Plantaardige alternatieven…..wat eet JIJ echt ?? dit artikel kan je gezondheid verbeteren…..

Als je een gemiddelde huidige supermarkt binnen wandelt, wordt het een lastige taak om ECHT voedsel te vinden. We worden overspoeld met zogenaamde – zogenoemde “ plantaardige alternatieven “ De industrie en heel veel overheden die deze industrie ondersteunen, zijn druk bezig, om de consument te doen laten geloven dat al die plantaardige alternatieven gezonder zijn, beter zijn voor mens / dier en milieu. We kunnen echter bij dit alles zeer grote vraagtekens zetten, helaas doet de consument dat niet en gelooft, pikt, slikt en vooral KOOPT alles voor soms duizelingwekkend hoge prijzen.

Over dit onderwerp heb ik inmiddels erg veel geschreven, ben je geïnteresseerd, kijk dan zeker even deze website door. Je kunt hits intikken in de zoekbalk op de homepage. Waarom opnieuw een artikel ? Wel…helaas is het nodig. Want het blijft een zwaar en hardnekkig gevecht -> tegen de bierkaai -> om de consument realistischer te laten kijken naar wat zij nu daadwerkelijk geloven, en consumeren, en waar zij zich arm en blut aan betalen.
In dit artikel ga ik een paar populaire plantaardige producten onder een vergrootglas leggen. Ik hoop, dat dit heel veel schellen van de ogen doet vallen, en we echt aan onze gezondheid gaan denken. Want ….ik had mij geen zorgen gemaakt, mij niet zo druk gemaakt, mij er niet zo boos en gefrustreerd over gemaakt, als al die plantaardige alternatieven daadwerkelijk gezond zouden zijn, en inderdaad gunstig voor mens / dier en milieu. En nee, ik zeg hiermee ZEKER NIET, dat bijvoorbeeld een reguliere vlees en zuivel industrie top is, want we weten ook, dat deze tak verre van gezond en gunstig is voor mens / dier en milieu. Alleen zijn al die -> vaak nog ongezondere -> plantaardige alternatieven niet veel beter, gezonder en milieuvriendelijker, wel DUURDER. Wat er nu gebeurt is vooral water naar de zee dragen en het water daarmee extra bevuilen. Niet ten gunste voor jou-> de consument -> maar ZEKER niet ten gunste van mens / dier en milieu. De industrie wilde alleen buigen, als het er zelf niet slechter van zou worden. En dus werden er zaken als een eiwit transitie en een proteïne gekte geïntroduceerd. Worden we er gezonder en beter van ? Ik zie zelf NIETS veranderen, niet in ons milieu, niet in de algehele volksgezondheid, niet in dierenwelzijn. Sterker nog ; ik zie alleen maar verergering. En NIEMAND, echt NIEMAND -> behalve ik lijkt het -> die zich DIT  afvraagt. 
Daarom blijf ik mij inzetten voor kennis, voor bewustwording, voor realiteitszin. Ik geef nooit op. Hoe erg ik ook wordt tegengewerkt door zowel de industrie als de consument zelf die heilig is gaan geloven in alles wat lekker is. Lekker maakt bemind, en een liefde voor eten en drinken is moeilijk weg te meppen. Gevolg is dat we met zijn allen door een industriële bril zijn gaan kijken. Als jij je beter voelt als je veganistisch eet, zul je mij een vreselijke zeiksnor vinden die uit haar nek kletst. Want je wilt immers dat ideaal-plaatje niet verstoren, waar jij ALLES kunt en “ mag “ eten omdat het plantaardig EN LEKKER is. Kom ik daar tegenaan schoppen met mijn realiteit, dan wimpel je dat liever weg, want je wilt gewoon je pot kokosyoghurt kunnen blijven eten. En al die vleesvervangers. Al die plantaardige kaas. Snoep . Ijs . Chips . Koek . Taart. Het kan niet op, iedere dag is het een waar feestje, terwijl jij je schuldgevoel sust. Een schuldgevoel, die de industrie jou heeft aangepraat. Met een reden: jouw geld.
Plantaardige alternatieven worden gepresenteerd als goed / beter voor dit / dat / zus en zo en gezond. Als je echt voedsel eet, ben je slecht, eet je ultra bewerkte plantaardige meuk, ben je gezond en goed. Dit is het plaatje wat de industrie heeft geschetst in jouw hoofd, dankzij zeer slimme spelletjes. Met als inzet jouw portemonnee.
Dus ja….ik vind het NODIG om dit soort verhelderende en confronterende artikelen te blijven schrijven. Want “ dit soort “ content vind je bijna nergens. Er zijn er helaas maar weinig die ECHT wakker zijn, of het niet voor geld en roem doen. In deze huidige tijd is goed doen slecht en slecht doen goed. Alles is reverse psygholgy geworden. Ik realiseer mij dat ik maar één zandkorreltje ben in de grote spaken van het industriële wiel, maar ik hoop, dat dat ene zandkorreltje een verschil kan maken, en nog beter: een BEGIN van een ander tijdperk. Een tijdperk, waarin we weer zelf mogen nadenken, zelf beslissingen maken, en echt kijken naar wat gezond is. En vooral ook naar WAT NIET. In het onderstaande overzicht licht ik de meest populairste plantaardige alternatieven uit, en lees je wat jij nu ECHT eet en drinkt, als jij -> en je gezin -> deze producten dagelijks consumeert. En vooral wat dat voor GEVOLGEN heeft voor de algehele gezondheid. Doe ermee wat je wilt.

BOTER

Plantaardige boter komt niet uit de lucht vallen, dat is er al eeuwenlang. Echter zijn de kaarten door alle gekke transities opnieuw geschud en kunnen we tegenwoordig de raarste ingrediënten vinden in een pakje en/of kuipje boter. Meer lezen over boter ? KLIK HIER. 
Het huidige aanbod in plantaardige boter -> zowel smeerbaar als om mee te bakken -> is gigantisch. Je kunt alle kanten op, van palmolie vrij tot geheel biologisch. De verkoopprijzen worden er in elk geval niet malser op. Wel vetter. Voor een blok plantaardige boter betaal je gemiddeld € 2,75-4,75 per 250 gram. Het blok vet wat ik ga uitlichten kostte mij €2,75. Dit pakje boter bestaat voor 75% uit puur VET.
Wat zit erin :
43% SHEABOTER OLIE : Het gaat om een vaste boter-soort, die ook bij kamertemperatuur vast blijft. Het wordt gewonnen uit de noten van de SHEA BOOM ( Karite boom ) die meest in de Savanne ( Afrika ) groeien. De pruimvormige vrucht heeft tot 50% vet in de pitten. Er wordt industrieel ENORM veel kapot gemaakt door o.a machinale raffinage. Hierdoor verliest het vrijwel alle werkzame stoffen die juist zo belangrijk zijn. Je kunt het nog het beste vergelijken met honing, of kokosolie. Dit wordt ook industrieel zodanig bewerkt , dat er maar weinig overblijft van de gezonde eigenschappen. Net als bij kokosolie, wordt de meeste Shea butter voor industrieel gebruik bewerkt met hexaan of andere chemische oplosmiddelen. Dit wordt gedaan om het industrieel aantrekkelijk en winstgevender te maken, zodat het ook meer oplevert. Het wordt op zeer hoge temperaturen ontgeurd en gebleekt. Er blijven altijd wel chemische resten in het eindproduct achter.
WATER : komt in deze boter voor als tweede ingrediënt, wat zoveel betekent, dat deze boter voor een deel uit water bestaat.
21% KOKOSOLIE: zie mijn toelichting bij de shea boter. Dit is eigenlijk precies één zelfde verhaal.
11% KOOLZAADOLIE ; en ja, ook hier kan ik verwijzen naar het bovenstaande stukje content bij de shea boter.
ZOUT ; in dit geval bevat deze boter ongeveer 3 gram zout per pakje. Als je je bedenkt dat we per dag MINSTENS zes gram zouden moeten consumeren volgens de Gezondheidsraad, dan zegt je die 3 gram vast meer dan voldoende.
1% AMANDEL : ook wel -> bijna niks . Het is echter leuk om groot op de verpakking te vermelden, dat er ook amandel in de boter zit. Maar zoals je ziet is dat te verwaarlozen, als je met je ogen knippert mis je het.
LECITINE : om al die vetten te emulgeren. Commercieel wordt het voornamelijk uit sojabonen verkregen, maar wordt ook vaak uit zonnebloempitten gehaald. Geperste olie wordt kort door de bocht geëxtraheerd met oplosmiddelen, worden de fosfolipiden verwijderd, geroerd en gedroogd tot een bruine stroperige massa. Aardig bewerkt dus.
WORTELSAP ; Voor kleur en smaak
CITROENSAP: voor conservering
NATUURLIJKE ZONNEBLOEMOLIESMAAK : tja…..het bestaat inderdaad, een namaak smaakje wat de smaak van zonnebloem olie nabootst. Wat op zich al best knap is te noemen, omdat zonnebloemolie een zeer neutrale smaak heeft. Maar goed. Het zal deze klont vet vast wat smaakvoller maken.
Deze klont vet bestaat voor 75% dus uit VET. Puur vet. En ja, tuurlijk, het is een zogenaamde BOTER, wat altijd vet is, maar als je je bedenkt, dat je PER 100 GRAM die 75 gram vet naar binnen hapt , met daaraan VERZADIGD 39 gram, dan kijk je er hoop ik net even iets anders naar. Want deze vetten zijn NIET GEZOND. Ze zijn om te beginnen BEWERKT. Maar daarnaast ook extreem rijk aan die vetten waar onze hart en bloedvaten van dicht slibben.
Er heerst nog een hardnekkig misverstand, en dat is het feit dat het BIOLOGISCH is. Zeker wat betreft plantaardig maakt dat wat betreft voedingswaarden GEEN DROL uit. Want ook biologische plantaardige alternatieven moeten worden BEWERKT en wat het in dit geval JUIST nog erger maakt, is dat er een BASIS moet zijn waaruit een namaak-product moet worden opgebouwd. Wat je hier ziet -> dit bonkje vet -> is vaak ook een BASIS voor talloze andere plantaardige alternatieven. Denk aan kaas / vlees / worst en broodspreads. In wezen zie je de basis NAAKT EN KAAL in dit bonkje vet. Confronterend ? Zeker. En ik hoop dat je nu ook anders zult kijken naar de term BIOLOGISCH . 

WAT KUN JE BETER KIEZEN ?

Boter hebben we in feite NIET nodig. Het maakt bakken en braden eenvoudiger, vlees wordt sappiger en malser maar NODIG hebben we het niet. Wil je toch graag boter gebruiken, dan is er maar ééntje wat echt geschikt is : 100% pure biologisch-dynamische ROOMBOTER. En nee, ik zeg ook niet dat je daar klonten tegelijk van in je koekenpan moet lazeren, en dikke lagen op je boterhammen, maar ik zeg dat je deze echte pure boter SPAARZAAM moet gebruiken. Alles lezen over roomboter ? KLIK HIER

PLANTAARDIGE ZUIVEL

Voor de consument een zeer hekel punt…..ZUIVEL. Dankzij de slimme trucs van de industrie hebben we ons volledig gekeerd tegen de zuivelindustrie, en voor wat betreft dat geldt voor de REGULIERE zuivelindustrie, kan ik het niet meer eens zijn. Maar het probleem is, dat alles over één kam wordt geschoren. De industrie heeft met diverse wereldwijde overheden afspraken gemaakt dat zij zeker willen meebuigen om deze reguliere zuivelindustrie te reduceren, maar er zelf niet onder gaan lijden. Het antwoord werd de explosie aan plantaardige zuivel. Dat zal je vast niet zijn ontgaan. Het is BOOMING BUSINESS. We kopen ons straatarm aan plantaardige melkvervangers / yoghurt / kwark / toetjes / puddinkjes…..het kan niet op. We smullen ervan. Wat ja….dat het in de meeste gevallen erg smakelijk is, is logisch te verklaren. Vrijwel alle plantaardige zuivel zit RAM VOL gepropt met suikers en vetten. Dat wordt door de industrie echter maar “ even over het hoofd gezien “ en leest de consument daar NOOIT iets over. Eerder had ik het over de BASIS. Zoals je dat kunt vergelijken met dat blokje botervet. Veel plantaardige zuivelproducten als kokoszuivel, maar ook “ barista “ zuivel en “ volle “ melkproducten hebben deze zelfde basis, maar dan in vloeibare vorm omgegoten.  Zo heb jij totaal niet in de gaten, hoeveel vet maar ook suikers jij in één keer binnen krijgt. Vloeibaar maakt zeer ontoerekeningsvatbaar, je kunt nooit goed inschatten HOEVEEL je nu echt in één keer binnen krijgt, met vast voedsel is dat veel toegankelijker. KLIK HIER om daar meer over te lezen.
Ik ga een beker PLANTAARDIGE GRIEKSE STYL YOGHURT uitlichten, één van de meest gekochte plantaardige zuivel in supermarkten. Bij o.a de AH kun je een eigen huismerk kopen voor € 1,49 voor 500 gram. Goedkoop hé? Zeker, maar als je het in verhouding stelt met de ingrediënten is zelfs die €1,50 nog veel teveel betaald, kijk even mee :
WATER : het eerste ingrediënt, wat betekent dat deze “ yoghurt “ voor het allergrootste deel uit water bestaat. Duur potje water dus.
8,4 % KOKOSOLIE : vloeibaar verhit toegevoegd. We kopen de “ Griekse volle yoghurt 10% “ vooral om de romige smaak. Dus om die romige smaak na te bootsen is er flink wat kokosolie aan toegevoegd.
6,6% GEHYDROLYSEERDE HAVER ; ook wel in stukjes gesplitste haver. Het breekt eiwitten af in hele kleine stukjes -> moleculen -> waardoor ze gemakkelijker kunnen worden verwerkt.
4,1% SOJABOON: bewerkte pulp wat wordt geëxtraheerd
3,9% KOKOSROOM ; wordt toegevoegd voor de romigheid na te bootsen.
3,2% SOJAEIWIT : voor de hippe eiwitjes -> proteïne-> te kunnen claimen. Veel is dit niet, want per 100 gram pak je 4 gram mee.
GEACETYLEERD DIZETMEELAPIDAAT ; vulstof en stabilisator. Het ontstaat door een verestering van voedingszetmeel met azijnzuuranhydride en een verestering / crosslinking met adipinezuuranhydride. Ja, ik weet het, je zult geen snars begrijpen van wat DAT is, hopelijk zegt je dat juist meer dan genoeg…..Alhoewel het als 100% veilig wordt beschouwd, kunnen astmapatiënten bijwerkingen krijgen van dit verdikkingsmiddel.
HYDROXYPROPYLDIZETMEELFOSFAAT : net als de hierboven uitgelichte, een verdikkingsmiddel. Het is zeer stabiel tegen hitte , zuren en enzymen, wat het in zuivelproducties dus een vrij ideale verdikker maakt. Het kan de spijsvertering mogelijk afremmen. Geen echt lieverdje in mijn ogen.
NATUURLIJK AROMA : welke is niet bekend.
CALCIUMZOUTEN VAN ORTHOFOSFORZUUR : werkt in deze meuk als anti klont middel.
JOGHURTCULTUUR : onduidelijk welke culturen, het zal zeker niet om echte Griekse culturen gaan, aangezien deze “ Griekse stijl “ joghurt ook niet als GRIEKSE yoghurt wordt geclaimd.
CITROENZUUR : ter conservering
Ik zeg vaak “ dit is echt NIET gezond “ maar in dit geval zet ik er zelfs een grote alarmbel bij 🔔, want per 100 gram krijg je een gi-gantische lading verzadigd vet binnen : 9,4 gram …ja EXTREEM VEEL. Zeker als je je bedenkt dat streng wordt geadviseerd, om per dag niet meer dan 10% van je totale energie uit verzadigde vetten te halen. Het komt gemiddeld neer op zo’n 20-22 gram per dag. Als jij dus een schaaltje -> 200 gram -> van deze yoghurt eet, heb je die 20 gram meteen te pakken. Ongekend ongezond dus.

WAT KUN JE BETER KIEZEN ?

ECHTE ZUIVEL. Punt. Daar heb ik niets meer of minder aan toe te voegen. Lees er ALLES over IN DIT ARTIKEL. 

SPREADS

Iets wat ook gigantisch populair is onder “ plantaardige alternatieven “ zijn spreads, paté’s en zoete en hartige pasta’s voor op de boterham / cracker enzovoort. Iedere maand komt er wel weer een nieuw potje of bakje in de supermarkten. Het wordt gezien en beschouwd als de gezondere variaties op de bestaande broodbelegging. Is dat zo ? Ik zal direct zijn : NEE.
Sterker, in de meeste gevallen is het ongezonder. Dit komt, omdat ook in deze plantaardige alternatieven in basis verzadigd industrieel bewerkt “ leeg “ vet wordt gebruikt. Je kunt dat bonkje vet weer even voor je halen……heb je hem ? Okay, dit is in heel veel gevallen DE BASIS van een spread , een broodpasta, een paté enzovoort. Dit wordt industrieel verder bewerkt, en worden er verschillende andere ingrediënten aan toegevoegd om iets op smaak, kleur en geur te brengen, te conserveren en een bepaalde structuur te geven. Ik heb een potje biologische amandel chocoladepasta uit het schap gevist om deze uit te lichten. Dit poptje kost €4,49 per 200 gram -> dat is € 22,45 per kilo. Ja, duur! Maar waard ? Kijk mee ;
ZONNEBLOEMOLIE : je leest het correct ; deze pasta bestaat voor het grootste deel uit bewerkte olie. Herinner je het bonkje vet ! Maar dan vloeibaar gemaakt.  In dit geval is het behoorlijk slecht te noemen omdat deze olie zeer rijk is aan omega 6, waar we juist minder van binnen moeten harken.
RIETSUIKER : gewoon suiker, maar biologisch mag geen gewone sucrose en wordt er rietsuiker gebruikt, wat 1:1 precies hetzelfde is.
15% AMANDELEN : voor een potje amandelpasta is dit nog best redelijk te noemen.
GEDROOGDE RIJSTSTROOP : suiker, en meteen een verdikkingsmiddel
INULINEPOEDER : veelpoeder voor waarschijnlijk meer volume in deze pasta
7,5% DADELPOEDER: suiker, regelrechte alias suiker.
5% CHOCOLADE- RIETSUIKER -CACAOPOEDER – CACAOBOTER: suiker / suiker / verzadigde vetten…..
CACAOBOTER ; net als kokosolie en sheaboter een vaste botersoort. Er wordt industrieel ENORM veel kapot gemaakt door o.a machinale raffinage. Hierdoor verliest het vrijwel alle werkzame stoffen die juist zo belangrijk zijn. Je kunt het nog het beste vergelijken met honing, of kokosolie. Dit wordt ook industrieel zodanig bewerkt , dat er maar weinig overblijft van de gezonde eigenschappen. Net als bij kokosolie, wordt de meeste cacaoboter voor industrieel gebruik bewerkt met hexaan of andere chemische oplosmiddelen. Dit wordt gedaan om het industrieel aantrekkelijk en winstgevender te maken, zodat het ook meer oplevert. Het wordt op zeer hoge temperaturen ontgeurd en gebleekt. Er blijven altijd wel chemische resten in het eindproduct achter.
MAGERE CACAOPOEDER : ontvette poeder
ZONNEBLOEM LECITINE : om al die vetten te emulgeren. Commercieel wordt het voornamelijk uit sojabonen verkregen, maar wordt ook vaak uit zonnebloempitten gehaald. Geperste olie wordt kort door de bocht geëxtraheerd met oplosmiddelen, worden de fosfolipiden verwijderd, geroerd en gedroogd tot een bruine stroperige massa. Aardig bewerkt dus.
BOURBON VANILLEPOEDER ; waarschijnlijk het duurste ingrediënt van dit hele lijstje.
Per 100 gram tik je maar liefst 31 gram suikers naar binnen, wat uiteraard extreem veel is te noemen. Ook het verzadigde vet ligt hoog, met 6,4 gram /100 gram. Als je denkt gezonder uit te zijn m.b.t een gewone chocolade / amandelpasta, zie je dat je bedrogen uitkomt. Maar wel veel méér betaalt.

WAT KUN JE BETER KIEZEN ?

Wat betreft broodbelegging is er daadwerkelijk NIETS meer eenvoudig dan ZELF MAKEN. Voor alle inspiratie -> KLIK HIER.

VLEESVERVANGERS

Vleesvervangers, ongeachte welke / welk merk, zijn ULTRA BEWERKTE producties. Om het makkelijk en kort maar krachtig te houden, verwijs ik je graag door naar DIT UITGEBREIDE ARTIKEL waarin ik alles op een rij heb gezet. Als je dit artikel hebt gelezen, snap je meteen, waarom al die kant en klare vleesvervangers NOOIT goed en gezond zijn. Je kunt je tevens afvragen, hoe het komt, dat er iedere week ergens wel een 1+1 gratis actie gaande is. Er wordt vooral veel VERDIEND aan deze meuk.
Net als in de zuivelindustrie zijn er wat betreft vlees ook flinke afspraken gemaakt tussen de overheden en de industrie. De industrie wil meebuigen, zolang het zich ook wel weer terug gaat verdienen. Dit zien we nu gebeuren.
Als we naar het aspect “ we-moeten-minder-vlees-eten “ gaan kijken, werpt het zijn vruchten af. In 2024 aten we gemiddeld 75 kilo vlees per persoon / per jaar. Dat is een daling ten opzichte van 2010, toen er 79 kilo per persoon / per jaar aan vlees werd geconsumeerd. Het lijkt te werken. Als we in het kader van de reguliere vleesindustrie kijken, is dit uiteraard “ goed nieuws” maar wat zegt het over de GEZONDHEIDS ASPECTEN ? Gaan we daarop vooruit ? NEE.
Zowel industrieel bewerkt vlees als ultra bewerkte plantaardige alternatieven op vlees zijn beiden ongezond, maar als we naast elkaar moeten gaan vergelijken, dan springt het gewone vlees als winnaar uit deze strijd. Plantaardige alternatieven op vlees zijn in regel vrijwel altijd ongezonder, omdat ze uit veel meer ingrediënten ( moeten…) bestaan en deze vaak verre van gezond zijn, zoals je ook in dit artikel al vaak voorbij ziet komen -> denk maar weer even aan dat bonkje botervet.  De vraag is dus, of we nu echt zo “ goed “ bezig zijn door ongezonde vleesconsumpties te vervangen door nog meer ongezondere vleesvervangers.

WAT KUN JE BETER KIEZEN ?

….om het zelf “ from scratch “ te maken. Ik weet zelf niet beter. Ik leef al ruim 37 jaar vegetarisch / 98% veganistisch, en koop NOOIT iets aan plantaardige bewerkte meuk. Ik maak mijn vervanging voor vlees namelijk zelf, met o.a peulvruchten / noten / tempeh en seitan. Op deze website vind je echt talloze lekkere recepten, om jou ook op weg te helpen. IN DIT OVERZICHT vind je bijvoorbeeld erg veel lekkere en makkelijk te maken recepten om voortaan zelf gewoon je vleesvervangers te maken. Wat je vooral moet beseffen en onthouden, is dat zelf maken niet moeilijk is, niet ingewikkeld of tijdrovend. Want als IK het kan bolwerken in mijn drukke bestaan waarin ik bijna dag en nacht aan het werk ben, dan lukt het jou ook. Het is een kwestie van prioriteiten stellen -> hoe graag wil je het en hoeveel belangrijker is je voeding wat betreft bijvoorbeeld scrollen op TikTok -> mindset -> wie geloof je, de industrie of je eigen capaciteiten -> en van routine -> zit het in je routine, dan wordt het net zo makkelijk als aardappelen stomen . Het is aan jou in hoeverre jij je mee laat slepen door de industrie, die het jou zogenaamd graag makkelijk wil maken.

PLANTAARDIGE KAAS

Ik snap veel niet, dat weten jullie, maar wat ik echt oprecht niet snap, is dat de plantaardige variaties op kaas zo’n gretige aftrek lijken te hebben. Ik heb het jaren geleden uit pure nieuwsgierigheid eens geproefd, ik vond het naar karton smaken en de structuur ronduit smerig. Ook nu zie ik de gekste dingen voorbij komen, van hippe “ kaas “ spreads tot plakken kaas in elke soort die jij je maar kunt bedenken. Zeker de plantaardige variaties op kaas kunnen een regelrechte verzadigde vetbom zijn. Dit komt, omdat er ook hier in regel vrijwel altijd een basis op olie / hard vet wordt gebruikt om zo’n “ kaas “ op te bouwen. Ik koos bij de Appie de plantaardige milde kaas, van hun eigen plantaardige huismerk TERRA om uit te lichten. Dit kost €1,25 per 200 gram. Koopje hé ? Tja, maar of het een “ koopje “ is voor je lijf…..lees even mee :
WATER : de reden, waarom dit “ nogal goedkoop “ kan worden gemaakt, is het feit dat het voor het grootste deel uit water bestaat.
21% KOKOSVET ; haal dat bonkje botervet maar weer even voor je, voor je eigen beeldvorming. Dan weet je meteen waaruit deze plakken voor een zeer groot deel uit bestaan.
GEMODIFICEERD ZETMEEL : gemaakt uit aardappelzetmeel en tapiocameel.
AARDAPPELZETMEEL : wordt gebruikt als binder en verdikker
MALTODEXTRINE: Je hebt vast ook wel eens van maltodextrine gehoord. Dit zien we ook veel voorkomen in plantaardige alternatieven.  Dit is industrieel geproduceerd niets meer of minder dan glucosestroop in poedervorm. Er zijn echter verschillende manieren om maltodextrine te maken, het kan bijvoorbeeld ook geheel natuurlijk en plantaardig worden gemaakt uit zoete aardappelen. Deze productie-methode is echter vrij kostbaar waardoor dit industrieel vrijwel niet wordt toegepast. Maltodextrine wordt ook in baby voedsel verwerkt, zoals in opvolgmelk en broodpitmeel.
ZOUT ; behoorlijk veel : 0,50 gram per plakje / 25 gram.
NATUURLIJKE AROMA’S ; opnieuw: welke er zijn gebruik blijft een geheimpje van de industrie.
CITROENZUUR : conserveringsmiddel
CAROTENEN : omdat deze kaas 100% plantaardig wordt geclaimd, wordt deze kleurstof gemaakt uit groente en fruitsoorten.
OLIJFEXTRACT : dit is waarschijnlijk -> vermoedelijk -> toegevoegd voor meer kleur / geur en smaak
PAPRIKA EXTRACT: …en dus geen echte paprika.
Je kunt vast nu denken …” wat kan één plakje kaas nu kwaad doen ? “ Nou….best veel. Want je tikt niet alleen onnodig veel hulpstoffen weg waar jouw lichaam niets mee kan, maar per plakje -> 25 gram -> tik je ook bijna 5 gram verzadigd vet mee, iets waar je hart en bloedvaten ECHT niet erg blij van worden.

WAT KUN JE BETER KIEZEN ?

Kaas is -> helaas pindakaas 😁🧀 -> geen “ consuming ‘  voedingsmiddel. Wat betekent, dat we er niet teveel van moeten consumeren, net als roomboter. Als we het MET MATE consumeren, is het een gezonde aanvulling. Je kunt het beste kiezen voor echte biologische vers gemaakte kazen, die je bijvoorbeeld in veel boerderijwinkels en biowinkels kunt kopen. Deze kazen worden streekgebonden en circulair gemaakt op de echte traditionele manieren. Kies daarnaast liefst voor magere kaassoorten als 10 /20 / 30 + en let op het zoutgehalte. Sommige kazen kunnen erg veel zout bevatten. Vraag daar zeker naar bij je kaasboer. Haal in geen enkel geval je kaas in een supermarkt, dit is echt allemaal zwaar ultra bewerkte industriële meuk.
Voor de echte “ die-hard” veganist is edelgist een fijne smaakmaker. KLIK HIER om er alles over te lezen.

VIS ??????

Net als je denkt dat het niet veel gekker kan, kan het altijd nog veel gekker : nep-vis. Voor veel veganisten een soort heilig graaltje, maar iets waar ik zelf persoonlijk echt NIETS van snap. In de zin, dat dit daadwerkelijk wordt gekocht en gegeten. Om te beginnen is de vis duur betaald, maar plantaardige vis al helemaal. Die zwemmem waarschijnlijk rond in een goudbadje en worden met fluwelen handjes verknutseld tot “ visvrij “ Van garnalen tot zalm, van tonijn tot makreel. Het maakt allemaal tegenwoordig niets  uit, ALLES kan plantaardig worden nagemaakt.
Daarnaast vind ik de smaak eh 😐…..nogal iets om over te twisten. Maar goed, dat laatste is persoonlijk en niet bepalend. Maar als zelfs de kat van mijn vriendin -> een ware stofzuiger die zelfs paprika lust -> er zijn neus zeer snel voor optrekt…..🙀🫤
Of jij het nu wel of niet lekker vind, de verkoopprijzen van “ visvrije vis “ zijn ongekend hoog. En de vraag is waarom. Want als we inhoudelijk kijken naar visvrije vis, zien we eigenlijk niet veel anders voorbij komen dan in al die andere plantaardige alternatieven. Ik probeerde de garden gourmet VUNA visvrije tonijn van de AH. Dat potje kost € 4,30 per 175 gram, dat is dus € 24,51 per kilo. Wat krijg je daar dan voor ?
WATER : De basis dus. Gewoon water. Een potje water.
18% ERWTEN EIWITTEN : De eiwitten geven naast textuur ook erg veel volume en natuurlijk ( plantaardige ) eiwitten aan dit product
KOOLZAADOLIE: industrieel, bewerkt, geeft emulsie, draagt bij aan houdbaarheid
TARWE GLUTEN: geeft de “ tonijn-stukjes “ elasticiteit, deze visvrijer tonijn is geen geschikte voor de gluten-mijders….
AROMA’S : geeft het potje smurrie de bekende tonijn geur, en smaak
CITROENVEZELS: voor volume aan de stukjes te geven
ZOUT ; smaakversterker
Je bent vast benieuwd naar de voedingswaarde: 20 gram vet / 100 gram waarvan verzadigd 2,4 gram. Wel erg veel plantaardige eiwitten : 23 gram / 100 gram, maar aardig wat zout : 0,90 gram / 100 gram.
Is het de immorele verkoopprijs waard? NEE. Inhoudelijk schat ik de waarde niet hoger dan € 1.00 . Het zijn vrij goedkope grondstoffen, en alhoewel de eiwitten vrij hoog liggen geeft de gemiddelde voedingswaarde ook niet erg veel soelaas, en zijn alle plantaardige eiwitten niet allemaal goed opneembaar voor het lichaam. Daarnaast : ik persoonlijk vind dit soort spul echt NIET-TE HACHELEN. Maar nogmaals : over smaak valt te twisten.

WAT KUN JE BETER KIEZEN ?

Als je vis wilt eten, kies dan voor DUURZAME verse vis. Onder de echt duurzame vis vallen de vissoorten MAKREEL / HARING en WILD GEVANGEN ZALM. Alle blik vis zijn niet duurzaam, ze hebben zelfs een veel hogere broeikasgas emissie dan varkensvlees! Ook 100% biologische wild gevangen schelpdieren -> oesters / mosselen -> zijn een duurzame keuze om af en toe te consumeren. Duurzame / duurzaam gevangen vissoorten herken je aan het bekende MSC keurmerk. Voor verantwoorde gekweekte vis is het ASC keurmerk belangrijk. Koop je vis liefst bij een verse viskraam, of bij een echte viswinkel.

…..ALS IETS TE MOOI IS OM WAAR TE ZIJN……..

Je hebt nu hopelijk een beter beeld gekregen bij wat je nu ECHT eet en drinkt, als je plantaardige alternatieven consumeert. Veel mensen doen dit DAGELIJKS. Zij gebruiken bijvoorbeeld iedere dag plantaardige melk en zuivel, eten vervolgens plantaardig broodbeleg en s’avonds iets plantaardige. Zeker op deze dagelijkse basis kunnen de zeer ongezonde ingrediënten enorm aantikken. Ook vergissen mensen zich té vaak in de term GEZOND. Ze koppelen het bijvoorbeeld aan fitter worden, of afvallen. Gezond leven heeft echter niets met deze twee dingen te maken, omdat het gaat om een GEHEEL. Anders gezegd zul je niet afvallen, als je volop aan de plantaardige meuk en aan de proteïne meuk gaat, sterker, de kans is veel groter dat je aankomt. De reden heb je hierboven kunnen lezen. Proteïne heb je nodig, maar alleen als je EXTREEM veel energie verbruikt, denk aan fanatieke / professionele sporters, maar ook mensen die om welke reden ook té weinig eiwitten opnemen of binnen krijgen. Dit gaat echter maar om een zeer kleine groep, niet over de gehele wereldbevolking en / of heel Nederland. Een teveel aan proteïne kan je in gewicht doen toenemen. Als jij iedere dag een kommetje bio-> liefst bio-dynamische -> magere kwark eet, kom je ook aan je -> goed opneembare -> eiwitten. We laten ons gek maken door fitte influencers die zogenaamd dankzij eiwit poedertjes / repen / shakes en weet-ik-niet wat het ideale strakke lijf hebben gekregen. Jij ziet echter NIET wat ze daar ECHT voor doen en dat is zeker niet alleen die meuk consumeren. Onthoud, dt er een hele commercieel marketing trein achterzit waar HEEL VEEL GELD in omgaat, met jou als schietschijf.
Alles is maakbaar. Dat zie je nu in supermarkten. Van garnalen tot biefstuk. Het is allemaal té mooi om waar te zijn…….en wat zegt jou dat ? Pak terug naar wat ECHT is. ECHTE zuivel, ECHTE groente en fruit, ECHTE granen , ECHT vlees, ECHT vis, ECHTE kaas…..De truc is, om voor het JUISTE te kiezen. En daarvoor heb je maar één ding echt te onthouden ; ECHT voedsel vind je NIET in supermarkten. Doe ermee wat je wilt -> you do you. Maar ik hoop, dat ik met mijn artikelen iets in beweging kan zetten zodat we weer terug kunnen stappen naar bijvoorbeeld onze eigen keukens, ons EIGEN verstand, onze eigen intuïties. Die brengen je vanzelf naar waar je moet zijn. Denk eens na over je gezondheid. Alleen daarover nadenken zou mij al meer dan gelukkig maken.

4 Reacties op “Plantaardige alternatieven…..wat eet JIJ echt ?? dit artikel kan je gezondheid verbeteren…..

  1. Zeer goed artikel!

    Het voornaamste probleem is de bizarre hoeveelheid geoxideerde/beschadigde Omega-6 (linolzuur) die we tegenwoordig binnenkrijgen, die het metabolisme van mensen in rap tempo aantast (en indirect ook de glucose-tolerantie). In tegenstelling tot een bescheiden hoeveelheid lange-keten verzadigde vetzuren in ons traditionele dieet waar we goed op draaien.

    De laatste twee decennia is het Werkelijk overal aan toegevoegd, zelfs 90% van het brood in de supermarkt zit er vol mee. Een verpakt supermarktproduct zonder Omega-6 afgeleide is inmiddels eerder de uitzondering.

    Je merkt ook dat enorm veel schapruimte in de supermarkt simpelweg is opgekocht voor uitsluitend bewerkte voedselkeuzes. In de Plus is het schap met verse vis/bioligisch vlees inmiddels zodanig verkleint en teruggedrongen dat er vaak nauwelijks voorraad ligt. Het wordt de consument doelbewust onmogelijk gemaakt om ‘ouderwets’ en voedzaam te eten.

  2. 10/20/30 kaas?Dan kun je net zo goed die vegan kaas eten of een hap plastic nemen.
    Evelien

  3. Beste Monique
    Ik lees al jaren met veel interesse je blogs
    Sinds een jaar moet ik door ziekte helaas met tegenzin gebruik maken van zgn eiwitdrankjes
    van Nutricia en Fresubin op basis van soja (plantbased)
    Samenstelling naar mijn mening nogal ongezond door allerlei toevoegingen die
    Ik mijn hele leven gemeden heb
    Zelfs de supplementen, jaren geleden voorgeschreven door een ortho moleculaire therapeute worden me ontraden terwijl ze in de meest slechte samenstelling wel in dit vieze drankje zitten, evenals
    smaak en kleurstoffen
    Als je er iets in ziet dit te onderzoeken zou ik dat heel interessant vinden
    Met vr vr Anneke van Oosten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *