in supermarkten eigenlijk helemaal geen kwark mag heten.
IMG_4309 2
Proeven maar……WAUW! Dit is serieus LEKKER! Zeer milde, romige smaak, de textuur is prachtig lobbig, de geur licht fris zurig zoals kwark hoort te ruiken. Ik ben blij verrast. Werkelijk een heerlijke kwark. Ik proefde een significant verschil tussen deze kwark en de Weerribben kwark ( van Zuiver Zuivel) uit de biowinkel. Deze is wat meer zuur van smaak. Het smaakte ook in de verste verte niet naar mijn dagelijkse bio-dynamische kwark. Ik vind het daarom wel aannemelijk, dat deze kwark werkelijk van een andere boerderij afkomstig is. Resumerend: TOP PRODUCT, heerlijk geprijsd. ( in de biowinkel betaal je gemiddeld € 2,50)  De kwark is laag in ( melk) suikers: per 100 gram zo’n 4 gram. En aardig goed in eiwitten: per 100 gram 7,5 gram. De beker ging bij mij in één keer leeg!
Naar aanleiding van dit review kreeg ik een erg leuke reactie van de boerderij waar deze kwark vandaan komt. Hierboven vroeg ik mij af, of deze kwark van een zelfde afkomst was als mijn bekende WEERRIBBEN kwark. Dit blijkt te kloppen, alleen ligt het iets genuanceerder. De zuivel komt namelijk niet van WEERRIBBEN zuivel zelf, maar van Arvin , de zoon van Klaas de Lange van WEERRIBBEN zuivel. Familie dus!!! 😉 Daarnaast komt de zuivel van WEIDEVOL, een biologische natuur boerderij, gevestigd in Zwartsluis, een natuurgebied in Wieden. Dit is sinds vijf jaar gekoppeld aan de Weerribben, een prachtig gebied, Sinds vijf jaar werkt de natuurboerderij biologisch en wordt er rekening gehouden met weidevogels. Zowel het vee als het jongvee loopt zoveel als mogelijk in een jaar buiten. Meer info kun je terugvinden op www.weidevol.nl  Ik vond het superfijn, dat ze mij dit nog hebben nagezonden, en dat dit review op prijs werd gesteld.
IMG_4300

ARLA BIOLOGISCHE MAGERE KWARK

De volgende is de nieuwe biologische kwark van ARLA. Arla heeft voor mild gekozen. Deze kwark komt in principe op hetzelfde neer als de boerderijzuivel, ook hier wordt weidemelk gebruikt van koeien die 120 dagen per jaar 6 dagen per week buiten grazen. Het verschil zit hem in twee dingen:
– Arla zuivel wordt in een fabriek geproduceerd
– Arla voeg melkzuurbacteriën  en stremsel toe, om de kwark mild van smaak te maken.
IMG_4311
Door de melkzuurbacteriën en het stremsel  is het eiwitgehalte ook hoger dan de boerderijzuivel. Die ligt per 100 gram op 11 gram. De ( melk) suikers zijn vrij laag, per 100 gram 4 gram. Deze biologische kwark is in het bijzonder geschikt voor professionele sporters en/of amateursporters die intensief sport beoefenen. Het is een vrij goedkope BIOLOGISCHE variant met relatief veel eiwitten.
IMG_4312
Proeven maar…….Niet slecht, wel beduidend minder dan de boerderijzuivel. Minder romig, en wat licht zuur in nasmaak. De textuur is in orde, stevig, maar ook weer niet lobbig. Ik vind hem absoluut niet slecht, zeker een aanrader als je het tegenover niet-biologische kwark zet, of de super “ proteïne” kwark die tegenwoordig op de markt staan.

IMG_4299

ALPRO PLANTAARDIGE VARIATIE OP YOGHURT  KERS

Voor veganisten zijn er ook  vijf nieuwe producten van ALPRO te vinden in het zuivelschap. Plantaardige yoghurt, met fruitsmaken. De smaken zijn kers, bosbes, perzik, mango , en framboos. Ik koos voor de kers variant. De receptuur is zoals we deze van Alpro gewend zijn. Gepelde sojabonen,( in dit geval 9,7 %) , tricalciumcitraat, pectine, guarpitmeel, natuurlijke aroma’s, citroenzuur, natriumnitraten, maïszetmeel, wortelextraxct, zeezout, en synthetisch toegevoegde vitaminen ( C, B2, B12 en D) Daarnaast zijn er aan deze yoghurt fermenten toegevoegd om de yoghurt yoghurt te maken, om het zo te formuleren. Op de pot lezen we groot dat er geen suikers zijn toegevoegd en dat klopt, we zien in de ingrediënten geen “ suiker” staan. Maar wel een flinke alias suiker: sap uit concentraat, maar liefst 16,4%. Er zitten wel voldoende kersen in, zo’n 19%, wat aanzienlijk veel is te noemen voor een zuivelproduct. Meestal vinden we in aardbei yoghurt een kleine snotterige aardbei. Verder is er nog 2,7 gram “ fruit” toegevoegd, er wordt niet vermeld om welk fruit dit gaat.Echter……we vinden geen enkele kers/ ander vast fruit in de pot. Wat dus betekent, dat de kersen zwaar zijn toegetakeld en geheel zijn verdwenen in de massa. Wat neerkomt op…suiker.
IMG_4305
Wat we hier zien is weer zo’n typische marketing truc. We denken suikervrij in te kopen, maar per 100 gram tik je 6 gram suikers weg, die voortkomen uit de concentraat en het fruit. Proeven maar…..
IMG_4306
Wat meteen opvalt is de zeer sterke ( bijna chemische) kersengeur. Hier zit absoluut veel aroma in. Verder opvallend: ik kon geen enkel stukje kers vinden. De kersen zijn waarschijnlijk ook vermalen en ontdaan van “ stukjes”. Wat inhoudt, dat vooral de suikers overblijven. Als je een bakje van deze yoghurt eet ( 250 ml) krijg je 15 gram suiker binnen. Terwijl de ADH staat op maximaal 25 gram suiker per dag. Je begrijpt nu vast beter waarom ik zeg dat dit extreem veel suikers zijn.
De textuur was waterig. Geen yoghurt, meer water. Enorm vloeibaar. De smaak vond ik zelfs mier en mierzoet. Ik heb deze yoghurt aan vriendlief gegeven, die hem ook niet lekker vond, maar wel met “ heug en meug” heeft weggewerkt omdat wegooien zonde is. Maar deze zal ik nooit opnieuw kopen. Het is uiteraard fijn voor veganisten, maar onthoud, dat deze yoghurt erg veel suikers bevatten ook al bleren ze op de pot van niet.
Op facebook heb ik ALPRO een linkje gestuurd van dit review. Daar kwam een wat dubbelzinnig antwoord op, waaruit ik niet kon opmaken dat mijn review daadwerkelijk is gelezen, maar wel op de toegevoegde suikers werd gereageerd. Er werd geadviseerd de  nieuwe ” no added sugar, more fruit” variant te proberen….( …) ehm, was dat ook niet de pot die ik hier review? Alpro is van mening dat er geen suikers zijn toegevoegd maar dat de suikers uit ” natuurlijke bronnen” afkomstig is……Ik heb het maar zuchtend opgegeven….
IMG_4302

DANONE HUTTEKWARK VANILLE

Opvallend nieuw product vond ik deze hutten-kwark van het bekende zuivelmerk Danone. Huttenkase of cottagecheese is jonge, opgepijpte kwartsachtige kaas met een korrelige structuur. Ik maak mijn eigen cottagecheese met geitenzuivel ( KLIK HIER VOOR RECEPT)  Danone heeft superslim ingesprongen op de gezonde trends n komt nu met een hutten-kwark. Het is bedoeld als ontbijt-kwark of tussendoor, dus als kwark te consumeren. Ook hier zien we weer claims als “ 16 gram proteïne” op de verpakking .
IMG_4303
Het is uiteraard  veel, maar met een grote kom goedkope kwark krijg je net zoveel eiwitten binnen. Ook heb je, als je niet professioneel sport beoefent, veel eiwitten nodig.  Arla biologische magere kwark heeft bijvoorbeeld exact dezelfde hoeveelheden aan eiwitten. De 16 gram die groots op de verpakking prijkt, is per PORTIE berekend. Marketingtrucje.. Deze variant heeft een vleugje vanille ( dat wil zeggen, aroma) Verder bestaat de huttenkwark uit magere melk, room zout stremsel en melkfermenten.  Qua ( melk) suikers ligt het per 100 gram op 4,5 gram.
IMG_4304
Proeven maar….HHHmmm, lekker! Ik hou ervan. Ik vind de stukjes heerlijk, goede romige smaak en inderdaad dat vleugje vanille maakt het best bijzonder. Smaakt niet verkeerd! Ik heb meteen het bekertje op gelepeld…. Ik vind het wel erg duur. Ik maak daarom liever mijn cottagecheese zelf, is nog leuk ook om te doen!!!!  😉

WAT VIND IK?

De grote verrassing vond ik de AH boerderij zuivel. Superlekker! En fijn geprijsd. Ik vind het erg aannemelijk dat deze biologische zuivel niet in een fabriek wordt geproduceerd. Ik blijf echter wel even zoeken, als daar wat uit voortkomt, zal ik dit in dit review aanvullen. De goede tweede vond ik de biologische ARLA kwark. Fijne kwark, mild, en rijk in eiwitgehalten. Daarna volgt de Danone huttenkwark. Ik moet zeggen dat ik het een potje commerciële onzin vind, maar wel erg smakelijk. Erg duur ook. En ik zet de ALPRO eigenlijk niet eens op een laatste plek in deze top vier, omdat ik het echt prut vind, zeker voor de prijs die ervoor moet worden betaald. Deze verwijs ik dan ook naar de meuk-stapel. Enorm veel suikers, misleidend, maar wel prettig voor veganisten.

 

MEER GERELATEERDE ARTIKELEN:

 

REVIEW MELKUNIE PROTEIN KOKOS KWARK

PLANTAARDIGE KWARK? DAT MAAK JE TOCH GEWOON ZELF! 

REVIEW ARLA PROTEIN KWARK

CAMPINA KWARK, KWARK VOOR TOPSPORTERS?

ALLES OVER KWARK

ZUIVELPRODUCTEN WORDEN DUURDER….WAAROM HET BETER IS OM BIO-DYNAMISCH TE KIEZEN

MELKUNIE PROTEIN GREENS???

12 Reacties op “Nieuwste ” gezonde” zuivelproducten, een review

 1. AH heeft ook een biologische kwark van skyr die is ook heel lekker is bijna altijd uitverkocht maar ik vraag er altijd naar dan bestellen ze het voor je ,die miste ik in de test

 2. nav deze review gelijk een pot Boerderijzuivel Magere Kwark bij AH gehaald…. gelukkig maar 1!! Wat een verschrikkelijk teleurstellend product! Hij was niet dik, zelfs niet lobbig, niet eens een heel klein beetje… Het lijkt wel drinkyoghurt. Zelfs toen ik het half om half mengde met volle griekse yoghurt bleef het een zielig dun bedoeninkje. Erg jammer 🙁

 3. Ik koop mijn yoghurt in een winkeltje die allerlei pure boerderij produkten verkoopt, heerlijk!!
  Ik heb de boerderijzuivel van AH nog niet geproefd. Wat mij tegen houdt is de plastic flessen!!!

 4. Blij met je onderzoek.
  Haal altijd weerribben volle kwark bij eco winkel. Ik ontdekte de boerderij volle kwark uit weerribben bij ah. Deze is heerlijk maar ik twijfelde idd net als jij of deze hetzelfde geproduceerd wordt als de eco versie van weerribben. Hoewel ik toch ook de eco versie blijf gebruiken neem ik ook deze zeer regelmatig. Zeker na jouw bevindingen.
  En nu maar hopen dat ah deze niet gaat vervangen door weer een eigen merk!

 5. Heb zojuist een klacht naar AH gestuurd dat de Boerderijzuivel in de meest onaangename grijze plastic flessen zit, oogt in combinatie met de witte en lichtgele zuivel zeer onaangenaam.
  Schrik er steeds van: bedorven ? nee grijzige fles !Zonde van dit heerlijke product.

  • ik heb ook tegenwoordig wat problemen met de kwark van de boerderijzuivel. Daar heb ik hen ook al op geschreven. De kwark is vreselijk vloeibaar.

 6. Ook de karnemelk, de echte met het zuivelboederijlogo komt van deze boerderij.
  Jammer genoeg is de echte karnemelk van Den Eelder uit het assortiment.
  Deze was zelfs goedkoper.

 7. Hoi Moniqe,

  Ik ben 62 jaar en neem s morgens kwark met noten en müsli .
  Is dit wel goed om elke dag te nemen.?
  Of te veel eiwitten?

  • Dag Lucy,
   Qua eiwitten zal dir vast meevallen. Afhankelijk wat je verder op een dag aan eiwitten eet, maar ik neem aan dat dit niet veel of overmatig zal zijn, dat komt zelden voor. Ik zou meer letten op de suikers in de muesli. Let daar meer op. Succes!

 8. Ook ik vroeg me ook af of de AH Weerribben – wieden karnemelk ook van de boererij van de Lange komt. Ik vind de plastic fles van AH erg vervelend, weer meer plastic afval. Ik ga nu naar de Ekoplaza om het in de fles te kopen van de bio-dynamische boerderij van de Lange.Dan weet ik het zeker dat het een goede oorsprong heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *