De lekkerste chocolade….maak je zelf! Veel heerlijke recepten om zelf je meukvrije veganistische chocolade te maken!

Chocolade…….🥰

Het woord alleen al doen velen watertanden. Ook ik hou er wel van, om het zo even te formuleren. 😁Ik ben een pure chocolade-fan, maar ik kan witte chocolade ook wel waarderen op zijn tijd ( al is dit niet echt chocolade) Chocolade heeft iets magisch. Het kan voor veel mensen zelfs een verslavend effect hebben. Als het allemaal zo gezond zou zijn geweest, dan was er niets aan de hand, maar we weten allemaal, dat chocolade snoepgoed betreft, hoe mooi fabrikanten en webwinkels het soms ook willen verkopen. Vooral pure chocolade heeft een vrij gezond imago opgespeld gekregen, dat dit een stuk genuanceerder ligt LEES JE HIER. 
Naast enorm veel verzadigde vetten zitten de meeste chocolade varianten bomvol suiker. Er zijn verschrikkelijk veel variaties, maar de kern is en blijft veel vet en extreem rijk aan suiker. Ook de zogenaamde “ suikervrije “ chocolade, of de “ vegan / glutenvrije / lactosevrije” varianten. Linksom of rechtsom is en blijft het rijk aan vetten en / of suiker, anders zou chocolade gewoonweg niet gemaakt kunnen worden. Onthoud dit goed, als je weer eens een variant tegenkomt waarvan wordt geclaimd dat het gezonder zou zijn. De enige chocolade die daadwerkelijk IETS gezonder gemaakt kan worden, die maak je ZELF. 

ZELF CHOCOLADE MAKEN

Nee, je hoeft echt geen gediplomeerd chocolatier te zijn, of talenten te hebben, want een kind kan chocolade maken. Het is een zeer simpel en eenvoudig klusje, wat bovendien ook nog eens erg leuk is om te doen. Het allergrootste voordeel van zelf maken is dat je de regie geheel in eigen handen houdt. Dit betekent, dat je zelf bepaalt wat je in je chocolade verwerkt. Chocolade wordt gemaakt van cacaobonen ( zaden van de cacaoboom)  Deze zijn van plantaardige afkomst. Om chocolade te maken worden deze bonen fijn vermalen en vermengd met cacaoboter en suiker. Er kan aan dit mengsel nog andere dingen worden toegevoegd, zoals melkpoeder, smaak, geur en kleurstoffen. De cacaobonen worden gefermenteerd, daarna in de zon gedroogd. In de fabriek worden ze vervolgens gebrand en vermalen. Dit geeft een dikke, vloeibare brij, wat cacaomassa wordt genoemd. De cacaoboter wordt uit de brij geperst, en wat overblijft is de poeder.  Na het mengen van poeder, cacaoboter en suiker wordt de chocolademassa circa 12 uur tot vier dagen op 80 graden Celcius gekneed in een verwarmde trommel. Daarna wordt alles in vormen gegoten.
De basis is dus kort-door-de-bocht-genomen cacaoboter, suiker en cacaopoeder, als we het zeer simpel willen houden. Door te kiezen voor de juiste producten kun jij je eigen chocolade een stukje gezonder houden dan alle andere chocolade die we kunnen kopen. Ik neem de drie basis-ingredienten kort met je door:
Om te beginnen is daar de basis: cacaoboter. KLIK HIER om alles over cacaoboter te lezen. Wat echt heel erg belangrijk is, is dat je een RAUWE, BIOLOGISCHE cacaoboter kiest. In mijn artikel lees je, dat industrieel verder wordt geraffineerd. Dit biedt veel extra voordelen voor talloze producties. Hoe geraffineerder, hoe minder gezond cacaoboter wordt. Het is daarom belangrijk, dat je voor de juiste varianten kiest. En dat zijn twee speerpunten: BIOLOGISCH en RAUW. Hoe minder de cacaoboter is verhit tijdens productie, hoe meer er blijft behouden. Hierdoor blijft bijvoorbeeld ook de heerlijke smaak behouden. Omdat men liever wil dat chocolade naar chocolade smaakt en niet naar cacaoboter, wordt industrieel geraffineerde cacaoboter gebruikt om chocolade te maken.
Je vind rauwe en biologische varianten in een biowinkel en on line via de betere webwinkels. Let goed op merken en kwaliteit. Een erg goed merk is bijvoorbeeld PUUR& FIT. ( KLIK HIER )  Zij verkopen pure, biologische producten die 100% zijn te traceren, en ook fijne prijzen rekenen. Een ander fijn merk is MATTISSON. Zorg ervoor dat de afkomst van de cacaoboter leesbaar is op een verpakking.
Dan is er cacaopoeder. Ook hierin zien we enorm veel verschillen in smaak en textuur. KLIK HIER om daar meer over te lezen. Je kunt ook kiezen voor carob-poeder, als je om de één of andere reden liever geen cacao consumeert. KLIK HIER om alles te lezen over carob en wat de verschillen zijn tussen carob en cacao.
Mijn grote favorieten zijn rauwe cacaopoeder en de heerlijke Criollo variant. Deze boon is afkomstig van de Criollo-boom, een boom die zeer zwak en kwetsbaar is. Het heeft om te beginnen erg veel intensieve verzorging nodig, omdat de bomen zeer onderhevig zijn aan ziekten. Maar daarnaast geven ze ook nog eens bar weinig cacaobonen. Ook zijn er maar weinig echte plantages waar de Criollo wordt geteeld. Slechts 5% wereldwijd bestaat uit Criollo-productie. Ze worden voornamelijk geteeld in Centraal / Zuid Amerika, Peru  en in Sri Lanka. Er zijn ook diverse sub-soorten, waarvan de PORCELANA meest bekend en gewild is. Dit maakt de Criollo soort meest uniek, meest bijzonder en…meest prijzig. Daar in tegen heeft de Criollo boon wel een zeer complex en delicaat smaakprofiel. Dit zorgt er o.a voor, dat we erg veel verschillende smaken kunnen waarnemen. De meest genoemde naast de chocoladesmaak zijn bessen, drop en tabak. De Criollo-boon is de Rolls Royce onder de chocolade-freaks en de chocoladespecialisten die beroepsmatig met zeer verfijnde chocolade bezig zijn. Puur & Fit heeft als één van de weinigen deze cacaopoeder in het assortiment, klik HIER om te bestellen. Wil je carob poeder bestellen? KLIK DAN HIER
Tot slot “ de suiker”. Uiteraard gebruik geen enkele vorm van geraffineerde / zogenaamde “ gezonde” suikers, ook geen honing, stropen en dadels. Mijn enige suikervervanger om chocolade te maken zijn de zuivere stevia druppels, die van mijzelf 😉 ( KLIK HIER )  Deze zijn ideaal, en in verschillende smaken verkrijgbaar
Ik gebruik meestal de chocolade variant ( op basis van 2% cacaobonen) maar je kunt uiteraard ieder gewenste smaak / extract kiezen. Karamel chocolade maak je bijvoorbeeld met de karamel druppels.
Met deze drie uitgelichte ingrediënten kun jij al de meest verrukkelijkste chocolade maken. Ik zorg er altijd voor, dat ik deze drie ingrediënten standaard in huis heb, zodat ik, als ik enorme zin krijg in chocolade, deze direct kan maken. De drie basisingredienten zijn gelukkig lekker lang houdbaar.

AAN DE SLAG!

Om je te inspireren, heb ik een aantal heerlijke chocolade recepten bedacht. Ik begin met een simpele basisrecept die je met de drie hierboven uitgelichte ingrediënten maakt. Daarnaast ga ik compleet los met heerlijke chocolade variaties! Al mijn recepten zijn GESCHIKT VOOR VEGANISTEN. 
Ik maak daarbij ook gebruik van “ kant en klare “ chocolade. Ik kies echter ALLEEN 100% pure, biologische kwaliteitschocolade . Waarom? Omdat aan deze varianten GEEN SUIKERS worden toegevoegd en enkel bestaan uit cacaoboter en cacaobonen, meestal in de vorm van cacaonibs ( KLIK HIER ) Let echter ALTIJD goed op de ingrediënten van 100% pure repen, er kan toch vormen van suikers zijn toegevoegd onder het kopje “ cacaomassa”.
Mijn grote favoriet is de biologische 100% chocolade van VIVANI. Deze kun je kopen in de biowinkel en bij Puur & Fit , KLIK HIER 
Wat chocolade zo leuk maakt, is uiteraard de vormen en diktes. Er zijn heel veel 100% siliconen “ malletjes / vormpjes” verkrijgbaar, om de meest leukste chocolade te maken. Maar je kunt ook zonder mallen chocolade maken. Je kunt bijvoorbeeld chocolade verdelen over de boden van een vierkante ovenschaal, om deze na harding in stukjes te breken. Wat ik graag nog wil benadrukken als je malletjes / vormen gebruikt: let er goed op, dat je voor 100% betrouwbaar siliconen kiest, ZONDER weekmakers. De goedkopere malletjes bij bijvoorbeeld ACTION zijn superleuk natuurljk, maar zitten vol met weekmakers. Als je er per ongeluk in snijdt, kunnen deze vrijkomen. In de betere bakwinkels kun je echte 100% siliconen kopen.
Hoe DIK jij je chocolade wenst, dat bepaal je zelf. Je kunt de hoeveelheden in je vormpjes zelf bepalen.
Als je voor de eerste keer zelf chocolade gaat maken, is dit recept meest ideaal. Het is een simpel recept waarmee je kunt oefenen, al valt er eigenlijk niet zoveel te oefenen.

Dit heb je nodig:

  • 50 gram ( liefst rauwe) cacaoboter
  • twee / drie flinke eetlepels rauwe cacaopoeder *
  • 8-9 druppels MOOS FAVORITES chocolade druppels

(* wil je wat minder bitter? Dan kun je ook biologische magere cacaopoeder gebruiken, zoals Criollo cacaopoeder, KLIK HIER )

Laat de cacaoboter, cacaopoeder en stevia au bain marie smelten, terwijl je regelmatig goed doorroert. Hak de cacaoboter in fijne stukjes, dit zorgt ervoor dat de cacao sneller smelt. Je kunt ieder gewenst vormpje gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld tabletten maken, of bonbons. Tabletten maak je door de cacaomassa in een vierkant bakje te laten harden. Dit kun je vervolgens weer in stukjes breken om heerlijke flikjes te hebben.
Laat de chocolade massa in de vormpjes eerst goed afkoelen, zet daarna in de koelkast om verder goed hard te worden.Als de buitentemperaturen onder de 15 graden zijn, kun je de chocolade ook buiten laten drogen. Je kunt nog tal van lekkere smaakmakers toevoegen, zoals vanille bourbon, of ceylon kaneelpoeder of cacaonibs, noten, zaden en pitten. Wees je wel bewust, dat dit meteen extra voedingswaarde, en dus calorieën oplevert + eventuele aanwezige suikers.
Met deze basis kun je eindeloos variëren. Je kunt bijvoorbeeld “ witte” chocolade maken door de cacaopoeder weg te laten. Yep…..dan bevat je chocolade maar TWEE ingrediënten! Maak bijvoorbeeld deze witte chocolade bloemen eens! Ik heb hiervoor speciale siliconen malletjes gebruikt, maar uiteraard kun je ieder gewenst vormpje gebruiken!

Dit heb je nodig:

  •  – 50 gram cacaoboter
  •  – 10-11 druppels MOOS FAVORITES stevia ( chocolade, vanille of karamel )
Volg het basis recept hierboven verder op.

GEVULDE CHOCOLADE

Het ultieme genieten van chocolade zijn natuurlijk de gevulde chocolades 😃 Ook dit kunnen we zeer gemakkelijk zelf maken. Je kunt allerlei vullingen bedenken., en deze op een zo gezond / meukvrij mogelijke manier maken. Ik ben zelf echt dol op mijn eigen BOUNTY BALLETJES. Als kind was ik dol op de mierzoete bounty chocolade, tot ik er behoorlijk veel last van kreeg op mijn maag. Sinds ik het zelf-chocolade-maken heb ontdekt kan ik toch weer volop genieten van Bounty. Maar dan meukvrij. Mijn Bounty balletjes zijn geliefd door iedereen in mijn omgeving, ik wordt regelmatig gevraagd om deze te maken. Ze zijn volgens velen bijna niet te onderscheiden van “ the real thing’ en dat is uiteraard het grootste compliment wat je kunt ontvangen!

WAT HEB JE NODIG?

  •  – 150 gram biologische kokosrasp
  •  – 8-9 druppels MOOS FAVORITES chocolade
  •  – homemade havermelk ( klik hier om deze in 5 minuten te maken )
  •  – een reep / plak VIVANI 100% pure chocolade
Zet een bakplaat bekleed met bakpapier klaar. Laat de chocolade au-bain-marie smelten tot een vloeibare massa. Voeg beetjes homemade havermelk toe aan de rasp, tot er een kneedbare massa ontstaat die goed is samen te knijpen. Draai er balletjes uit , en zet kort in de koelkast.  Haal met een lepel steeds een balletje door de vloeibare chocolade en laat dit op de bakplaat drogen. Bestrooi eventueel nog met extra kokosrasp.
Een andere vorm van gevulde chocolade zijn mijn Salted karamel pops. Deze maak ik met een stevige vulling van havermout met greensweet-stevia karamel druppels. Door de chocolade laag licht te zouten krijgen de pops een verrassende smaak! Ik combineer het tot slot met vers geraspte sinaasappelschil. LET OP: zorg ervoor dat je BIOLOGISCHE ( onbespoten ) sinaasappels koopt, als je de schil gebruikt. Het principe is zo’n beetje hetzelfde als de bounty balletjes.

WAT HEB JE NODIG?

  •  – 200 gram havermout
  •  – 10 druppels MOOS FAVORITES caramel 
  •  – een biologische sinaasappel
  •  – Himalaya of Keltisch zeezout
  •  – een reep / plak VIVANI 100% pure chocolade
Voeg de druppels toe aan de havermout en voeg vervolgens steeds kleine beetjes water toe tot er een stevige bal ontstaat. Maak hieruit vierkante blokjes, en steek in ieder blokje een ijsstokje. Laat de chocolade au bain Marie smelten en haal steeds een pop door de chocolade. Bestrooi zeer licht met wat zout en garneer af met sinaasappelschil -rasp. Dit laat je drogen. Onze Daan heeft de pop in zijn beker warme melk al roerend op laten lossen , dat werkte prima! Je kunt de pops dus ook als roer-stick gebruiken!
Wat dacht je van deze verrukkelijke gevulde bonbons? En ja…ook jij kunt deze zeer simpel en eenvoudig maken! Ze lijken ingewikkeld en moeilijk, maar dat is juist de grootste grap:..je maakt ze in nog geen 15 minuten. De vulling is heerlijk romig. Het chocolade omhulsel maak je met de VIVANI chocolade. HOE DAN? Nou, zo:
WAT HEB JE NODIG?
Voor de vulling:

ZO MAAK JE HET:

Laat de plak chocolade met de stevia  au bain marie smelten. Meng in een blender alle ingrediënten voor de vulling tot een stevige romige massa. Boetseer er vierkante bonbons van. Als de chocolade is gesmolten, steeds een bonbon door de chocolade halen en op een stukje bakpapier leggen. Bestrooi met de fijn gehakte hazelnootjes en de cacaonibs. Laat drogen.

 

 CRISPY CHOCOLADE

Er zijn heel wat “ crispy-choc-o-holics” en daar kan ik mij ook wel bij optellen. Ik hou enorm van een crispy bite. Als je dacht dat zelf risp-chocolade maken niet mogelijk is, nou…Think again, want er zijn juist heel veel manieren om dit zelf te maken! Ik geef jullie mijn meest favoriete recept, deze risp chocolade is zeer krokant en heeft een geweldig lekkere bite dankzij de pitten en zaden. Het crispy gedeelte komt van KASHA, ook wel geroosterde boekweit. Deze crispy chocolade is genieten pur sang!  Omdat je er brokjes van maakt, heb je dit keer geen speciaal vormpje nodig, maar dat kan je uiteraard helemaal zelf beslissen. Ik gebruik een brownie bakvorm, je kunt ook een vierkante ovenschaal gebruiken, het maakt eigenlijk niets uit, zolang je maar een vrij dikke plak kunt maken. Bekleed je gebruikte vorm wel met bakpapier, dit zorgt ervoor dat de chocolade als het is gehard beter loslaat.

WAT HEB JE NODIG?

  • 400 gram rauwe cacaoboter
  • 8-10 druppels MOOS FAVORITES zuivere stevia liefst chocolade
  • Vier eetlepels criollo cacaopoeder
  • Vijf eetlepels zonnebloempitten
  • Vier eetlepels pompoen pitten
  • Twee eetlepels blond sesamzaad
  • Twee eetlepels maanzaad
  • Vier eetlepels kasha
Zet de vorm bekleed met bakpapier klaar. Laat de cacaoboter au bain Marie smelten. Voeg alle ingrediënten één voor één toe en roer deze telkens even goed door. Stort de massa in de vorm en laat dit hard worden. Je kunt de chocolade het beste 24 uur laten harden, dat geeft de beste resultaten. Snij de plak tot slot in kleine brokjes.
TIPS:
* Heb je ook de oven aanstaan tijdens het maken van chocolade? Dan kun je zowel de pure chocolade als de cacaoboter in de oven laten smelten. 
* Hou droogtijden zo ruim mogelijk, hoe harder de chocolade is geworden, hoe beter. 
* Je kunt je homemade chocolade het beste open op een schaaltje op een koele, donkere plaats bewaren. 
* Hou rekening met buitentemperaturen. Je kunt hartje zomer ook chocolade maken, maar zet deze dan in de koelkast om te harden, en bewaar deze ook in de koelkast. In de herfst/ wintermaanden, waar de buitentemperaturen niet hoger uitkomen dan 15*C, kun je de chocolade buiten de koelkast bewaren. 
* Onthoud, dat ook je eigen homemade chocolade rijk is aan verzadigde vetten. Afhankelijk wat je eraan toevoegt, kunnen de calorieën / voedingswaarden ook oplopen, ook in suikers. Ga niet “ los” en hou de consumptie MATIG. Zo past het in een gezond eetpatroon. 
* Lekkere toevoegingen kunnen zijn :
– cacaonibs ( klik HIER om te bestellen )
– geschaafde amandelen ( KLIK HIER om te bestellen ) 
– kokosrasp + kokossnippers ( KLIK HIER om de kokosrasp te bestellen, KLIK HIER om de kokossnippers te bestellen ) 
– boekweit flakes ( KLIK HIER om te bestellen )
– kasha ( KLIK HIER om te bestellen )
– havermout ( KLIK HIER om te bestellen)
– koek-speculaaskruiden ( KLIK HIER om te bestellen)
– geraspte biologische citrus schillen als sinaasappel , mandarijn en citroen
– vanille bourbon / rasp van de peul ( KLIK HIER om te bestellen)
– fijn gehakte noten ( KLIK HIER om te bestellen )
– żaden en pitten ( KLIK HIER om te bestellen )
– gevriesdroogd fruit ( let op: dit bevat suikers ) 
– gepofte Quinoa ( KLIK HIER om te bestellen )  of gepofte boekweit ( KLIK HIER om te bestellen ) 
Nog meer inspiratie opdoen om zelf je chocolade te maken? Probeer dan de volgende recepten eens!

4 Reacties op “De lekkerste chocolade….maak je zelf! Veel heerlijke recepten om zelf je meukvrije veganistische chocolade te maken!

  1. nou, ik ga een beetje experimenteren obv je suggesties. Zelf koop ik de pasta, net gemalen cacaobonen, per pound (kleine pond) op de markt hier in Granada, Nicaragua. Dus zeg maar voordat het gesplitst wordt in cacaoboter en poeder. Ben al tijdje aan het zoeken naar de ideale brownies mix waarbij ik me richt op low carb, high fat (ivm diabetes). ik meng pondje cacaopasta met kokosolie ,kokosmeel, lijnzaadmeel, stevia, de usual suspects voor speculaaskruiden, wat vanille extract en bakpoeder (hoewel het nauwelijks helpt, dus die verdwijnt binnenkort van de lijst). De cacaopasta wordt au bain marie opgelost in de kokosolie en alle droge elementen samen gemengd eraan toegevoegd. klein uurtje in de oven en redelijk ok, nog niet ideaal (ik kan ze nog steeds grotendeels zelf opeten). maar ga wat van je suggesties proberen toe te voegen, wie weet.

  2. Ik heb de crispy chocola gemaakt, precies zoals in het recept. Maar het smaakt alleen naar cacaoboter en niet naar chocola. De bovenste laag is ook veel lichter dan de onderste, alsof de cacaopoeder naar beneden is gezakt. Kan ik het opnieuw smelten en meer Stevia chocola druppels toevoegen?

  3. Goedenavond,
    Je spreekt over biologische 100% chocolade van VIVANI.
    Hele fijne chocolade, maar:
    Juglen Zwaan heeft 2 onderzoeken geplaatst, waaruit blijkt, dat veel chocolade teveel cadmium en lood bevatten.
    Weet jij hoe dat met deze chocolade zit?
    Fijn weekend.
    Groetjes,
    Annie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *