De veganistische vleeswaren van de Albert Heyn: ..weet jij wat je ECHT eet?

De veganistische golf blijft voort duren. Het is nog lang niet op zijn retour. Normaliter zou ik dit een erg fijne ontwikkeling vinden, als 98% veganist. Maar wat ik zoal aan veganistische producten op de markt zie verschijnen, dat baart me serieuze zorgen. Al jaren. 😞 Ik heb dan ook al aardig wat geschreven over de NADELEN voor onze gezondheid die er zijn als we deze producten op een dagelijkse basis consumeren. Daar wringt ook meteen de schoen, want de meeste veganistische alternatieven zijn bedoeld ter vervanging voor producten die we iedere dag gebruiken. Denk aan kaas, vlees, worst, zuivel en eieren. Wil je meer lezen? Ik geef een aantal linkjes:

Verder kun je op mijn BLOG pagina heel veel reviews vinden van diverse soorten veganistische alternatieven. Dit artikel / review lijkt de zoveelste, maar ik probeer dit keer wat dieper in te gaan op de werkelijke ingrediënten . Onlangs zag ik op mijn tijdlijn op social media ontzettend veel berichten voorbij komen van mensen die laaiend enthousiast zijn over de nieuwe veganistische worst-soorten van ALBERT HEYN. Bijna lyrisch. Ik ben aangesloten bij vele groepen op Facebook die het veganisme volgen, daar was de stroom aan posten erg explosief. Ik zag velen de worst-soorten hamsteren als malle pietjes, ik denk dat de AH blij kan zijn met hun eerste lancering. Alhoewel de mening verdeeld waren, lijken de meesten het lekker / smakelijk te vinden. Ik zag de bui al hangen, maar was toch benieuwd of AH dit keer ook naar de GEZONDE aspecten heeft gekeken bij het ontwikkelen van deze veganistische alternatieven. Ik was opnieuw teleurgesteld, toen ik sommige ingrediënten lijstjes bestudeerde. 😔 Opnieuw zag ik zo ontzettend veel meuk, dat ik er echt niet vrolijk van werd. Het is zo onwijs jammer, dat de gemiddelde consument hier totaal NIET naar kijkt. Voor een gemiddelde veganist telt enkel het 100% vrij zijn van dierlijke componenten en dat het een beetje smaakt. Hoe duur iets is, maar vooral hoe ONGEZOND, daar wordt nauwelijks tot niet naar gekeken. En DAAR baar ik mij zorgen over. Want sommige fabrikanten gaan echt heel erg ver in het volproppen van ongezonde additieven. Net als roken zul je de eerste jaren er niet erg veel van merken, maar na langer gebruik en op regelmatige “ daily basis” kunnen deze producten een ware aanslag vormen op je gezondheid. Meer hierover kun je lezen in mijn artikelen ( zie linkjes hierboven)

WEET JIJ ECHT WEL WAT JE EET?

Laat ik beginnen te vertellen, dat ik geen zure citroen wil zijn in dit verhaal. Ik stimuleer iedereen juist om minder tot geen vlees te consumeren, maar daar vertel ik wel direct bij, dat we dit ook niet moeten gaan compenseren / vervangen met al die kant en klare replica’s. Er zijn meer dan genoeg gezonde vlees-vervangers denkbaar, die je zelf kunt verrijken in smaak, kleur en geur. Denk aan tofu, seitan, lupine en tempeh. Daar kun je de lekkerste vervangers mee maken. Denk ook eens aan noten en peulvruchten!  Daar kun je ook erg veel mee doen. En..moet het echt op het desbetreffende stukje kaas, worst of vlees lijken? Denk daar eens serieus over na.
Waar we met zijn allen ook serieuzer over moeten gaan nadenken is weten WAT we daadwerkelijk eten. We lezen wellicht de ingrediënten, maar weten we ook wat daar allemaal daadwerkelijk achter schuilt?
Ik wil de gelegenheid aanpakken, om de hippe, populaire veganistische vleeswaren van de AH eens echt nader onder de loep te gaan leggen. Ik wil hiermee aantonen, wat er allemaal nu ECHT in zit en in hoeverre we moeten en kunnen aannemen, of het de gezondheid niet schaadt.
Laat ik duidelijk maken, dat de AH hier netjes volgens de wet en regelgeving omtrent de hulpstoffen te werk gaat. Zij moeten zich verplicht aan bepaalde doseringen houden, zodat de worst veilig kan worden geconsumeerd. Daar zit op zich het probleem ook niet, het is meer ons eigen consumptie gedrag waar we ons zorgen over moeten maken. En de verschillende hulpstoffen bij elkaar opgeteld.

WAT ZIT ER IN VEGANISTISCHE AH WORST?😕

Ik kocht zes verschillende soorten veganistische worst van de AH:
– GEBRADEN GEHAKT ( 80 gram € 1,59)
–  HAM ( 80 gram € 1,69)
– GRILLWORST ( 80 gram € 1,59)
– SALAMI ( 80 gram € 1,69)
– BOTERHAMWORST. ( 80 gram € 1,49)
– SPEK ( 80 gram € 1,89)
Verderop heb ik in een ander voorbeeld ook de kipfilet gekocht,  80 gram voor € 1,69.
Alle soorten zijn zo-goed-als in dezelfde samenstellingen gemaakt. Ze verschillen in verhoudingen, en bepaalde ingrediënten. Maar allen zijn ze op basis van water en zonnebloemolie gemaakt. Hieronder geef ik een zeer uitgevouwen opsomming van de gebruikte ingrediënten:
WATER ( gemiddelden tussen de 59-71% ) : De worst-soorten kun je vergelijken met plofkip. Dat bestaat ook voor het grootste deel uit water. Een zeer goedkope manier om veel winst te behalen uit deze worst.
ZONNEBLOEM OLIE: Industriele olie. Gemiddelden liggen tussen de 12-21% . Industriële oliën zijn algemeen geraffineerde oliën, die niet al te gezond zijn. Zeker zonnebloem olie wordt veel industrieel gebruikt, omdat het een zeer goedkope grondstof is wat veel functies kan vervullen in voedingsmiddelen. Waar we het meest mee te maken krijgen zijn geraffineerde vormen van zonnebloemolie. Er worden verschillende typen zonnebloemoliën geproduceerd, waaronder:
– HIGH LINOLEIC. Dit type bevat minstens 69% linolzuur
– HIGH OLEIC Dit type bevat minstens 82% oliezuur
– MILD OLEIC.
De variatie in vetzuurprofiel wordt sterk beïnvloed door bijvoorbeeld klimaat en genetische eigenschappen. Zonnebloem olie moet worden bewaard op een droge, koele en donkere plaats onder de 20*C.Zonnebloemolie kan vrij snel ranzig worden en oxideren onder invloed van licht.  Het heeft een vrij lange houdbaarheid, zo’n 12 tot 15 maanden. In schoonmaakmiddelen wordt high oleic zonnebloemolie gebruikt, omdat alleen dit type beschikt over een houdbaarheid die lang genoeg is voor commerciële cosmetica. Het vetzuurperecentage kan sterk per soort en type verschillen. Een gemiddelde:
  • Linolzuur (omega 6): 62% (meervoudig onverzadigd)
  • Oliezuur (omega 9): 20% (enkelvoudig onverzadigd)
  • Palmitinezuur: 5% (verzadigd)
  • Stearinezuur: 4,5% (verzadigd)
  • Overige vetzuren: 1,5%
Naast verhitting is hydrogenering een andere bewerkingsmethode die vaak toegepast wordt. Hydrogenering is een chemisch proces dat plantaardige olie bij kamertemperatuur verhardt, zodat die smeerbaar wordt en gebruikt kan worden in snoep, gebak, koekjes, chips, crackers enz.Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit proces is dat het transvetten produceert. Transvetten zijn (zoals vele wetenschappelijke onderzoeken onderschrijven) zeer ongezond.In Amerika moeten transvetten worden vermeld op de verpakkingslabels, maar Europa loopt hier nog op achter.Helaas is duidelijke etikettering de enige manier om zeker te weten of een product wel of geen transvetten bevat.Let op, als je op een pak koekjes ‘zonnebloemolie’ leest, gaat het vaak om de ongezonde gehydrogeneerde vorm.Dit probleem geldt dus alleen voor bewerkte producten, niet voor de zonnebloemolie zelf. Plantaardige oliën bevatten van nature geen transvetten. Oliën en vetten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Ze leveren calorieën en helpen vetoplosbare hormonen en vitamines door je lichaam te transporteren (in het bijzonder vitamine A, D, E en K) Vetten en oliën bestaan altijd uit een mix van verzadigde en onverzadigde vetten. De voedingswaarde wordt bepaald door de combinatie van de verschillende soorten vetzuren.Het is belangrijk te onthouden dat het bij je inname van vetten bovenal gaat om een correct evenwicht, niet per se om de vraag of een bepaald vet ‘goed’ of ‘slecht’ is (behalve transvetten – die zijn ronduit slecht voor ons ) Zonnebloemolie bevat een combinatie van twee verzadigde vetten (palmitinezuur en stearinezuur), enkelvoudig onverzadigde (oliezuur, of omega 9) en meervoudig onverzadigde vetzuren (linolzuur, of omega 6) .Zonnebloemolie die je gewoonlijk in de schappen van de supermarkt tegenkomt, heeft doorgaans een verhouding van 60-80% omega 6 en ca. 20% omega 9.Het grote probleem is de hoeveelheid aan omega 6 in zonnebloemolie. Je lichaam kan veel verschillende vetten zelf aanmaken. Ze zijn dus niet noodzakelijk om ze regelmatig in je voeding op te nemen.Een uitzondering hierop zijn de essentiële vetten omega 3 en omega 6. Deze moet het lichaam wel uit je voeding  halen.Maar er zit nog een addertje onder het gras. Het is niet alleen belangrijk dat je alle twee de vetzuren binnenkrijgt, het is ook belangrijk dat je ze in de juiste verhouding binnenkrijgt.Wetenschappers zijn het erover eens, dat die verhouding, de dagelijkse ratio, van omega 6 tot omega 3 moet zijn: 3:1.  of liever zelfs 1:1. Echter: in ons Westerse voedingspatroon ligt die ratio eerder rond 15:1.Eet wat kip, ei, een handvol noten, en je krijgt al meer dan genoeg omega 6 binnen. Gebruik je dan ook nog zonnebloemolie om je maaltijden te bereiden, dan zadelen we ons lichaam onnodig op met een ‘overdosis’ omega 6.Te veel omega 6 veroorzaakt een ongezonde verhouding met omega 3. Deze ‘onbalans’ maakt je vatbaar voor infecties, hart- en vaatziekten, arthritis, netvliesveroudering en auto-immuunziekten. Een juiste balans verkrijg je om meer omega 3 te consumeren en minder omega 6. Het is dus niet alleen voldoende om meer omega 3-rijk voedsel te eten. Het is tegelijkertijd belangrijk dat je veel minder omega 6 consumeert.Zo trek je de balans sneller weer terug naar een gezonde 1:1 (in plaats van de ongezonde 15:1 – die de meeste mensen nu in hun voedingspatroon hebben).Je begrijpt nu dat het niet verstandig is om een olie te gebruiken met hoge omega 6-waarde.Daarom wordt veel afgeraden om gewone zonnebloemolie te kiezen. Zoek naar een alternatief voor je salades en bakken en braden – met zo min mogelijk omega 6 (linolzuur) en veel omega 9 (oliezuur).Het goede nieuws is dat dit gezonde alternatief al bestaat…: de “high oleic”-zonnebloemolie. In tegenstelling tot de huidige, ‘ouderwetse’, soorten die de markt nog domineren, kun je deze variant wel veilig gebruiken. De verkrijgbaarheid van deze gezondere variant is nog minimaal in Nederland, maar hopelijk komt daar ooit verandering in. Je herkent high oleic-zonnebloemolie simpelweg aan de vermelding van “high oleic” op de productverpakking. In Nederland wordt ook de Engelse term gebruikt.
STABILISATOREN E407 EN E407a : beiden stabilisatoren op basis van zeewieren,E407a heeft een andere structuur dan E407 en bevat een groot percentage cellulose( wat onder E nummer 460 valt )
MAISZETMEEL: Een concentraat , gemiddeld zo’n 98% . zetmeel wat wordt gewonnen uit maismeel. Het wordt gebruikt als bindmiddel.
SUIKER……tja…..of je suikerworst lust….
ZEEZOUT: industrireel keukenzout
BAMBOEVEZEL: een on-oplosbaar vezelconcentraat, ongeveer zo’n 98%. Voor meer volume.
JOHANNES BROODPITMEEL: klik HIER voor meer informatie
XANTAANGOM: klik HIER voor meer informatie
KONJAC: verdikkingsmiddel, klik HIER voor meer informatie
GEDROOGDE GLUCOSESTROOP: klik HIER om alles over glucosestroop te lezen
ROOK AROMA: Voor velen blijft dit nogal vaag…wat IS het nu precies? Het is een vloeistof die wordt gewonnen uit echte rook. Dit wordt gefilterd en vrij gemaakt van mogelijk aanwezige schadelijke / kankerverwekkende stoffen. De vloeistof kan worden gebruikt in alles waar een rook-smaak is gewenst. De Europese wetgeving rondom rook / rookaroma is zeer streng. Er zijn daarom maar een zeer gering aantal bedrijven die rook / rookaroma’s mogen produceren. We zien in vrijwel alle ingrediënten lijstjes van de veganistische AH worstsoorten zowel rookaroma als ROOK voorkomen. Rook, of “ gerookt” komt veel voor in ingrediënten lijstjes. Het betekent zoveel, dat de voedingswaren zijn gerookt op een meer traditionele manier in een industriële rookkamer, met afgekoelde rook. Daar bestaat een geringe ( maar toch) risico, dat er nog kankerverwekkende  PAK’S ( polycyclische aromatische koolwaterstoffen ) in de voeding achterblijft. Teerachtige stoffen die kankerverwekkend zijn. PAKS’s ontstaan als organisch materiaal verbrandt onder hoge temperaturen ( verhitting). Als ons voedsel is aangebrand, kunnen daarom PAK’’s in ons voedsel terechtkomen. PAK’s kunnen ook in de natuur ontstaan, bijvoorbeeld via vulkaanuitbarstingen. Maar ook verbrandingen in de natuur, en de industrie geven PAK’s. Dit komt in het milieu terecht. Bij het BBQ-en kunnen PAK’s zeer gemakkelijk ontstaan wanneer aminozuren, suikers en andere bestanddelen van vlees op de hete kolen terechtkomen. Ze kunnen long, huid, en blaaskanker veroorzaken, geen prettige zaken dus.
De meest voorkomende PAK is BENZO( A) PYREEN. Om ervoor te zorgen, dat de inname van PAK’s zo laag mogelijk blijft is alleen bepaald hoeveel benzoë( a) pyrenen maximaal in voedingsmiddelen mag voorkomen. Omdat de meeste PAK’s kankerverwekkend zijn, heeft de Europese Unie geen toelaatbare dagelijkse inname voor PAK’s vastgesteld, we moeten het gewoonweg mijden en niet consumeren. Meer over de toxiteit van PAK’s kun je lezen door hier te klikken. Europa heeft daarom streng maximale grenzen opgesteld om dit zoveel als mogelijk uit te sluiten.. Maar in dit daglicht gezet is een rook-aroma gezonder dan rook of gerookt. Rook geeft voornamelijk geur aan al de “ vleeswaren” maar kan ook smaak geven omdat onze smaakpapillen op onze tong en de neus zeer nauw samenwerken. Onze hersenen brengen informatie van onze tong en de neus samen en maken een soort besluit, dat het om een bepaalde smaak gaat, denk bijvoorbeeld aan een aardbei of vanille smaak.
GIST EXTRACT: klik HIER om meer over gistextract te lezen
NATUURLIJK AROMA: klik HIER om daar meer over te lezen
NATRIUMACETAAT: Een natriumzout van azijnzuur.
CITROENZUUR: klik HIER voor meer informatie
IJZER: synthetisch toegevoegd
IJZEROXIDE: een kleurstof. Commercieel wordt dit gemaakt uit ijzerpoeder. Dit ijzerpoeder wordt overigens NIET door het lichaam opgenomen.
VITAMINE B12: synthetisch toegevoegd
ROOK: zie “ rookaroma” hierboven.
Andere ingrediënten die ik in de veganistische vleeswaren tegenkwam :
DEXTROSE + SUCROSE: druivensuiker + bietsuiker
GEKARAMELISEERDE SUIKER: suiker + kleurstof + bindmiddel
SPECERIJEN: erg vage aanduiding, het kunnen allerlei specerijen zijn. Mochten er echter specerijen zijn gebruikt, die op de allergie-lijst staan, dan is de fabrikant verplicht dit als allergeen op de verpakking te vermelden.
RIJSTBLOEM: binder + verdikkingsmiddel
GEHYDROLYSEERD PLANTAARDIG EIWIT ( mais + raapzaad ) : in stukjes geknipte eiwitten, beter bekend als HVP. Gehydrolyseerd plantaardig eiwit wordt gecreëerd wanneer granen / peulvruchten / tarwe/ soja wordt gekookt in zoutzuur. De oplossing wordt vervolgens geneutraliseerd met natriumhydroxide. Het resultaat ineen uitsplitsing / vloeistof van plantaardige eiwitten, wat erg veel industrieel wordt gebruikt.
ERWTEN EIWIT: poeder gemaakt van gedroogde erwten
AARDAPPEL EIWIT:poeder gemaakt van gedroogde aardappelen
KLEUREND CONCENTRAAT ( rode biet, paprika ):
LIJNZAADBLOEM: geeft volume en binding.
RIJSTZETMEEL: een binder
KLEUREND FENEGRIEK: Kleurende levensmiddelen ontstaan door indikken of concentreren en bevatten zowel de kleurende pigmenten als de smaak, geur  en voedingsstoffen. Het is dus wel in een ingedikte en geconcentreerde vorm.
CALCIUMCARBONAAT: wordt gebruikt als kleurstof
SULFIET/ AMMONIAKARAMEL( E150d ) :  Er bestaan verschillende soorten kleurstoffen die zijn gebaseerd op karamel:
E150 d : een karamel gemaakt van sulfiet en ammoniakzouten
– E150 c : een karamel gemaakt van enkel ammoniakzouten
– E150 B: een karamel gemaakt van enkel sulfieten
– E150 a: een karamel gemaakt zonder toevoegstoffen.
Met name E150 d is sinds 2011 zwaar onder vuur komen te liggen vanwege de vermeende kankerverwekkende stoffen. Deze kleurstof wordt industrieel ontzettend veel gebruikt omdat het een zeer goedkope kleurstof is met heel veel voordelen. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in cola. E150d geeft een nevenproductie, genaamd  4-METHYLIMIDAZOOL ( 4-MEI ) Deze stof komt ook vrij bij het bakken en roosteren van voedsel. Amerikaans onderzoek op muizen en ratten toonden dat deze stof kankerverwekkend is. De European Food Safety Authority adviseerde in 2011 om bij de productie van E150d de hoeveelheid bijstoffen te verlagen tot het laagste niveau dat technologisch mogelijk is om de kans op eventueel kankergevaar te verlagen, in afwachting van de resultaten van nader onderzoek. Ook het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid bevestigde midden 2014 de mogelijke gezondheidsgevaren van deze kleurstof.
Geen lieverdje dus. Deze kleurstof kwam ik alleen tegen in de GEBRADEN GEHAKT. De andere soorten bevatten geen sulfiet/ ammoniakkaramel.

WAAR ZIT DE CRUX?🥺

Wellicht dat je na deze opsomming al een beetje bewuster bent geworden van WAT je eet. En dat je daar een beetje van schrikt. Sommige additieven als het sulfiet/ ammoniakkaramel, het “ rook” en het gehydrolyseerde plantaardige eiwit zijn inderdaad zorgelijk te noemen. Andere hulpstoffen zijn iets onschuldiger, maar zeker niet gezond. Met name als we dit dagelijks consumeren. En DAAR zit de crux.
Ik heb een paar dagen alle berichten omtrent deze veganistische worst-soorten van de AH gevolgd op mijn socials. Ik was met name erg benieuwd, HOEVEEL er werd geconsumeerd en in welke regelmaat. Ik las erg veel terug in reacties dat de worst PER PAKJE tegelijk werd geconsumeerd, wat niet zo ontzettend vreemd is te noemen, omdat er maar 80 gram in een pakje zit, en goed is om gemiddeld twee boterhammen / broodjes te beleggen. Vrij veel mensen consumeerden zelfs twee pakjes op een dag als het zo uitkwam. Ook worden de plakjes zo-uit-het-vuistje gegeten. Als we dit op een dagelijkse basis voortzetten, dan kunnen we een teveel van al die additieven binnen krijgen met alle gevolgen van dien. We eten immers niet ALLEEN maar deze worst per dag, we eten en drinken per dag meer. In al deze voedingsmiddelen vinden we ook vrij veel hulpstoffen omdat we erg veel kant en klaar en bewerkt voedsel eten en drinken. Met name de verzadigde vetten , zout en suikers kunnen in veganistische alternatieven flink hoog oplopen. Dit kan een teveel aan zout opleveren, of een teveel aan verzadigde vetzuren. Daaruit kunnen weer tal van vervelende gezondheidsklachten ontstaan. Terwijl we juist denken gezonder bezig te zijn ( veganisme heeft een gezond imago ) zijn we juist het tegenovergestelde aan het doen. Het geeft een vertekenend beeld waardoor we gemakkelijk uit het oog kunnen verliezen WAT al deze stoffen in de worst teweeg kunnen brengen.
Naast dat het erg ongezonde gevolgen kan hebben, wordt er ook erg op verdiend. Zoals je hierboven kunt lezen, zijn de plakjes worst NIET GOEDKOOP. Als we het naast conventionele vleeswaren zetten, zien we een zeer groot prijsverschil, terwijl er veel meer meuk in  de Vegan-varianten zit. Voor een gemiddeld pakje vleeswaren van gemiddeld 185-200 gram betalen we gemiddeld € 1,45-1,90 per pakje. Tegenover gemiddeld € 1,49 per 80 gram scheelt dit nogal wat. Dit is geen uitzondering op de regel. De meeste veganistische alternatieven zijn peper-en-peperduur betaald. Terwijl het JUIST in de meeste gevallen bestaat uit goedkope grond en hulpstoffen. Inhoudelijk stelt het vaak niets voor terwijl wij wel goud geld betalen. Waarvoor dan? 😳 Simpel. De voedsel en levensmiddelen industrie reageert en handelt naar wat wij willen en wensen. En daar BETALEN we voor. We betalen grif voor heel veel meuk en onzin.

SMAAKT HET?🤔

Fabrikanten doen er alles aan om een veganistisch alternatief niet alleen te doen LIJKEN op het origineel, ook qua smaak proberen ze dit zo dicht mogelijk te benaderen. Daarom worden er o.a ook zoveel hulpstoffen gebruikt. We zien in de meeste varianten ontzettend veel geur/ kleur en smaakstoffen. Synthetisch / chemisch vallen vrijwel alle smaken die we kennen na te maken. Van een rook-smaak tot een fruitsmaakje, van een kaassmaak tot een zoute smaak zonder zout. De speeltuin in al deze hulpstoffen is zeer groot. Ik moet toegeven dat ik het soms erg knap vind, hoe een bepaalde smaak wordt benaderd, maar uiteraard zet je vraagtekens bij hoe zo’n smaakstof tot stand is gekomen.
Betreft de worst soorten van de AH hebben ze goed hun best gedaan om de soorten echt op het origineel te doen laten lijken. De gebraden gehakt heeft de kleur, de geur en zelfs de witte spek stukjes, de spek is erg grappig ingekleurd. Door de rook en de rookaroma’s heb je echt het idee wel, dat je iets van worst eet. Ons brein koppelt dit ( via onze smaakpapillen en de neus / reuk ) aan elkaar en geeft ons een beleving.
De textuur valt voor mij nogal tegen. Het is erg vettig en geeft een vieze vettige waas in de mond. Ik vond, als ik dan moet kiezen welke het meest wordt benaderd bij the real thing, de gebraden gehakt het meeste in de buurt komen. Maar erg lekker vind ik het allemaal niet. Ik vind het erg vettig en ook hier en daar wat chemisch smaken. Ook waren sommige soorten erg zout, of weer te zoet. Ik vind het zeker niet voor herhaling vatbaar. Ik mis geen vleeswaren op mijn boterham of cracker. Dit maak ik desnoods zelf wel, of ik eet een lekkere homemade spread. Voor mij persoonlijk zijn deze alternatieven dan ook totaal niet boeiend of interessant, wel een enorme doorn in mijn oog omdat ze gewoonweg NIET GEZOND zijn. 🙁 Want laten we eerlijk zijn: hou jij het bij twee plakjes per dag? Ik zag dit in mijn netwerk tenminste niet voorbij komen.

DE GRILLWORST HYPE…..

Social media stroomde vooral vol met lyrische geluiden over de vegan grillworst van AH.  Ook You Tubbers hebben de worst de hemel in geprezen in hun vlogs, wat voor een enorme populariteit zorgt. De grillworst schijnt gigantisch te lijken op echte grillworst en ook zo te smaken. Dit is helemaal niet zo vreemd. Want gekeken naar de ingrediënten bevat het veel van hetzelfde als “ echte” grillworst , behalve dan dat het niet uit vlees bestaat, maar uit water en zonnebloem olie. Dit is een erg goed voorbeeld van de aanwezigheid van additieven in ons voedsel en wat voor belangrijke rol zij spelen in onze smaakbeleving. Het maakt in wezen niets uit waaruit de basis bestaat, hulpstoffen en smaakversterkers spelen in heel veel levensmiddelen de grootste rol. Deze veganistische grillworst smaakt dan ook echt naar grillworst vanwege al die hulpstoffen en smaakversterkers, die ook in “ echte” grillworst worden gebruikt. Op de veganistische grillworst zien we een “ rokerig” laagje. Dit is niet afkomstig van een rokerij, maar nagemaakt met tal van hulpstoffen als gedroogde glucosestroop en gehydrolyseerd eiwit. Suiker dus. De nodige kleurstoffen zorgen voor de rokerige kleur. Dit gebeurt overigens ook vrij vaak met “ echte” grill-worsten.
De grillworst kost € 1.99 per 125 gram. Pittig prijsje. Ook hier zien we vrijwel één zelfde formule / samenstelling ( dus: basis uit water en zonnebloemolie ). De smaak vind ik persoonlijk niet bijzonder, zelfs niet erg smakelijk, ik vind het wat vlak van smaak en de geur vond ik licht zoet. Ook hier ervoer ik die vieze “ vettige waas” in mijn mond, wat vooral op mijn verhemelte bleef kleven. Omdat de vegan worst voor zo’n 68% uit water ( PLOF! 😵) bestaat vind ik het erg duur betaalde ongein. En dus echt niet zo gezond. Het bevat extreem veel zout.

KOOKWORST / LEVERWORST / SMEER-LEVERWORST

De “ rolletjes” vegan worst zijn ook op basis van water en zonnebloemolie gemaakt. Ook hier zien we, dat de worst-rolletjes voor meer dan 50% uit water bestaan ( PLOF! ) en zijn opgevuld met hulpstoffen en smaakversterkers ( kleur / geur / smaakstoffen en gist extract) Hetzelfde verhaal als bij de grillworst. Ook hier zien we dat er veel hulpstoffen en smaakversterkers zijn gebruikt die ook in conventionele alternatieven worden toegepast om de bekende smaken te verkrijgen. Ik betaalde voor het rolletje smeerleverworst € 1,69 ( 125 gram ) , ook de kookworst kostte € 1,69 voor 125 gram.
De kookworst vind ik ronduit smerig. Erg vreemde, muffe geur en de smaak vergeleek ik nog het meest met een oude krant. Het heeft tevens een erg vreemde textuur en ja, ook hier weer die vieze “ waas” in de mond.
De smeerleverworst vond ik best te pruimen. Het lijkt in elk geval heel erg op de smaak van originele smeerleverworst. Ook de kleur en geur komen overeen. Maar gezond? 😑 Dat kun je nu vast zelf wel invullen…..

 

…EN DE ANDERE MERKEN DAN?

Als je denkt, dat alleen de AH varianten veel vervelende hulpstoffen bevatten, of zo ongezond zijn, dan moet ik je helaas uit die droom helpen. Het grooste gros aan vegetarische en veganistische “ vleeswaren” is just-as-bad. Om je een goed voorbeeld te geven, heb ik drie verschillende pakjes vegetarische / veganistische “ kipfilet” naast elkaar gezet. Ik heb naast de vegan kipfilet van de AH de kipworst van de Vegetarische slager ( 100 gram , € 2,59)  neergezet en de kipvrije kippenworst van Quorn ( 100 gram, € 2,35 ) Qua prijs ontlopen ze elkaar nauwelijks. Qua kleur/ geur/ smaak behoorlijk!
De plakjes van de Vegetarische slager is op basis van soja gemaakt, en dus niet op water en zonnebloemolie, dit geeft meteen een geheel andere structuur. Dit wil niet zeggen, dat er niet met olie wordt gewerkt, want ook deze plakjes bestaan voor een behoorlijk groot deel uit zonnebloemolie. En ook aroma’s , gistextracten en kleurstoffen. En zout. VEEL zout. Dat proef je.
De plakjes van Quorn zijn gemaakt op basis van schimmeleiwitten, een behoorlijk groot aandeel, zo’n 83%. Verder bevat het water, natuurlijke aroma’s, agar agar en sint-jansbrood om te verdikken, en een kalium sorbaat als conserveermiddel. Het rijtje is opvallend kort. Wat dat betreft komt Quorn hier als beste uit de bus, maar is niet geschikt voor veganisten. Ook kunnen mensen last krijgen van verteringsproblemen, schimmeleiwitten zijn voor de mens soms vrij lastig verteerbaar.
Qua structuur en smaak kun je de verschillen in ingrediënten overduidelijk herkennen. De AH vegan kipfilet is nét zo vet en geurloos als de andere vegan worst van AH. Qua kleur vind ik deze AH kipfilet erg grauw. Ik krijg er geen honger van in ieder geval. De kleur en geur van de Quorn plakjes zijn iets beter, maar ook hier krijg ik niet echt trek. De kleinere plakjes kipworst van de Vegetarische slager ruiken kruidig, en smaken ook pittig. Alle drie soorten vond ik erg droog, met als toppunt de kipworst van de Vegetarische slager. De kipfilet van de AH was ronduit “ niet te pruimen”. Allen waren BAGGER EN BAGGER zout met ook hier de Vegetarische slager als de absolute koploper.
Zoals je ziet wordt er met de verschillende merken en soorten qua ingrediënten flink gehusseld, maar in de kern blijft het allemaal hetzelfde. Er wordt gewerkt met teveel vet ( olie, hard vet) suikers, zout en synthetische hulpstoffen.
Helemaal dan maar niet meer eten? 😢 dat is uiteraard aan jou, dat kan ik of iemand anders niet voor jou beslissen. Als je het niet boeiend vind WAT erin zit, zolang het maar vrij is van dierlijke componenten en lekker is, dan moet jij dat zelf weten. Iedereen vult immers zijn of haar eigen eet en levensstijl in. Maar als je het mij op de vrouw af zou vragen, dan raad ik het af. Uiteraard is het geen drama, als je bijvoorbeeld 1 x per week zo’n pakje worst over de week op verdeelt, maar grotere hoeveelheden tegelijk + op een regelmatige basis is absoluut een ongezond idee.
Daarnaast zou je jezelf de vraag kunnen stellen of je al deze vervangende producten daadwerkelijk MIST. Als je wel overwogen hebt besloten om veganistisch te leven, dan kies je voor een bepaalde voedselstroming waarin geen dierlijke componenten in voorkomen. Uiteraard bepaal je geheel ZELF in hoeverre je deze voedselstroming nastreeft, maar algemeen gezien kun je jezelf afvragen of al die “ nep” worst en kaas en zuivel bij deze stroming hoort. Het is vooral een TREND, al die hippe veganistische vervangers, waar ontzettend, nee, GRUWELIJK VEEL aan wordt verdiend. Wellicht het nadenken waard, om dat eens voor jezelf in perspectief te gaan zetten.

Ja….veganistisch ” beleg” kun je ook zelf maken!

Naar aanleiding van dit artikel werd ik overspoeld met vragen of het ook mogelijk is om zelf veganistische worst te maken. Dat heb ik uiteraard ook geprobeerd en ik moet zeggen dat dit mij aardig is gelukt! KLIK HIER om naar het simpele recept te gaan. Maar denk ook eens makkelijker. Want een simpele spread is zo bedacht en NET ZO LEKKER! Wil je wat inspiratie? Kijk dan eens HIER. 

5 Reacties op “De veganistische vleeswaren van de Albert Heyn: ..weet jij wat je ECHT eet?

  1. Zelf ben ik flexetarier, maar wat mij vaak verbaast is dat niet-vleeseters perse iets willen eten dat op vlees lijkt. Want waarom moet het perse worst of gehakt heten? En als ik dan zo je opsomming zie van sommige ingredienten en ik zie wat dergelijke produkten kosten en toch ook niet perse erg milieuvriendelijk zijn dan denk ik wat is de winst. Het begint erop te lijken dat fabrikanten er alles aan doen om hun produkten te slijten aan mensen die een alternatief zoeken voor vlees, we worden doodgegooid met reclames en slogans. Als deze ontwikkelingen echt voor een verbetering van mens en dier zouden zorgen dan zou ik er meer voor openstaan dan dat ik op dit moment doe. Want waarom geen vlees eten omdat het beter is voor dierenwelzijn, maar ondertussen produkten gaan eten die A behoorlijk duur zijn. B. vol met chemische toevoegingen zitten en dus ook niet echt gezond en milieuvriendelijk zijn (toch ook niet echt bevorderlijk voor dierenwelzijn) en C meestal ook niet eens erg lekker zijn.

  2. Nu staan vleeswaren al niet bekend om de gezondheid, de chemische worst die onder de naam van vegan vleeswaren gebukt gaat, zijn zoals te verwachten nog ongezonder. Hoe is het mogelijk dat geen overheid ingrijpt op deze gevaarlijke misstanden. De wereld zou er veel gezonder uit zien, en vele ernstige ziektes zoals onder andere kanker, hart en vaatziekten, herseninfarcten en obesitas zouden mijns inziens tot een minimum beperkt worden. Regeert er nu een regering of de voedingsindustrie in samenwerking met de chemische- en de farmaceutische industrie?

  3. …Tja..
    Laten we het even niet hebben over de ongezonde (en dodelijke) gevolgen van ons vlees- zuivel- en eiverbruik… dit in een welvaartsmaatschappij waar men er raar genoeg vrede mee neemt dat de 3 grootste globale doodsoorzaken gerelateerd zij aan een ongezond voedingspatroon (zie hierboven wat daarmee bedoeld wordt)… Maar de overconsumptie en -productie van vlees, zuivel en eieren werd reeds lang al genormaliseerd en het ongezonde overmatig gebruik wordt er van jongsaf aan al ingelepeld… Te beginnen met het rolletje charcuterie dat de beenhouwer met een vettige glimlach (klantenbinding) in de pollen van de kleine stopt… Enkel omdat het een kindervriend is…? Kom nou…

    Los van het feit dat de producten die vervangen worden ook niet gezond zijn (vaak hoog bewerkt) komt daar nog bij dat we ze helemaal niet hoeven te vervangen in de mate waarop we (degenen die plantaardiger of volledig plantaardig willen eten) dat doen… Ook dit weer is een gevolg van onze jarenlange hersenspoeling door voedingsproducenten (kijk naar de geschiedenis van de voedseltabellen) hoe we ‘moeten’ eten… Men kan beter gebruik maken van tofu, tempeh (bestaan in Azië al héél lang), seitan van een zekere kwaliteit en zo onbewerkt mogelijk… en dan wordt de ‘vervanger’ gezonder dan de dierlijke producten die je vervangt… Verder wordt in het artikel (eigenlijk opiniestuk) veel haar gekloofd over de verschillende ingrediënten, maar ik wil ook eens een kritisch artikel lezen, met eenzelfde passie uitgespit, over de charcuterie, voorverpakte vleesmaaltijden, …, met de vetsoorten, toevoegingen (meer dan de consument bij stil staat) e.a. die daar onderdeel van zijn…

    Vervolgens mag je er ook bij stil staan dat veel mensen plantaardiger gaan eten omdat ze walgen van de mistoestanden die een vast onderdeel zijn van de veeindustrie. De mensen die zeggen dat ze hun vlees/melk/eieren ‘allemaal’ bij een kleine bioboer of zo gaan halen staan er niet bij stil dat ze verder in hun dagdagelijkse gebruik van koeken, kazen, sauzen, op restaurant, van de foodbar (pizzeria, pittazaak, broodjeszaak), …, géén gebruik maken van hun geheiligde bioproducent… Wil je geen deel meer uitmaken van die keten van geweld (tegen dier, leefomgeving, je eigen lichaam, …) dan schakel je over naar (zo) plantaardig) mogelijk… En dan heb je goede vleesvervangers die je met mate gebruikt of minder gezonde vleesvervangers die je bijna dagelijks gebruikt (omdat mensen nu eenmaal gewoontedieren zijn, veronderstel ik)…

    Na iets meer dan 5 jaar vegan te leven en met die bril dergelijke artikelen te lezen, kan ik helaas enkel concluderen dat ook in dit artikel de vleesproducent weer een streepje voor heeft t.a.v. een leefwijze die eigenlijk een pak gezonder is indien men zich niet verlaat op de minder kwalitatieve en inderdaad bewerkte producten (net zoals de producten die ze vervangen)… Een verantwoorde veganist is nog steeds gezonder dan een verantwoorde vleeseter (laten we het liever houden bij omnivoor)…

  4. Stellig krijg ik de indruk dat echte vleeswaren stukken gezonder zijn dan de veganistische variant.

    • dat varieert uiteraard ook sterk, maar zeker gekkeren de hulpstoffen is dat 9/10 keren zeker het geval.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *